EUROLYGA 2023

Filipinuose Lietuvos rinktinei – ir nauji iššūkiai: „Nenorime būti princesės su aikštingais norais“ Specialiai lrytas.lt, Manila

„Lengviau, kai nėra tų lūkesčių“, – ketvirtadienį po vos apie valandą trukusios treniruotės Maniloje ištarė Kazys Maksvytis. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė jau stovi ant pasaulio čempionato slenksčio – šįkart be tokių didelių lūkesčių, kokie ant pečių gulė pernai per Europos čempionatą, tačiau su savais iššūkiais.

Kazys Maksvytis.<br>LKF nuotr.
Kazys Maksvytis.<br>LKF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2023, 6:10 PM, atnaujinta Aug 24, 2023, 7:01 PM

46-erių strategas šią rinktinės vasarą pradėjo visiškai kitaip. Dar nepasibaigus sezonui su Kauno „Žalgiriu“ pasigirdo pirmosios kalbos, kad neatvyks dalis lyderių. Sąrašas pildėsi – nuo Edgaro Ulanovo, Luko Lekavičiaus, Mariaus Grigonio, iki Domanto Sabonio ar Arno Butkevičiaus.

Su sąrašus menko ir sirgalių viltys, tad 2023 metų pasaulio čempionatas ant K.Maksvyčio pečių uždėjo kitą dilemą.

„Kelios skirtingos pusės, – paprašytas palyginti praėjusius metus prieš Europos čempionatą ir šią vasarą, sakė K.Maksvytis. – Dabar mažiau spaudimo, bet daugiau negatyvo, išankstinių prognozių. Kaip pavadinsi – jeigu kalbame apie spaudimą, tai jo mažiau.“

Lietuvos rinktinė išties sulaukia daugiau negatyvo: D grupėje lietuviai susitiks su Egiptu, Meksika ir Juodkalnija. Įveikę šį etapą veikiausiai stos į kovą su Graikija ir JAV. Būtent čia dalis sirgalių ir brėžia brūkšnį, nematydami šansų ketvirtfinalyje.

„Be abejo, sau visada turime vidinį spaudimą, bet lengviau, kai ateini ir įrodai, kad niekas nesitikėjo, o tu pasieki geriau“, – pabrėžė K.Maksvytis.

Lietuvos rinktinė pasiruošimo pasaulio čempionatui etapą baigė Taivane, kur paskutinėse rungtynėse 93:69 nušlavė Latvijos krepšininkus.

Į dėl krepšinio pamišusius Filipinus lietuviai atvyko trečiadienį, tad nesitreniravo.

Lygindamas Taivaną ir Filipinus K.Maksvytis išskyrė vieną itin įsiminusį filipiniečių bruožą.

„Filipinai labai skiriasi nuo Taivano. Taivanas galbūt labiau primena Japoniją, nes tokia tvarkinga šalis. Filipinuose yra NBA kultas, krepšinio kultas, jie pamišę dėl jo. Čia žmonės dar labiau pakvaišę nuo krepšinio nei Taivane. Jeigu organizatoriai kažko nepadaro, tai patys filipiniečiai rodo didelį norą padėti. Daug apsaugos, daug savanorių. Palieka gerą įspūdį“, – pabrėžė K.Maksvytis, bet leido suprasti, kad ne viską FIBA pasaulio čempionato organizatoriai atlieka idealiai.

Bet treneris iškart pabrėžė – Lietuvos rinktinė nesiskundžia.

„Kol kas nėra kuo skųstis. Reikia žiūrėti į save. Nenorime būti princesės, kur demonstruojame savo aikštingus norus. Atėjome padaryti savo darbą, o organizatoriai, kad ir iš antro karto, viską stengiasi išpildyti“, – teigė treneris.

Tačiau pokalbio metu jis užsiminė apie maistą, dėl kurio problemų buvo kilę ir 2019 metų pasaulio čempionate, kuris vyko Kinijoje: „Aklimatizacija jau įvyko ir tikiuosi, kad viskas bus gerai, bet dar reikia priprasti prie laiko, oro sąlygų, galbūt prie maisto, nes kai kam netinka ar reikia išsirinkti, ką galima valgyti.“

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pasaulio čempionatą pradeda penktadienį rungtynėmis su Egiptu. Jos vyks 15 val. 30 min. Lietuvos laiku.

Čia, pasak K.Maksvyčio, svarbiausia neprarasti šalto proto.

„Pietiečiams būdingo charakterio komanda. Karšta komanda, žaidžianti su daug emocijų, dažnai bėganti į greitą puolimą. Jie žaidžia greitai. Matosi, kad prie komandos stovi patyręs specialistas. Komanda tiek puolime, tiek gynyboje – ryškaus amerikietiško stiliaus. Prieš tokią komandą labai svarbu kantrybė – neleisti jiems įsibėgėti, pelnyti lengvų taškų greitu puolimu, antrosiomis progomis. O puolime turime žaisti kantriai, priversti juos gintis, ko tokios komandos nemėgsta daryti“, – teigė K.Maksvytis.

Jis iškart pasiuntė žinutę ir sirgaliams – šiems irgi gali prireikti kantrybės.

„Pirmosios rungtynės visada turi skirtingą psichologinį aspektą. Nereikia tikėtis, kad perlaušime rungtynes per 5 ar 10 minučių. Svarbiausia, kad kuo greičiau įeitume į savo ritmą. Kantrybė ir laimėti rungtynes yra svarbu“, – sakė jis.

Antrosios Lietuvos rinktinės rungtynės sekmadienį vyks su Meksika, o vėliau – svarbiausias grupės susitikimas su Juodkalnija. K.Maksvytis neslepia, kad tokie laipteliai, pradedant ne nuo pajėgiausių varžovų – naudingi.

„Lengvina ir patį pasiruošimą, kad turi šansų pasitaisyti, įsibėgėti. Tikėsimės, kad kelias bus lengvesnis, – teigė K.Maksvytis, neslėpęs, kad pamatytas vaizdas rungtynėse su Latvija jam patiko. – Vienerios rungtynės, geros rungtynės. Tikėsimės, kad tokių rungtynių bus daugiau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.