EUROLYGA 2023

Po latviško šou – Prancūzijos spaudos gedulas: „Katastrofa“, „Didžiausias fiasko šalies krepšinio istorijoje“

„Fiasko“. Šį trumpą, bet labai daug pasakantį žodį po Prancūzijos vyrų krepšinio rinktinės nesėkmės pasaulio pirmenybėse sutartinai kartojo vos ne visi Prancūzijos leidiniai.

M.Lessort'as ir Prancūzijos spaudos antraštės.<br>FIBA ir lrytas.lt koliažas.
M.Lessort'as ir Prancūzijos spaudos antraštės.<br>FIBA ir lrytas.lt koliažas.
Latviai įveikė Prancūzijos krepšininkus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Latviai įveikė Prancūzijos krepšininkus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Latviai įveikė Prancūzijos krepšininkus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Latviai įveikė Prancūzijos krepšininkus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Latviai įveikė Prancūzijos krepšininkus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Latviai įveikė Prancūzijos krepšininkus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Latviai įveikė Prancūzijos krepšininkus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Latviai įveikė Prancūzijos krepšininkus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 28, 2023, 11:27 AM

„Visiškas fiasko“

Pasaulio vyrų krepšinio pirmenybės vos įsibėgėjo, bet Prancūzijos rinktinei jos, faktiškai, jau baigėsi. Sekmadienį vieni iš pagrindinių turnyro favoritų patyrė antrąjį pralaimėjimą ir vieni iš pirmųjų pasitraukė iš kovos dėl medalių.

„Visiškas fiasko“, – tautiečių pasirodymą pasaulio pirmenybėse pirmadienį įvertino Prancūzijos sporto dienraštis „L‘Equipe“. „Prancūzų fiasko likus metams iki olimpinių žaidynių“, – viršelyje parašė ir vienas įtakingiausių šalies sostinės leidinių „Le Parisien“.

„Neįtikėtinas scenarijus. Be abejonės, didžiausias fiasko per visą Prancūzijos krepšinio istoriją“, – rinktinės pasirodymą įvertino „Le Figaro“ leidinys.

„Mėlynųjų“ katastrofa“, – pagrindinį straipsnį apie liūdnai pasibaigusią dvikovą pavadino prancūzų „BeBasket“ interneto leidinys.

Prancūzijos krepšininkus į pasaulio pirmenybių užribį sekmadienį išstūmė „burgundiškos“ (raudono vyno spalvos) marškinėlius vilkinti komanda – Latvijos rinktinė. Latviai beveik visas rungtynes vijosi varžovus, bet paskutinę minutę persvėrė rezultatą ir iškovojo pergalę 88:86.

Tai buvo antrasis prancūzų pralaimėjimas. Pirmajame ture „mėlynieji“ triuškinamu skirtumu nusileido Kanados rinktinei 65:95.

„Prancūzijos rinktinės katastrofa. Į Indoneziją iškeliavę galvodami apie pasaulio čempionų vardus, „mėlynieji“ net nepateko į antrąjį etapą ir patyrė vieną iš didžiausių fiasko per visą Prancūzijos krepšinio istoriją“, – rašė „L‘Equipe“.

„Tai – nelaimė. Sekmadienį pralaimėti buvo draudžiama, bet tai atsitiko. Viskas baigta ir tai yra baisu. Tai – blogiausias šių laikų Prancūzijos rinktinės rezultatas. Likus metams iki olimpinių žaidynių, „mūsų“ Žaidynių, „mėlynieji“ yra gilioje duobėje. Tai – nesėkmė, fiasko, sutriuškinimas, žlugimas, po kurio būtina padaryti išvadas. Labai liūdna“, – pirmosiose straipsnio eilutėse skambius epitetus žėrė „Le Parisien“.

„Tai bus bausmė“

Krepšininkai pasaulio pirmenybėse kovoja dėl kelialapių į 2024 metų olimpines žaidynes ir olimpinės atrankos turnyrą. Dėl šios priežasties komandoms bus svarbios net ir rungtynės dėl žemesniųjų vietų. Bet ne Prancūzijos rinktinei. Prancūzai bus olimpinių žaidynių šeimininkai, todėl į jas pateko be jokios atrankos.

