EUROLYGA 2023

LKL klubų reitingas: nors „Žalgirio“ naujokas tapo rezultatyviausiu, „Wolves“ iš situacijos rugsėjį išspaudė maksimumą

Rugsėjis – įžanginis klubų krepšinio sezono mėnuo. Komandos dar tik pristatė sirgaliams atsinaujinusias sudėtis ir žaidė vos po dvejas ar trejas oficialias rungtynes. Tiesa, „Jonavos“ krepšininkai, net nespėję deramai apšilti, dalyvavo Čempionų lygos atrankos turnyre, bet jame liko nieko nepešę. Lietuvos lygoje į priekį išsiveržė Vilniaus „Wolves“, rugsėjo mėnesį vienintelė iškovojusi tris pergales.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
Panevėžio „Lietkabelis“<br>LKL nuotr.
Panevėžio „Lietkabelis“<br>LKL nuotr.
Klaipėdos „Neptūnas“.<br>LKL nuotr.
Klaipėdos „Neptūnas“.<br>LKL nuotr.
Jonavos „CBet“ ekipa.<br>bcjonava.lt nuotr.
Jonavos „CBet“ ekipa.<br>bcjonava.lt nuotr.
„Wolves“ klubas iškovojo rugsėjį tris pergales.<br> LKL nuotr.
„Wolves“ klubas iškovojo rugsėjį tris pergales.<br> LKL nuotr.
Vilniaus „Ryto“ komandos kapitonas Margiris Normantas.<br> LKL nuotr.
Vilniaus „Ryto“ komandos kapitonas Margiris Normantas.<br> LKL nuotr.
„Žalgirio“ žaidėjas Brady Manekas<br> LKL nuotr.
„Žalgirio“ žaidėjas Brady Manekas<br> LKL nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 1, 2023, 1:24 PM

„Wolves“

Lietuvos lyga: 3–0.

„Wolves“ – vienintelė komanda, rugsėjo mėnesį pasiekusi tris pergales. Tiesa, kai kurios kitos komandos įžanginį mėnesį net nežaidė tiek rungtynių. O treneris Kęstutis Kemzūra net po pergalių prieš Šiaulių ir Mažeikių komandas savo krepšininkais negalėjo būti labai patenkintas, nes šie varžovai įveikti tik po sunkios kovos.

„Pilkieji“ po pirmųjų rungtynių su „Šiauliais“ dar galėjo pasiteisinti, kad jiems trūko kelių pagrindinių žaidėjų, bet su „Mažeikiais“ jau rungtyniavo ir amerikietis Rasheedas Sulaimonas (jis debiuto rungtynėse pelnė 20 taškų), ir serbas Džordže Gagičius, ir latvis Artūras Žagaras. „Wolves“ trūksta tik švedo Jeffery Tayloro, kuris veikiausiai nežais ir visą spalio mėnesį.

„Wolves“ rugsėjį išsiveržė į pirmąją vietą ne tik pagal pergales, bet ir pagal žiūrovų skaičių. Dvejų pirmųjų Vilniuje žaistų šios komandos rungtynių lankomumo vidurkis buvo 2596 žiūrovai.

„Žalgiris“

Lietuvos lyga: 2–0.

LKL čempiono vardą ginantis „Žalgiris“ pirmuosiuose turuose didelio pasipriešinimo nesulaukė. Kauniečiai išvykose įtikinamai įveikė ir „Gargždus“, ir „Juventus“, o gargždiečius sutriuškino net 52 taškų skirtumu 107:55. Tai – šio sezono didžiausio skirtumo rekordas, kuris gali likti nepakitęs iki pirmenybių pabaigos.

Dėl rinktinės reikalų didelę pasirengimo dalį praleidęs treneris Kazys Maksvytis galėjo geriau susipažinti su komandos naujokais. Vienas iš jų – Brady Manekas (16,5 tšk.) – rugsėjį buvo rezultatyviausias „Žalgirio“ žaidėjas.

Apie Kauno komandą šiomis savaitėmis daugiau buvo kalbama ne dėl rezultatų, bet dėl netikėto praradimo. „Žalgiris“ neteko Kanados lietuvio Igno Brazdeikio, kuris rugsėjo pabaigoje nusprendė išvykti į Pirėjo „Olympiakos“.

„Rytas“

Lietuvos lyga: 2–0.

„Rytas“ rugsėjo mėnesį apšilo žaisdamas su komandomis, kurios sezonui įsibėgėjus turėtų užimti vietas lentelės antrojoje pusėje. Nieko stebėtino, kad Giedriaus Žibėno auklėtiniai, žaisdami be Martyno Echodo bei Gyčio Radzevičiaus, įveikė ir „Pieno Žvaigždes“, ir „Nevėžį“. Tiesa, kėdainiečiai priešinosi atkakliau, negu tikėjosi Vilniaus krepšininkai.

