EUROLYGA 2023

Pozityvus eksperto žvilgsnis į „Žalgirį“ – regi užlopytas silpnąsias vietas ir nusiplėštą autsaiderio etiketę Eurolygoje

Pagaliau Lietuvos krepšinio aistruolių nervai po pasaulio čempionato atsistatė ir galima vėl ramiai tęsti gyvenimą... Kurgi ne! Visų akys krypsta į Kauno „Žalgirį“, kuris ketvirtadienį vėl pradeda savo žygį Eurolygoje. Ko galime tikėtis šiais metais? Laimės ašarų su pergalės dainomis ar pralietų nervų?

 Pozityvus eksperto žvilgsnis į „Žalgirį“ – regi užlopytas silpnąsias vietas ir nusiplėštą autsaiderio etiketę Eurolygoje<br> lrytas.lt koliažas
 Pozityvus eksperto žvilgsnis į „Žalgirį“ – regi užlopytas silpnąsias vietas ir nusiplėštą autsaiderio etiketę Eurolygoje<br> lrytas.lt koliažas
 Kauno „Žalgirio“ krepšininkai<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Kauno „Žalgirio“ krepšininkai<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Kauno „Žalgirio“ trenerių štabas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Kauno „Žalgirio“ trenerių štabas<br>G.Bitvinsko nuotr.
D. Lavrinovičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
D. Lavrinovičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
N.Mitrou-Longas<br>G.Bitvinsko nuotr.
N.Mitrou-Longas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 K.Evansas <br>zalgiris.lt nuotr.
 K.Evansas <br>zalgiris.lt nuotr.
L.Birutis ir D.Lavrinovičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
L.Birutis ir D.Lavrinovičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Šmitas<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Šmitas<br>G.Bitvinsko nuotr.
I.Brazdeikis<br>G.Bitvinsko nuotr.
I.Brazdeikis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Oct 5, 2023, 8:06 AM, atnaujinta Oct 5, 2023, 8:10 AM

Žalgiriečių lūkesčiai – dideli. Praėjusiame sezone Kazio Maksvyčio auklėtiniai nustebino visus Eurolygos gerbėjus. Strategas iš Darbėnų Kauno klubą treniruoti perėmė, kuomet šis Eurolygoje užėmė paskutinę vietą, tačiau praėjusiame sezone „Žalgiris“ sugebėjo užimti 7-ąją vietą ir pateko į atkrintamąsias varžybas.

Šį sezoną „Žalgiris“ didelių pokyčių sudėtyje nepadarė. Komandą papildė Nazas Mitrou-Longas, Brady Manekas ir Danielius Lavrinovičius, o ekipą paliko Ignas Brazdeikis, Isaiah Tayloras, Achille Polonara, Tyleris Cavanaugh ir Karolis Lukošiūnas. Taip pat žalgiriečiams galės padėti didžiąją praėjusio sezono dalį praleidęs lyderis Keenanas Evansas.

Pirmąjį įspūdį apie kauniečius buvo galima susidaryti Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“), kur „Žalgiris“ sužaidė tris oficialias rungtynes. Lietuvos čempionai 107:55 sutriuškino Gargždų „Gargždus“, 79:69 pranoko Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ ir 78:68 palaužė Pasvalio „Pieno žvaigždes“.

Lrytas.lt portalo kalbintas krepšinio treneris ir specialistas Tomas Purlys padėjo pažvelgti į pokyčius, kurie laukia „Žalgirio“ artėjantį Eurolygos sezoną.

„Natūralu, kad pokyčiai žaidime matosi, kadangi šiemet žaidimas kuriamas per kitus žaidėjus. Išskirčiau Nazą Mitrou-Longą ir Keenaną Evansą. Tai yra labai svarbūs žaidėjai. D.Lavrinovičius LKL kovose neblogai atrodė, yra B.Manekas, kuris, manau, kad bus tikrai svarbesnis žaidėjas nei T.Cavanaugh ar A.Polonara.

Kitą vertus, pats žaidimo braižas nėra labai pasikeitęs, tačiau tos žaidimo kokybės tikrai yra daugiau. Kamuolio dalijamasis yra daug labiau akcentuojamas ir tas vaizdas atrodo neblogas.

