EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkų varžovė – atjaunėjusi Suomijos rinktinė

Suomijos rinktinė pernai pirmoji iškovojo kelialapį į pasaulio vyrų krepšinio pirmenybes. Tačiau pasaulio pirmenybių burtai suomiams buvo negailestingi, ir smarkiai atjaunėjusiai komandai Japonijoje bus sunku kovoti dėl pergalių.

Lietuvos krepšininkų varžovė – atjaunėjusi Suomijos rinktinė<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos krepšininkų varžovė – atjaunėjusi Suomijos rinktinė<br>G.Šiupario nuotr.
Ispanijos ir Suomijos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Ispanijos ir Suomijos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Ispanijos ir Suomijos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Ispanijos ir Suomijos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Ispanijos ir Suomijos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Ispanijos ir Suomijos rungtynės.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 4, 2023, 8:22 AM

Pasieks sirgalių rekordą

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė penktadienį žais trečiąsias draugiškas rungtynes. Mūsų šalies krepšininkų varžovė Tamperės arenoje bus Suomijos komanda, kuri taip pat ruošiasi rugpjūčio 25 dieną Tolimuosiuose Rytuose prasidėsiančioms pasaulio pirmenybėms.

Lietuviai šią vasarą jau pasiekė dvi pergales prieš Ukrainos ir Sakartvelo rinktines, bet pirmą kartą žais užsienyje. Tuo tarpu Suomijos krepšininkai kol kas tik treniravosi ir penktadienį į aikštę žengs pirmą kartą.

Nors rungtynės bus draugiškos, jos Suomijoje sukėlė milžinišką susidomėjimą. Kaip skelbia Suomijos krepšinio federacija, penktadienį bus pasiektas šios šalies rinktinės draugiškų rungtynių lankomumo rekordas. Savaitės pradžioje jau buvo parduoti apie 12 tūkst. bilietų.

Absoliutus Suomijoje vykusių rinktinės rungtynių rekordas buvo pasiektas 2017 metais. Tuomet per Europos pirmenybes Helsinkio „Hartwall“ arenoje Suomijos ir Graikijos krepšininkų mačą stebėjo 12327 žiūrovai.

„Pagaliau eisime žaisti! Namie su tokio lygio varžovais, stebint tokiai didelei auditorijai žaidžiame retai. Todėl visi nekantriai laukiame šių rungtynių, – prieš kelias dienas sakė Suomijos rinktinės treneris Lassi Tuovi. – Tamperėje parodysime, ką ruošiame pasaulio pirmenybėms. Mūsų tikslas – pajausti žaidimo ritmą ir žaisti kaip komanda“.

Suomijos krepšinio federacija numatė vos ketverias draugiškas rungtynes, per kurias išbandys jėgas tik su Baltijos šalių komandomis. „Vilkų gauja“, kaip suomiai vadina savo šalies vyrų krepšinio rinktinę, po rungtynių su lietuviais lauks Estijos rinktinės, kurią rugpjūčio 9 dieną priims Espe. Po to suomiai keliaus į Klaipėdą ir Rygą, kur rugpjūčio 14 ir 16 dienomis žais su Lietuvos ir Latvijos krepšininkais.

Burtai nebuvo palankūs

Suomijos rinktinė per pasaulio pirmenybes žais E grupėje. Jos varžybos vyks Japonijos mieste Okinavoje. „Vilkų gauja“ bandys įveikti šeimininkę Japoniją, Tokijo žaidynių bronzos medalių laimėtoją Australiją ir praėjusių metų Europos pirmenybių bronzos medalių laimėtoją Vokietiją.

Antrajame grupės varžybų etape dvi geriausios E grupės komandos susitiks su geriausiomis F grupės komandomis. Galimos suomių varžovės – Slovėnijos, Sakartvelo, Venesuelos ir Žaliojo Kyšulio komandos.

Suomijos rinktinė į pasaulio pirmenybes pateko tik antrą kartą. Stipriausių planetos komandų turnyre suomiai debiutavo 2014 metais. Prieš devynerius metus jie laimėjo vienerias iš penkerių rungtynių ir nepateko į atkrintamąsias varžybas. Galutinėje lentelėje Suomijos rinktinei buvo skirta 22-oji vieta.

Šių metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyre „vilkų gaujai“ didelių sunkumų nekilo. Suomija netgi buvo pirmoji komanda, atrankos turnyre iškovojusi teisę keliauti į Tolimuosius Rytus.

J grupėje suomiai per 12 rungtynių pasiekė 9 pergales ir tik pačioje atrankos turnyro pabaigoje į priekį praleido Vokietijos rinktinę, kuriai pralaimėjo abu kartus. Užtat Suomijos krepšininkai abu kartus nugalėjo Slovėnijos komandą, kuri grupėje užėmė trečiąją vietą ir taip pat iškovojo kelialapį į pasaulio pirmenybes. Kitos trys suomių varžovės J grupėje buvo Švedijos, Izraelio ir Estijos komandos.

