EUROLYGA 2023

Aštuonios Lietuvos krepšinio rinktinės repeticijos. Ką per jas pamatė K. Maksvytis?

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė ruošdamasi pasaulio pirmenybėms šią vasarą žaidė aštuonerias draugiškas rungtynes. Lietuvos krepšininkai pasiekė penkias pergales ir patyrė tris pralaimėjimus.

Jonas Valančiūnas<br>G.Šiupario nuotr.
Jonas Valančiūnas<br>G.Šiupario nuotr.
Kazys Maksvytis<br>LKF nuotr.
Kazys Maksvytis<br>LKF nuotr.
Kazys Maksvytis<br>R.Vilkelio nuotr.
Kazys Maksvytis<br>R.Vilkelio nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė.<br>R.Vilkelio nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė.<br>R.Vilkelio nuotr.
Jonas Valančiūnas<br>G.Šiupario nuotr.
Jonas Valančiūnas<br>G.Šiupario nuotr.
Jonas Valančiūnas<br>G.Šiupario nuotr.
Jonas Valančiūnas<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 22, 2023, 8:26 PM

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė šią vasarą į treniruočių stovyklą susibūrė liepos 17 dieną. Ruošdamasi pasaulio pirmenybėms Kazio Maksvyčio treniruojama komanda žaidė aštuonerias draugiškas rungtynes ir per jas pasiekė penkias pergales.

Pasirengimo pradžioje Lietuvos krepšininkai nugalėjo Ukrainą 100:72 ir Sakartvelą 104:102. Po to mūsų šalies rinktinė patyrė tris pralaimėjimus Suomijai 79:81 bei dukart Prancūzijai 72:90 ir 70:76. Vis dėlto prieš pasaulio pirmenybes nuotaiką pataisė trys iš eilės pergalės prieš Suomiją 84:80, Puerto Riką 93:80 ir Latviją 93:69.

Per draugiškas rungtynes rinktinėje žaidė 17 krepšininkų, bet K.Maksvytis gana greitai išsiaiškino, kurių žaidėjų jam reikės per pasaulio pirmenybes. Visi į dvyliktuką patekę krepšininkai liepos pabaigoje ir rugpjūtį žaidė septynerias arba visas aštuonerias rungtynes.

Neabejotinas komandos lyderis buvo jos kapitonas Jonas Valančiūnas. „New Orleans Pelicans“ vidurio puolėjas pelnydavo vidutiniškai 15,6 taško ir ketveriose rungtynės, tarp jų – trejose paskutinėse, buvo rezultatyviausias rinktinės žaidėjas.

Įdomu, kad laimėtose rungtynėse J.Valančiūno vidurkis buvo 19,5 taško, pralaimėtose – 10,3 taško.

Penki krepšininkai, kurie per pasaulio pirmenybes turėtų būti didžiausia lyderio paspirtis, pelnydavo apie dešimt taškų. Mindaugo Kuzminsko vidurkis buvo 10,3 taško, Roko Jokubaičio – 10,1 taško, Igno Brazdeikio – 10 taškų, Eimanto Bendžiaus – 9,4 taško, Donato Motiejūno – 8,1 taško.

Kiti krepšininkai prie puolimo prisidėjo mažiau. Deividas Sirvydis pasirengimo etape rinkdavo 5,9 taško, Vaidas Kariniauskas – 5,3 taško, Margiris Normantas – 4,9 taško, Tomas Dimša – 4,5 taško, Tadas Sedekerskis – 4,5 taško, Gabrielius Maldūnas – 2 taškus.

Liepos 29 d. Panevėžys

Lietuva – Ukraina 100:72. V.Kariniauskas 18, M.Kuzminskas ir E.Bendžius po 16.

K.Maksvytis: „Kaip pirmosios, šios rungtynės buvo net per geros. Jos buvo skirtos kandidatams patikrinti. Pabandėme skirtingus penketus, skirtingas gynybos sistemas. Kova baigėsi, kai pradėjome keistis dengiamaisiais ir išmušėme varžovus iš ritmo, puolant gerai judėjo kamuolys. Buvo nesusipratimų ginantis, bet tai – suprantama“.

Rugpjūčio 1 d. Kaunas

Lietuva – Sakartvelas 104:102. J.Valančiūnas 21, R.Jokubaitis 19, I.Brazdeikis 11.

K.Maksvytis: „Trys kėliniai buvo neblogi, bet sustojome ketvirtajame. Praleidome šimtą taškų, turime pagerinti gynybą. Bet pasiruošimas dar tik prasidėjo.

Gerai, kad buvo tokios rungtynės, nes dabar žinosime, kuria linkme dirbti. Nepavyko mažu penketu žaisti prieš aukštesnį Sakartvelo penketą.

Kai sumažinome penketą, iškart buvome nubausti. Mane nustebino, kad sutrikome jiems pradėjus spausti visoje aikštėje. Gerai, kad gavome šias pamokas dabar, reikės rimčiau pasiruošti“.

Rugpjūčio 4 d. Tamperė

Lietuva – Suomija 79:81. R.Jokubaitis 13, M.Normantas 12, J.Valančiūnas ir I.Brazdeikis po 10.

K.Maksvytis: „Nesvarbu, kad pralaimėjome. Gynėmės geriau nei per praėjusias rungtynes su Sakartvelu. Varžovai pelnė daug taškų greitose atakose, o mes rengti greitų atakų nesugebėjome, mums puolant blogai judėjo kamuolys.