O į LKL rungtynes pernelyg žiūrėti nereikėtų. Kai kurie žaidėjai turėjo mažiau motyvacijos žinant, kad netrukus prasideda Eurolyga. Nepriversi kiekvieną kartą visų rimtai žiūrėti į LKL rungtynes. Prieš Pasvalio „Pieno žvaigždes“ matėme, kad rimtumas atsirado tik tuomet, kada rezultatas buvo nepadoriai išaugęs pasvaliečių naudai, o tuomet „Žalgiris“ susiėmė ir per kėlinį parodė savo tikrąjį veidą“, – kalbėjo T.Purlys.

Visgi žalgiriečiams itin skaudus tapo I.Brazdeikio išvykimas. Praėjusiame sezone pakilimus ir nuosmukius išgyvenęs 24-erių krepšininkas pademonstravo, jog gali būti vienu iš komandos lyderiu ir komanda bei gerbėjai tikėjosi, kad antrąjį sezoną Europoje žaisiantis krepšininkas pademonstruos dar geresnius rezultatus ir ves „Žalgirį“ į priekį.

I.Brazdeikis debiutiniame savo Eurolygos sezone per rungtynes rinkdavo po 11,6 taško, atkovodavo po 2,9 kamuolio ir atlikdavo po 1,3 rezultatyvaus perdavimo.

Tačiau jau prasidėjus sezonui įvyko niekam nelauktas scenarijus – Iggy paliko Kauno klubą. Rugsėjo 23-ąją dieną pradėjo rodytis gandai, jog Pirėjo „Olympiakos“ išpirks lietuvį iš „Žalgirio“, o kitą dieną gandai tapo realybe.

Pasak pranešimų žiniasklaidoje, Eurolygos vicečempionai už puolėją Kauno ekipai sumokėjo 500 tūkst. eurų išpirką, o „Žalgiris“ nieko nelaukęs pradėjo ieškoti pamainos lietuviui. Tačiau kokia ji turėtų būti? Tokio paties tipo žaidėjas kaip Iggy, o gal visiškai skirtingas ir kitos pozicijos?

„Manyčiau vis tiek reikėtų žaidėjo, kuris imtųsi iniciatyvos į savo rankas, rungtynių gale galėtų nusverti rezultatą bei būtų tas vedantis žaidėjas. Sveikas Cory Higginsas galėtų būti būtent tokio tipo žaidėjas.

Turime K.Evansą ir N.Mitrou-Longą, tačiau jeigu turėtume žaidėją, kuris iš trečios pozicijos galėtų rungtyniauti vienas prieš vieną būtų labai gerai. Kitas dalykas, jeigu kalbėtume apie I.Brazdeikio silpnąsias vietas, norėtųsi, kad kitas žaidėjas gerai žaistų ir be kamuolio, kas Ignui sekėsi gana sunkiai. Norėtųsi, kad tiktų prie „Žalgirio“ žaidimo, kur daugiau perdavimų, daug judėjimo, daug įkirtimų. Toks žaidėjas manau labai lengvai įsilietų į „Žalgirio“ sistemą“, – savo nuomonę pateikė T.Purlys.

Krepšinio specialistas nedrįso įvardinti, jog Kauno „Žalgiris“ tikrai sustiprėjo, tačiau to pagrindinė priežastis – prieš savaitę laiko išvykęs I.Brazdeikis. Nepaisant to, T.Purlys į visą situaciją žiūri su dideliu pozityvu ir pareiškė, jog kauniečiai pagaliau nusiplėšė autsaiderių etiketę.

„I.Brazdeikio išvykimas sumaišė kortas, kitu atveju sakyčiau, kad „Žalgiris“ tikrai sustiprėjo. Pasveiko K.Evansas ir dar atvyko 3 žaidėjai, kadangi manyčiau, jog D.Lavrinovičius turės įtakos ir bus svarbus žaidėjas rotacijoje. LKL matome, kad jis tikrai duoda apčiuopiamos naudos.

K.Evansas, N.Mitrou-Longas ir B.Manekas tikrai yra pastiprinimas. O I.Brazdeikis, nors ir buvo vienas pagrindinių žaidejų, tačiau toje pozicijoje tikrai turime žaidėjų. Trečioje pozicijoje turime Arną Butkevičių ir Edgarą Ulanovą, o antroje pozicijoje turime Toma Dimšą su N.Mitrou-Longu.

Ypač lietuviai, kurie turėjo pirmąjį sezoną Eurolygoje, turėtų turėti lengvesnius metus. Jeigu dar „Žalgiris“ nusipirks kokį nors gerą žaidėją, tuomet būsime tikrai galingi, tačiau manau ir su tokia sudėtimi, be I.Brazdeikio „Žalgiris“ yra pajėgus kovoti su visais priešininkais.

