EUROLYGA 2023

Proveržio sezoną Eurolygoje turėsiantys krepšininkai: NBA svajonę pamiršę žaidėjai ir „Anadolu Efes“ gynėjas

Jau ketvirtadienį prasideda 2023–2024 m. Eurolygos sezonas, kuriame matysime ypač didelę intrigą, o kartu – krūvą naujų veidų ir kartu žaidėjus, kurie pakeitė komandas ir turės kur kas didesnę rolę nei anksčiau.

 Chima Moneke, Jaredas Harperis ir Elijah Bryantas<br> G.Bitvinsko ir Scanpix nuotr.
 Chima Moneke, Jaredas Harperis ir Elijah Bryantas<br> G.Bitvinsko ir Scanpix nuotr.
 Chima Moneke<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Chima Moneke<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Elijah Bryantas<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Elijah Bryantas<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Jaredas Harperis<br> ZUMAPRESS.com/AFP ir Scanpix nuotr.
 Jaredas Harperis<br> ZUMAPRESS.com/AFP ir Scanpix nuotr.
 Timothe Luwawu-Cabarrot<br> ZUMAPRESS.com/AFP ir Scanpix nuotr.
 Timothe Luwawu-Cabarrot<br> ZUMAPRESS.com/AFP ir Scanpix nuotr.
 P. J. Dozieris<br> Scanpix/AFP nuotr.
 P. J. Dozieris<br> Scanpix/AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 3, 2023, 6:53 PM

Tinklalapis lrytas.lt kviečia susipažinti su žaidėjais, kurie artėjantį sezoną stebins ne vieną krepšinio sirgalių, pasikels savo vertę ir potencialiai turės nemenką šansą užsidirbti dar daugiau pinigų netolimoje ateityje.

Elijah Bryantas (Stambulo „Anadolu Efes“)

Penktąjį Eurolygoje ir trečiąjį sezoną Stambule pradėsiantis amerikietis jau įrodė savo didžiulę vertę it rotacijos žaidėjas, galintis pataikyti metimus iš toli, o kartu ir užsibaigti atakas arčiau krepšio.

Šiemet gynėjo laukia kur kas didesnis vaidmuo, kadangi į NBA išvyko Eurolygos žvaigždė Vasilije Micičius, kuris didžiąją laiko dalį kamuolį turėjo savo rankose, o kartu atvyko ir naujasis treneris Erdemas Čanas, prie kurio reikės visiems žaidėjams prisitaikyti, o žinant tai, kokio lygio ir IQ žaidėjas yra E.Bryantas, jam pernelyg daug laiko priprasti prie naujų sistemų nereikės.

Be to, verta pridėti, kad E.Bryantas gali žaisti ne tik atakuojančio gynėjo pozicijoje, tačiau ir lengvojo krašto, tad tiek minučių, tiek progų susikurti metimams – laiko bus apsčiai.

Gynėjui taip pat bus paranku, kad aikštelėje tikrai matysime daugiau komandinio žaidimo. „Anadolu Efes“ naujokas Dariusas Thompsonas prisidės prie komandai kuriamų progų, o tais šansais nė neabejoju, kad naudosis patyręs E.Bryantas.

Kaip ir minėta prieš tai, E.Bryantas buvo puikus rolės žaidėjas, tačiau dabar jo lauks tikras išbandymas, kuomet jis galės ir kartu turės pademonstruoti aukštą krepšinio lygį bei tapti kur kas svarbesniu žaidėju rotacijoje.

Chima Moneke (Vitorijos „Baskonia“)

Puolėjas po klajonių elitinėse planetos pirmenybėse (NBA) praėjusio sezono viduryje grįžo į Europą, kur prisijungė prie Monako „Monaco“ ekipos. Nors krepšininkas turėjo aibę pasiūlymų vykti žaisti kitur ir turėti didesnę rolę, puolėjas pasirinko vykti į Prancūzijos klubą, kuriame itin didelės rolės neturėjo.

