EUROLYGA 2023

Antroji rinktinė ar keršytojai? Silpnąją pusę įvardijusi JAV komanda iškart parodė, ką reiškia NBA klasė Specialiai lrytas.lt, Manila

LeBronas Jamesas, Stephenas Curry, Kevinas Durantas, Kyrie Irvingas ar tas pats Jamesas Hardenas – galima vardinti ir vardinti, kokių dar žaidėjų į 2023 metų pasaulio krepšinio čempionatą neatsivežė JAV rinktinė.

 A.Reavsas neslėpė, kad JAV rinktinei dar trūksta susižaidimo, tačiau komanda ir taip sėkmingai skina pergales.<br> lrytas.lt montažas.
 A.Reavsas neslėpė, kad JAV rinktinei dar trūksta susižaidimo, tačiau komanda ir taip sėkmingai skina pergales.<br> lrytas.lt montažas.
 Anthony Edwardsas rungtynėse su Vokietija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Anthony Edwardsas rungtynėse su Vokietija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Akimirkos iš JAV rinktinės treniruotės.<br> M.Suslavičiaus nuotr.
 Akimirkos iš JAV rinktinės treniruotės.<br> M.Suslavičiaus nuotr.
 Akimirkos iš JAV rinktinės treniruotės.<br> M.Suslavičiaus nuotr.
 Akimirkos iš JAV rinktinės treniruotės.<br> M.Suslavičiaus nuotr.
A.Reavsas.<br> M.Suslavičiaus nuotr.
A.Reavsas.<br> M.Suslavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 24, 2023, 9:43 AM, atnaujinta Aug 24, 2023, 11:21 AM

Nukraujavę amerikiečiai čia atvyko keršyti už 2019-uosius Kinijoje, kai ketvirtfinalyje legendinio Greggo Popovichiaus auklėtiniai krito prieš čempionais tapusius prancūzus ir užėmė žemiausią vietą tarptautiniame turnyre istorijoje (7).

Bet nors sulaukia ir nemažai abejonių, JAV rinktinė čia pristatė daugeliui gal ir mažiau žinomus vardus, tačiau vis tiek ypatingai aukštą krepšinio lygį.

Parodė, kas yra NBA klasė

Ir ne tik – trečiadienį Manilos „Mall of Asia“ arenoje įvykusi JAV krepšinio rinktinės treniruotė parodė, kad amerikiečiai čia atsivežė ir aukščiausio lygio NBA virtuvę, kuri ruošia ne tik virtuozus krepšinio aikštėje, bet ir už jos ribų.

Ir tuo buvo galima greitai įsitikinti.

Jeigu po Graikijos rinktinės treniruotės šios ekipos krepšininkai buvo „saugomi“ tarsi visiškos žvaigždės, Steve'as Kerras su savo krepšininkais buvo gerokai paprastesni, nors amerikiečiai savo statusu ir galėtų pūsti krūtines.

Tad kai graikai su žurnalistais pakalbėti vos išleido antrąjį žaidėją, kuriuo tapo išties malonus rinktinėje šiemet debiutavęs 24-erių Dmitris Mouratis, interviu davęs skubėdamas ir apribotoje zonoje, amerikiečiai pasuko visiškai kitu keliu.

Net šiek tiek nustebino, kad po treniruotės amerikiečiai visiškai laisvai pasklido po areną ir netgi patys prieidavo pasisakyti. Tarp jų – ir turbūt šiemet didžiausią svorį rinktinėje turintis „Golden State Warriors“ treneris S.Kerras, dabartinės komandos lyderis Anthony Edwardsas, Jono Valančiūno bendraklubis Brandonas Ingramas ar šiemet išties sužibėjęs ir karjeros laiptais sparčiai kopti ėmęs „Los Angeles Lakers“ gynėjas Austinas Reavesas.

Mokosi žaisti pagal FIBA taisykles

Pastarojo brolis Spenceris Reavesas žaidžia krepšinį Europoje – praėjusį sezoną vilkėjo Bambergo „Brose“, o šiemet pasirašė sutartį su antrojo pagal pajėgumą Vokietijos čempionato komanda Vechtos „Rasta“.

Šis ryšys paminėtas ne veltui – amerikiečiai dar pratinasi ne tik prie naujos komandos, bet ir FIBA krepšinio taisyklių, kurios gerokai skiriasi nuo NBA.

Vieni ryškiausių skirtumų – kėliniai žaidžiami po 10, o ne 12 minutes, iš aikštės žaidėjas pašalinimas po penktosios asmeninės pražangos, o ne šeštosios. FIBA krepšinyje – ir daugiau kontakto, mažiau ryškiausių žvaigždžių saugojimo, skiriasi net ir tokie niuansai, kaip judėjimas baudos aikštelėje.

