EUROLYGA 2023

Skandalingą „Virtus“ atleidimą įvertinęs K. Maksvytis vėl prisiminė kartų latvių antausį: sieks revanšuotis L. Banchi Apibūdino ieškomo naujoko savybes

Žaliai balta manija prasideda! Kauno „Žalgiris“ jau ketvirtadienį pradeda naująjį Eurolygos sezoną, Italijoje susitikdamas su Bolonijos „Virtus“ ekipa, o gerus ženklus komandos treniruotėse matantis Kazys Maksvytis pirmąją dvikovą pasitinka pozityviomis nuotaikomis.

 Kazys Maksvytis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 4, 2023, 12:27 PM, atnaujinta Oct 4, 2023, 1:48 PM

Kauniečiai praėjusiame sezone nustebino visą Europą. 2021–2022 metų sezone paskutinėje vietoje finišavęs „Žalgiris“ praėjusiame sezone sugebėjo užimti 7-ąją vietą ir patekti į atkrintamąsias varžybas.

Įprastai po tokių įspūdingų mažesnį biudžetą turinčios komandos praranda savo lyderius stipresnėms komandoms, tačiau šįkart beveik visi pagrindiniai žaidėjai liko, o atvykę naujokai „ant popieriaus“ laikomi pajėgesniais, užpildantys silpnąsias praėjusio sezono vietas.

Pirmasis Kauniečių iššūkis – Bolonijos „Virtus“. Praėjusiame sezone Italijos klubas Eurolygoje finišavo 14-oje pozicijoje (14 pergalių, 20 pralaimėjimų), o nacionalinio čempionato finale nusileido Milano „Olimpia“ ekipai.

„Žalgiris“ praėjusiame sezone abu kartus sugebėjo įveikti Bolonijos klubą. Kaune Lietuvos čempionai šventė pergalę 68:65, o išvykoje „Virtus“ 77:87 pripažino kauniečių pranašumą.

Didžiausias pasikeitimas varžovų komandoje neabejotinai įvyko vyriausiojo trenerio pozicijoje. Prieš pat sezono pradžią „Virtus“ klubas atsisveikino su legendiniu strategu Sergio Scariolo ir komandos vairą patikėjo Latvijos krepšinio rinktinę į neregėtas aukštumas atvedusiam italui Luca Banchi.

Būtent trenerio pasikeitimas Bolonijos komandoje ir kelia didžiausią klaustuką Kauno „Žalgirio“ strategui Kaziui Maksvyčiui.

„Prasideda ilgas Eurolygos sezonas. Turėjome ir kontrolinių, ir oficialių rungtynių. Nesakyčiau, kad viskas vyko sklandžiai, tačiau lyginant su praėjusiais metais esame žymiai geresnėje padėtyje, žinome, kas mūsų laukia ir esame pasiruošę pirmoms rungtynėms.

Pirmas varžovas – veteranų kupina „Virtus“ komanda su nauju treneriu. Visi laukiame, koks bus šio trenerio braižas. „Virtus“ yra fiziška, patyrusi komanda, stiprus varžovas išvykoje su geru sirgalių palaikymu. Iš mūsų pusės džiaugiamės, jog esame sveiki, jeigu nieko nenutiks paskutinėje treniruotėje ir esame pasiruošę žaisti“, – prieš rungtynes kalbėjo K.Maksvytis.

– Kas buvo nesklandu pasiruošime?

– Didelių problemų nebuvo. Pasiruošimas prasidėjo neblogai, tačiau grįžus žaidėjams iš rinktinės reikėjo iš naujo susilipdyti. Buvo situacijų, kur išmušė mus iš vėžių, bet tam ir yra pasiruošimas, per kurias pamatai savo veidą. Žaidėme su Belgrado „Crvena zvezda“, Pirėjo „Olympiakos“, tad tos kontrolinės rungtynės nuteikia optimistiškai.

– Kaip vertinate sudėtį?

– Taip, kaip ir planavome, išskyrus tą mažą smulkmeną. Nesitikėjome, kad Ignas Brazdeikis išeis. O visą kitą lyginant su praėjusiu metų sudėtimi nėra daug pasikeitimų. Brady Manekas yra vietoje Tylerio Cavanaugh, Nazas Mitrou-Longas vietoje I.Brazdeikio ir įdomu, ar Keenanas Evansas bus toks pats, koks buvo praėjusiais metais.

– Kiek lengviau pradėti sezoną nebūnant šių laikų Eurolygos debiutantu?

– Kažkiek lengviau. Pasiruošimas dvejus metus buvo pradėtas be vyriausiojo trenerio, tačiau tiek komandai, tiek asistentams buvo lengviau, kadangi žinojome vienas kitą ir žinojome, ko laukti ir reikalauti vienas iš kito. Treneriai padarė neblogą darbą.

– Kokias pamokas atsinešate iš praėjusių metų?

– Svarbiausios rungtynės tos, kurios laukia priešakyje ir niekada nebūna dviejų vienodų rungtynių. Dažniausiai laimi ta komanda, kuri tą dieną būna geresnė.

– Praėjusiame sezone mėgdavote žiūrėti į ženklus treniruotėse. Kokie ženklai buvo po mačo su Pasvaliu?

– Ženklai pagerėjo. Turėjome neblogą treniruotę vakar, tad ženklai gerėja. Prieš LKL rungtynes tie ženklai nebuvo tokie geri.

– Yra kas kelia nerimo?