Pirmą kartą per daugelį metų į „Žalgirį“ bus žiūrima ne iš autsaiderio pozicijos ir nebus galvojama, kad tai komanda kuri gali tik pateikti staigmenas. Sakyčiau, kad „Žalgiris“ pagal sudėtį ir žaidimą, kurį demonstravo praėjusiame sezone, yra pasiruošęs kovoti su visomis komandomis“, – teigė krepšinio ekspertas.

Praėjusiame sezone nepaisant gero rezultato turnyrinėje lentelėje, „Žalgiris“ turėjo kelias problemas – tolimi metimai ir rezultatyvūs perdavimai. Traumą patyrus K.Evansui kauniečiai neturėjo daug patikimų metikų ir pagal pataikytus tritaškius „Žalgiris“ užėmė 16-ąją vietą Eurolygoje (7,8 trit. per rungtynes).

Taip pat Kauno „Žalgiris“ dažnai susidurdavo su kūrybinėmis problemomis. Ne kartą K.Maksvyčio auklėtiniai padarydavo daugiau klaidų negu rezultatyvių perdavimų, o pagal pastarąjį statistinį rodiklį Lietuvos čempionai Eurolygoje užėmė vos 17-ąją vietą (14,1 rez. perd. per rungtynes).

Pasak T.Purlio, „Žalgirio“ vadovybė šiais metais itin gerai padirbėjo ties savo problemų ištaisymu ir prieš sezono startą neįmanoma įvardinti aiškios kauniečių silpnosios vietos.

„Sunku pasakyti dabar, kokios būtų silpnosios vietos. Praėjusiais metais kuomet iškrito K.Evansas sakydavome, kad trūksta tritaškių ir rezultatyvių perdavimų. Su tritaškiais kartais iššaudavome, bet tai vis tiek kaip ir buvo bėda.

Šį sezoną grįžo K.Evansas, komandą papildė B.Manekas – tritaškininkas, N.Mitrou-Longas gal nėra užtikrintas metikas, bet gali pataikyti, D.Lavrinovičius taip pat gali pataikyti. Manau, kad komplektuojant komanda buvo žiūrima, jog „Žalgiris“ turėtų kiek įmanoma mažiau minusų.

Sunku pasakyti kokie bus minusai. Galbūt I.Brazdeikio išvykimas kažkiek paliks probleminę 2–3 poziciją, bet tai priklausys nuo to, kaip atrodys kiti žaidėjai. Šiuo metu negalime sakyti, kad „Žalgiris“ turi akivaizdžių minusų. Reikėtų palaukti sezono pradžios ir tada galėsime sakyti, kokie yra tie minusai“, – teigiamai apie Kauno klubą kalbėjo ekspertas.

Tad kokio finalinio rezultato galime tikėtis šį kartą? Dalyvavimas naujai atsiradusiose įkrintamosiose varžybose? Dalyvavimas vėl atkrintamosiose? Patekimas į finalinį ketvertą? O gal praėjęs sezonas tebuvo sėkmės reikalas ir vėl trinsimės antroje lentelės pusėje?

„Prognozuoti labai sunku, nes vienas metimas gali lemti 3–4 pozicijas. Praėjusiais metais galima sakyti, kad keli metimai būtų galėję nublokšti „Žalgirį“ į 11-tą poziciją. Tačiau žiūrint pagal sausą statistiką ir komandų sudėtis ant popieriaus manyčiau, kad „Žalgiris“ galėtų finišuoti tarp 6 ir 10 pozicijos ir bent jau dėl įkrintamųjų galėtų kovoti drąsiai.

Aišku, priklauso ir nuo sėkmės pradžioje, ir nuo traumų. Tačiau galime nusipirkti dar labai gerą žaidėją, kadangi pinigų tam yra ir „Žalgiris“ gali nustebinti užimdamas aukštesnę vietą nei praėjusį sezoną“, – pozityviai į Kauno ekipos situaciją žvelgė T.Purlys.

Pirmąsias Eurolygos rungtynes Kauno „Žalgiris“ žais ketvirtadienį prieš Bolonijos „Virtus“. Rungtynių eigą nuo 21 val. 30 min. gyvai sekti galėsite lrytas.lt portale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.