EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkai patikrins į olimpinę atranką keliausiančios Ukrainos rinktinės pasiruošimą

Naujo trenerio vadovaujama Ukrainos vyrų krepšinio rinktinė, kuri rugpjūčio viduryje kovos olimpinių žaidynių atrankos įžanginiame etape, šioms varžyboms ruošiasi Rygoje. Ukrainiečiai trumpam atvyko į Lietuvą ir šeštadienį Panevėžyje susitiks su Lietuvos krepšininkais.

 Lietuvos krepšininkai patikrins į olimpinę atranką keliausiančios Ukrainos rinktinės pasiruošimą<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos krepšininkai patikrins į olimpinę atranką keliausiančios Ukrainos rinktinės pasiruošimą<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2023, 9:05 AM

Ruošiasi atrankai

Šeštadienį pirmą kartą šią vasarą į aikštę žengs pagrindinė Lietuvos krepšinio rinktinė. Tiesa, dar ne stipriausios sudėties, nes keli žaidėjai praleido pirmąjį pasiruošimo etapą. Pirmasis jėgų patikrinimas vyks Panevėžio arenoje, kurioje Lietuvos krepšininkai susitiks su Ukrainos rinktine.

Ukrainiečiai, skirtingai nei lietuviai, neiškovojo kelialapio į 2023 metų pasaulio pirmenybes ir neskris į Tolimuosius Rytus. Tačiau Ukrainos komanda šią vasarą taip pat žais oficialias rungtynes. Ukrainos krepšininkai su nauju treneriu Vitalijumi Stepanovskiu ruošiasi 2024 metų Paryžiaus olimpinių žaidynių atrankos turnyro įžanginiam etapui.

FIBA prieš Paryžiaus žaidynes pakeitė olimpinės atrankos sistemą ir suteikė dar vieną galimybę silpnesnėms komandoms. Šešiolika Europos rinktinių, kurios nepateko į pasaulio pirmenybes, rugpjūčio mėnesį varžysis atrankos įžanginiame etape. Jame bus kovojama dėl dviejų kelialapių į pagrindinį olimpinės atrankos turnyrą.

Ukrainos rinktinė rugpjūčio 12-15 dienomis Stambule atrankos C grupėje kovos su Turkijos, Islandijos ir Bulgarijos komandomis. Dvi geriausios grupės komandos pateks į įžanginio atrankos etapo finalo ketvertą, kurio rungtynės rugpjūčio 18 ir 20 dienomis taip pat bus žaidžiamos Stambule.

Stambulo įžanginio turnyro nugalėtojai gaus teisę 2024 metų vasarą žaisti pagrindiniame olimpinės atrankos turnyre.

Lemtingas pratęsimas

Kad patektų į pasaulio pirmenybes, Ukrainos rinktinei prieš kelis mėnesius trūko vienos pergalės. Galima sakyti, kad lemiamą nesėkmę atrankos turnyre Ukrainos komanda, kurią tuo metu treniravo latvis Ainaras Bagatskis, patyrė Islandijoje. Tolimoje saloje ukrainiečiai krito po karštos kovos ir pratęsimo.

Atrankos turnyro L grupėje dvi pirmąsias vietas užtikrintai užėmė Ispanijos ir Italijos rinktinės. Dėl trečiosios vietos ir trečiojo kelialapio į pasaulio pirmenybes atkakliai kovojo Ukrainos, Islandijos ir Sakartvelo krepšininkai. Ukrainos rinktinė pasiekė keturias pergales ir vienu tašku atsiliko nuo abiejų pagrindinių varžovų. Trečiąją vietą užėmė Sakartvelo komanda, kuri aplenkė islandus dėl geresnio taškų skirtumo tarpusavio rungtynėse.

Jei Sakartvelo rinktinei būtų reikėję skaičiuoti taškų skirtumą ne su islandais, bet su ukrainiečiais, baigtis būtų kitokia. Ukrainos rinktinė pagal šį rodiklį būtų aplenkusi kaukaziečius.

