EUROLYGA 2023

Ryškiausias jaunimas Eurolygoje: dauguma pašaukti NBA, tačiau pirmiau siekiantys įrodyti vertę Europoje

Eurolygoje matysime ne tik naujus veidus, kurie demonstruos gerą žaidimą, bet ir jaunus krepšininkus, kurie sieks įsitvirtinti ir pademonstruoti savo talentą elitinėse Europos krepšinio pirmenybėse.

 Gabriele Procida, Jamesas Nnaji ir Ismaelis Kamagate<br> Scanpix/SIPA/USA Today sports nuotr.
 Gabriele Procida, Jamesas Nnaji ir Ismaelis Kamagate<br> Scanpix/SIPA/USA Today sports nuotr.
 Nikos Rogkavopoulos<br> FIBA nuotr.
 Nikos Rogkavopoulos<br> FIBA nuotr.
 Gabriele Procida<br> Scanpix nuotr.
 Gabriele Procida<br> Scanpix nuotr.
 Ismaelis Kamagate<br> SIPA/Scanpix nuotr.
 Ismaelis Kamagate<br> SIPA/Scanpix nuotr.
 Ismaelis Kamagate<br> SIPA/Scanpix nuotr.
 Ismaelis Kamagate<br> SIPA/Scanpix nuotr.
 Tristanas Vukčevičius<br> Getty Images/Scanpix nuotr.
 Tristanas Vukčevičius<br> Getty Images/Scanpix nuotr.
 Jamesas Nnaji<br> Scanpix Baltics nuotr.
 Jamesas Nnaji<br> Scanpix Baltics nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 4, 2023, 9:26 AM

Prieš sezono pradžią – lrytas.lt žvilgsnis į įdomiausius Eurolygos jaunuosius krepšininkus, kurie yra 22-ejų (2001 m. gim.) ir jaunesni.

Nikos Rogkavopoulos (Vitorijos „Baskonia“)

Nikos yra laikomas vienu perspektyviausių Graikijos talentų, kuris jau pasaulio čempionate Filipinuose turėjo rolę ir atnešė naudos savo komandai.

22-ejų puolėjas pasaulio čempionate per 17,5 minutės rinko po 8,2 taško ir 2,8 atkovoto kamuolio. Visai solidu jaunam žaidėjui, tiesa?

Praėjusiame sezone žaidė aukščiausioje Turkijos lygoje, kur rinko itin solidžius rodiklius – 15,7 taško (36 proc. trit.), 6,3 atkovoto kamuolio ir 1,9 rezultatyvaus perdavimo.

Graikai gali džiaugtis tokiu perėjimu, kadangi „Baskonia“ yra būtent ta komanda, kurioje įvairių šalių talentai tobulėja ir galop atsiskleidžia. Prisiminti galime ir tą patį Roką Giedraitį, kuris gavęs šansą baskų klube suspindo gražiausiomis spalvomis.

N.Rogkavopoulos pasižymi solidžiu kūnu, geru sprendimu priėmimu, yra ypač pavojingas puolime praktiškai bet kokioje situacijoje – gali sužaisti du prieš du, gali apsižaisti tiesioginį oponentą vienas prieš vieną, o kartu gali pataikyti praktiškai iš bet kur.

Tiesa, kaip ir su kiekvienu jaunu krepšininku, graikui vis dar reikia gerinti fiziškumą ir gynybą. Taip, krepšininkas laikomas geru talentu puolime, tačiau, norėdamas gauti daugiau minučių, krepšininkas turi rodyti didesnį norą prie savojo krepšio ir kartu gerinti gynybą.

Jamesas Nnaji (Barselonos „Barcelona“)

Šią vasarą puolėjas, turintis Nigerijos pilietybę, buvo pašauktas (31-uoju šaukimu) NBA naujokų biržoje, tačiau nusprendė tęsti savo tobulėjimą Katalonijoje.

Puolėjas yra neįtikėtinas atletas, kuris turi gerą supratimą gynyboje, pasižymi uosle dėl atšokusių kamuolių ir prie savojo krepšio gali keistis praktiškai su visų pozicijų žaidėjais.

Kol kas dar J.Nnaji vis dar trūksta patirties ir tai yra matoma plika akimi. Praėjusiame sezone ne kartą matėme, kad puolėjas labai lengvai pasigauna ant apgaulingų judesių, kuomet jo varžovai ketina mesti į krepšį, o kartu prisirinkdavo daug bereikalingų pražangų.

Šiemet jaunajam „Barcelona“ talentui nebus lengva. Katalonijos klubo priekinėje linijoje ir toliau išlieka galingi konkurentai, su kuriais reikės grumtis dėl kiekvienos minutės. Jau pirmajame šio sezono „El Classico“ prieš Madrido „Real“ J.Nnaji parodė, kad jis turi būti įtrauktas į rotaciją. Puolėjas surinko 8 taškus ir 4 atkovotus kamuolius vos per 10 minučių aikštelėje, o kartu pasižymėjo itin gražiu dėjimu per Mario Hezonja.

Nepaisant to, „Barcelona“ puolėjui ir toliau reikia plėsti apgaulingų judesių arsenalą (kuris šio sezono pradžioje atrodo kiek geriau), situacijų skaitymą ir metimą. J.Nnaji praktiškai nemeta metimų iš toliau nei baudos aikštelė, tad, norint tapti dar solidesniu puolėju, jam reikia pradžiai pradėti dažniau mesti iš vidutinio nuotolio, o po to į savo arsenalą pridėti ir tolimą metimą.