Per pirmąsias rungtynes puolimo smaigalyje dažniausiai atsidurdavo praėjusį sezoną nelabai užtikrintai žaidęs Gytis Masiulis ir naujokas R.J. Cole‘as (po 17,5 tšk.), aktyviai rungtyniavo Arnas Velička (15,5 tšk., 4,5 rez.perd.). Vis dėlto medžiagos daryti kokias nors išvadas dar per mažai.

„Jonava“

Lietuvos lyga: 2–0. Čempionų lygos atranka: 0–1.

„Jonava“ jau rugsėjo pabaigoje žaidė vienas iš svarbiausių sezono rungtynių, bet klubas tam nepasiruošė.

Nors Jonavos komandos paraiškoje yra dvylika pavardžių, du jauni krepšininkai įtraukti tik dėl skaičiaus, o Čempionų lygos atrankos turnyre treneris Virginijus Šeškus galėjo pasikliauti vos devyniais žaidėjais.

Jie pralaimėjo Strasbūro SIG komandai, todėl „Jonava“ šį sezoną turės žaisti ne Čempionų lygoje, bet žemesnio rango FIBA Europos taurės turnyre.

Nepaisant šios nesėkmės, sezono pradžia nuteikė optimistiškai. Lietuvos lygoje jonaviečiai įveikė pirmuosius varžovus „Nevėžį“ ir „Mažeikius“, o naujokai Ivanas Gandia-Rosa (18 tšk., 6 rez.perd.), Mike‘as Lewisas (14 tšk.), Tauras Jogėla (15,5 tšk., 6,5 atk.kam., 7 išpr.praž.), Strahinja Mičovičius (19 tšk. Čempionų lygos atrankos rungtynėse) sirgaliams turėjo padaryti neblogą įspūdį.

„Lietkabelis“

Lietuvos lyga: 2–1.

Trenerio Roberto Štelmaherio sugrįžimas į Lietuvą nebuvo toks, kokio tikėjosi „Lietkabelio“ sirgaliai. Sezono atidarymo rungtynėse Panevėžio komanda išvykoje gavo antausį nuo „Neptūno“.

Vis dėlto be traumuoto Dovio Bičkauskio žaidžiantys panevėžiečiai pamažu įsibėgėja ir rugsėjo pabaigoje savo arenoje nugalėjo Pasvalio ir Kėdainių komandas.

Per rungtynes su „Pieno Žvaigždėmis“ labiausiai pasižymėjęs Gediminas Orelikas pelnė 30 taškų – jis šį sezoną LKL pirmenybėse kol kas vienintelis pasiekė 30 įmestų taškų ribą.

„Šiauliai“

Lietuvos lyga: 1–1. Šiaurės lyga: 1–1.

„Šiauliai“ dar prieš pirmąsias oficialias rungtynes turėjo ieškoti pamainos susižeidusiam amerikiečiui Dachonui Burke‘ui. Jį kelis mėnesius pavaduos kitas amerikietis Jonas Davisas, kurio galimybes Utenos sirgaliai jau įvertino praėjusį sezoną.

Kad Šiaulių komandoje šis gynėjas gali būti lyderis, patvirtino jau pirmosios jo rungtynės, kuriose J.Davisas (22 tšk.) žymiai prisidėjo prie pirmosios pergalės prieš „Neptūną“.

Kiti du naujokai – amerikietis L.J. Thorpe‘as (14 tšk., 5,5 rez.perd.) ir slovakas Tomašas Pavelka (10 tšk., 9 atk.kam.) – pirmosiomis savaitėmis taip pat neturėjo nuvilti Šiaulių sirgalių ir trenerio Nikolajaus Mazuro. Jei šiauliečiai dėl ko nors nusivylė, tai tik dėl atidarymo rungtynėse išsprūdusios pergalės prieš „Wolves“.

Šiauliečiai rugsėjo pabaigoje pradėjo ir Europos Šiaurės lygos varžybas, kuriose laimėjo vienerias iš dvejų rungtynių.

„Neptūnas“

Lietuvos lyga: 1–1.

Kelis praėjusius sezonus „Neptūno“ vadovai skaudžiai nusvildavo rinkdamiesi užsieniečius (kone vienintelė ryški išimtis buvo Austinas Wiley), bet šį sezoną klaipėdiečiams, ko gero, gailėtis nereikės.

Kad yra ne iš kelmo spirti, amerikiečiai Sterlingas Gibbsas (20,5 tšk.) ir Thomasas Rutherfordas (13,5 tšk., 6 atk.kam.) parodė jau pirmuosiuose mačuose.

Kad ne iš kelmo spirti Deividas Gailius (16 tšk., 5,5 atk.kam.) ir Žygimantas Janavičius (16,5 tšk., 6,5 rez.perd.), „Neptūno“ aistruoliai galėjo papasakoti ir praėjusiais metais.

Pirmąją naujo sezono pergalę Mindaugo Brazio treniruojama komanda pasiekė žaisdama su „Lietkabeliu“. Tačiau pirmoji rudens išvyka nebuvo sėkminga ir Klaipėdos krepšininkai pralaimėjo Šiauliuose.

