EUROLYGA 2023

Rūpestis sergančia mama ir karjeros dilema – WNBA žvaigždė atvirai kalbėjo apie sunkius išgyvenimus

WNBA žvaigždė Courtney Vandersloot nežinojo, ar norėjo pasirašyti kontraktą su Niujorko „Liberty“ ekipa, kai ji buvo laisvoji agentė, tačiau gynėja žinojo, kad jeigu ji nepasirašys kontrakto su „New York Liberty“, ji potencialiai praleis šansą būti komandoje, kuri rinko sudėtį, galinčią pretenduoti į čempionių titulą.

 Courtney Vandersloot<br> AFP/Getty Images/Scanpix nuotr.
 Courtney Vandersloot<br> AFP/Getty Images/Scanpix nuotr.
 Courtney Vandersloot<br> AFP/Getty Images/Scanpix nuotr.
 Courtney Vandersloot<br> AFP/Getty Images/Scanpix nuotr.
 Courtney Vandersloot<br> FIBA nuotr.
 Courtney Vandersloot<br> FIBA nuotr.
 Courtney Vandersloot (kairėje), Breanna Stewart (per vidurį), Jonquel Jones (dešinėje)<br> AFP/Getty Images/Scanpix nuotr.
 Courtney Vandersloot (kairėje), Breanna Stewart (per vidurį), Jonquel Jones (dešinėje)<br> AFP/Getty Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 20, 2023, 9:54 PM, atnaujinta Sep 20, 2023, 9:55 PM

Visgi, sprendimas pasirašyti sutartį su „New York Liberty“ reiškė, kad NBA čempionė ir daugkartinė žvaigždžių dienos dalyvė C.Vandersloot gyventų toje pačioje pakrantėje, kokioje gyvena jos mama Jan Vandersloot, kuri gyvena Vašingtono valstijoje. Krepšininkės sprendimas persikelti žaisti ir kartu gyventi šalia mamos – aiškus. C.Vandersloot mamai Jan buvo rasta daugybinė mieloma (vėžys – red.).

Mamos dieną C.Vandersloot paaiškino, kaip ji jautėsi, kai sužinojo, kad jos mamai nustatyta itin sunki liga.

„Apie mamos ligą sužinojau tik liepos (2022-ųjų – red.) pabaigoje. Naujienos apie mamos ligą buvo it iš giedro dangaus, – leidiniui „Associated Press“ kalbėjo C.Vandersloot. – Aš buvau šokiruota. Patyriau kiekvieną įmanomą ir įsivaizduojamą emociją, kokia tik egzistuoja. Kartu buvo daug nežinomybės... Man pasisekė, kad turiu gerus žmones aplinkui save. Anksčiau tokio jausmo nebuvau patyrusi...“

C.Vandersloot sunkiai susitaikė su naujiena, kad jos mama serga. Krepšininkei padėjo tai, kad jos mama Jan, kuri yra C.Vandersloot gyvenimo akmuo, buvo geroje emocinėje būsenoje.

„Tu bandai būti stipri, – sakė C.Vandersloot. – Suskausta širdį, kai sužinai tokias naujienas apie artimą sau žmogų. Visgi ji buvo ypač pozityvi ir stipri, o tai man labai padėjo.“

Kol kas dar vaistų, išgydančių Jan Vandersloot vėžį, nėra, tačiau pažanga medicinoje padėjo žmonėms gyventi kartu su liga.

„Kuo daugiau apie ligą šnekėjau, tuo daugiau apie ją sužinojau. Aš supratau, kad liga daro įtaką ir aplinkiniams, kuriuos tu pažįsti, – sakė C.Vandersloot. – Ji (mama – red.) buvo iškart paguldyta į ligoninę ir mes neturėjome šanso tam pasiruošti. Toks jausmas, kad visada turėjome prisivyti. Kartu buvo daug nežinomųjų – tai buvo sunkiausia dalis.“

C.Vandersloot ne iškart grįžo į Vašingtoną, kur galėjo aplankyti savo mamą. Krepšininkė tuomet nusprendė palaukti, kol „Chicago Sky“ pabaigs savo reguliarųjį sezoną. Po paskutinių rungtynių prieš „Phoenix Mercury“ gynėja keliavo namo.

Kuomet ji atvyko į Vašingtoną, C.Vandersloot turėjo įsėlinti į mamos ligoninės kambarį, kadangi tuo metu ligoninėse vis dar galiojo griežti COVID protokolai, kurie apribojo žmonių kiekį, lankant pacientus. Tuo metu visąlaik šalia C.Vandersloot mamos ligoninėje buvo ir jos tėtis.