– Kodėl visi sako „Kas blogai? Kas kelia nerimą?“. Yra tik jauduliukas prieš rungtynes. O nerimą kelia tai, kad rungtynes prieš Pasvalį pradėjome nesusikaupę, žaidėme tik vieną kėlinį, kurio užteko pakeisti rungtynes. Norisi tokiu iniciatyvumu, tempu, motyvacija žaisti 3–4 kėlinius, tačiau žaidėjai irgi padalina savo emocijas LKL ir Eurolygos rungtynėms. Tikiuosi, kad žaisime taip, kaip žaidėmė tą vieną gerą kėlinį.

– Kokia jūsų nuomonė apie S.Scariolo ir „Virtus“ konfliktą?

– Labai keista situacija. Atleistas treneris net neprasidėjus pirmoms rungtynėms. Turbūt mes kažko nežinome. Atrodo labai nelogiškas sprendimas. Iš trenerio pusės žiūrint, jis buvo per plauką nuo darbo „Toronto Raptors“ ir Madrido „Real“ komandose. Aš čia stoju į trenerio pusę.

– Ar galime tikėtis didesnio Arno Butkevičiaus vaidmens puolime?

– Arnas turi savo veidą. Jis vis tiek yra labiau gynybinis, padedantis žaidėjas, kuris surenka pigių taškų ir dirba juodą darbą. Nereikia norėti, kad jis kardinaliai pasikeistų ir žaistų tik puolime. Be abejo, matome jo pastangas ir kaip komanda pasikeičia jam būnant aikštelėje. Jis yra stabilumo garantas.

– Matote „Virtus“ pokyčius lyginant su praėjusiu sezonu?

– Dauguma žaidėjų likę, didelių pasikeitimų nėra, dar nesakyčiau, kad matosi trenerio braižas. L.Banchi prie savo komandos turėjo dar mažiau laiko negu aš. Manau, kad dar pasimatys tikrasis veidas. O komanda lipdoma aplink pakankamai atletiškus ir patyrusius žaidėjus. Turbūt kažko drastiško nebus.

– Pernai pirmąją pergalę pasiekėte prieš S.Scariolo ir taip atsirevanšavote už Europos čempionatą, dabar galite atsirevanšuoti L.Banchi už pralaimėjimą Pasaulio čempionate. Ar yra likusi nuoskauda po pralaimėjimo pasaulio čempionate latviams?

– Būtinai reikėjo priminti (red. – juokiasi). Aišku, kad yra nuoskauda. Turėjome daug emocijų, kurias išeikvojome anksčiau, kas liečia pasaulio čempionatą. Deja, nebeliko emocijų ir motyvacijos žaidžiant dėl penktos vietos, ko nepasakysi apie latvius. Be abejo kiekvienas turime ambicijų ir dabar sieksime revanšo.

– Ar Rolandas Šmitas yra ideali atsvara Tornikei Šengelijai?

– T.Šengelija turi labai gerą sezono pradžią ir vienas prieš vieną jį bus labai sunku sustabdyti. Manau, kad reikės kažką aukoti. Pagal kūną ir fiziką R.Šmitas yra viena pagrindinių opcijų, bet būtų klaida jeigu bet kurį žaidėją paliktume vienas prieš vieną. Bandysime komandinėmis pajėgomis apriboti T.Šengelijos žaidimą.

– Jau praėjo šiek tiek laiko nuo pasaulio čempionato. Ar juntamas tas skirtumas tarp žaidėjų kurie žaidė čempionate ir kurie ilsėjosi?

– Pirmomis dienomis jutosi, dabar manyčiau, kad apsilygino. Tiek Edgaras Ulanovas, tiek Arnas Butkevičius buvo labai gerame ritme. Nemanau, kad Tomas Dimša atrodo blogiau už juos. Praėjo kelios savaitės ir forma apsilygino.

– Kiek Keenanas Evansas yra toli nuo tos formos, kurios buvo praėjusių metų gruodį?

– Manau, kad jis artėja prie savo piko. Svarbiausia, jog jis yra sveikas. Matyt, jo galvoje dar yra baimės daryt staigesnį judesį, bet su kiekvienomis rungtynėmis ir treniruote ateina pasitikėjimas.

– B.Manekas ir K.Hayesas turėjo sveikatos problemų. Kokios jų situacijos?

– Gal šimtu procentu ne visi žaidėjai bus pasiruošę, bet žais tikrai visi. Neturime dėl ko skųstis.

– Kurios komandos jūsų manymu dėjo didžiausius žingsnius į priekį Eurolygoje?

– Labai sunku komentuoti, kuomet dar neįvyko oficialios rungtynės. Turbūt tos komandos kurios išlaikė savo branduolį. Linkčiau link konservatyvių komandų – Madrido „Real“ ar Pirėjo „Olympiakos“. Šios komandos turėtų startuoti geriau, o vėliau matysime.

– Ar yra bendras sutarimas „Žalgirio“ organizacijoje kokio tipo naujoko norėtumėte?

– Norėtumėme kažko panašaus į Iggy. Reikia žaidėjo, kuris darytų skirtumą. Nereikia suoliuko ar atsarginio žaidėjo. Ir taip turime talentingų lietuvių ir nenorime sudaryti nereikalingos konkurencijos. Atsidūrėme šiek tiek nepalankioje padėtyje, kadangi viskas įvyko prieš pat startą. Bandėme išspręsti greituoju būdu, su žaidėjais iš kitų Eurolygos komandų, bet tai nepavyko ir dabar eisime iki to tikro varianto. Geriau būtų žaidėjas su patirtimi, kad iš karto galėtų duoti naudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas