EUROLYGA 2023

Ryškiausiomis spalvomis sužibęs M. Valinskas – apie LKL klubų dėmesį, J. Mačiulio darbą Kėdainiuose ir tikslą Utenoje

Marius Valinskas turėjo didelį susidomėjimą iš kelių Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) komandų. Krepšininkas buvo susitikęs su Mariumi Kiltinavičiumi dėl jo žaidimo Mažeikių „M Basket“ ekipoje, tačiau M.Valinskas pasirinko tęsti savo tobulėjimą Utenos „Uniclub – Juventus“ komandoje.

 Marius Valinskas<br>G. Bitvinsko nuotr.
 Marius Valinskas<br>G. Bitvinsko nuotr.
 Marius Valinskas<br>G. Bitvinsko nuotr.
 Marius Valinskas<br>G. Bitvinsko nuotr.
 Marius Valinskas<br>G. Bitvinsko nuotr.
 Marius Valinskas<br>G. Bitvinsko nuotr.
 Marius Valinskas<br>G. Bitvinsko nuotr.
 Marius Valinskas<br>G. Bitvinsko nuotr.
 Gediminas Petrauskas<br>G. Bitvinsko nuotr.
 Gediminas Petrauskas<br>G. Bitvinsko nuotr.
 Gediminas Petrauskas<br>G. Bitvinsko nuotr.
 Gediminas Petrauskas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Jonas Mačiulis<br>LKL nuotr.
Jonas Mačiulis<br>LKL nuotr.
 Marius Valinskas<br> utenosjuventus.lt nuotr.
 Marius Valinskas<br> utenosjuventus.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jul 28, 2023, 7:15 AM, atnaujinta Jul 28, 2023, 7:17 AM

Po sunkaus etapo medalius skinančiame Panevėžio „7-bet Lietkabelyje“ M.Valinskas pastaruosius dvejus metus žaidė Kėdainių „Nevėžio-Optibet“ komandoje, kur gynėjas atsiskleidė gražiausiomis spalvomis.

Praėjusiame „Betsafe-LKL“ sezone M.Valinskas rinko po 10,9 taško, 4,1 rezultatyvaus perdavimo, vidutiniškai priversdavo varžovus prasižengti 3,4 karto ir fiksuodavo 12,5 naudingumo balo vidurkį. Visi minėti skaičiai – geriausi kauniečio karjeros rodikliai „Betsafe-LKL“ čempionate.

Negana to, M.Valinskas šiemet surengė du įspūdingus pasirodymus. Vienas buvo užfiksuotas „Betsafe-LKL“, kuomet Kėdainiai įveikė Pasvalio „Pieno žvaigždes“. Gynėjas rungtynėse prieš Pasvalio ekipą įmetė net 29 taškus (8/12 dvit., 2/6 trit., 7/7 baud.), išprovokavo 6 varžovų pražangas, atkovojo 4 kamuolius ir tiek pat kartų atliko rezultatyvų perdavimą komandos draugui bei sukaupė net 37 naudingumo balus.

Citadele Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) turnyre M.Valinskas atliko identišką šou puolime prieš „Šiaulius“. 29 taškai (7/13 dvit., 3/7 trit., 6/6 baud.), 8 rezultatyvūs perdavimai ir 25 naudingumo balai. Įspūdingi pasirodymai, tiesa? 

„Praėjusį sezoną vertinu teigiamai, tikrai, nes įvykdėme sezono tikslus, papuolėme į atkrintamąsias, o asmeniškai irgi gavau daug trenerio pasitikėjimo, kurį, manau, neblogai išnaudojau. Manau, kad patobulėjau visur po truputį – tiek žaidimo skaityme, tiek psichologiškai tapau stipresnis“, – tinklalapiui lrytas.lt pasakojo 24-erių 187 cm gynėjas M.Valinskas.

Po įspūdingo pasirodymo „Betsafe-LKL“ M.Valinskas sulaukė kvietimo į studentų rinktinę, kuri Kinijoje dalyvaus universiadoje ir sieks iškovoti medalius.

Su M.Valinsku universiadoje žais Kristupas Žemaitis, Arnas Beručka (abu Vilniaus „Wolves“), Nojus Mineikis (Klaipėdos „Neptūnas“), Karolis Giedraitis (Šiaulių „Šiauliai“) ir kiti, tad kompanija, į kurią gynėjas pateko, yra tikrai solidi.