„Aš ją trumpai pamačiau. Man to reikėjo, jai irgi to reikėjo, – kalbėjo krepšininkė. – Jos veidas, kai atėjau į jos kambarį... ji nė nenutuokė, kad aš ją aplankysiu. Tai buvo didžiulis dalykas. Galėjau pamatyti viską iš dar kitos perspektyvos.“

Aikštelėje, krepšininkė atsižvelgė į mamos patarimus – tiek rungtyniaujant JAV, tiek užsienyje.

Kuomet nevykdavo WNBA sezonas (nuo rudens iki vėlaus pavasario – red.) C.Vandersloot buvo žaidusi Rusijoje, tačiau po 2022 m. sezono ji nežinojo, ką daryti toliau. Ji negrįžo žaisti į Rusiją po to, kai minėtoje šalyje buvo suimta kita WNBA krepšininkė Brittney Griner, o kartu gynėja nesiryžo vykti į Rusiją dėl jos vykdomo plataus masto karo Ukrainoje. C.Vandersloot taip pat nebuvo įsitikinusi dėl žaidimo užsienyje, kadangi žinojo, kad jos mama serga.

Po WNBA sezono C.Vandersloot grįžo namo į Vašingtoną, kur penkis mėnesius buvo su artimaisiais ir rūpinosi savo mama – padėjo mamai sportuoti ir kartu nuvykti į gydytojų vizitus.

C.Vandersloot iki tol, kol sužinojo mamos ligą, planavo žaisti Vengrijoje, kur jau buvo pasirašiusi sutartį su vietos klubu. Taip pat krepšininkei atsirado dar viena galimybė žaisti užsienyje. Gynėjai sutartį pasiūlė Turkijos grandų klubas Stambulo „Fenerbache“. Turkijos ir moterų Eurolygos gigantai suprato asmeninę C.Vandersloot situaciją, o tai krepšininkei davė pasitikėjimo galop pasirašyti sutartį su klubu. Į Stambulą gynėja atvyko vasario mėnesį, kur pasibaigus moterų Eurolygos sezonui iškovojo dar vieną trofėjų.

Kol gynėja sėmėsi patirtį Europoje, ji turėjo apsispręsti, kur žais 2023 m. sezone, kas lėmė, kad krepšininkė priėjo prie dar vieno pokalbio su mama.

C.Vandersloot nuo 2011 metų žaidė „Chicago Sky“ komandoje, kuri minėtais metais pasaukė krepšininkę trečiuoju šaukimu WNBA naujokių biržoje, tačiau gynėja žinojo, kad atėjo laikas permainoms. Vienintelis klausimas, kuris buvo likęs – į kokį miestą ir kokią komandą keliauti.

„Aš negaliu persikelti žaisti į Niujorką. Ar tu juokauji?, – C.Vandersloot sakė, kuomet prisiminė pokalbį su mama prieš pasirašant sutartį su „New York Liberty“ ekipa. – Mano mama yra didžiausia mano sirgalė. Ji yra didžiausia krepšinio fanė. Ji myli krepšinį. Ji suprato, kokios galimybės manęs laukia Niujorke.“

Užpraėjusį sezoną, kuomet C.Vandersloot žaidė „Chicago Sky“ klube, krepšininkė savo šeimynine padėtimi pasidalino tik su keliais Čikagos klubo atstovais, tačiau šįkart, prieš persikeliant į klubą Niujorke, gynėja buvo kur kas atviresnė apie asmeninius iššūkius su „New York Liberty“ organizacija ir potencialiai būsimomis komandos draugėmis.

„Per visą laisvųjų agentų rinkos procesą aš žinojau, kad C.Vandersloot mama serga vėžiu, – sakė viena iš „New York Liberty“ žvaigždžių Breanna Stewart. – Jai ir jos šeimai šis dalykas perėjimo į kitą komandą procesą padarė kiek sunkesnį. Ji labai ilgą laiką praleido be šeimos žaisdama Čikagoje ir anapus Atlanto. Galų gale tai buvo C.Vandersloot ir jos šeimos sprendimas persikelti į Niujorką. Ji darė tai, kas jai atrodė, kad yra geriausia. Aš labai norėjau, kad ji atvyktų į Niujorką, bet nenorėjau būti žmogumi, kuris įpiršo savo nuomonę. Norėjau būti drauge, kuri ją palaiko visais gyvenimo momentais.“

Rugpjūčio 6 diena „New York Liberty“ yra ypatinga. Klubas kasmet skiria dėmesį moterų sveikatai, o šį rugpjūtį Niujorko ekipa šį mačą skyrė C.Vandersloot mamai J.Vandersloot ir kitoms moterims, kurios serga analogiška liga.

Naujoji „New York Liberty“ gynėja C.Vandersloot padarė akciją, kurios metu rinko pinigus vėžio tyrimų tobulėjimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.