EUROLYGA 2023

LKL klubų reitingas: nuo savo kelio visus traukė „Rytas“

Paskutinį 2023 metų mėnesį geriausia Lietuvos krepšinio komanda buvo Vilniaus „Rytas“. Jis Naujuosius metus pasitinka tęsdamas aštuonių pergalių virtinę. Gruodžio mėnesį į viršų taip pat kilo Utenos „Juventus“. Tuo tarpu „Gargždai“ šį mėnesį nelaimėjo nė vienerių rungtynių, buvę LKL lyderiai Vilniaus „Wolves“ metų pabaigoje pralaimėjo net aštuonerias iš eilės rungtynes, o Kauno „Žalgiris“ ir „Šiauliai“ kapstytis iš nesėkmių liūno bandys su naujais treneriais.

Vilniaus „Ryto“ ekipa<br>V. Skaraičio nuotr.
Vilniaus „Ryto“ ekipa<br>V. Skaraičio nuotr.
Panevėžio „Lietkabelis“<br>Betsafe-LKL nuotr.
Panevėžio „Lietkabelis“<br>Betsafe-LKL nuotr.
Jonavos „CBet“<br>LKL nuotr.
Jonavos „CBet“<br>LKL nuotr.
Utenos „Juventus“<br>Betsafe-LKL nuotr.
Utenos „Juventus“<br>Betsafe-LKL nuotr.
Vilniaus „Rytas“<br>V. Skaraičio nuotr.
Vilniaus „Rytas“<br>V. Skaraičio nuotr.
„Wolves“<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Wolves“<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Margiris Normantas<br>V. Skaraičio nuotr.
 Margiris Normantas<br>V. Skaraičio nuotr.
Kauno „Žalgiris“<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgiris“<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 31, 2023, 5:08 PM

„Rytas“

Gruodį: 7–0.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 13–2, Lietuvos taurė: 1–0, Čempionų lyga: 4–2.

„Ryto“ krepšininkai ir klubo vadovai savo sirgaliams įteikė kelias šventines dovanas. Vilniaus komanda Naujuosius metus pasitiko užimdama pirmąją vietą Lietuvos lygoje, užsitikrinusi aikštės pranašumą Čempionų lygos atkrintamajame mače, susikrovusi neblogą atsargą prieš Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalio atsakomąsias rungtynes ir, ko gero, svarbiausia – susigrąžinusi praėjusio sezono publikos numylėtinį Marcusą Fosterį, kuris patraukė atgal į Europą iš Kinijos lygos.

„Rytui“ labai trūko tokio individualiai stipraus krepšininko, kuris galėtų bet kurią akimirką imtis atsakomybės ir taptų komandos vedliu per rungtynes su stipresniais varžovais. O ir treneris Giedrius Žibėnas klubo vadovams pasiuntė aiškią žinią, kad žaidėjų komandoje yra per mažai.

Tiesa, iki šiol treneris G.Žibėnas vaidmenis paskirstydavo labai tolygiai. Lietuvos lygoje net devynių „Ryto“ krepšininkų vidurkis didesnis negu 8 taškai, o rezultatyviausiai tarp jų žaidžia Margiris Normantas (12,7 tšk., 3,2 rez.perd.), R.J.Cole‘as (12,6 tšk., 4,3 rez.perd.) ir Justinas Gorhamas (12,5 tšk., 6,4 atk.kam.).

Panašus vaizdas – Čempionų lygoje. Joje dešimties „Ryto“ krepšininkų vidurkis didesnis negu 7 taškai, o rezultatyviausiai žaidžia Gytis Radzevičius (12,8 tšk., 7,8 atk.kam.) ir Martynas Echodas (12 tšk., 6,4 atk.kam.).

Beje, lapkričio pabaigoje pradėta ir visą gruodi tęsta pergalių virtinė neturėtų klaidinti, nes „Rytas“ daugiausia žaidė arba su aiškiais autsaideriais, arba su turnyrinės motyvacijos neturėjusiomis komandomis (Čempionų lygos grupėje pirmąją vietą užsitikrinusia Dižono JDA). Su rimtesniais varžovais vilniečiai susidūrė tik per dvejas paskutiniąsias rungtynes, kuriose nugalėjo „Neptūną“ (Lietuvos lygoje) ir „Juventus“ (Lietuvos taurės ketvirtfinalio pirmosiose rungtynėse).

