EUROLYGA 2023

14 lietuvių šturmuoja Eurolygą – kas brenda į nežinomybę ir kas sieks įsitvirtinti elite?

14 Lietuvos krepšininkų pradeda naująjį Eurolygos sezoną. Lrytas.lt apžvelgė, kas šiemet bandys įsitvirtinti stipriausioje Senojo žemyno krepšinio lygoje, o kas sieks atsidurti elite.

 Lietuvos krepšininkai pradeda naująjį Eurolygos sezoną<br> lrytas koliažas
 Lietuvos krepšininkai pradeda naująjį Eurolygos sezoną<br> lrytas koliažas
Dovydas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dovydas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Laurynas Birutis<br>LKL nuotr.
Laurynas Birutis<br>LKL nuotr.
Tomas Dimša<br>Betsafe-LKL nuotr.
Tomas Dimša<br>Betsafe-LKL nuotr.
Arnas Butkevičius<br>LKL nuotr.
Arnas Butkevičius<br>LKL nuotr.
Dovydas Butka.<br>zalgiris.lt nuotr.
Dovydas Butka.<br>zalgiris.lt nuotr.
Danielius Lavrinovičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Danielius Lavrinovičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai Arnas Butkevičius, Tomas Dimša ir Laurynas Birutis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai Arnas Butkevičius, Tomas Dimša ir Laurynas Birutis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius<br>zalgiris.lt
Lukas Lekavičius<br>zalgiris.lt
Edgaras Ulanovas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ignas Brazdeikis<br>stopkadras
Ignas Brazdeikis<br>stopkadras
Rokas Giedraitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Rokas Giedraitis<br>V.Skaraičio nuotr.
 Tadas Sedekerskis<br>G. Bitvinsko nuotr.
 Tadas Sedekerskis<br>G. Bitvinsko nuotr.
 Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Rokas Jokubaitis<br>G. Bitvinsko nuotr.
 Rokas Jokubaitis<br>G. Bitvinsko nuotr.
Marius Grigonis<br>Scanpix nuotr.
Marius Grigonis<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (16)

Lrytas.lt

Oct 5, 2023, 3:57 PM

Lietuviai

Eurolygos klubų paraiškose šį rudenį yra keturiolika Lietuvos krepšininkų.

Aštuonis lietuvius sezono pradžioje įregistravo Kauno „Žalgiris“, kurio aprangą vilki Edgaras Ulanovas, Lukas Lekavičius, Tomas Dimša, Laurynas Birutis, Arnas Butkevičius, Dovydas Giedraitis, Danielius Lavrinovičius ir Dovydas Butka.

Šeši Lietuvos krepšininkai atstovauja šešiems užsienio klubams. Tai – Marius Grigonis iš Atėnų „Panathinaikos“, Rokas Jokubaitis iš „Barcelona“, Tadas Sedekerskis iš Vitorijos „Baskonia“, Rokas Giedraitis iš Belgrado „Crvena zvezda“, Donatas Motiejūnas iš „Monaco“ ir Kanados lietuvis Ignas Brazdeikis iš Pirėjo „Olympiakos“.

Praėjusį sezoną Eurolygoje žaidė 18 lietuvių. Tiesa, kai kurie iš jų aikštėje pasirodė tik simboliškai. Labai mažai žaidė veteranas Mantas Kalnietis, jaunieji žalgiriečiai Kajus Kublickas, Liutauras Lelevičius ir Motiejus Krivas.

M.Kalnietis jau baigė karjerą, o trys jaunieji žalgiriečiai šį sezoną atstovauja kitoms komandoms. „Žalgirio“ sudėtyje taip pat nebėra Karolio Lukošiūno, o Atėnų „Panathinaikos“ rungtyniavęs Artūras Gudaitis šį rudenį išvyko į Japoniją.

Šio sezono „Žalgirio“ paraiškoje yra du Eurolygos naujokai – D.Lavrinovičius ir D.Butka. Kiti dvylika Eurolygos klubuose registruotų lietuvių žaidė svarbiausiame žemyno turnyre ir praėjusį sezoną.

Rokas Jokubaitis

„Barcelona“, 22 metai, 193 cm.

Eurolygoje: 5 sezonai, 129 rungtynės, 738 taškai.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 5,3 tšk., 2,6 rez.perd., Ispanijos lygoje – 7,3 tšk., 3,9 rez.perd. („Barcelona“).

Lietuvos rinktinės įžaidėjas „mėlynų-granatinių“ stovykloje pradeda trečią sezoną. Tačiau šis sezonas bus kitoks – be trenerio Šarūno Jasikevičiaus, kuris užpernai atsivežė Roką Jokubaitį į Katalonijos sostinę.

