EUROLYGA 2023

NBA žvaigždės į pasaulio pirmenybes nesiveržia – ryškiausiai žiba tik kanadietis ir slovėnas

Į pasaulio pirmenybes atvyko šešios dešimtys praėjusį sezoną NBA komandose žaidusių krepšininkų. Vis dėlto daugumos ryškiausių NBA žvaigždžių, ypač amerikiečių, šis turnyras nesuviliojo.

L. Dončičius.<br>G.Šiupario nuotr.
L. Dončičius.<br>G.Šiupario nuotr.
Luka Dončičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Luka Dončičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
L. Dončičius.<br>USA TODAY Sports/Scanpix nuotr.
L. Dončičius.<br>USA TODAY Sports/Scanpix nuotr.
Shai Gilgeousas-Alexanderis<br>FIBA nuotr.
Shai Gilgeousas-Alexanderis<br>FIBA nuotr.
L. Dončičius.<br>G.Šiupario nuotr.
L. Dončičius.<br>G.Šiupario nuotr.
Luka Dončičius ir Vlatko Čančaras<br>FIBA nuotr.
Luka Dončičius ir Vlatko Čančaras<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2023-08-25 09:23

Rezervinė JAV komanda

Būtų logiška manyti, kad šiuo metu geriausi pasaulio krepšininkai yra tie, kurie praėjusį sezoną buvo išrinkti į geriausių NBA žaidėjų penketą.

NBA renka tris geriausiųjų penketus, tad sąraše yra penkiolika pavardžių. Šiais metais į pirmąjį geriausiųjų penketą buvo išrinkti net keturi užsieniečiai, po vieną užsienietį pateko į antrąjį ir trečiąjį penketus.

Kiti devyni elitiniame sąraše buvę žaidėjai – amerikiečiai. Tai Jaysonas Tatumas (pirmasis penketas), Stephenas Curry, Donovanas Mitchellas, Jaylenas Brownas, Jimmy Butleris (antrasis penketas), De‘Aaronas Foxas, Damianas Lillardas, Juliusas Randle‘as ir LeBronas Jamesas (trečiasis penketas).

Nė vienas iš jų šią vasarą žaisti daugkartinio NBA čempiono Steve‘o Kerro treniruojamoje JAV rinktinėje nenorėjo.

Kas norėjo? JAV rinktinėje žaidžia tie, kurie dar nėra NBA garsenybės. NBA Visų žvaigždžių rungtynėse yra žaidę vos keturi dabartinės rinktinės krepšininkai.

Brandonas Ingramas į lygos sezono vidurio šventę buvo pakviestas 2020 metais, Anthony Edwardsas, Tyrese‘as Haliburtonas ir Jarenas Jacksonas – šių metų pradžioje.

Du JAV rinktinės žaidėjai pavasarį sulaukė kito įvertinimo. J.Jacksonas buvo išrinktas geriausiai besiginančiu NBA krepšininku, Paolo Banchero – geriausiu lygos naujoku.

Italų kilmės P.Banchero aktyviai viliojo Italijos krepšinio federacija. Krepšininkas turi Italijos pasą ir preliminariai netgi buvo sutikęs atstovauti šaliai, iš kurios kilo jo tėvas. Vis dėlto šiais metais P.Banchero nemaloniai nustebino Italijos krepšinio vadovus ir nusprendė apsivilkti JAV rinktinės aprangą.

Beje, nė vienas šiais metais į JAV rinktinę atvykęs krepšininkas iki tol nebuvo žaidęs tarptautiniame vyrų turnyre.

Ryškiausi – kanadietis ir slovėnas

Praėjusį sezoną į NBA geriausių krepšininkų penketą kartu su amerikiečiu J.Tatumu pateko kanadietis Shai Gilgeousas-Alexanderis, slovėnas Luka Dončičius, graikas Giannis Antetokounmpo ir kamerūnietis Joelis Embiidas.

Į pasaulio pirmenybes atvyko du iš jų – „Oklahoma City Thunder“ gynėjas Sh.Gilgeousas-Alexanderis ir „Dallas Mavericks“ gynėjas L.Dončičius.

Per NBA atkrintamąsias varžybas nugaros traumą patyręs „Milwaukee Bucks“ puolėjas G.Antetokounmpo ilgai delsė atsakyti Graikijos krepšinio vadovams ir laukė gydytojų sprendimo. Medikai patarė į aikštę neskubėti, tad G.Antetokounmpo pasaulio pirmenybes praleidžia.

Naudingiausias praėjusio NBA sezono krepšininkas J.Embiidas kol kas net nenusprendė, kurioje rinktinėje norėtų žaisti.

Atstovauti gimtajam Kamerūnui vidurio puolėjas neketina, bet pernai gavo Prancūzijos ir JAV pasus. J.Embiidas buvo pažadėjęs prisidėti prie Prancūzijos rinktinės, tačiau dabar krepšininką, regis, apėmė abejonės ir jis svarsto galimybę žaisti JAV rinktinėje.

Šiais metais į antrąjį geriausių NBA krepšininkų penketą buvo išrinktas serbas Nikola Jokičius, į trečiąjį – lietuvis Domantas Sabonis. Abu vidurio puolėjai vasaros pradžioje pranešė, kad pasaulio pirmenybėse nežais.