Ismaelis Kamagate (Milano „Olimpia“)

NBA „Denver Nuggets“ 2022 m. pašauktas vidurio puolėjas stažuosis Milane, kur konkurentų dėl minučių bus apstu.

Centras pernai žaidė Paryžiaus „Paris Basketball“ ekipoje, kuri varžėsi Europos taurėje ir rinko solidžius skaičius – 9,3 taško (76,3 proc. dvit., 80,4 proc. baud.), atkovodavo po 8,5 kamuolio, blokuodavo po 1,5 metimo ir rinkdavo po 17,1 naudingumo balo.

Akivaizdu, kad šis centras – vadinamasis „Rim Runneris“, kuris yra pavojingas atviroje aikštėje, gaudo komandos draugų perdavimus, užsibaiginėja komandos draugų metimus tik arčiau krepšio, gaudo „alley-oop‘us“ ir savo taškus taip pat renkasi antraisiais šansais. Bus labai įdomu pamatyti šio centro progresą Milano komandoje, žinant tai, kad po savo sparnu jį turėtų paimti vienas geriausių Eurolygos istorijoje gynybos specialistų Kyle‘as Hinesas.

Natūralu, kad prancūzui reikės priprasti prie greičių, atletiškumo, o galų gale ir prie kiekvieno mačo reikšmės supratimo, kadangi Europos taurėje pernai buvo galima klysti daugiau, o dabar, kuomet jis bus aukšto lygio organizacijoje, kurios tikslas yra laimėti Eurolygą, jam reikės greitai suprasti, kad kiekvienas mačas – aukso vertės.

Bus įdomu pamatyti, kiek yra efektyvi jo gynyba aukštesniame lygyje nei Europos taurė. Taip, antroje pagal pajėgumą Europos krepšinio lygoje centras buvo gan geras žaidėjas gynyboje tiek po krepšiu, tiek perimetre, tačiau didžiulis klausimas, kaip seksis prisitaikyti Eurolygoje.

Gabriele Procida (Berlyno ALBA)

Dar vienas jaunasis talentas, kuris buvo pašauktas NBA naujokų biržoje. 2022 m. 36 šaukimu pašauktas italas pasitinka antrąjį Eurolygos sezoną, kur jis turėtų būti solidesnis.

Italijos rinktinės žaidėjas talento puolime turi užtektinai – puikiai žaidžia izoliacijoje, gerai išlaiko kūną sudėtingose situacijose, turi platų apgaulingų judesių arsenalą ir gali žaisti į abi puses.

Praėjusiame sezone G.Procida po sėmėsi patirties Eurolygoje ir turėjo ne vieną gerą mačą, tačiau jam trūko stabilumo, kas yra normalu, žinant tai, kad šiam gynėjui yra 21-eri metai.

Puolime bus įdomu pamatyti, kaip jam seksis išnaudoti daugiau progų. ALBA komandoje jam turėtų atsirasti daugiau minučių, kadangi pagrindinis komandos gynėjas Maodo Lo išvyko į Milaną. Aišku, galime sakyti, kad ALBA pasipildė kitais gynėjais, kurie užpildys išvykusio vokiečio vietą, tačiau nė neabejoju, kad G.Procida artėjantį sezoną sulauks daugiau šansų, kuriuos jis galės išnaudoti ir NBA skautams pademonstruoti, kokį progresą jis žengė per pastaruosius metus Europoje.

Bus įdomu pamatyti, kiek pastiprėjo italo kūnas ir kaip seksis antraisiais metais Eurolygoje atlaikyti varžovų fiziškumą gynyboje. Pats italas nėra didžiausias gynybos asas, tačiau pridėjus jėgos ir noro – jis turi gerus duomenis būti geru žaidėju gynyboje.

Tristanas Vukčevičius (Belgrado „Partizan“)

Paskutinysis sąraše esantis žaidėjas taip pat buvo pašauktas NBA naujokų biržoje. Šiemet T.Vukčevičius buvo pašauktas 43 šaukimu ir priklauso „Washington Wizards“ ekipai, tačiau bendru sprendimu serbas ir toliau tobulės gimtinėje bei semsis patirties Eurolygoje.

T.Vukčevičius yra ypač modernus aukštaūgis, galintis pataikyti iš toli, apsižaisti varžovą nugara į krepšį, o kartu ir bėgti į greitą puolimą tiek su, tiek be kamuolio.

Maloniai nustebino puolėjo pasirodymas NBA vasaros lygoje, kur jis neabejotinai buvo vienas geresnių Vašingtono klubo žaidėjų (11,8 taško, 6,5 atkovoto kamuolio). Jo dydis, atletiškumas, krepšinio suvokimas, gebėjimas nedvejoti su savo sprendimais džiugina ir bus įdomu pamatyti jo antrąjį sezoną „Partizan“ gretose.

Žinoma, priekinė linija „Partizan“ gretose yra užgrūsta, tačiau nė neabejoju, kad tam tikromis atkarpomis, kuomet galbūt pats užsitarnaus treniruočių metu, o galbūt prasidės traumų virtinės, T.Vukčevičius turėtų gauti laiko aikštelėje.

Gynyboje vis dėlto puolėjas turi tam tikrų problemų – jis nėra pats fiziškiausias, kartais privengia kontakto, o kartais tiesiog pernelyg atsipalaiduoja ir kreipia dėmesį labiau į puolimą, o ne į gynybą. Bus labai įdomu pamatyti, ar T.Vukčevičius pagerino savo žaidimą prie savojo krepšio ir ar kartu dėl to potencialiai turės daugiau minučių aikštelėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.