„Juventus“

Lietuvos lyga: 1–1.

Utenos komanda per du pirmuosius turus žaidė su Lietuvos lygos debiutantais ir čempionais. Rungtynių baigtis buvo lengvai nuspėjama – „Juventus“ nugalėjo „Mažeikius“ ir pralaimėjo „Žalgiriui“.

Naujasis treneris Oliveris Kostičius labiausiai galėjo būti patenkintas amerikiečiu Brae Ivey (17 tšk.), tuo tarpu kiti du JAV krepšininkai Ryanas Tayloras (6,5 tšk.) bei Scootchie Smithas (8,5 tšk.) kol kas labiausiai pasižymėjo netaikliais metimais.

„Juventus“ dar nedebiutavo paskutinis naujokas – rugsėjo pabaigoje sutartį pasirašęs bosnis Ajdinas Penava.

„Pieno Žvaigždės“

Lietuvos lyga: 0–2.

Pirmųjų savaitgalių tvarkaraštis „Pieno Žvaigždėms“ buvo rūstus. Pirmą kartą karjeroje LKL komandą kaip vyriausias treneris sezonui rengęs Aurimas Jasilionis iškart turėjo kovoti su aiškiais favoritais „Rytu“ ir „Lietkabeliu“ (o trečiajame ture žais su „Žalgiriu“...).

Pergalių pasvaliečiai neiškovojo, bet Panevėžio komandą privertė jaudintis iki paskutiniųjų sekundžių.

Vaizdas aikštėje per „Pieno Žvaigždžių“ rungtynes nenustebino. Kaip ir reikėjo tikėtis, ši komanda remsis amerikiečių individualiu meistriškumu, o dažniausiai kamuolys bus Jordano Watsono (20,5 tšk., 7 rez.perd.) ir Brandono Tabbo (19 tšk.) rankose.

Užtat nustebino Martynas Arlauskas, kuris per visą praėjusį sezoną pelnė 34 taškus (vid. 1,5 tšk.), o per dvejas pirmąsias šio sezono rungtynes surinko 26 taškus!

„Gargždai“

Lietuvos lyga: 0–2.

Naujus namus Klaipėdoje radę „Gargždai“ buvo lankomiausia pirmojo turo komanda (2056 žiūrovai). Vis dėlto ažiotažą tąkart sukėlė ne pati Gargždų ekipa, bet jos pirmasis varžovas „Žalgiris“.

Čempionų atvykimas į pajūrį baigėsi tuo, kad gargždiečiai buvo sutriuškinti 52 taškų skirtumu (55:107). „Gargždai“ ir antrąsias rungtynes „Wolves“ komandai pralaimėjo milžinišku skirtumu (36 taškais), tad trenerio Laimono Eglinsko debiutas naujose pareigose buvo labai kartus. Kita vertus, pagal pirmąsias rungtynes su daug aukštesnio lygio varžovais jokių išvadų apie Gargždų komandą padaryti neįmanoma.

„Mažeikiai“

Lietuvos lyga: 0–3.

Po aštuonių sezonų pertraukos į LKL grįžęs Mažeikių klubas rugsėjo mėnesį pralaimėjo visas trejas rungtynes, tačiau be kovos pergalių varžovams neatidavė. Žaisdami su mažeikiečiais turėjo rimtai paplušėti ir „Juventus“, ir „Jonavos“, ir „Wolves“ krepšininkai.

Atrodo, „Mažeikiams“ labiausiai trūksta žaidėjo, kuris galėtų tempti komandą svarbiausiose rungtynių dalyse. Amerikiečiai Chauncey Collinsas (6,7 tšk.) ir Calebas Huffmanas (5 tšk.) šios užduoties bent kol kas neatlieka. Trenerį Marių Kiltinavičių per pirmąsias rungtynes labiausiai džiugino Martynas Paliukėnas (14,7 tšk.) ir Giedrius Staniulis (11,3 tšk., 8,3 atk.kam.).

„Nevėžis“

Lietuvos lyga: 0–3.

„Naujo Žagaro“ paieškos Kėdainiuose kol kas stringa. Tiesa, Seanas McNealas (17,3 tšk.) ir Zane‘as Watermanas (11 tšk., 6,3 atk.kam.) lyg ir užsimojo tapti praėjusį sezoną „Nevėžyje“ spindėjusių Artūro Žagaro ir Brado Davisono įpėdiniais, bet šių amerikiečių pastangos atsispindi tik asmeninėje statistikoje. Gedimino Petrausko treniruojama komanda rugsėjį pralaimėjo visas trejas rungtynes „Jonavai“, „Rytui“ ir „Lietkabeliui“. Kėdainiečiai atkakliausiai kovojo su „Rytu“, tačiau visas trejas rungtynes pralaimėjo dviženkliu skirtumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.