Visgi jau šio sezono pradžioje matome C.Moneke talentą ir jo didžiulį potencialą, kurį įžvelgė ir NBA skautai.

Universalusis puolėjas aikštelėje gali daryti praktiškai viską – šokti virš lanko ir įdėti kamuolį į krepšį, atkovoti kamuolius puolime, bėgti atviroje aikštelėje, duoti didelį fiziškumą ir kontaktą varžovams. Tokio atleto norėtų nė viena Eurolygos komanda, o „Baskonia“ sistema, kur yra akcentuojamas greitas puolimas, kuo daugiau atakų, C.Moneke yra ypač palanki.

Puolėjas per pirmuosius tris mačus Ispanijos ACB pirmenybėse renka po 11,3 taško (62,5 proc. dvit., 50 proc. trit., 73,3 proc. baud.), atkovoja po 9,3 kamuolio, atlieka po 3 rezultatyvius perdavimus ir fiksuoja 20,7 naudingumo balo vidurkį.

Negana to, galima paminėti, kad lygiavertės pamainos jo pozicijoje „Baskonia“ klube nėra, tad galima sakyti, kad puolėjas laiko aikštelėje tikrai turės, tačiau bus įdomu pamatyti, kaip šiuo šansu pasinaudos pats krepšininkas.

Didžiausias klaustukas – metimas iš toli. Taip, skaičiai kol kas atrodo gražūs ir įspūdingi, tačiau atletiškasis puolėjas niekada nepasižymėjo geru metimu iš tolimesnių distancijų, tad bus labai įdomu pamatyti, kokiu procentu tritaškius šiemet mes šis „Baskonia“ klubo naujokas.

Šis krepšininkas prieš kelis sezonus domino ir Kauno „Žalgirio“ klubą.

Jaredas Harperis (Valensijos „Valencia Basket“)

Praėjusį sezoną iš NBA aplinkos į Europą atvykęs gynėjas turėjo gan banguotą pirmąjį sezoną, tačiau visai neblogai įsipaišė į Eurolygos regalijas.

Gynėjas praėjusiame sezone aikštelėje praleisdavo vos po 17 minučių, per kurias pelnydavo 10,4 taško (44,4 proc. dvit., 33,1 proc. trit., 82,3 proc. baud.) ir atlikdavo 3,3 rezultatyvaus perdavimo. Neblogi skaičiai Eurolygos naujokui, tiesa?

Krepšininkas pasižymi ypač dideliu greičiu, turi platų apgaulingų judesių arsenalą, gali pataikyti iš praktiškai bet kur ir yra elitinis žaidėjas puolime.

Visgi pirmajame sezone J.Harperiui strigo geresnio sprendimų priėmimo. Gynėjas per 17 minučių aikštelėje vidutiniškai klysdavo po 1,7 karto, o kartu ne visada gerai skaitydavo du prieš du situacijas. Tačiau nė neabejoju, kad antrajame sezone Europoje amerikietis atrodys kur kas solidesnis šioje aikštelės pusėje.

Didžiausiu minusu J.Harperio žaidime išlieka jo dydis ir gynyba. Krepšininkas yra vos 180 centimetrų ūgio, kas daro jį ypač pažeidžiamu gynyboje. Jau praėjusiame sezone matėme, kaip jis buvo atakuojamas pranašumo situacijose, kaip jis buvo įtraukiamas į pikenrolus, kur arba užstrigdavo už užtvaros, arba susikeisdavo gynyboje ir turėjo sukti galvą, kaip iš prastos situacijos išeiti kuo geriau.

Nepaisant to, kad ūgio jau nepakeisi ir gynyba bus J.Harperio Achilo kulnas, tačiau jeigu jam pavyks geriau skaityti situacijas, įdėti daugiau noro gynyboje, jis gali būti truputį mažesniu taikiniu gynyboje, kas jam garantuotų kiek daugiau laiko aikštelėje.

