EUROLYGA 2023

Žvilgsnis į artimiausius „Lietkabelio“ varžovus Europos taurėje: ryški istorija ir komandoje žaidžiantis Graikijos rinktinės gynėjas

Jau rytoj, antradienį (spalio 10 d.) Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ stos į kovą pirmosiose 2023–24 m. sezono Europos Taurės (EuroCup BKT) namų rungtynėse.

 Lefteris Bochoridis<br> FIBA nuotr.
 Lefteris Bochoridis<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2023, 4:26 PM

Dešimties komandų B grupėje praėjusį antradienį sezoną panevėžiečiai pradėjo nesėkme Juodkalnijoje, kur 65:76 nusileido Podgoricos „Budučnost“ ekipai. Kitas varžovas – į Panevėžį atvykstantis Salonikų „Aris“.

Legendinis Graikijos klubas Europos Taurėje startavo nesėkme praėjusio sezono čempionui Las Palmo „Gran Canaria“ klubui rezultatu 66:82, tačiau vakar Graikijos pirmenybėse davė rimtą kovą Pirėjo „Olympiacos“ ekipai, kuriai nusileido 72:81.

Apie šlovingą „Ario“ istoriją, komandos pakilimus ir nuopolius, pėdsakus palikusius krepšininkus ir trenerius skaitykite sugrįžtančiame svetainės „kklietkabelis.lt“ straipsnių cikle „Žvilgsnis į varžovą“.

Šimto metų istorija

Praėjusiais metais savo šimtmetį atšventęs Salonikų klubas buvo įkurtas 1922 m. ir jau 1930 m. iškovojo pirmąjį Graikijos lygos trofėjų. Tiesa, antrojo titulo reikėjo ilgokai palaukti – antrasis titulas iškovotas tik po beveik penkių dešimtmečių (1979 m.). Jau kitame sezone į komandą atvyko studijas JAV baigęs Nikos Galis, pradėjęs naują „Ario“ erą.

Vienas geriausių visų laikų Europos krepšininkų savo komandą atvedė į aštuonis triumfus Graikijos lygoje, šešias iškovotas Graikijos taures ir tris Eurolygos finalo ketvertus. Stebėdama Galio ir kompanijos žygius šventė visa Graikija, o tuo laikotarpiu šalyje krepšinis populiarumu net nukonkuravo futbolą.

Galis paliko klubą 1992 m., bet po metų Salonikų komandai dar pavyko laimėti tuometinį antrą pagal pajėgumą Europos turnyrą. Tačiau po didelio šventimo neretai aplanko pagirios. Taip nutiko ir „Ariui“ – klubas pradėjo skęsti skolose, kol galiausiai buvo priverstas baigti savo gyvavimą 2003 m.

Tuomet vietiniai verslininkai atvertė kitą istorijos lapą įkurdami naują juridinį vietą ir klubas po truputį sugrįžo ten, kur kadaise buvo – 2004–2012 m. „Aris“ dukart žaidė Eurolygoje ir šešiskart Europos Taurėje. Vėliau klubas, iki dabar, kartą žaidė Europos Taurėje ir dukart FIBA Čempionų Lygoje, tačiau paskutinį kartą tik 2017–18 m. sezone.

Sugrįžęs kapitonas

Nuo Niko Galio laikų „Ario“ gretose žaidė ne vienas ryškus krepšininkas: 2006–2008 m. Eurolygoje dominavęs Jeremiah Massey, graikų žvaigždės Sofoklis Schortsanitis, Kostas Sloukas, Kostas Papanikolaou, bulgaras Sasha Vezenkovas, buvę žalgiriečiai Simonas Serapinas, Anthony Bowie, DeJuanas Collinsas.

Šią vasarą sugrįžimui į Europos Taurę Salonikų ekipa ruošėsi susigrąžinusi anksčiau septynis sezonus klube praleidusį, o paskutinius trejus metus Atėnų „Panathinaikos“ atstovavusį Graikijos rinktinės gynėją Lefterį Bochoridį.

Vietinių žaidėjų branduolį kartu su Bochordižiu sudarys daug patirties Graikijos pirmenybėse prikaupę Dimitrios Katsivelis, Vassilis Toliopoulos, Diamantis Slaftsakis ir Nikos Persidis. Jiems talkins su Angolos rinktine FIBA Pasaulio taurėje žaidęs Silvio de Sousa, Europoje jau rungtyniavę amerikiečiai Roberto Gallinat ir Ronnie Harrellis, latvis Robertas Blumbergas.

Žymūs strategai

Kadaise Salonikų klubą treniravo, ko gero, ne daug kam Lietuvoje girdėtas Faidonas Matthaiou, tačiau būtent jis buvo pirmasis aukšto lygio graikų krepšininkas XX a. viduryje, daug metų dirbo treneriu, o už savo įtaką yra laikomas Graikijos krepšinio tėvu.

Vėliau prie „Ario“ vairo stovėjo legendinis Europos strategas Dušanas Ivkovičius, viena iš Izraelio krepšinio ikonos Zvi Sherfas ir Davidas Blattas, „Rytą“ treniravę Vlade Djurovičius ir Sharonas Druckeris, buvęs „Žalgirio“ strategas Ilias Zouros, Vokietijos rinktinę į pasaulio čempionų sostą ką tik atvedęs Gordonas Herbertas.

2021 m. komandai vadovauti ėmė Ioannis Kastritis, nuo 2005 m. dirbęs įvairiuose Graikijos klubuose ir treniravęs Salonikų ekipą 2018–19 m. sezone. Praėjusiame sezone „Aris“ krito vietinių pirmenybių ketvirtfinalyje, kur nusileido „Olympiacos“, tačiau Kastričio vadovaujama komanda ir jos vieni aršiausių fanų Europoje sulaukė šanso vėl pasirodyti europinėje scenoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.