Tačiau iš kovos dėl medalių iškritusi Prancūzijos rinktinė Džakartoje privalės žaisti dar trejas rungtynes. Paskutinėse pirmojo etapo rungtynėse prancūzai susitiks su Libano krepšininkais. Antrajame etape, varžantis dėl 17–32 vietų, „mėlyniesiems“ veikiausiai reikės žaisti su Irano ir Dramblio Kaulo Kranto ekipomis.

Turnyrinę motyvaciją praradusios Prancūzijos rinktinės laukia trys aiškiai žemesnio lygio varžovai. „Tai bus bausmė“, – likusius mačus pavadino „Le Figaro“.

Garsus pavojaus varpas prancūzams nuskambėjo jau per pirmąsias rungtynes, kuriose „mėlynieji“ penktadienį pralaimėjo Kanados rinktinei 65:95. Vis dėlto kanadiečiai taip pat laikomi turnyro favoritais, ir tikriausiai niekas nebūtų smarkiai stebėjęsis, jei šios dvi ekipos rugsėjo 10 dieną būtų susitikusios finale.

Tačiau 30 taškų skirtumas buvo labai didelis. O sekmadienį paaiškėjo, kad toks didelis prancūzų pralaimėjimas nebuvo atsitiktinis.

„Atsitiko neįtikėtina... Pralaimėję latviams, „mėlynieji“ jau pašalinti“, – antraštėje parašė „Le Parisien“.

„Rungtynės tapo košmaru“

Sekmadienį prancūzai prieš latvius pirmavo 39 minutes. Ketvirtojo kėlinio pradžioje skirtumas buvo dviženklis, bet viskas pasikeitė, kai antrą nesportinę pražangą gavo ir iš aikštės buvo pašalintas vienas iš labiausiai patyrusių „mėlynųjų“ krepšininkų 36-erių Nando De Colo.

„Mėlynųjų“ veteranas klydo gindamasis, rungtynes baigė nepelnęs nė taško. Jis atliko 8 rezultatyvius perdavimus ir dirigavo Prancūzijos komandai..., kol buvo pašalintas 34-ąją minutę. Tai buvo lūžio akimirka, po kurios rungtynės tapo košmaru“, – N.De Colo pasirodymą aprašė „Le Figaro“ leidinys. „Le Figaro“ įvertino N.De Colo žaidimą 2 balais (10 balų skalėje) – žemiausiai Prancūzijos rinktinėje.

Pašalinus N.De Colo, komandoje neliko patikimo įžaidėjo. Rengti atakas teko „nepatyrusiam“ Sylvainui Francisco.

Prancūzijos krepšinio apžvalgininkai dar prieš pasaulio pirmenybes stebėjosi dėl to, kad treneris Vincent‘as Collet įtraukė šį krepšininką į dvyliktuką, o po sekmadienio fiasko klausimų iškilo dar daugiau. Apžvalgininkai vardino kitus įžaidėjus, kurie, jų manymu, užduotis galėjo atlikti patikimiau.

Eilinį kartą buvo prisimintas ir Thomas Heurtelis, kuris liko už borto dėl to, kad Prancūzijos krepšinio federacija priėmė sprendimą nekviesti į rinktinę krepšininkų, kurie sudarė sutartis su Rusijos klubais (Th.Heurtelis pernai perėjo į Sankt Peterburgo „Zenit“ ir šiemet pratęsė sutartį su šiuo klubu).

„Reikia atlikti pertvarką“

„Likus metams iki Paryžiaus olimpinių žaidynių, Prancūzijos rinktinei reikia atlikti netikėtą pertvarką“, – pastebėjo „L‘Equipe“. „Po žlugimo – laikas užduoti klausimus...“, – pirmajame puslapyje parašė ir „Le Figaro“ leidinio sporto priedas.

„Minėta tarp pagrindinių favoričių tapti pasaulio čempione, Prancūzijos rinktinė pašalinta jau po antrųjų rungtynių. Likus metams iki olimpinių žaidynių, patirtas fiasko.