Jau sausio pirmojoje pusėje lauks kur kas didesni iššūkiai – Čempionų lygos atkrintamasis mačas su Atėnų „Peristeri“ bei Lietuvos lygos dvikovos su „Lietkabeliu“ ir „Wolves“.

„Juventus“

Gruodį: 6–2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 10–5, Lietuvos taurė: 5–4, Šiaurės lyga: 4–0.

Žiemos pradžioje „Juventus“ stovykloje tvyrojo ramybė ir darna. Ne juokais įsibėgėję Utenos krepšininkai gruodžio mėnesį LKL pirmenybėse pasiekė pergales 33, 28, 37 ir 32 taškų skirtumu!

Tokiomis pergalių virtinėmis savo gerbėjų jau seniai nedžiugino net ir „Žalgiris“ ar „Rytas“, o uteniškių varžovės buvo anaiptol ne vaikų komandos – Oliverio Kostičiaus vairuojamas buldozeris su žeme sulygino net „Jonavą“ ir „Wolves“.

Vis dėlto ramybę sutrikdė Utenos sirgalius nuliūdinusi, o kai kuriuos ir papiktinusi žinia, kad svarbiausias komandos žaidimo elementas amerikietis Brae Ivey (14,4 tšk., 3,4 rez.perd.) nusprendė Kalėdų proga įteikti sau dovaną – pelningesnę sutartį su „Girona“ klubu – ir išvyko į Ispaniją.

B.Ivey atsisveikino labai netinkamu metu – prieš pat Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalio pirmąsias rungtynes su „Rytu“. Uteniškiams labai trūko šio gynėjo ir jų galimybės patekti į finalo ketvertą žymiai sumažėjo. Viltis dar liko, bet namie 12 taškų skirtumu nusileidusiai Utenos ekipai per atsakomąsias rungtynes Vilniuje reikės kopti į statų kalną.

Gali būti, netgi labai tikėtina, kad „Juventus“ vadovybė iki atsakomųjų rungtynių su „Rytu“ pristatys naujoką, kuris pakeis išvykusį B.Ivey. Galbūt naujas krepšininkas iki tol netgi spės apsiprasti naujoje aplinkoje. Dar dvi rankos neabejotinai praverstų ir Lietuvos lygoje ginant ketvirtąją vietą, į kurią „Juventus“ prieš Naujuosius metus pakilo pasinaudojęs „Lietkabelio“ kluptelėjimais.

B.Ivey pamaina šiuo metu yra vienintelis „Juventus“ rūpestis. Visa kita yra beveik idealu: komandos nekamuoja traumos, treneris O.Kostičius, net išvykus B.Ivey, bet kurią akimirką gali pasitikėti devyniais krepšininkais, tarp kurių ryškiau išsiskiria nebent Ivanas Vranešas (15,6 tšk., 5,9 atk.kam.), pakilęs į penktąją vietą LKL rezultatyviausių žaidėjų lentelėje.

„Nevėžis“

Gruodį: 3–2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 3–12, Lietuvos taurė: 4–4, FIBA Europos taurės atranka: 0–2.

Trys pirmieji sezono mėnesiai „Nevėžiui“ buvo nuolatinių ieškojimų laikotarpis. „Nevėžis“ pakeitė kelis žaidėjus, tačiau komandą labiau išjudino ne naujokai, bet nuo sezono pradžios žaidžiantys krepšininkai, pastarosiomis savaitėmis parodę, kad gali džiuginti Kėdainių sirgalius.

Gedimino Petrausko vyrai pirmąjį žiemos mėnesį Lietuvos pirmenybėse sirgalius nudžiugino dviem pergalėmis – dukart daugiau negu iškovojo per visus rudens mėnesius. Pirmoji pergalė prieš „Gargždus“ padėjo atsispirti nuo dugno, o pergalė prieš „Lietkabelį“ atgaivino prisiminimus apie kovingąjį 2022–2023 metų sezono „Nevėžį“.

