EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkų varžovė – pasaulio pirmenybėse debiutuosianti Latvijos rinktinė

Lietuvos ir Latvijos krepšinio rinktinės draugiškas rungtynes žaidžia dažnai. Tačiau dar niekada lietuviai ir latviai nebuvo paskyrę pasimatymo vietos taip toli – antradienį kaimyninių šalių krepšininkai susitiks Taipėjuje, nuo kurio iki Baltijos krantų yra daugiau nei aštuoni tūkstančiai kilometrų.

 Latvijos rinktinė<br> Latvijos krepšinio federacijos nuotr.
 Latvijos rinktinė<br> Latvijos krepšinio federacijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2023, 12:01 PM

Iki pasaulio vyrų krepšinio pirmenybių liko vos kelioms dienoms, ir lietuviams, ir latviams antradienį vyksiančios rungtynės bus paskutinis jėgų patikrinimas prieš oficialias varžybas.

Primename, kad mačo tarp Lietuvos ir Latvijos rungtynių eigą nuo 14:00 val. galėsite sekti tinklalapyje lrytas.lt.

Po tarpusavio mačo Lietuvos ir Latvijos krepšininkams dar reikės nukeliauti iki pasaulio pirmenybių vietos. Penktadienį lietuviai pirmąsias pasaulio pirmenybių rungtynes žais Filipinų mieste Pasajuje, latviai – Indonezijos sostinėje Džakartoje.

Latvijos rinktinei pasaulio pirmenybių burtai buvo daug sudėtingesni negu lietuviams. Latviai pirmajame etape žais H grupėje, į kurią taip pat pateko Prancūzijos, Kanados ir Libano komandos. Galimos latvių varžovės antrajame etape – dvi iš keturių G grupės komandų: Ispanija, Brazilija, Iranas ir Dramblio Kaulo Krantas.

Nors Latvija turi stiprias krepšinio tradicijas, šios šalies rinktinė pasaulio pirmenybėse dalyvaus pirmą kartą. XX amžiaus pabaigoje ir XXI amžiaus pradžioje Latvijos krepšininkai nedžiugino savo sirgalių, o didelio proveržio požymiai atsirado tik praėjusio dešimtmečio viduryje.

Ypač didelį optimizmo pliūpsnį sukėlė 2017 metų Europos pirmenybėse užimta penktoji vieta. Tačiau net tuomet pergalės svaigulį greitai pakeitė nesėkmių pagirios – Latvijos rinktinė nesugebėjo iškovoti kelialapio nei į 2019 metų pasaulio pirmenybes, nei į 2022 metų Europos pirmenybes.

Latvijai, kurios krepšinio pagrindas šiuo metu nėra toks tvirtas, kaip Lietuvos, kildavo daug daugiau sunkumų dėl to, kad klubų sezono metu į rinktinę negalėdavo atvykti NBA ir Eurolygos žaidėjai. Tačiau neretai būdavo sunku prisikviesti net tuos, kurie nežaidė NBA arba Eurolygoje, o ir tuomet, kai rinktinės rungtyniaudavo vasarą, ryškiausios Latvijos žvaigždės neskubėdavo į nacionalinę komandą.

Pralaužti ledus pavyko tik 2023 metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyre. Jame Latvijos rinktinė per 12 rungtynių pasiekė 11 pergalių ir užtikrintai užėmė pirmąją vietą I grupėje.

Latviai vienintelį pralaimėjimą patyrė pačiose pirmosiose rungtynėse, kuriose po dramatiškos kovos Belgrade vienu tašku nusileido Serbijos rinktinei. Tačiau po to italo Lucos Banchio treniruojama komanda atsiskaitė su serbais, po du kartus nugalėjo Belgijos, Slovakijos, Graikijos, Turkijos bei Didžiosios Britanijos rinktines ir galėjo krautis lagaminus kelionei į Tolimuosius Rytus.

Latvijos krepšinio federacijai šią vasarą vėl nepavyko rinktinėje suburti visų geriausių krepšininkų. Bet jei anksčiau kai kurių žvaigždžių pasiteisinimai latvių sirgalių neįtikindavo, tai šiemet nežaidžia tik tie, kurie tikrai negali žaisti.

Dar vasaros pradžioje paaiškėjo, kad rinktinei trūks buvusio žalgiriečio Janio Strėlnieko (praėjusį sezoną žaidė Atėnų AEK) ir Eurolygoje jėgas pabandžiusio Rihardo Lomažo („Oldenburg“), nespėjusių išsigydyti prieš kelis mėnesius patirtų sunkių traumų. R.Lomažas nežaidė nuo sausio, J.Strėlniekas – nuo kovo.

Įžaidėjo pozicija yra silpnoji Latvijos rinktinės vieta, todėl šių krepšininkų praradimas buvo labai skaudus. Vis dėlto dar didesnį nuostolį latviai patyrė prieš kelias savaites, kai paaiškėjo, jog pasaulio pirmenybėse negalės žaisti ir ryškiausia šių dienų Latvijos krepšinio žvaigždė Kristapas Porzingis.

28 metų 221 cm ūgio vidurio puolėjas, kuris praėjusį sezoną atstovaudamas „Washington Wizards“ komandai NBA pirmenybėse pelnydavo 23,2 taško ir atkovodavo 8,4 kamuolio, atvyko į rinktinės stovyklą, bet rugpjūčio viduryje paaiškėjo, kad jis negalės žaisti dėl įsisenėjusios pėdos traumos.