Naujas treneris

Pasaulio pirmenybių atrankos turnyras baigėsi vasario mėnesį. Iškart po paskutiniųjų rungtynių atsistatydino beveik ketverius metus Ukrainos rinktinę treniravęs Latvijos krepšinio specialistas A.Bagatskis. Buvęs Kauno „Žalgirio“ žaidėjas ir treneris Ukrainos rinktinėje dirbo nuo 2019 metų vasaros ir su šia komanda keliavo į 2022 metų Europos pirmenybes. Tačiau nepavykus pasiekti kito tikslo – patekti į pasaulio pirmenybes, A.Bagatskis nusprendė trauktis iš pareigų.

„Kalbėdamas apie žaidėjų darbštumą, apie jų nusiteikimą, galiu pasakyti, kad visus tuos metus mėgavausi darbu. Tačiau negaliu pasakyti, kad esu patenkintas rezultatu, nes mes neįvykdėme svarbiausios užduoties – nepatekome į pasaulio pirmenybes, - atsisveikindamas sakė A.Bagatskis. – Prasidėjus karui, ruoštis varžyboms buvo vis sunkiau. Per rungtynes rėmėmės senu bagažu, atsižvelgę į tai, kurie žaidėjai galėjo atvažiuoti. Gerai, kad visi mėgavomės procesu, bet svarbiausio dalyko – rezultato – nepasiekėme“.

Balandžio mėnesį Ukrainos krepšinio federacija paskelbė, kad naujuoju rinktinės treneriu paskyrė vietinį specialistą 41 metų Vitalijų Stepanovskį.

Jis anksčiau kelis sezonus dirbo Južno „Chimik“ klube, kuriam 2019 metais padėjo tapti Ukrainos čempionu, be to, treniravo 2019 metų Universiados sidabro medalius iškovojusią Ukrainos studentų rinktinę.

Praėjusį sezoną V.Stepanovskis dirbo „Craiova“ klube (Rumunija).

„Federacijos vadovų skambutis manęs nenustebino, - tvirtino naujasis rinktinės treneris duodamas interviu sport.ua leidiniui. – Kodėl gi ne? Rumunijos krepšinio federacija su manimi taip pat kalbėjo apie galimybę treniruoti Rumunijos rinktinę, todėl Ukrainos krepšinio vadovų pasiūlymas man nebuvo netikėtas. Būti rinktinės treneriu mūsų šaliai tokiu sunkiu metu – didelė garbė ir milžiniška atsakomybė“.

Nuostolių sąrašas

V.Stepanovskis su geriausiais Ukrainos krepšininkais į darbą kibo liepos 15 dieną. Komanda susibūrė Rygoje – ten pat, kur treniruodavosi ir žaisdavo visą laiką nuo Rusijos agresijos pradžios.

Į Latvijos sostinę atvyko ne visi geriausieji. Treneriui labiausiai trūksta keturių praėjusį sezoną Šiaurės Amerikoje žaidusių krepšininkų. Prie nacionalinės komandos neprisidėjo nei „Sacramento Kings“ vidurio puolėjas Oleksijus Lenis (30, 218), nei „Charlotte Hornets“ gynėjas Sviatoslavas Mychailiukas (26, 201), nei pernai Pasvalio „Pieno Žvaigždėse“ trumpai rungtyniavęs ir praėjusį sezoną G lygos „Westchester Knicks“ komandoje žaidęs Dmytro Skapincevas (25, 216), nei šiais metais Jutos valstybinį universitetą baigęs Maksymas Šulga (21, 194).

Šie krepšininkai vasarą liko Amerikoje ir bando sudaryti sutartis su NBA klubais. Treneris V.Stepanovskis tvirtina, kad nuolat su jais bendrauja ir tikisi bent dviejų iš jų sulaukti per olimpinės atrankos turnyrą. „Amerikoje esantys vaikinai nori atvykti į rinktinę, bet vis dar neaišku, ar galės prisidėti prie komandos“, - prieš treniruočių stovyklą sakė V.Stepanovskis.