Dėl to R.Jokubaičiui neturėtų būti blogiau. Sudėtyje įvykus kelioms permainoms, įžaidėjui teks didesnė atsakomybė, o R.Jokubaitis ir „Barcelona“ komandoje, ir Lietuvos rinktinėje jau patvirtino, kad yra brandus krepšininkas – kuo didesnė atsakomybė jam tenka, tuo geriau ir patikimiau jis žaidžia. Jei naujasis treneris Rogeris Grimau pasitikės krepšininkais ir nebandys įspausti jų į griežtus rėmus, tai irgi gali būti naudinga tiek R.Jokubaičiui, tiek jo komandos draugams.

Donatas Motiejūnas

„Monaco“, 33 metai, 213 cm.

Eurolygoje: 4 sezonai, 92 rungtynės, 846 taškai.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 8,5 tšk., 3,7 atk.kam., Prancūzijos lygoje – 10,7 tšk., 4,6 atk.kam. („Monaco“).

Ir pats Donatas Motiejūnas, ir „Monaco“ sirgaliai gali būti visiškai ramūs. Monako komandoje, kurios sudėtis trečią sezoną keičiasi labai nežymiai, visi puikiai žino savo vaidmenis, veiksmai yra suderinti, treneris Saša Obradovičius valdo padėtį, todėl viskas turėtų tekėti sena vaga.

Trečią sezoną „Roca Team“ aprangą vilkintis Lietuvos rinktinės aukštaūgis labiausiai turėtų prisidėti kokybiškomis užtvaromis, kurios yra kertinė komandos puolimo dalis. D.Motiejūnas nebus lyderis pagal taškus, tačiau kai reikės – patikimai žais ir du prieš du, ir vienas prieš vieną, kartais varžovams įsiūlys tritaškį.

Rokas Giedraitis

„Crvena zvezda“, 31 metai, 201 cm.

Eurolygoje: 4 sezonai, 122 rungtynės, 1453 taškai.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 10,4 tšk., 5,9 atk.kam., Ispanijos lygoje – 10,8 tšk., 3,8 atk.kam. („Baskonia“).

Rokas Giedraitis neria į nežinomybę... Jei prieš trejus metus, kai puolėjas perėjo iš Berlyno ALBA į Vitorijos „Baskonia“, buvo aišku, kad jo braižas naujai komandai puikiai tiks, tai dabar neaišku nieko. Neaiškus net pačios „Crvena zvezda“ braižas, nes beveik visi krepšininkai – naujokai.

Visgi yra vienas didelis privalumas – Belgrado komandoje R.Giedraitį pasitiko treneris, su kuriuo lietuvis jau dirbo Vitorijos ekipoje. Jei Duško Ivanovičius nebūtų numatęs puolėjui aiškaus vaidmens, jo nebūtų kvietęs. Kita vertus, „Crvena zvezda“ žaidimas tūrėtų būti klampesnis negu „Baskonia“. R.Giedraičiui atsiskleisti lėtose pozicinėse atakose būtų daug sudėtingiau.

Edgaras Ulanovas

„Žalgiris“, 31 metai, 199 cm.

Eurolygoje: 9 sezonai, 272 rungtynės, 2013 taškų.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 10,2 tšk., 3,3 atk.kam., Lietuvos lygoje – 10,5 tšk., 3,7 atk.kam., 3,3 rez.perd. („Žalgiris“).

„Žalgirio“ kapitonas pradeda jubiliejinį dešimtąjį Eurolygos sezoną. Tarp jų devintąjį – Kauno komandoje ir trečiąjį – po sugrįžimo iš Stambulo „Fenerbahce“.

Ko laukti iš Edgaro Ulanovo, gerai žino ir sirgaliai, ir treneris Kazys Maksvytis, ir varžovai. Kauno komandos senbuvis pavojingas visose aikštės vietose. Jis gali ir pataikyti iš toli, ir lipti varžovams ant galvų baudos aikštelėje, ir laiku kyštelėti ranką gindamasis. „Žalgiriui“ reikėtų, kad E.Ulanovas būtų ramesnis negu praėjusį sezoną, kai kartais pasikarščiuodavo ir būdavo nepakankamai atidus. Galbūt padės tai, kad E.Ulanovas trečią vasarą iš eilės neatvyko į Lietuvos rinktinę ir atostogavo ilgiau negu daugelis kitų Eurolygos europiečių.

Ignas Brazdeikis

„Olympiakos“, 24 metai, 201 cm.

Eurolygoje: 1 sezonas, 35 rungtynės, 407 taškai.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 11,6 tšk., Lietuvos lygoje – 8,6 tšk. („Žalgiris“).

