EUROLYGA 2023

Dėl FIBA sprendimo – ir bėdos: Lietuvos rinktinės sirgaliai jau renkasi Maniloje, bet vienas klausimas neatsakytas Specialiai lrytas.lt, Manila

„Nespėjau įsigyti bilietų, todėl žiūrėsiu per televizorių“, – nusijuokė viešbutyje dirbantis filipinietis Davidas, patikinęs, kad tikrai žiūrės, ką išdarinėja JAV krepšinio rinktinė, bet visa širdimi palaikys būtent saviškius. Leidžiantis liftu šypsodamasis dar davė ir patarimą, taip patvirtindamas tai, ką ne kartą girdėjau iš įvairių žmonių apie filipiniečių svetingumą: „Jeigu ketinate eiti kavos, geriau palaukite“.

 T.Balaišis-Sėkla neslėpė, kad FIBA sprendimai gali nulemti ir mažesnį aistruolių skaičių.<br> lrytas.lt montažas.
 T.Balaišis-Sėkla neslėpė, kad FIBA sprendimai gali nulemti ir mažesnį aistruolių skaičių.<br> lrytas.lt montažas.
Tomas Balaišis-Sėkla.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tomas Balaišis-Sėkla.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tomas Balaišis-Sėkla.<br>G.Šiupario nuotr.
Tomas Balaišis-Sėkla.<br>G.Šiupario nuotr.
 Manilos oro uostas.<br> M.Suslavičiaus nuotr.
 Manilos oro uostas.<br> M.Suslavičiaus nuotr.
 Manilos oro uostas.<br> M.Suslavičiaus nuotr.
 Manilos oro uostas.<br> M.Suslavičiaus nuotr.
 Manilos oro uostas.<br> M.Suslavičiaus nuotr.
 Manilos oro uostas.<br> M.Suslavičiaus nuotr.
 Manilos oro uostas.<br> M.Suslavičiaus nuotr.
 Manilos oro uostas.<br> M.Suslavičiaus nuotr.
Tomas Balaišis-Sėkla.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tomas Balaišis-Sėkla.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tomas Balaišis-Sėkla.<br>G.Šiupario nuotr.
Tomas Balaišis-Sėkla.<br>G.Šiupario nuotr.
Tomas Balaišis-Sėkla.<br>G.Šiupario nuotr.
Tomas Balaišis-Sėkla.<br>G.Šiupario nuotr.
Tomas Balaišis-Sėkla.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tomas Balaišis-Sėkla.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tomas Balaišis-Sėkla.<br>G.Šiupario nuotr.
Tomas Balaišis-Sėkla.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Aug 22, 2023, 9:04 PM, atnaujinta Aug 23, 2023, 9:47 AM

Tuo metu 2023 metų pasaulio vyrų krepšinio čempionato pagrindiniu miestu tapusioje Maniloje gana smarkiai lijo, danguje vis blykstelėdavo žaibai, lydimi stipraus griaustinio. Net ir išvykti turintys vietiniai rinkosi viešbučio vestibiulyje ir laukė, kol lietus aprims.

Manila atvykstančius sirgalius ir rinktines pasitinka tokiu tvankumu, kad atrodo, jog galėtum orą pasverti ant svarstyklių, ir – liūčių sezonu, kuomet čia atvyksta gerokai mažiau turistų.

Tačiau nė viena iš šių detalių nėra kažkoks iššūkis čia jau besirenkantiems Lietuvos rinktinės aistruoliams. Geltona, žalia ir raudona spalvos jau ima ryškėti Maniloje. Keli keliaunatys lietuviai juokėsi, kad kovai su kaitra pasiėmė tiesiog daugiau marškinėlių, nebijo ir lietaus – tiesiog nėra laiko eikvoti jėgas tam, ko negali kontroliuoti, juk visi renkasi į krepšinio šventę.

Pasaulio čempionatas prasidės penktadienį. Tuomet Lietuvos rinktinė 15 val. 30 min. Lietuvos laiku žais su Egipto krepšininkais. Laiko iki rungtynių – dar tikrai nemažai, tad dalis anksčiau atvykstančių ruošiasi ekskursijoms. Kelionės metu lietuvių buvo galima suskaičiuoti kelias dešimtis. Tarp jų – ir komentatorius Vaidas Čeponis, ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Vydas Gedvilas su žmona.

