EUROLYGA 2023

Dešimtmečio mūšis tarp brolių N. ir N. Macių bei „Žalgirio“ klubo jau teisme – vyrai siekia praverti Kauno arenos duris

Kaune prasidėjo civilinės bylos nagrinėjimas, kuriame Lietuvos piliečiai Normundas ir Nauris Maciai teismo prašo įpareigoti „Žalgirio“ klubą ir areną įsileisti juos į visus ten vykstančius renginius. Jau dešimtmetį broliai negali įžengti į areną ir sirgti už Kauno „Žalgirio“ klubą Eurolygoje bei LKL čempionate, nes 2013 metais buvo įsivėlę į konfliktą su Madrido „Rela“ žaidėju Rudy Fernandezu. Po jo „Žalgirio“ arenai buvo skirta 25 tūkst. eurų bauda, o patiems broliams Eurolyga ir „Žalgirio“ arena visam laikui užtrenkė duris.

Nauris ir Normundas Maciai
Nauris ir Normundas Maciai
Nauris ir Normundas Maciai<br>V. Ščiavinskas
Nauris ir Normundas Maciai<br>V. Ščiavinskas
Nauris ir Normundas Maciai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nauris ir Normundas Maciai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nauris ir Normundas Maciai<br>L. Ribako nuotr.
Nauris ir Normundas Maciai<br>L. Ribako nuotr.
Nauris ir Normundas Maciai<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nauris ir Normundas Maciai<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 18, 2023, 5:05 PM, atnaujinta Aug 18, 2023, 6:35 PM

Apie tai, kad broliai N. ir N. Maciai padavė „Žalgirio“ areną į teismą, lrytas.lt jau rašė vasario 22 dieną. Prasidėjus teismui žinomas šalies žurnalistas Vidas Mačiulis parašė, kad bylos nagrinėjimas vyks ir kitą savaitę, o pats „Krepšinio pasaulyje“ laidos vedėjas bus apklaustas kaip liudininkas.

„Šiandien, rugpjūčio 18-ąją, 9 val. Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose prasidėjo civilinės bylos „Dėl įpareigojimo įleisti į Kauno miesto pramogų ir sporto rūmų pastatą“ nagrinėjimas.

Civilinės bylos teisėjas Vaidotas Granickas. Į posėdį atvyko ieškovai Normundas Macius ir Nauris Macius, jų atstovas advokatas Audrius Biguzas.

Atsakovą – UAB „Kauno arena“ atsovauja advokatė Jolanta Špakauskaitė. Trečiasis asmuo – Kauno miesto savivaldybės administraciją, į teismo posėdį savo atstovo neatsiuntė.

Ne tik Kaune, bet ir Lietuvoje neįprastos (paprastos?) civilinės bylos nagrinėjimas bus pratęstas kitą savaitę.

Tada, nes esu pakviestas liudininkas, tikriausiai būsiu apklaustas apie Kaune gyvenančius brolius dvynius Naurį ir Normundą Macius bei „Žalgirį“, – rašė V.Mačiulis.

Kauno „Žalgirio“, Eurolygos ir brolių Normundo bei Naurio Macių dešimtmečio konfliktas prasidėjo 2013 metų kovo mėnesį dėl nesuvaldytos vieno iš garsiųjų brolių Macių emocijos, virtusios Madrido „Real“ žvaigždės ispano Rudy Fernandezo apstumdymu ir nesunkiu sužalojimu.

Tų metų kovo 7-ąją Kaune vyko Eurolygos „Top 16“ etapo dvikova tarp „Žalgirio“ ir Madrido „Real“, o pasibaigus akistatai broliai prie arenos išėjimo laukė ispano R.Fernandezo bei bandė aiškinti dėl pasisakymų spaudoje apie „sovietinę Lietuvą“.

Vyrams susistumdžius, N. Macius galva trinktelėjo krepšininkui į veidą.

Ispanas policijoje rodė didelę mėlynę ant veido, o vienas iš brolių tikino, kad krepšininkas stumdėsi, todėl jis pats nukentėjo – žaidėjas garso ausine susistumdymo metu pats prasikirto galvą ir todėl bėgo kraujas.

Tačiau Eurolyga stojo į „Real“ žvaigždės pusę, uždraudė broliams Maciams rodytis šios organizacijos rengiamuose turnyruose, o Kauno „Žalgiriui“ skyrė 25 tūkst. eurų baudą.

Kauno „Žalgirio“, Eurolygos sprendimu bei su Kauno arenos vadovo Pauliaus Motiejūno palaikymu broliai nėra įleidžiami į jokį „Žalgirio“ arenoje vykdomą renginį.

Broliai surinko 5 tūkst. eurų ir 2018-siais sumokėjo baudos dalį, kurią siūlė sumokėti „Žalgiris“. Tačiau ir po to jiems durys į areną liko užtrenktos, teikiant aliuziją, kad ir pats nukentėjęs krepšininkas nenori matyti brolių arenoje.

Po ne vieno pokalbio su P. Motiejūnu, jo pažadais ir elgesiu nusivylę broliai, dabar jau nuolatiniai Kauno miesto gyventojai, kreipėsi į Kauno apylinkės teismą kad apgintų savo asmenines teises lankytis Kauno „Žalgirio“ arenoje.

Normundas ir Nauris Maciai pateikė ieškinį Kauno apylinkės teismui prieš UAB „Kauno arena“ dėl įpareigojimo įleisti į Kauno miesto pramogų ir sporto rūmų pastatą.

Jų teigimu, arenos valdytojas, UAB „Kauno arena“, be jokio teisinio pagrindo neįleidžia Normundo ir Naurio Macių į jokius sporto ar kultūrinius renginius arenoje, draudžia naudotis arenos infrastruktūra.

Pažymėtina, kad arena nuosavybės teise priklauso Kauno miesto savivaldybei, todėl ieškiniu keliamas klausimas, ar arena valdoma nepažeidžiant visuomeninės naudos principo įtvirtinto Lietuvos Respublikos valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymo 9 straipsnyje.

Broliai Maciai nurodo, kad arenos valdytojo veiksmai, kuriais arenos valdytojas be jokio teisinio pagrindo fiziškai neįleidžia brolių Macių į areną prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijos 25 straipsniui (laisvė turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti), Lietuvos Respublikos Konstitucijos 29 straipsniui (asmenų lygybė įstatymui, teismui ir kitoms valstybės institucijoms), Europos Žmogaus Teisių ir Pagrindinių Laisvių Konvencijos 10 straipsniui (laisvė reikšti įsitikinimus), ir Europos Žmogaus Teisių ir Pagrindinių Laisvių Konvencijos 14 straipsniui (bet kokios diskriminacijos draudimas).

Buvo atkreiptas dėmesys, kad Eurolygos teisių valdytojas brolius Macius laiko nepageidaujamais asmenimis Eurolygos varžybose, nors tik vienas iš jų buvo teistas (ir teistumas pasibaigęs) už dar 2013 m. kovo mėn. atliktą veiksmą – „Real“ krepšininko R.Fernandezo sužalojimą.

Nepaisant to, kad vieno brolių Macių teistumas yra pasibaigęs, o kitas brolis net nebuvo teistas, Eurolyga, o tuo pačiu ir UAB „Kauno arena“ dėl nesuprantamų priežasčių riboja broliams Maciams galimybę lankytis Kauno miesto pramogų ir sporto rūmuose.

Toks ribojimas galioja ne tik Eurolygos organizuojamoms varžyboms, bet netgi toms, kurias organizuoja tretieji asmenys, besinuomojantys areną renginiams iš UAB „Kauno arena“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.