Ignas Brazdeikis turėjo sezonui ruoštis „Žalgirio“ stovykloje, bet jau po pirmųjų oficialių Lietuvos lygos rungtynių atskriejo netikėta žinia, kad Kanados lietuvis apsivilks „Olympiakos“ marškinėlius.

„Olympiakos“ susidomėjimas I.Brazdeikiu buvo gana keistas, nes panašios pozicijos žaidėjų šiai komandai netrūksta. Kita vertus, treneriui Giorgui Bartzokui galėjo patikti „printeziškas“ I.Brazdeikio užsispyrimas ir landumas, o „raudonųjų“ puolimo braižas, plačiai išsidėstant, veržliam naujokui gali tikti. Vis dėlto naujoje komandoje jam reikės iš naujo kovoti dėl vietos po saule ir įrodinėti, kad yra ne prastesnis negu „Olympiakos“ senbuviai.

Laurynas Birutis

„Žalgiris“, 26 metai, 213 cm.

Eurolygoje: 2 sezonai, 54 rungtynės, 245 taškai.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 5,4 tšk., 3,1 atk.kam., Lietuvos lygoje – 9,6 tšk., 5 atk.kam. („Žalgiris“).

Pernai į „Žalgirį“ grįžęs Laurynas Birutis labai sunkiai prisitaikė prie komandos. Treneris K.Maksvytis ilgai nesugalvojo, kaip panaudoti vidurio puolėjo geriausias savybes, todėl tikrąsias šiauliečio galimybes sirgaliai pamatė tik sezono pabaigoje.

L.Birutis puikiai žaidžia nusisukęs nuo krepšio, gerai užsiima padėtį žaidžiant du prieš du, bet šie elementai „Žalgirio“ puolimo sistemoje nebuvo akcentuojami. Tokių aukštų, stiprių ir kartu gana techniškų vidurio puolėjų turi ne visos Eurolygos komandos, todėl L.Birutis gali būti svarbi puolimo dalis. Koks bus jo indėlis šį sezoną, labiausiai lems trenerio požiūris.

Tadas Sedekerskis

„Baskonia“, 25 metai, 200 cm.

Eurolygoje: 5 sezonai, 97 rungtynės, 396 taškai.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 5,9 tšk., 4,2 atk.kam., Ispanijos lygoje – 6,7 tšk., 5,2 atk.kam. („Baskonia“).

Tik ketvirtuoju bandymu Vitorijos pagrindinėje komandoje įsitvirtinęs Tadas Sedekerskis dabar jau yra neatsiejama „Baskonia“ dalis. Naują sezoną Lietuvos rinktinės puolėjas pradeda būdamas šios komandos kapitonas.

Atrodo, kad nėra nieko, ko negalėtų padaryti T.Sedekerskis. Jis sutvirtina gynybą baudos aikštelėje, sunkiomis akimirkomis gali imtis emocinio lyderio vaidmens, užveda sirgalius efektingais dėjimais ir pribloškia varžovus tritaškiais, bet jei komandai viskas einasi kaip per sviestą, gali ir nekristi į akis. T.Sedekerskis visa tai darė praėjusį sezoną, ir tą patį darys šį sezoną.

Marius Grigonis

„Panathinaikos“, 29 metai, 198 cm.

Eurolygoje: 5 sezonai, 121 rungtynės, 1224 taškai.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 8,1 tšk., Graikijos lygoje – 12,4 tšk. („Panathinaikos“).

Nors Marius Grigonis liko toje pačioje komandoje, jam šį rudenį reikia pratintis ir prie naujo trenerio, ir prie naujų komandos draugų. „Panathinaikos“ ekipoje po vasaros pertraukos liko vos du pagrindinio dvyliktuko krepšininkai, o vienas iš dviejų senbuvių kaip tik yra M.Grigonis.

Komandoje įvykusios permainos neturėtų pakeisti M.Grigonio vaidmens. Treneris Erginas Atamanas krepšininkams suteikia nemažai laisvės, o naujasis „Panathinaikos“ įžaidėjas Kostas Sloukas dažnai pritraukia padidintą varžovų dėmesį, todėl kitiems žaidėjams atsiriša rankos. M.Grigonis žino, kaip pasinaudoti galimybėmis.

Arnas Butkevičius

„Žalgiris“, 30 metų, 197 cm.

Eurolygoje: 2 sezonai, 47 rungtynės, 265 taškai.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 5,3 tšk., 3,6 atk.kam., Lietuvos lygoje – 6,1 tšk., 3,2 atk.kam. („Žalgiris“).

Treneris K.Maksvytis labai pasitiki pernai į „Žalgirį“ perėjusiu Arnu Butkevičiumi, kurį labiausiai vertina dėl varžovus erzinančios kibios asmeninės gynybos. Šis psichologinis veiksnys kompensuoja kai kuriuos trūkumus, nes sumanesni varžovai pasinaudoja tuo, kad puolėjui trūksta staigumo.