Tai – fiasko, žlugimas. Galbūt didžiausia nesėkmė per visą Prancūzijos krepšinio istoriją. Dvejų praėjusių pasaulio pirmenybių bronzos medalių laimėtojai, olimpiniai ir Europos vicečempionai „mėlynieji“ nusileido Džakartoje svajodami apie čempionų karūną. Jie nežais nė ketvirtfinalyje. Iš tikrųjų, jie buvo išmesti jau po antrųjų grupės rungtynių. Neįtikėtina...“, – tuo, ką pamatė sekmadienį, negalėjo patikėti „Le Figaro“.

Tuo negalėjo patikėti ir patys „mėlynųjų“ krepšininkai bei treneriai, kuriuos citavo Prancūzijos leidinys: „Tai – kapitono Nicolas Batumo, kuris „pirmą kartą jautė gėdą“ Prancūzijos rinktinėje, „didžiausias nusivylimas šioje komandoje“. „Mes gavome antausį“, – pasakė 27 taškus į Latvijos rinktinės krepšį įmetęs Evanas Fournier. „Mūsų komandai nedera iškristi pasaulio pirmenybių pirmajame etape“, – tvirtino Rudy Gobert‘as, o rinktinės treneris Vincent‘as Collet „pabudo košmare“.

„Jaučiu gėdą“

„Tai – milžiniškas nusivylimas. Turėjome didelių planų, bet nuvylėme daugybę žmonių, o pirmiausia – pačius save, – po nesėkmės kalbėjo Prancūzijos rinktinės kapitonas Nicolas Batumas. – Privalome išnagrinėti, kas atsitiko. Visi – žaidėjai, treneriai, federacija. Reikia suprasti, kodėl patyrėme nesėkmę po tiek daug sėkmingų metų.

Apsivilkus šią aprangą, svarbiausios yra priekyje užrašytos raidės. Kelias praėjusias savaites mes apie tai negalvojome. Aš, Nando De Colo, Rudy Gobert‘as, Evanas Fournier esame komandos lyderiai, todėl pirmieji privalome suprasti, ką galime padaryti geriau“.

„Žaisdamas rinktinėje esu patyręs skaudžių pralaimėjimų, – tęsė N.Batumas. – Bet pralaimėjimai pusfinalyje ar ketvirtfinalyje – kitokie. Bent kovodavome, o dabar iškritome pirmajame etape. Jaučiu gėdą. Pirmą kartą vilkėdamas rinktinės aprangą. Bijau grįžti namo, nes nuvylėme daugybę žmonių. Daugybė žmonių Prancūzijoje mumis tikėjo, mes ir patys tikėjome.

Reikia suprasti, kodėl mes buvome stiprūs, kokios buvo pergalių priežastys, kurias dabar pamiršome. Mes pakėlėme Prancūzijos krepšinį labai aukštai, todėl lūkesčiai yra labai dideli ir neatleistina patirti tokias nesėkmes, kaip ši. Reikia suprasti, kodėl patyrėme šią nesėkmę ir nekartoti klaidų, kad kitais metais sukurtume kažką didingo“.

„Katastrofiški rezultatai“

Praėjusią savaitę krepšinio rinktinės patirtas fiasko buvo nevienintelė Prancūzijos sporto nesėkmė. Prancūzai negalėjo patikėti ir tuo, ką matė Budapešto stadione, kuriame vyko pasaulio lengvosios atletikos pirmenybės.

Diena vijo dieną, bet Prancūzijos medalių sąskaita buvo tuščia. Tik sekmadienį, paskutinę pirmenybių dieną priešpaskutinės rungties varžybose, vienintelius šalies apdovanojimus iškovojo vyrų estafetėje 4x400 metrų bėgusi ketveriukė.

Prancūzijos sporto ministrė Amelie Oudea-Castera net pakvietė šalies lengvosios atletikos federacijos vadovus pasiaiškinti „dėl katastrofiškų Prancūzijos sportininkų rezultatų Budapešte“. Taip lengvaatlečių pasirodymą pavadino „Le Figaro“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.