Sirgalių būrį dar papildys ir žmogus, kurio vardas daugeliui ir asocijuojasi būtent su Lietuvos rinktinės palaikymu – Tomas Balaišis-Sėkla. Su kompanija, žinoma.

2022 metų Europos krepšinio čempionate Berlynas tiesiog priklausė Lietuvai – čia mūsų sirgalių jūra tiesiog dominavo. Lietuviai buvo išskirtiniai ir 2019 metų pasaulio krepšinio čempionate Kinijoje ar 2017-aisiais per Senojo žemyno pirmenybes Izraelyje ir Turkijoje, ar per kone bet kurį kitą čempionatą.

Ar šįkart neištirpsime patekę į vieną tankiausiai apgyvendintų miestų pasaulyje?

„Šįkart statistika turbūt bus pati netiksliausia per visą laiką. FIBA federacijoms davė labai mažas kvotas, o įprastai mes bilietus pirkdavome per federaciją, tad daugelis juos įsigyti turėjo tiesiogiai.

Žinau, kad bus važiuojančių apie 60–70, tačiau manau, kad pamatysime daugiau. Prognozuoju, kad kokius 200–300 šimtus, bet šie skaičiai – „iš lempos“. Tiesiog žiūriu į tai, kiek žmonių parašo, kiek domisi, klausia per socialinius tinklus, tiesiogiai susisiekia“, – portalui lrytas.lt pasakojo T.Balaišis-Sėkla.

Visuose čempionatuose išsiskiriančiai Lietuvai šįkart buvo pasiūlyta 30 bilietų. Tokia FIBA sistema gerokai nustebino visko mačiusį T.Balaišį-Sėklą.

„Žiauriai nepatogu. Iki šiol būdavo galimybė iš anksto susiskaičiuoti, kiek bus – federacija tada matydavo sirgalių skaičių, iš anksto užsakydavo bilietus ir mes juos įsigydavome. Viskas būdavo labai gerai.

Šiemet FIBA iššovė...Nežinau, kodėl taip, bet kvotos – labai juokingos. Tai vieniems pavyko įsigyti tą nedidelį kiekį, o kitiems teko pirkti patiems ir viskas išsiderino. Nebuvo jokio patogumo.

Dar dabar gaunu žinučių, kad stringa bilietų pardavimo sistema, žmonės ir prieš du mėnesius užsisakęs negalėjo jų gauti. Viskas vyksta labai ilgai. Be to, mes net negalėjome pasakyti, kurioje arenos vietoje tuos bilietus turėsime, todėl negalėjome visų suburti į vieną vietą.

Pačioje pradžioje užsakinėjant bilietus buvo galima rinktis tik kategorijas, o ne vietas. Vietos atsirado jau vėliau. Taip ir negalėjome suburti visų važiuojančių, nes patys nežinome, kur mes atsidursime“, – sakė jis.

T.Balaišis-Sėkla įsitikinęs – dėl tokios sistemos Lietuvos rinktinė prarado sirgalių, kurie komandą palaikys gigantiško prekybos ir pramogų centro „Mall of Asia“ arenoje. Problemų sukėlė ir faktas, kad neaišku, ar tikrai visi lietuviai galės susirinkti viename sektoriuje, kaip juos esame įpratę matyti. Klausimų kelia ir kainos.

„Labai gali būti, – paklaustas, ar lietuviai arenoje bus išsimėtę, sakė T.Balaišis– Sėkla. – Pamatysime, kaip ten kontroliuos – ar galėsime po areną vaikščioti ar ne. Dar bėda, kad FIBA nustatė triskart didesnes kainas nei Kinijoje. Net ir trečiosios klasės bilietai nebuvo super pigūs. Tai pamatysime, kiek lietuviai ėmė trečiosios klasės bilietų, o kiek – kitų. Tada žiūrėsime, ką ten galima padaryti.“

Apie bilietų pardavimų sistemų trikdžius lrytas.lt rašė dar prieš kelias dienas – tuomet sistema tiesiog nustojo veikti. Vienos dienos bilietų kaina į D grupės rungtynes, kur lietuviai varžysis su Egiptu, Meksika ir Juodkalnija, kainuoja nuo 999 iki 63,799 tūkst. Filipinų pesų (16–1059 eurų). Po D grupės lietuvių lauktų kovos kitame etape – J grupėje, kur, jeigu nebus staigmenų, išvysime JAV ir Graikijos krepšininkus. Čia ir paaiškės, kas pateks į atkrintamąsias.