Dar vieną pergalę kėdainiečiai gruodį iškovojo Karaliaus Mindaugo taurės atkrintamojo mačo atsakomosiose rungtynėse su „Juventus“. Nors ši pergalė nepadėjo patekti į kitą etapą, ji neabejotinai sustiprino krepšininkų pasitikėjimą savimi.

Pastarosiomis savaitėmis labiausiai pasižymėjo į LKL rezultatyviausių krepšininkų dešimtuką įsiveržę Zane‘as Watermanas (15,5 tšk., 6,1 atk.kam.) ir Seanas McNealas (14,8 tšk.), kitą veidą pagaliau parodė sezono pradžioje labai blankiai žaidęs estas Carlosas Jurgensas (8,5 tšk., 3,1 rez.perd.).

Tiesa, prieš Naujuosius metus sutrumpėjo komandos atsarginių suolas. „Nevėžis“ atsisveikino su LKL klaidų karaliumi Lovre Bašičiumi (6,5 tšk., 5,5 rez.perd.).

Nors „Nevėžis“ šiek tiek atsigavo, Lietuvos lygos lentelėje vis dar dalijasi paskutinę vietą su „Šiauliais“ ir „Gargždais“.

„Šiauliai“

Gruodį: 3–2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 3–12, Lietuvos taurė: 5–1, Šiaurės lyga: 3–1.

Tai, kas buvo neišvengiama, įvyko prieš pat Kalėdas – nesėkmių prislėgti „Šiauliai“ nutraukė sutartį su latviu treneriu Nikolajumi Mazuru, kuris dirbti šiame klube pradėjo tik 2023-iųjų vasaros pabaigoje.

N.Mazuro neišgelbėjo nei užtikrintai iškovotas kelialapis į Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalį, nei gruodžio viduryje pasiekta antroji pergalė Lietuvos lygoje prieš „Gargždus“. Nors šiauliečiai nutraukė dešimties nesėkmių virtinę, po kelių dienų beviltiškai, 37 taškų skirtumu, namie pralaimėjo „Juventus“ komandai. Šis pralaimėjimas buvo paskutinis lašas „Šiaulių“ vadovų kantrybės taurėje ir treniruoti Šiaulių krepšininkus buvo pakviestas Žydrūnas Urbonas.

Nors naujasis treneris startavo dviem pergalėmis prieš „Valmiera“ (Šiaurės lygoje) ir „Mažeikius“ (Lietuvos lygoje), jam bus ką veikti. Kelios dar lapkričio mėnesį įvykusios permainos komandą sustiprino nežymiai, tapti lyderiu nepretenduoja ir gruodžio pradžioje „Šiauliuose“ debiutavęs amerikietis Benas Vanderis Plasas (7,5 tšk.).

Maža to, gruodį priblėso visą rudenį puikiai žaidę aukštaūgiai Tomašas Pavelka (13,3 tšk., 8,3 atk.kam., 1,9 bl.), kuris lygoje užima antrąją vietą pagal atkovotus kamuolius ir antrąją vietą pagal blokuotus metimus, bei Paulius Danusevičius (13,5 tšk., 5,7 atk.kam.). Kita vertus, gana stabiliai žaidžia LKL pagal rezultatyvius perdavimus pirmaujantis L.J.Thorpe‘as (12,1 tšk., 6,4 rez.perd.), prie komandos draugų pagaliau prisidėjo nuo sezono pradžios traumą gydęsis Dachonas Burke‘as (8 tšk.).

„Neptūnas“

Gruodį: 2–2

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 7–8, Lietuvos taurė: 5–1.

„Neptūnas“ gruodžio mėnesį žaidė ketverias rungtynes su skirtingose lentelės dalyse esančiais varžovais, bet visas ketverias rungtynes baigė vienženkliu skirtumu. Klaipėdiečiai nedideliu skirtumu nugalėjo „Pieno Žvaigždes“ ir „Jonavą“, bet taip pat nedideliu skirtumu pralaimėjo „Mažeikiams“ ir „Rytui“.

Naujuosius metus Klaipėdos komanda pasitinka LKL lentelėje užimdama tarpinę padėtį: nedaug atsilieka nuo ketvirtosios vietos, bet taip pat nedaug lenkia devintąją vietą. Laikotarpis iki vasario vidurio, kuomet vyks Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketvertas, turėtų atsakyti į klausimą, kuriai grupei – pirmaujančių, atsiliekančių ar vidutiniokų – priklauso Klaipėdos komanda.