„Sekasi gerai, viskas eina pagal planą, – apie universiadą kalbėjo M.Valinskas. – Turėjome draugišką turnyrą, kur finale pralaimėjome poros taškelių skirtumu, bet ne esmė – draugiško turnyro tikslas buvo mums kuo daugiau susižaisti ir kuo geriau vienas kitą pajausti. Trečiadienį jau atvykome į patį Čengdu miestą ir jau šeštadienį pradėsime kovas universiadoje. Čia visi varžovai bus stiprūs, negalime nei prieš vienus varžovus atsipalaiduoti. Tikslai yra patys aukščiausi – medaliai.“

Tinklalapyje lrytas.lt – išsamus pokalbis su naujuoju Utenos „Uniclub – Juventus“ gynėju apie sezoną su Jono Mačiulio įtaką Kėdainių „Nevėžio-Optibet“ komandai, rolę Utenoje, palyginimus su broliu Pauliumi Valinsku ir norą kada nors grįžti į Kauno „Žalgirį“.

– Ką universiada papildomai duoda žaidėjams?, – lrytas.lt paklausė M.Valinsko.

– Universiada neeilinis čempionatas, kur sportininkai iš visų šalių suvažiuoja ir parodo, ką moka. Po tokio čempionato tikrai visada gali rasti, ką pasiimti į savo patirties bagažą, džiaugiuosi papuolęs į rinktinę.

– Praėjęs sezonas pačiam atrodė gan geras, tačiau momentais pritrūkdavo stabilumo. Kur čia slypi bėdos? Ar tai traumos, kurios kaskart atsiranda, ar kažkokie kiti dalykai?

– Praėjusį sezoną kažkokių rimtų traumų neturėjau, tai tas įtakos mano pasirodymui neturėjo. Manau, kad kai kur pristigdavo patirties ar pataikymo. Manau, kad su laiku viskas susitvarkys.

– Su Kėdainiu ekipa pasiekėte atkrintamąsias ir davėte gerą kovą „Žalgirui“. Kuo buvo ypatinga „Nevėžio-Optibet“ komanda?

– Visų pirma – tai buvo gerai sukomplektuota komanda. Mes turėjome gerą atmosferą rūbinėje, visi labai gerai sutardavome, o tai padeda aikštelėje. Visi žinojome savo roles ir įrodėme, kad galime kovoti prieš bet ką.

– Kiek Jonas Mačiulis, būdamas sporto direktoriumi, darė įtakos komandos pasirodymui ir mikroklimatui? (Galbūt papildomi pokalbiai, mažiau garso aplink komandą)? Ir kaip iš jūsų pusės sekasi jam dirbti, ar galima sakyti, kad jis pakėlė organizacijos lygį į dar aukštesnį?

– Tikrai taip – Jonas pasidarbavo puikiai ir pakėlė organizaciją į kitą lygį, visus neaiškumus išspręsdavo akimirksniu. Apie patį žaidimą – irgi pasakydavo, kur jo akimis gali padaryti geresnį sprendimą, su tokiu žmogumi naudinga ir gera kartu dirbti.

– Kėdainiuose jūs buvote jauna, ambicinga komanda, kuriai vadovavo Gediminas Petrauskas. Atrodo, kad treneris atliko puikų darbą, valdydamas jūsų ekipą. Apie Nenadą Čanaką kalbama, kad po buvimo pas jį žaidėjai patobulėja, ką pačiam tikriausiai teko irgi pajusti, bet ar galima tą patį pasakyti ir apie Gediminą?

– Taip, G.Petrauskas yra tikrai geras treneris, jis moka dirbti su jaunimu, moka išspausti maksmimumą, patiko dirbti kartu.

– Kiek buvo realu, kad liksite Kėdainiuose, žinant tai, kad jie dabar bandys prasibrauti į FIBA Europos taurės turnyrą? Ar nebuvo minčių pasilikti ir trečiam sezonui?

– Pasilikti Kėdainiuose minčių nebuvo.