„Jų mokytis įdomu. Mano brolis žaidžia Europoje, todėl prieš treniruočių stovyklą Las Vegase jis mane ruošė, ko reikėtų tikėtis, – į lrytas.lt klausimą, kaip sekasi pratintis prie FIBA krepšinio taisyklių, atsakė A.Reavesas. – Taip, jos kitokios, bet dabar galime po krepšiu gynyboje būti tiek, kiek norime. Turime labai gerus žaidėjus, kurie puikiai moka blokuoti kamuolį – ypač Jareną Jacksoną jaunesnįjį („Memphis Grizzlies“, 23 m., 208 cm ūgis , – red.). Jam nereikia trauktis iš po krepšio, jis ten gali būti visada. Todėl mes taisykles galima panaudoti savo pranašumui.“

Abejones girdi, bet tikisi nutildyti kritikus

JAV rinktinė pasaulio čempionate kaip ir įprasta yra tarp favoričių triumfuoti, nors ir neturi savo žvaigždyno. Per paskutinius penkis draugiškus mačus pasiektos vien pergalės – 117:74 sutriuškintas Puerto Rikas, 92:62 sumindžiota Slovėnijos komanda.

Vėliau 98:88 palaužti ispanai, 108:86 – Graikijos krepšininkai, o prieš čempionatą paskutines rungtynes amerikiečiai žaidė sekmadienį, kai 91:99 įveikė Vokietiją, bet spėjo ir patvirtinti skeptikų nuogąstavimus dėl stabilumo trūkumo: vokiečiai buvo susikrovę net 16 taškų pranašumą.

„Kartu žaisti pradėjome prieš 2,5 savaitės. Esame patenkinti, kaip vyksta pasiruošimas, judame norima kryptimi. Rungtynes su Vokietija laimėjome tik sugrįžę, tačiau tai tik sustiprina komandą, o tai svarbiausia, – žurnalistams kalbėjo A.Reavesas, tik šiemet pirmą kartą patekęs į JAV rinktinę. – Daug maloniau žaisti kartu su šiais vyrukais nei prieš juos. Žaisti kartu puiku, vis dar styguojame savo žaidimą, mokomės, kaip kartu dirbti. Bet man tikrai smagiau su jais žaisti nei prieš juos gintis.“

Viena didžiausių konkurenčių JAV rinktinei – Prancūzijos komanda, su kuria gali tekti žaisti pusfinalyje. Ir amerikiečiai puikiai girdi savo kritikus ar jais abejojančiais.

„Man tai – tik dar vienas komentaras. Visa tai primena visą mano gyvenimą: kažkas abejoja tuo ką darau ir kaip darau, todėl reikia tiesiog paimti ir įrodyti, kad jie yra neteisūs. Jeigu laimėsime rungtynes po rungtynių, ką jie sakys tada? Būtent apie tai ir sukasi mūsų mintys – kai žengiame į aikštę, turime kovoti dėl pergalės. Galbūt kritikai ir ras ką pasakyti net ir po to, bet mums tai nelabai ir rūpi“, – paaiškino A.Reavesas, primindamas ir išties gan sunkią karjeros pradžią.

„Lakers“ gynėjas – ant bangos

2021 metais A.Reavesas galėjo įžengti į NBA tradiciniu keliu – per naujokų biržą, bet atsisakė, kad jį 42-uoju numeriu pašauktų „Detroit Pistons“ klubas. Gynėjas nusprendė, kad gali pasiekti gerokai daugiau ir rugpjūtį pasirašė dvipusę sutartį su „Los Angeles Lakers“. Rugsėjo pabaigoje jam „Lakers“ įteikė jau standartinę NBA sutartį.

Netrukus 25-erių 198 cm ūgio atakuojantis gynėjas debiutavo NBA ir ėmė gerinti savo žaidimą. 2023 metų kovo 19 dieną į „Orlando Magic“ krepšį jis sumetė 35 taškus, o „Lakers“ laimėjo.

A.Reaveso karjeros kreivė gerokai šovė į viršų: sėkmingas NBA naujoko sezonas sulaukė įspūdingų atgarsių, o šių metų liepą jis persirašė sutartį su „Lakers“.

Vyšnia ant torto tapo S.Kerro kvietimas į JAV krepšinio rinktinę, kurioje A.Reavesas yra vienintelis NBA naujokų biržoje nepašauktas krepšininkas.

„Ypatingas jausmas. Jeigu būtume paklausęs prieš 6 mėnesius, ar būsiu rinktinėje, būčiau pamanęs, kad tai beprotybė. Dabar galiu vilkėti JAV marškinėlius, atstovauti savo šaliai, tai nuostabu. Mūsų pagrindinis tikslas – auksinis tikslas. Visi to laukiame. Išsipildytų mano svajonė“, – paaiškino jis.

Patiko istorija? Norite sužinoti pamatyti daugiau išskirtinio turinio apie tai, kas vyksta Filipinuose ir krepšinio arenose? Apsilankykite specialiame lrytas.lt polapyje, kur – visos karščiausios naujienos iš pasaulio krepšinio čempionato bei prisijunkite prie lrytas.lt socialinių tinklų Facebook ir Instagram platformose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.