Treneris Mindaugas Brazys turi užmojų pakelti savo penketą į viršutinę grupę. Prielaidos tą padaryti yra, ypač į komandą sėkmingai įsiliejus Ąžuolui Tubeliui (15 tšk., 7,8 atk.kam.). Dabar „Neptūno“ vairininkas gali pasikliauti vienuolika krepšininkų, net dešimties žaidėjų vidurkis didesnis negu 6 taškai, sudėtis neblogai subalansuota, niekas nėra iškritęs iš rikiuotės dėl sunkios traumos. Tik veteranui Deividui Gailiui (9,8 tšk.) įsibėgėti vis trukdo smulkios traumelės.

Patikimai žaidžiantys Sterlingas Gibbsas (13,9 tšk., 3,5 rez.perd.) ir Ignas Sargiūnas (13,5 tšk.), lygoje pagal rezultatyvius perdavimus trečiąją vietą užimantis Žygimantas Janavičius (8,8 tšk., 5,7 tšk.) tikriausiai nekantrauja įrodyti, kad jų galimybių ribos yra aukštesnės.

„Žalgiris“

Gruodį: 4–6.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 12–2, Lietuvos taurė: 1–0, Eurolyga: 5–12.

„Žalgiris“ paskutinėmis 2023 metų savaitėmis bandė lopyti skyles, bet adata buvo atšipusi ir siūlės gavosi kreivos. Gruodžio mėnesį Lietuvos čempionų gretose debiutavę amerikiečiai Edmondas Sumneris (Eurolygoje – 7 tšk.) ir Austinas Hollinsas (3,8 tšk.) jėgos komandai nepridėjo.

Kauno krepšininkai gruodį pralaimėjo visas šešerias Eurolygos rungtynes. Juos įveikė autsaiderė Berlyno ALBA, „Monaco“, Belgrado „Partizan“, Stambulo „Fenerbahçe“, „Barcelona“ ir Tel Avivo „Makabi“ komandos.

Nors Eurolygos varžybose kauniečių lyderis Keenanas Evansas (15,9 tšk., 3,5 rez.perd., 5,1 išpr.praž.) pagal rezultatyvumą užima septintąją vietą, o į „Partizan“ krepšį įmetė net 33 taškus, komandos draugų paspirties jis nesulaukia.

Paskutinis metų pralaimėjimas „Makabi“ komandai nutraukė trenerio Kazio Maksvyčio kančias. „Žalgirio“ vadovai nusprendė atsisakyti K.Maksvyčio paslaugų ir sudarė sutartį su italu Andrea Trinchieriu. Vis dėlto Kauno komandos dainelė Eurolygoje, regis, jau sudainuota – „Žalgiris“ po pirmojo rato lenkia tik dvi komandas ir nuo dešimtosios vietos, užtikrinančios teisę žaisti atkrintamosiose varžybose, atsilieka keturiais taškais.

Jei padėtis Eurolygoje kritinė, tai nacionalinėse varžybose „Žalgiriui“ pavyko išlaviruoti nepatyrus nuostolių. Maža to, Kauno krepšininkai sukart paeiliui sutriuškino pakrikusią „Wolves“ komandą. Po pirmosios pergalės prieš šiuos varžovus „Žalgiris“ aplenkė „Wolves“ komandą LKL lentelėje, antroji pergalė, pasiekta 19 taškų skirtumu Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalio pirmosiose rungtynėse, priartino kauniečius prie finalo ketverto.

Nors LKL lentelėje „Žalgiris“ užima antrąją vietą, pagal prarastus taškus neatsilieka nuo lyderio „Ryto“.

„Pieno Žvaigždės“

Gruodį: 1–2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 5–9, Lietuvos taurė: 1–5.

„Pieno Žvaigždės“ tapo LKL varžybų rengėjų aplaidumo aukomis. LKL rengėjai, pasimetę tarp turtingiausių klubų interesų, pasišaipė iš Pasvalio sirgalių ir sudarkė tvarkaraštį taip, kad šio miesto komandai nuo gruodžio vidurio iki sausio 8 dienos net tris savaites nereikia žaisti nė vienerių rungtynių.