Žaidėme statiškai, lėtai pereidavome aikštės vidurį, kartais net perėmę kamuolį save stabdydavome. Norėtųsi lengvesnių taškų. Antrojoje pusėje žaidėme geriau ir vaizdas po pertraukos man labiau patiko.

Per daug erdvės palikome L.Markkanenui. Keisčiausia, kad jį geriausiai dengė E.Bendžius. Tik gaila, kad E.Bendžius nepataikė savo metimų“.

Rugpjūčio 9 d. Orleanas

Lietuva – Prancūzija 72:90. M.Kuzminskas 18, I.Brazdeikis 12, J.Valančiūnas 9.

K.Maksvytis: „Netenkina, kaip žaidėme, nebuvome šimtu procentų kovingi. Rungtynes pakeitė antrojo kėlinio pabaiga ir trečiojo kėlinio pradžia, kai praleidome 19 taškų iš eilės.

Dėl lengvabūdiškų perdavimų ir klaidų ginantis praradome iniciatyvą. Po pertraukos pakeitėme gynybos sistemą, bet trūko energijos, todėl šįkart jokia sistema nebūtų buvusi veiksminga.

Puolimas taip pat buvo statiškas. Lėtai pereidavome į varžovų pusę, pavėluotai pradėdavome derinius, gynėjai perlaikydavo kamuolį. Ne kartą galėjome perduoti kamuolį laisviems žaidėjams, bet to nepadarėme“.

Rugpjūčio 11 d. Vilnius

Lietuva – Prancūzija 70:76. E.Bendžius 21, J.Valančiūnas 12, I.Brazdeikis 9.

K.Maksvytis: „Esu patenkintas komandos padaryta pažanga. Manau, kad šios rungtynės buvo vienos iš geresnių pasirengimo etape. Trūko tik pergalės.

Dvi rungtynių pusės buvo skirtingos: pirmojoje – gerai puolėme, bet galėjome pasitempti gindamiesi, antrojoje – apsigynėme, bet dažnai klydome, nepataikėme iš gerų padėčių.

Taikėme skirtingas gynybos sistemas ir gana gerai prisitaikėme prie varžovų gynybos. Labiausiai į akis krinta 23 klaidos, daugiausiai – netikslūs perdavimai. Intensyviau žaidėme ir puldami, ir gindamiesi, dėl to padaugėjo klaidų“.

Rugpjūčio 14 d. Klaipėda

Lietuva – Suomija 84:80. J.Valančiūnas 21, D.Motiejūnas 12, M.Kuzminskas ir R.Jokubaitis po 10.

K.Maksvytis: „Nors laimėjome, man nepatiko, kad komandai trūko energijos. Džiugina, kad sumažinome klaidų skaičių, puldami susikūrėme geras progas, bet kilo problemų rengiant greitas atakas.

Per draugiškas rungtynes nežiūrime, laimime ar pralaimime – svarbu, kad gerėtų žaidimo kokybė. Galima laimėti visas draugiškas rungtynes ir būti psichologiškai pasiruošusiam, bet oficialios rungtynės bus svarbesnės.

J.Valančiūnas yra puikus pavyzdys ir aikštėje, ir už jos ribų. Jis kiekvienais metais atvažiuoja į rinktinę, šiemet prisidėjo anksčiau. Sunkiose rungtynėse jis turi imtis iniciatyvos“.

Rugpjūčio 19 d. Taipėjus

Lietuva – Puerto Rikas 93:80. J.Valančiūnas 20, R.Jokubaitis 14, I.Brazdeikis 11, T.Sedekerskis ir E.Bendžius po 10.

K.Maksvytis: „Manau, kad žaidimas gerėja. Prieš stipriausias komandas to gali neužtekti, bet buvo gerų ženklų: gerai perdavinėjome kamuolį, kūrėmės geras progas mesti. Blogiausiai pavyksta stabdyti varžovų greitas atakas, palikdavome antrą galimybę.

Stipresnės arba greitai žaidžiančios komandos gali mus nubausti. Išsiaiškinome vaidmenis: kada kamuolį turi gauti aukštaūgiai, kada – metikai. Perdavimų ir klaidų santykis yra neblogas. Manau, kad puolimas jau pasiekė pasaulio pirmenybių lygį“.

Rugpjūčio 22 d. Taipėjus

Lietuva – Latvija 93:69. J.Valančiūnas 16, D.Sirvydis 15, D.Motiejūnas 13.

K.Maksvytis: „Buvome pasiruošę visiems scenarijams. Galima truputį prisikabinti prie neatkovotų kamuolių, blogos trečiojo kėlinio pradžios ir paskutinės dalies, per kurią leidome varžovams priartėti. Bet tai suprantama, nes susikrovusi didelį pranašumą, komanda atsipalaidavo ir neišgirdo prašymo, kad tai neatsitiktų.

Energingai žaidė antrasis penketas, ypač ginantis. Buvo gražu žiūrėti, kaip mėgavomės gynyba ir bėgome į greitas atakas. Palyginti su praėjusiais metais, pasiruošimo etape geriau pasiskirstėme vaidmenis. Per kelerias paskutines rungtynes žengėme į priekį“.

Lietuvos rinktinės krepšininkų rezultatyvumas draugiškose rungtynėse

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.