Timothe Luwawu-Cabarrot (Vilerbano ASVEL)

Po ilgo laiko NBA prancūzas praėjusiame sezone grįžo į Eurolygą, kur papildė Milano „Olimpia“ gretas, tačiau jo pasirodymas nebuvo toks, kokio tikėjosi krepšinio sirgaliai. Objektyviai vertinant – pernai visa Milano ekipa atrodė prastai, tačiau krepšininkas, turėjęs įpūsti naujų vėjų, atrodė gan sunkiai ir nerodė stabilaus žaidimo.

Jau netrukus prasidėsiančiame sezone T.Luwawu-Cabarrot grįžo į gimtinę, kur vilkės ASVEL marškinėlius ir turės progą reabilituotis.

Puolėjas turi ypač gerus duomenis savo pozicijai (198 cm. ūgis ir ilgos galūnės), turi pakankamai platų apgaulingų judesių arsenalą, nebijo kontakto, gali pataikyti po driblingo tiek iš vidutini nuotolio, tiek iš toli, tačiau jam reikės įprasti prie padidėjusios rolės, lyginant su ta, kurią turėjo Milane.

Prancūzas visąlaik buvo vertinamas už savo gynybos sugebėjimus ir metimą iš toli po komandos draugo perdavimo iš statinių padėčių. Visgi šiemet T.Luwawu-Cabarrot turėtų būti kur kas dažniau matomas ir su kamuoliu, kur jis turėtų rinkti nemenką dalį Prancūzijos ekipos taškų bei būti vienu komandos iš kelių komandos lyderių, tad bus labai įdomu pamatyti, kaip puolėjui pavyks susitvarkyti su naujomis pareigomis, kuomet jis yra bene pagrindinis žaidėjas, o aplinkui jį – mažesnio talento žaidėjai, lyginant su Milano ekipa.

P. J. Dozieris (Belgrado „Partizan“)

Nors šiam gynėjui artėjantis sezonas bus pirmasis Eurolygoje, jis neabejotinai yra vienas iš tų krepšininkų, kuris gali maloniai nustebinti kiekvieną krepšinio sirgalių.

Amerikietis yra ypač panašaus profilio žaidėjas į Dante Exumą, kuris išvyko ieškoti laimės NBA, kur prisijungė prie „Dallas Mavericks“ ekipos, o praėjusiais metais matėme, ką išdarinėjo D.Exumas Eurolygoje.

Žinoma, P.J. Dozieriui reikės laiko adaptuotis prie europietiško krepšinio, tačiau jo žaidimo braižas yra toks, kur jis gali prisitaikyti prie komandos reikmių ir žaisti tiek su, tiek be kamuolio.

Negana to, krepšininkas yra ypač atletiškas, turi solidų kūną (ūgis 198 cm., o jo ištiestų rankų ilgis beveik 211 cm.), tad tokie krepšininko duomenys bus išnaudojami gynyboje, kur jis potencialiai turės nemažą perimtų kamuolių vidurkį, o kartu bus solidus ir komandinėje gynyboje, kuomet jau pilnai adaptuosis į visas Željko Obradovičiaus schemas.

Kaip ir D.Exumas, taip ir P.J. Dozieris – abu krepšininkai yra velniškai pavojingi greitajame puolime. „Partizan“ naujokas gali tiek pats greitai bėgti su kamuoliu, tiek bėgti į greitą puolimą be jo, tad bus labai įdomu pamatyti, ar pavyks amerikiečiui užpildyti D.Exumo paliktus batus.

P.J.Dozierio viena iš silpnybių – nestabilus metimas iš toli. Per savo karjerą NBA gynėjas tritaškių nebuvo mėtęs didesniu nei 33 procentai, tad bus labai įdomu pamatyti, ar krepšininko metimas yra pagerėjęs, o kartu – ar arčiau esanti tritaškio linija Europoje prisidės prie didesnių gynėjo procentų.

Amerikietis bus vienas iš tų sraigtelių Ž.Obradovičiaus schemose, kurios turės didelį vaidmenį ir svarbą, tad bus labai įdomu pamatyti, kaip su visų serbų sirgalių ir kartu komandos lūkesčiais tvarkysis „Partizan“ naujokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.