Jau įprasta skaičiuoti, kad Lietuvos rinktinės ateitis spręsis dvikova su Graikija. Apie tai dar per pirmąją Lietuvos rinktinės stovyklą Palangoje užsiminė ir Mindaugas Kuzminskas. Matematika čia paprasta: lietuviai laimi trejas pirmąsias rungtynes, patenka į J grupę, kur nusileidžia JAV krepšininkams ir tada viskas sprendžiasi mūšyje su graikais.

„Pagrindinės rungtynės visada bus kitos – pirmos, antros, trečios ar penktos. Bet taip, panašu, kad ta lemiama komanda iki atkrintamųjų bus Graikija.

JAV krepšininkai visada prieš čempionatą atrodydavo neįsivažiavę, bet šiemet atrodo kitaip. Jie atvyks žaisdami visa jėga ir čia jau bus reikalų. Reikia savo grupėje viską susitvarkyti, o tada jau žiūrėsime“, – svarstė T.Balaišis-Sėkla.

Nors Manilos oro uoste ant stendo ir puikavosi NBA superžvaigždė ir Graikijos krepšinio pasididžiavimas Giannis Antetokounmpo, jo pasaulio čempionate nebus. Graikams nepadės Kostas Sloukas, Nickas Calathesas. Bet galima dar pasiginčyti, kas nukraujavo labiau – Lietuvos rinktinėje nėra Domanto Sabonio, Mariaus Grigonio, Arno Butkevičiaus, Roko Giedraičio, Luko Lekavičiaus ir Edgaro Ulanovo. Pastarųjų pavardės dėl įvairių priežasčių buvo linksniuojamos ilgą laiką.

„Pykčio nebuvo. Palaikau visada tuos žaidėjus, kurie visada atvyksta, – apie reakciją, kai pasipylė pareiškimai, kas neatvyks į rinktinę, kalbėjo T.Balaišis-Sėkla. – Geriausias pavyzdys – Jonas Valančiūnas, kuris jeigu nebus traumuotas, visada žais rinktinėje. Tai džiugina. Tai – pagarbos verčiausias dalykas.

Bet ir kalbant apie neatvykusius – Arnas Butkevičius po operacijos, tai normalu, kad nevažiuos, negalėdamas šimtu procentų žaisti. Kitur irgi yra niuansų, o tai – jau žaidėjų reikalas. Nesiruošiu nieko kritikuoti, bet mano nuomonė paprasta: jeigu esi tarp tų dvylikos, kurie gali patekti į pagrindinę rinktinę, tai būtų labai smagu matyti, nes karjera trumpa.

Norėtume, kad rinktinei atstovautų pajėgiausi krepšininkai. Kita vertus, prievarta nepadės. Gerai, kad į rinktinę atvyksta tie, kurie nori, o ne įkalbinėjami.

Jeigu žmogus atvažiuos įkalbėtas, bet nenorintis, tai veikiausiai nelabai turės noro ir savęs šimtu procentų atiduoti.

Geriau tegul važiuoja, kad ir ant popieriaus žemesnio pajėgumo, bet turintis noro. Motyvacija – labai svarbu. Kas nori atstovauti savo šaliai važiuoja ir tai labai sveikintina.“

Patiko istorija? Norite sužinoti pamatyti daugiau išskirtinio turinio apie tai, kas vyksta Filipinuose ir krepšinio arenose? Apsilankykite specialiame lrytas.lt polapyje, kur – visos karščiausios naujienos iš pasaulio krepšinio čempionato bei prisijunkite prie lrytas.lt socialinių tinklų Facebook ir Instagram platformose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.