Šios vasaros praradimų sąraše yra ir kelios kitos pavardės. Dėl kelio skausmų neatvyko Sevilijos „Real Betis“ puolėjas Volodymyras Herunas (29, 208), dėl asmeninių priežasčių – pavasarį į „Cholet“ klubą išvykęs gynėjas Bohdanas Blyzniukas (28, 198).

Net trys praėjusį sezoną Slobožansko „Prometej“ žaidę krepšininkai – buvęs Vilniaus „Ryto“ įžaidėjas Denysas Lukašovas (34, 188), Ilja Sydorovas (26, 186) ir Ivanas Tkačenka (26, 197) – nusprendė išsigydyti įsisenėjusias traumas. Jie atsigauna po vasaros pradžioje atliktų operacijų.

Rezultatas – ne prioritetas?

Iš neatvykusių krepšininkų būtų galima sudaryti daug stipresnę komandą, negu ta, kuri šeštadienį išsirikiuos Panevėžyje. Beveik visi dabartinės rinktinės žaidėjai praėjusį sezoną rungtyniavo arba savo šalies klubuose, arba nestipriose užsienio lygose.

Vienintelė išimtis – Artiomas Pustovyj (31, 218). Buvęs „Barcelona“ vidurio puolėjas ir po to, kai Katalonijos klubas užpernai nepratęsė su juo sutarties, liko Ispanijoje. Praėjusį sezoną jis žaidė dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas kovojusioje Mursijos UCAM komandoje ir ACB lygoje pelnydavo 7,7 taško.

Labiausiai patyręs Ukrainos krepšininkas, prieš dešimtmetį NBA trumpai rungtyniavęs Viačeslavas Kravcovas (35, 212) karjeros saulėlydyje vis patraukia uždarbiauti į Tolimuosius Rytus. Jis praėjusį sezoną žaidė Kaušiuno „Steelers“ komandoje Taivano lygoje.

Iš stipriausio Ukrainos klubo, šiais metais Latvijos-Estijos čempionu tapusio ir Europos taurės turnyre sėkmingai žaidusio Slobožansko „Prometej“ atvyko tik du žaidėjai: buvęs „Šiaulių“ gynėjas Isufas Sanonas (23, 194) ir Oleksandras Lypovyj (31, 199).

Kiti Ukrainos rinktinės krepšininkai praėjusį sezoną žaidė Kipro, Čekijos, Bulgarijos, Latvijos, Estijos ar Prancūzijos antrosios lygos komandose.

Prancūzijos antrosios lygos „Orleans“ klubui atstovavo buvęs „Pieno Žvaigždžių“ puolėjas Viačeslavas Bobrovas (30, 202). Kitas buvęs „Pieno Žvaigždžių“ puolėjas Serhijus Pavlovas (26, 204) praėjusį sezoną baigė Sofijos „Levski“ komandoje.

Ukrainos sporto apžvalgininkams krepšinio rinktinės sudėtis didelio optimizmo nekelia. „Šiuo metu rezultatas turbūt nėra prioritetas. Galimybė prasibrauti į Paryžių per du atrankos turnyrus, kuriuos būtina laimėti, būtų labai maža net žaidžiant stipriausia sudėtimi. Dabar daug svarbiau, kaip V.Stepanovskis paruoš rinktinę 2025 metų Europos pirmenybių atrankos turnyrui. Jei Eurolyga ir FIBA tikrai susitarė suderinti tvarkaraščius ir Eurolygos klubai išleis savo krepšininkus į rinktines, Ukrainai patekti į Europos pirmenybes bus daug sunkiau negu praėjusį kartą“, - rinktinei susibūrus į treniruočių stovyklą, jos galimybes įvertino sporto leidinys „Trybuna“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.