EUROLYGA 2023

Prieš akistatą su Th. Walkupu – R. Jokubaičio prisiminimai: atskleidė, kodėl amerikietis buvo toks mylimas „Žalgiryje“ Specialiai lrytas.lt, Manila

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kovos pasaulio čempionate pasiekė bene aukščiausią įtampos tašką – penktadienį mūsiškiai pradeda antrąjį etapą, kurio pirmoji dvikova – tarsi aštuntfinalis.

 Thomas Walkupas ir Rokas Jokubaitis Kaune.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Thomas Walkupas ir Rokas Jokubaitis Kaune.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Thomas Walkupas.<br> FIBA nuotr.
 Thomas Walkupas.<br> FIBA nuotr.
 Rokas Jokubaitis.<br> FIBA nuotr.
 Rokas Jokubaitis.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Specialiai lrytas.lt, Manila

Sep 1, 2023, 6:03 AM, atnaujinta Sep 1, 2023, 11:45 AM

Kazio Maksvyčio auklėtiniai penktadienį J grupėje susitinka su Graikijos rinktine. Pergalės atveju lietuviai praktiškai užsitikrintų vietą ketvirtfinalyje. Kitame J grupės mače kausis Juodkalnijos ir JAV rinktinės.

Tai bus kol kas rimčiausias rinktinės varžovas šiame čempionate. Iki šiol mūsiškiai lengvai susidorojo su Egipto, Meksikos ir Juodkalnijos žaidėjais.

„Jie turi labai gerų ir solidžių žaidėjų, kurie yra patyrę, matę daug rungtynių. Ypatingai – Europoje, – prieš būsimas rungtynes portalui lrytas.lt kalbėjo 22-ejų rinktinės įžaidėjas Rokas Jokubaitis. – Jie geba žaisti svarbias rungtynes, puikus treneris Dimitris Itoudis, kuris žino, kaip tokias rungtynes sužaisti. Manau, kad tai ir yra pagrindiniai dalykai, komanda susižaidusi, žino, kaip judėti aikštelėje. Reikia saugotis jų klampaus ir gynybinio žaidimo bei į jį neįsivelti.“

Tiesa, lietuviai savo rankoje turės kozirį – didesnį poilsio kiekį. Mūsiškiai prieš būsimą kovą su graikais ilsėjosi beveik tris dienas, o štai graikai – vos pusantros.

„Vieną dieną ėjome į sporto salę, kas norėjo. Ketvirtadienį pasidarėme treniruotę, pabėgiojome, paprakaitavome. To poilsio kaip ir užteko, nes žaidžiam visada tuo pačiu metu. Aš galvoju, kad tikrai komandos personalas ir fizinio rengimo treneriai mus atstatė gerai, aukščiausias lygis“, – tikino R.Jokubaitis.

Per laisvadienį Lietuvos krepšininkai spėjo susitikti ir su sirgaliais, kur dalijo autografus bei noriai kartu įsiamžino nuotraukose.

„Smagu, mes turėjome nemažai laisvo laiko, tai atiduoti 15–20 min. sirgaliams tikrai smagu. Jie tiek keliavo iki čempionato. Žaidžiame ne tik dėl šalies, bet ir dėl sirgalių. Smagu, kad ir jie norėjo su mumis susitikti, smagu, kad mes irgi visi atėjome. Manau, kad tai prideda kurti dar geresnį ryšį“, – džiaugėsi žaidėjas.

Tiek į Filipinus atvykę sirgaliai, tiek Lietuvoje palaikantys rinktinę tikisi dar vienos komandos pergalės. Tiesa, Lietuvos krepšinio aistruoliai kitoje barikadų pusėje pamatys ir puikiai pažįstamą veidą – Graikijos pilietybę šią vasarą gavusį amerikietį Thomasą Walkupą.

30-metis buvęs Kauno „Žalgirio“ (2018–2021 m.) žaidėjas yra vienas Graikijos rinktinės lyderių, per mačą įmetantis po 10 taškų ir atliekantis 7,7 rezultatyvius perdavimus.

Nors Kaune Th.Walkupas buvo labai mylimas, ne vienas sirgalius jam būtų skyręs ir Lietuvos pilietybę, vis dėlto pats krepšininkas teigė, kad kovoje prieš Lietuvą nejaus jokių sentimentų.

Panašiai šnekėjo ir R.Jokubaitis.

„Tai bus rungtynės, kurios labai daug ką reikš. Gal tai pridės papildomo jaudulio. Su Th.Walkupu jau ne vieną kartą matėmės viešbutyje, nujautėme, kad žaisime vienas prieš kitą, tai šį dalyką jau apkalbėjome. Susitaikėme su tuo. Faktas, kad prieš jį žaisti ir smagu, ir yra savotiškas iššūkis“, – pasakojo R.Jokubaitis.

R.Jokubaitis kartu su Th.Walkupu Kaune praleido kelis sezonus, tad puikiai vienas kitą pažįsta. Tiesa, nuo to laiko daug kas pasikeitė, lietuvis žengė didelius žingsnius į priekį, o pagal statistinius rodiklius lenkia ir patį amerikietį.

Lietuvos rinktinės ir „Barcelona“ komandos įžaidėjas per mačą čempionate įmeta po 12 taškų, atlieka 5,3 rezultatyvaus perdavimo, atkovoja 4,3 kamuolio ir renka 15,3 naudingumo balo.

Visgi lietuvis pripažino, kad „Žalgiryje“ daug ko išmoko iš Th.Walkupo.

„Jis labai paprastas žmogus – tiek aikštėje, tiek už jos ribų. Jis sujungia žaidėjus, komandą, tai labai įsminimė. Faktas, kad jis man davė pamokų, ypač gynyboje. Mokė, kaip joje išnaudoti savo stipriąsias puses. Smagus vyrukas, tad apie jį – tik geri žodžiai“, – varžovą gyrė įžaidėjas.

Bet Graikijos rinktinėje ne tik smagūs vyrukai. Joje apstu ir blogiukų, kurie neretai ne tik užkuria pirtį varžovams, bet ir pykstasi tarpusavyje. R.Jokubaitis tikina, kad reikės išvengti chaotiško varžovų žaidimo ir nepamatuotų emocijų.

„Jie yra labai karštos asmenybės. Reikia žaisti savo krepšinį, neįsivelti į jų emocijas, nekreipti dėmesio į tai, ką daro varžovai, ir daryti savo darbą. Kai pradedi išradinėti naujus dalykus, kuriems nesiruošei, visada nesigauna. Jie moka išmušti iš vėžių, reikia į tai atsakyti solidžiai“, – tikino krepšininkas.

Lietuvos rinktinės ir Graikijos krepšininkų dvikovą penktadienį portale lrytas.lt sekite nuo 15 val. 30 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.