Kauno komandai puolant, A.Butkevičiui skiriama mažiau užduočių, bet jis pasitelkiamas kaip netikėtumo veiksnys. Puolėjas gali ir įmesti iš toli, ir staigiai įnerti į baudos aikštelę.

Lukas Lekavičius

„Žalgiris“, 29 metai, 180 cm.

Eurolygoje: 9 sezonai, 263 rungtynės, 1837 taškai.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 6,9 tšk., Lietuvos lygoje – 7,4 tšk. („Žalgiris“).

Lukas Lekavičius, kaip ir E.Ulanovas, pradeda jubiliejinį dešimtąjį Eurolygos sezoną. Tarp jų aštuntąjį – „Žalgiryje“ ir penktąjį – po sugrįžimo iš Atėnų „Panathinaikos“ klubo.

Praėjusį sezoną žemiausias žalgirietis savo vietos komandos sistemoje nerado. Jis dažnai blaškydavosi aikštėje, o jo veržlumas liko nepanaudotas. Šį sezoną L.Lekavičiui tikriausiai irgi nebus skiriamas svarbus vaidmuo, todėl jis pats turės ieškoti galimybių per trumpus tarpsnius, kuriuos praleis aikštėje.

Tomas Dimša

„Žalgiris“, 29 metai, 196 cm.

Eurolygoje: 3 sezonai, 61 rungtynės, 282 taškai.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 5,9 tšk., Lietuvos lygoje – 7,7 tšk. („Žalgiris“).

Praėjusį sezoną Tomas Dimša buvo kartais iššaunantis „Žalgirio“ slaptasis ginklas. Keliuose mačuose jo tritaškiai buvo svarbiausia pergalės priežastis, kelis kartus jis labai sėkmingai vykdė gynybos užduotis. Vis dėlto T.Dimšai trūksta stabilumo, kuris būtų pagrįstas įvairiapusiais įgūdžiais.

Gynėjui po kelių mėnesių sukaks jau 30 metų, todėl tikėtis didelio proveržio neverta. Tačiau visi varžovai turės saugotis T.Dimšos, nes niekas negali nuspėti, kada jis prapliups tritaškių salvėmis.

Dovydas Giedraitis

„Žalgiris“, 23 metai, 193 cm.

Eurolygoje: 1 sezonas, 16 rungtynių, 34 taškai.

Praėjusį sezoną: Eurolygoje – 2,1 tšk., Lietuvos lygoje – 5 tšk. („Žalgiris“).

Pernai Eurolygoje debiutavęs Dovydas Giedraitis pirmąjį sezoną žaisdavo gana trumpai ir ne kiekvienose rungtynėse. „Žalgirio“ naujokas žaidimo negadino, bet ir sukūrė nedaug.

Nors dabar D.Giedraitis yra labiau patyręs, LKL čempionų gretose yra daug dar labiau patyrusių antrosios linijos krepšininkų. Todėl sunku tikėtis, kad Kauno komandoje vilniečiui bus skirtas žymiai svarbesnis vaidmuo.

Danielius Lavrinovičius

„Žalgiris“, 24 metai, 205 cm.

Eurolygoje: nežaidė.

Praėjusį sezoną: Lietuvos lygoje – 10,8 tšk., 3,6 atk.kam. („Nevėžis“).

Danielius Lavrinovičius atliko milžinišką karjeros šuolį iš Kėdainių „Nevėžio“, kuris užima vietas Lietuvos lygos lentelės apatinėje pusėje, į „Žalgirį“ ir ruošiasi debiutuoti Eurolygoje.

Jei iš Kauno komandos prieš pat sezoną nebūtų išvykęs I.Brazdeikis, per Eurolygos rungtynes D.Lavrinovičius tikriausiai net nepatektų į dvyliktuką. Tačiau įvykus nenumatytiems sudėties pokyčiams, aukštaūgiui atsivėrė naujos galimybės. Jis tikriausiai bus bent trumpam leidžiamas į aikštę ir per Eurolygos varžybas, bet savo vertę labiau turės įrodinėti Lietuvos lygoje.

Dovydas Butka

„Žalgiris“, 20 metų, 204 cm.

Eurolygoje: nežaidė.

Praėjusį sezoną: Lietuvos antrojoje lygoje – 9,1 tšk., 4,5 atk.kam. („Žalgiris-2“).

Pavasarį su „Žalgirio“ dubleriais NKL čempionu tapęs Dovydas Butka į pagrindinę komandą buvo pakviestas „dėl skaičiaus“. Panevėžietis per Eurolygos rungtynes į dvyliktuką patektų nebent tuo atveju, jei „Žalgirį“ praretintų traumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.