Kaip skelbiama, šią vasarą trijų sezonų sutartį su „Boston Celtics“ sudaręs K.Porzingis negalės sportuoti iki dviejų mėnesių. Jis veikiausiai praleis ir pirmąją pasiruošimo NBA sezonui dalį.

„Jaučiu atsakomybę Latvijos sirgaliams, bet žaisti pasaulio pirmenybėse negalėsiu, – socialiniuose tinkluose pranešė K.Porzingis. – Buvo sunku priimti šį sprendimą, bet pažadu, kad palaikysiu komandą kiek tik galėsiu“.

„Žinau, kaip Kristapas norėjo atstovauti Latvijai, bet turime susitaikyti su tikrove. Per pasaulio pirmenybes darysime viską, kad ir K.Porzingis, ir visi sirgaliai galėtų mumis didžiuotis“, – sakė treneris L.Banchi.

Nors K.Porzingis pasaulio pirmenybėse nežais, jis praėjusią savaitę kartu su komandos draugais išskrido į Tolimuosius Rytus. Latvijos rinktinę šioje kelionėje taip pat lydi J.Strėlniekas.

Nežaidžiant pavojingiausiam krepšininkui, Latvijos rinktinė bus sunkiau nuspėjama. Kiti žaidėjai nebeturi privilegijos dairytis į lyderį ir privalo patys imtis lyderio vaidmens.

Kas gali būti lyderis? Pretendentų nemažai, net ir per šią vasarą žaistas draugiškas rungtynes rezultatyviausi komandos krepšininkai nuolat keitėsi. Puolimo smaigalyje atsidurdavo ir Kauno „Žalgirio“ puolėjas Rolandas Šmitas (28, 207), ir praėjusį sezoną kartu Sevilijos „Real Betis“ žaidę Dairis Bertanas (33, 193) bei Anžejus Pasečnikas (27, 216), ir Jeruzalės „Hapoel“ aprangą vilkėjęs puolėjas Marekas Mejeris (25, 208), ir Ostrovo „Stal“ gynėjas Aigaras Škėlė (30, 192), ir praėjusį sezoną Kėdainių „Nevėžio“ gretose spindėjęs Artūras Žagaras (23, 190).

LKL pirmenybėse puikiai pasirodęs A.Žagaras yra jauniausias Latvijos rinktinės krepšininkas, bet susilpnėjus įžaidėjų grandžiai jam turėtų būti skiriamos ypatingai svarbios užduotys.

Pasiruošimo etape dar neatsiskleidė NBA rungtyniaujantis Davis Bertanas (30, 208). Šis puolėjas praėjusį sezoną žaisdamas „Dallas Mavericks“ komandoje pelnydavo 4,6 taško, o vasarą sudarė sutartį su „Oklahoma City Thunder“.

Nežinia ko tikėtis iš veterano Janio Timmos (31, 203), kuris per visą praėjusį sezoną žaidė tik ketverias rungtynes Puerto Riko lygoje ir buvo labai greitai atleistas iš Umakao „Grises“ klubo. Jis šią vasarą nežaidė ir rinktinės draugiškose rungtynėse.

Pasirengimo etape Latvijos rinktinė kol kas yra nepažeidžiamas ir šią vasarą laimėjo visas penkerias rungtynes prieš Švedijos, Sakartvelo, Dominikos Respublikos, Suomijos ir Puerto Riko komandas.

Beje, Sakartvelo ir Suomijos krepšininkus latviai, skirtingai nei lietuviai, nugalėjo triuškinamu skirtumu. Sakartveliečiai buvo įveikti 82:57, suomiai – 94:57. Tiesa, Suomijos rinktinė prieš latvius žaidė be Laurio Markkaneno.

Latvijos rinktinės sudėtis

Krepšininkas-Gimimo metai-Ūgis-Klubas 2022/23-Klubas 2023/24

Davis Bertanas 1992 207 „Dallas Mavericks“, NBA, „Oklahoma City Thunder“, NBA

Dairis Bertanas 1989 193 Sevilijos „Real Betis“, Isp Rygos VEF

Klavas Čavaras 1996 205 Liublino „Start“, Len Jokohamos „Excelence“, Jap

Andrejus Gražulis 1993 202 „Trento“, Ita „Trento“, Ita

Artūras Kurucas 2000 192 Vitorijos „Baskonia“, Isp Patrų „Prometheas“,

Gra Rodionas Kurucas 1998 207 Strasbūro SIG, Pra Mursijos UCAM, Isp

Marekas Mejeris 1991 207 Jeruzalės „Hapoel“, Izr Klužo „Universitatea“, Rum

Anžejus Pasečnikas 1995 216 Sevilijos „Real Betis“, Isp Sevilijos „Real Betis“, Isp

Artūras Strautinis 1998 198 „Reggiana“, Ita Tortonos „Derthona“, Ita

Aigaras Škėle 1992 193 Ostrovo „Stal“, Len

Rolandas Šmitas 1995 207 Kauno „Žalgiris“, Lie Kauno „Žalgiris“, Lie

Janis Timma 1992 201 -

Kristeris Zorikas 1998 195 Rygos VEF Izmyro „Petkim“, Tur

Artūras Žagaras 2000 190 Kėdainių „Nevėžis“, Lie

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.