– Kalbant apie dabartinį etapą – kokio susidomėjimo buvote susilaukęs kitų iš Lietuvos klubų? O gal buvo dėmesio ir iš užsienio klubų?

– Kiek kalbėjau su agentu, tai susidomėjimo manimi buvo tikrai nemažai, dauguma buvo „Betsafe-LKL“ klubai, buvau susitikęs ir su Mariumi Kiltinavičiumi. Jis norėjo, kad žaisčiau pas jį komandoje Mažeikiuose, bet priėmiau sprendimą žaisti „Juventus“.

– Pasirinkote Utenos „Juventus“ – kuo šio klubo pasiūlymas buvo išskirtinis ir kodėl būtent pasirinkai Uteną?

– Pasirinkau Uteną, nes galvoju, kad mano karjeroje tai bus geriausia vieta tobulėti. Ši organizacija kiekvienais metais būna stabili ir konkurencinga.

– Pokyčiai „Uniclub – Juventus“ valdžioje, pokyčiai trenerių štabe – kokį įspūdį paliko pokalbis su naujuoju direktoriumi Gintautu Matuliu?

– Su Gintautu neteko daug kalbėtis, bet kiek susirašinėjome, tai jis tiki manimi ir mes abu tikimės gerų tiek mano, tiek komandos rezultatų.

– Ar teko šnekėtis su naujuoju treneriu Oliveriu Kostičiumi dėl savo rolės komandoje? Jei taip, ko iš jūsų tikisi naujasis „Uniclub – Juventus“ treneris?

– Taip, kalbėjau su treneriu. Apie mano vaidmenį daug nešnekėjome, bet jis mane mato combo gynėjo pozicijoje – kad žaisiu per dvi pozicijas įžaidėju ir atakuojančiu gynėju. Treneris taip pat daug šnekėjo apie savo krepšinio viziją, kaip jis viską įsivaizduoja, kad sezono metu daug dirbsime. Jis turi daug patirties ir matęs labai gerų žaidėjų, tad tikiuosi iš jo pasisemti kuo daugiau žinių ir tapti geresniu žaidėju.

– Ko jūs pats iš savęs tikitės „Uniclub – Juventus“ komandoje?

– Tikiuosi Utenoje toliau tobulėti kaip žaidėjas ir asmenybė. Noriu su „Uniclub – Juventus“ ekipa nužygiuoti kuo toliau „Betsafe-LKL“. Tikiu, kad galime būti prizininkų komanda.

– Kalbant dar truputį apie jus – matant, kad didžiąją karjeros dalį, kas nėra išvengiama, buvote tam tikromis vietomis lyginamas su broliu Pauliumi. Kiek tai yra pliusas ar minusas? Ar tai pačiam prideda kažkokio spaudimo?

– Mes broliai – normalu, kad mus lygina vieną su kitu, nematau čia minusų ar papildomo spaudimo. Tiesiog smagu su artimu žmogumi pasišnekėti apie tuos pačius supančius dalykus, kur, manau, ne kiekvienas gali taip atvirai padiskutuoti, ką reikia geriau daryti ir taip toliau. Turėti tokį brolį – vien tik pliusai.

– Grįžtant dar truputį prie karjeros pradžios – ką jums davė metai „7-bet Lietkabelyje“ ir darbas su Nenadu Čanaku? Ar nebuvo dvejonių, kad pernelyg anksti įšokote į aukštą lygį (Iš NKL į LKL ir FIBA Čempionų lyga)? Ar kartotumėte tą patį sprendimą, kurį priėmėte jaunesnis?

– „7-bet Lietkabelyje“ žaidžiau 2 metus su trupučiu, daug laiko aikštelėje pasireikšti negavau, bet teko treniruotis daug su gerų žaidėjų. Man tai buvo gera patirtis tiek pabūti prie tokio trenerio kaip N.Čanakas, tiek žaisti už tokią komandą. Tikrai nesigailiu savo sprendimų – vien tik pliusai, gal viskas taip ir turėjo būti.

– Anksčiau priklausėte „Žalgirio“ sistemai. Tikriausiai kada nors yra tikslas grįžti į „Žalgirį“, tiesa?

– Kiekvieno kauniečio svajonė yra žaisti „Žalgiryje“. Nėra ko slėpti (šypsosi – red.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.