Tapo NBA žvaigžde

Šią vasarą Suomijos rinktinė į pirmąją treniruočių stovyklą susibūrė liepos 24 dieną. Treneris Lassi Tuovi pakvietė net 22 krepšininkus, bet prieš pirmąsias draugiškas rungtynes kandidatų sąrašą sutrumpino iki 14 pavardžių.

Tarp aštuonių žaidėjų, kuriems L.Tuovi jau padėkojo už darbą treniruočių stovykloje, buvo ir 29 metų puolėjas Danielis Dolencas, kuris prieš kelias savaites pasirašė sutartį su LKL debiutantu „Mažeikių“ klubu.

„Komandoje – didelė vidaus konkurencija, dėl vietos galutiniame dvyliktuke varžosi ir veteranai, ir jaunimas“, – apie kandidatų sąrašą kalbėjo treneris L.Tuovi.

Varžytis dėl vietos dvyliktuke tikrai nereikia 26 metų 213 centimetrų ūgio puolėjui Lauri Markkanenui. Jis yra iškiliausias pastarųjų metų, o gal ir visų laikų Suomijos krepšininkas.

L.Markkanenas ką tik baigė šeštąjį sezoną NBA lygoje. Suomis žaidė „Utah Jazz“ komandoje ir NBA pirmenybėse pelnydavo 25,6 taško. Tai – L.Markkaneno karjeros rekordas, praėjusiais metais „Chicago Bulls“ ir „Cleveland Cavaliers“ komandose jo vidurkis nė vieną sezoną nesiekė 20 taškų.

Nors L.Markkanenas spindi stipriausioje pasaulio lygoje ir šiais metais pirmą kartą buvo pakviestas į NBA Visų žvaigždžių rungtynes bei išrinktas didžiausią pažangą padariusiu krepšininku, jam trūksta vieno svarbaus dalyko. L.Markkanenas dar nė sykio nežaidė NBA atkrintamosiose varžybose.

Rinktinė atjaunėjo

Suomijos rinktinėje L.Markkanenas yra išskirtinis krepšininkas. Kiti „vilkų gaujos“ nariai apie NBA kol kas gali nebent pasvajoti. Tiesa, šios svajonės galbūt nėra tuščios, nes Suomijos rinktinė – gana jauna komanda. Treneris L.Tuovi į treniruočių stovyklą pakvietė net šešis krepšininkus, gimusius 2000 metais arba vėliau. Keturi jaunosios kartos žaidėjai liko rinktinėje ir treneriui sutrumpinus kandidatų sąrašą, o jauniausias tarp jų – 19-metis Miro Little‘as, kuris rudenį pradės mokytis Beiloro universitete.

Kokių aukštumų pasieks jaunesnieji Suomijos krepšininkai, kol kas galima tik spėlioti. Tačiau šiuo metu didžiajai daliai rinktinės žaidėjų labai trūksta aukšto lygio varžybų patirties. Ypač po to, kai pernai karjerą baigė ilgamečiai „vilkų gaujos“ vedliai Petteri Koponenas ir Shawnas Huffas.

Iš vyresniosios kartos krepšininkų, ilgai žaidžiančių stipriausiose Europos lygose, Suomijos rinktinėje liko tik Sasu Salinas (32, 191), kuris šią vasarą pratęsė sutartį su Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“ klubu.

Kitas patyręs rinktinės žaidėjas – Alexas Murphy (30, 206), du praėjusius sezonus rungtyniavęs Japonijos lygoje.

Stipriose Europos šalių nacionalinėse lygose rungtyniauja nedaug Suomijos krepšininkų. Mikaelis Jantunenas (23, 204) praėjusį sezoną atstovavo „Reggiana“, Alexanderis Madsenas (28, 208) – Atėnų AEK, Edonas Maxhuni (25, 188) – Krailshaimo „Merlins“, Eliasas Valtonenas (24, 200) – Rostoko „Seawolves“. Kiti žaidėjai į rinktinę atvyko arba iš gerokai žemesnio lygio užsienio lygų, arba iš Suomijos klubų, arba iš JAV universitetų.

Net ir tie Suomijos krepšininkai, kurie rungtyniavo Ispanijos, Italijos, Vokietijos ir Graikijos lygose, atstovavo dėl aukščiausių vietų nekovojusioms komandoms ir nebuvo jų lyderiai. Tik E.Maxhuni vidurkis buvo dviženklis. „Merlins“ įžaidėjas Vokietijos lygoje pelnydavo 11,8 taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: oro balionui atsitrenkus į žemę, iš krepšio ėmė kristi žmonės