Noras su galimybėmis nesutapo

Praėjusiose NBA pirmenybėse 58 krepšininkų vidurkis buvo 20 ar daugiau taškų. Į pasaulio pirmenybes rengiasi tik 11 iš jų.

Praėjusį sezoną NBA varžybose 20 taškų ribą pasiekė pusė JAV rinktinės žaidėjų. Tiek taškų pelnydavo „New Orleans Pelicans“ puolėjas Brandonas Ingramas, „Minnesota Timberwolves“ gynėjas Anthony Edwardsas, „New York Knicks“ gynėjas Jalenas Brunsonas, „Indiana Pacers“ gynėjas Tyrese‘as Haliburtonas, „Brooklyn Nets“ gynėjas Mikalas Bridgesas ir „Orlando Magic“ puolėjas Paolo Banchero.

Penki NBA pirmenybėse labai rezultatyviai žaidę krepšininkai atstovauja kitoms šalins. Tai – slovėnas L.Dončičius, kanadietis Sh.Gilgeousas-Alexanderis, suomis Lauri Markkanenas („Utah Jazz“), Filipinų pasą gavęs amerikietis Jordanas Clarksonas („Jazz“) ir Dominikos Respublikos pilietybę turintis Karlas Anthony Townsas („Timberwolves“).

20 taškų vidurkį pasiekė ir šių metų NBA čempionas kanadietis Jamalas Murray („Nuggets“) bei latvis Kristapas Porzingis („Washington Wizards“).

Tačiau juos ištiko toks pat likimas, kaip G.Antetokounmpo. Ir J.Murray, ir K.Porzingis vasarą atvyko į rinktinės treniruočių stovyklą, bet po sveikatos patikrinimų paaiškėjo, kad jie žaisti pasaulio pirmenybėse negalės.

Kanados bėdos ir džiaugsmai

Išskyrus JAV, daugiausiai NBA krepšininkų žaidžia Australijos ir Kanados rinktinėse. Australijos sudėtyje yra aštuoni žaidėjai, praėjusį sezoną rungtyniavę NBA komandose, Kanados – septyni.

NBA legionas australų gretose galėjo būti dar didesnis, bet treniruočių stovykloje susižeidė Jockas Landale‘as, o Matthew Dellavedova, kuris praėjusio sezono viduryje grįžo iš Šiaurės Amerikos į tėvynę, nebepajėgė konkuruoti su jaunesnės kartos žaidėjais ir nepateko į dvyliktuką.

Vis dėlto australams šią vasarą pavyko rinktinėje sutelkti didžiąją dalį NBA pajėgų.

Visiškai kitoks vaizdas Kanados rinktinėje. Žaisti joje dėl įsisenėjusios traumos negali ne vien J.Murray, bet ir veteranas Cory Josephas, o nemažas būrys jaunesnės kartos žaidėjų atsisakė atvykti į rinktinę, nes naujam sezonui rengiasi pagal individualų planą. Tarp jų – keli krepšininkai savo šaliai oficialiose vyrų arba jaunimo varžybose atstovavę praėjusiais metais.

Iš viso praėjusį sezoną NBA komandose žaidė net 24 kanadiečiai. Tarp tų, kurie sutiko dalyvauti pasaulio pirmenybėse, praėjusį sezoną daugiau nei dešimt taškų rinkdavo ne tik Sh.Gilgeousas-Alexanderis, bet ir „New York Knicks“ gynėjas R.J. Barrettas, „Memphis Grizzlies“ gynėjas Dillonas Brooksas, „Oklahoma City Thunder“ gynėjas Luguentzas Dortas ir „Utah Jazz“ vidurio puolėjas Kelly Olynykas.

Australijos rinktinėje tik vienas NBA krepšininkas gali pasigirti dviženkliu rezultatyvumu. Tai – „Thunder“ puolėjas Joshas Giddey.

Ispanų gretos nusilpo

Po keturis praėjusį sezoną NBA žaidusius krepšininkus turi Vokietijos ir Ispanijos rinktinės. Gana neįprasta, bet vokiečių NBA legionas šią vasarą yra daug galingesnis negu ispanų.

Net trys Vokietijos rinktinės krepšininkai – „Los Angeles Lakers“ įžaidėjas Dennisas Schröderis bei „Orlando Magic“ žaidžiantys broliai Franzas ir Moritzas Wagneriai – praėjusį sezoną pelnydavo daugiau nei dešimt taškų.

Tuo tarpu rezultatyviausio NBA lygos ispano Sančio Aldamos vidurkis „Memphis Grizzlies“ komandoje buvo 9 taškai. Beje, du Ispanijos rinktinės žaidėjai po pasaulio pirmenybių į NBA nebegrįš. Kelis sezonus už Atlanto praleidę broliai Willy ir Juancho Hernangomezai jau pasirašė sutartis su Europos klubais.

Be kelių aukščiau jau paminėtų krepšininkų praėjusį sezoną NBA pirmenybėse daugiau negu dešimt taškų pelnydavo juodkalnietis Nikola Vučevičius („Chicago Bulls“), lietuvis Jonas Valančiūnas („New Orleans Pelicans“), serbas Bogdanas Bogdanovičius („Atlanta Hawks“) ir prancūzas Rudy Gobert‘as („Minnesota Timberwolves“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.