Ilga pertrauka Aurimo Jasilionio penketui nėra naudinga. Prieš pat šią pertrauką žaidimo ritmą pajutę pasvaliečiai pasiekė svariausią šio sezono pergalę – išvykoje nugalėjo Jonavos komandą. Iki tol „Pieno Žvaigždės“ po kartą įveikė kitas keturias apatinėje lentelės dalyje esančias ekipas, bet dar nė sykio nelaimėjo prieš komandas, kurios rikiuojasi viršutinėje lentelės pusėje.

Kita vertus, kelios ramesnės savaitės gali praversti komandos lyderiams atsigaunant po smulkių traumų, kurios vis trukdo suburti optimalią sudėtį (ir pergalė prieš „Jonavą“ buvo pasiekta žaidžiant be Kadeemo

Jacko). O pasvaliečių lyderių trijulė šį sezoną stabdžio nespaudžia: Brandonas Tabbas (22,3 tšk., 2,9 per.kam.) yra rezultatyviausias LKL žaidėjas, K.Jackas (16,6 tšk., 8,7 atk.kam.) ir Jordanas Watsonas (16,2 tšk., 4,4 rez.perd.) taip pat patenka į rezultatyviausiųjų penketą. K.Jackas dar ir pakilo į pirmąją vietą pagal atkovotus kamuolius.

„Pieno Žvaigždžių atsarginių suolas – trumpas. Todėl šiai komandai palanku, kad, iškritus iš šalies taurės turnyro, kitoje sezono dalyje reikės žaisti mažiau rungtynių.

„Mažeikiai“

Gruodį: 1–2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 5–9, Lietuvos taurė: 1–5.

Mažeikių komanda gruodžio mėnesį žaidė vos trejas rungtynes. Per jas Nikolos Vasilevo auklėtiniai nugalėjo „Neptūną“, bet pralaimėjo lyderiui „Rytui“ bei autsaideriams „Šiauliams“ ir LKL pirmenybių lentelėje kabo ant aštuoneto ribos.

Vis dėlto žymių įvykių „Mažeikiuose“ netrūko. Dėmesio centre atsidūrė vienas geriausių visų laikų Mažeikių krepšininkų Artūras Jomantas (7,2 tšk.), kuris paskelbė, kad baigė profesionalo karjerą, gruodžio viduryje sužaidė paskutines rungtynes ir išvyko dirbti „Ryto“ klubo sporto direktoriumi.

Komandos sudėtyje įvyko dar viena permaina. „Mažeikiai“ nutraukė sutartį su Calebu Huffmanu (5,4 tšk.) ir vietoj jo pakvietė kitą amerikietį Kamau Stokesą (5,5 tšk.). Vis dėlto naujokas debiutavo gana blankiai ir veikiausiai netaps „Mažeikių“ lyderiu.

Būtent lyderio savybėmis pasižyminčio krepšininko Mažeikių komandai trūksta labiausiai. Gintaras Staniulis (11,6 tšk., 7,6 atk.kam.), Martynas Paliukėnas (10,6 tšk., 3,7 rez.perd.), Kay Bruhnke (9,9 tšk.), kiti krepšininkai žaidžia patikimai, tačiau rungtyniaujant su panašaus lygio varžovais, lemiamomis minutėmis labai praverstų ryškiomis vedlio savybėmis pasižymintis žaidėjas.

„Lietkabelis“

Gruodį: 2–5.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 9–5, Europos taurė: 5–8.

Beveik visą lapkričio mėnesį „Lietkabelis“ kilo abiejuose turnyruose, tačiau gruodį pasuko kita kryptimi. Nenado Čanako penketas lapkričio pabaigoje ir gruodį pralaimėjo net penkerias iš eilės rungtynes (trejas – Europos taurės turnyre, dvejas – Lietuvos lygoje), o neabejotinai skaudžiausią antausį gavo išvykoje žaisdamas su LKL autsaideriu „Nevėžiu“.

