EUROLYGA 2023

Nigerijos krepšininkės dar sykį tapo Afrikos čempionėmis

Afrikos moterų krepšinio čempione ketvirtą kartą iš eilės tapo Nigerijos rinktinė. Afrikos čempionės ir finale pralaimėjusios Senegalo krepšininkės gavo kelialapius į olimpinių žaidynių atrankos turnyrą.

Nigerijos moterų rinktinė <br> FIBA nuotr.
Nigerijos moterų rinktinė <br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 6, 2023, 8:51 AM

Medaliai

Ruandos sostinėje Kigalyje vykusios 28-osios Afrikos moterų krepšinio pirmenybės baigėsi šeštadienį. Lemiamose rungtynėse čempionės vardą gynusi Nigerijos rinktinė nugalėjo Senegalo komandą 84:74.

Bronzos medalius iškovojo Malio krepšininkės, mažajame finale sutriuškinusios šeimininkę Ruandos komandą 89:51.

Ketvirtadienį pusfinalyje Senegalas nugalėjo Malį 75:65, Nigerija – Ruandą 79:48.

Afrikos pirmenybėse dalyvavo dvylika komandų. Kitas vietas (nuo penktosios iki dvyliktosios) užėmė Mozambikas, Kamerūnas, Uganda, Gvinėja, Angola, Egiptas, Dramblio Kaulo Krantas ir Kongo Demokratinė Respublika.

Čempionės

Nigerijos rinktinė žemyno čempione tapo šeštąjį kartą. Nigerijos krepšininkės dukart buvo stipriausios amžiaus pradžioje – 2003 ir 2005 metais. Po to čempionės kelis kartus keitėsi, bet 2017 metais į viršūnę vėl grįžo Nigerijos komanda. Nuo tada ji yra nepastumiama – aukso medalius taip pat iškovojo 2019, 2021 ir 2023 metais.

Nigerijos pergales užtikrina šios šalies pilietybę turinčios JAV krepšininkės. Ir šiais metais rinktinę į pergales vedė Kalifornijoje užaugusi 26 metų Amy Okonkwo, kuri buvo apdovanota Afrikos pirmenybių naudingiausios žaidėjos prizu. A.Okonkwo pelnydavo 17,4 taško ir atkovodavo 8,2 kamuolio.

Vis dėlto finalo rungtynėse rezultatyviausiai žaidė dvi Nigerijoje užaugusios krepšininkės. Ifunaya Okoro šeštadienį pelnė 16 taškų, Elizabeth Balogun – 15 taškų.

Natūralizuotos amerikietės žaidžia ir kitose Afrikos komandose. Viena iš jų – Ugandai atstovaujanti Jannon Otto – tapo rezultatyviausia žemyno pirmenybių krepšininke. Jos vidurkis buvo 21,3 taško.

Prizininkės

Labiausiai tituluota Afrikos komanda Senegalo rinktinė šįkart tenkinosi sidabro medaliais. Senegalietės apdovanojimus iškovojo jau 23-iąjį kartą. Dabar Senegalo taupyklėje yra 11 aukso, 9 sidabro ir 3 bronzos medalių komplektai.

Kelios Senegalo ir Malio rinktinių geriausios krepšininkės žaidžia stipriausiose Europos lygose, daugiausia – Ispanijos ir Prancūzijos.

Geriausią visų laikų rezultatą pasiekė namie žaidusi Ruandos rinktinė. Ruandietės iki šiol dalyvavo tik dvejose žemyno pirmenybėse (2009 ir 2011 m.) ir jose net nepateko į ketvirtfinalį. Tačiau šiais metais Ruandos krepšininkės netikėtai sutriuškino Dramblio Kaulo Kranto rinktinę ir nukeliavo iki pusfinalio.

Pastaraisiais metais ne tik Ruandos krepšinis, bet ir visas sportas atliko didelį šuolį. Jį 13,4 milijono gyventojų turinčioje šalyje paskatino 2019 metais atidaryta nauja Kigalio arena, galinti priimti 10 tūkst. žiūrovų. Per trumpą laikotarpį šioje arenoje jau įvyko Afrikos vyrų ir moterų krepšinio pirmenybės, Afrikos vyrų tinklinio pirmenybės, triskart buvo surengti Afrikos krepšinio lygos (klubų varžybų) finalo turnyrai.

Olimpinė atranka

Afrikos pirmenybių finale žaidusios Senegalo ir Nigerijos rinktinės iškovojo kelialapius į olimpinės atrankos turnyrą.

Dvi stipriausios Afrikos komandos prisidėjo prie anksčiau teisę dalyvauti olimpinės atrankos turnyre užsitikrinusių Belgijos, Ispanijos, Prancūzijos, Vengrijos, Serbijos, Vokietijos, JAV, Brazilijos, Kinijos, Japonijos, Australijos ir Naujosios Zelandijos rinktinių.

Olimpinės atrankos turnyre liko dvi laisvos vietos. Paskutinieji kelialapiai bus atiduoti per Amerikos zonos atrankos turnyrą, kuris vyks lapkričio 5–13 dienomis.

Paryžiaus olimpinių žaidynių moterų krepšinio turnyre varžysis dvylika komandų. Jau aišku, kad Paryžiuje žais šeimininkė Prancūzija ir praėjusių metų pasaulio čempionė JAV. Tačiau šios dvi komandos, kurioms kovoti dėl kelialapių nereikia, taip pat rungtyniaus olimpinės atrankos turnyre.

Iš viso olimpinės atrankos turnyre žais 16 komandų. Jos išsidalins likusius dešimt kelialapių į Paryžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.