Gruodžio antrojoje pusėje nuotaiką praskaidrino pergalės prieš „Ulm“ bei „Wolves“, tačiau paskutinėse metų rungtynėse Trente patirtas pralaimėjimas apsunkino „Lietkabelio“ padėtį kovojant dėl kelialapio į Europos taurės atkrintamąsias varžybas. Europos taurės grupėje Panevėžio komanda dalijasi septintąją vietą, o bilietus į atkrintamąsias varžybas gaus šešios ekipos. Tiesa, du konkurentai ranka pasiekiami – panevėžiečiai nuo „Trento“ ir Salonikų „Aris“ atsilieka tik vienu tašku.

Treneriui N.Čanakui visą gruodį daug keblumų kėlė krepšininkų traumos ir ligos. Iš rikiuotės iškrisdavo tai vienas, tai kitas žaidėjas, o mėnesio viduryje padėtis tapo vos ne kritinė – „Lietkabeliui“ netgi teko prašyti, kad LKL nukeltų rungtynes su „Mažeikiais“.

Suolas sutrumpėjo, kai pasibaigus trumpalaikei sutarčiai išvyko Donatas Sabeckis (6,2 tšk., 3,3 rez.perd.) ir susižeidė rudens pabaigoje puikią formą įgijęs Martynas Varnas (10,2 tšk.), kuris veikiausiai negalės žaisti iki vasario. Kita vertus, į aikštę grįžo mėnesį dėl traumos nežaidęs Paulius Valinskas (12 tšk., 4,8 rez.perd.), pagaliau debiutavo kelis mėnesius traumą gydęsis Dovis Bičkauskis (10 tšk.).

Vis dėlto „Lietkabeliui“ svarbiausia, kad sveiki būtų du lyderiai Gediminas Orelikas (15,2 tšk., 3,8 rez.perd.) ir komandoje vis geriau besijaučiantis Deividas Sirvydis (12 tšk.). Šių dviejų krepšininkų vaidmuo ypač didelis Europos taurės turnyre, kuriame D.Sirvydis pagal taškus užima trečiąją vietą (17,8 tšk.), G.Orelikas – septintąją vietą (16,9 tšk., 3,1 rez.perd.).

„Jonava“

Gruodį: 1–5.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 7–8, Čempionų lygos atranka: 0–1, FIBA Europos taurė: 4–4.

Bėga metai, bet vienas dalykas „Jonavoje“ nesikeičia – komandai trūksta krepšininkų. Kiekvieną rudenį „Jonava“ sezoną pradeda nepilnai sukomplektuota ir treneriui Virginijui Šeškui tenka sukti galvą, kaip paskirstyti krūvį, kad nenuvarytų pagrindinių žaidėjų.

V.Šeškus kelias savaites galėjo remtis vos aštuoniais krepšininkais ir tik gruodžio viduryje „Jonavos“ gretas papildė Justas Tamulis (1 tšk.). Tiesa, jo debiutas Jonavos sirgalių nesužavėjo.

Sezono viduryje aštuonių krepšininkų galbūt užtektų, jei „Jonava“ dalyvautų tik nacionalinėse varžybose. Tačiau jonaviečiai pateko į FIBA Europos taurės antrąjį etapą, todėl jiems reikia nemažai pasitrankyti po Europą. Vis dėlto šie rūpesčiai gali greitai baigtis, nes tarptautinio turnyro antrąjį etapą „Jonava“ pradėjo dviem beviltiškais pralaimėjimais ir atsiliko nuo grupės lyderių.

Nors gruodžio mėnesį „Jonava“ nežaidė su LKL lyderiais, nacionalinėse varžybose taip pat pralaimėjo trejas iš eilės rungtynes. Penkių nesėkmių, skaičiuojant visus turnyrus, virtinė buvo nutraukta tik per paskutines metų rungtynes su dar didesnėje duobėje esančiais „Gargždais“.

Per tamsųjį gruodį „Jonava“ prarado ne tiek ir daug – Lietuvos lygoje ši komanda dalijasi šeštąją vietą su „Neptūnu“. O lyderiams Strahinjai Mičovičiui (14,1 tšk., 5,3 atk.kam.), Mike‘ui Lewisui (13,1 tšk., 3,9 rez.perd.) ir Mike‘ui Hughesui (11,3 tšk., 5,9 atk.kam.) bei jų bendražygiams atgavus kvapą, V.Šeškaus penketo turės pasisaugoti net ir stipriausios Lietuvos komandos.

„Wolves“

Gruodį: 1–8.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 11–4, Lietuvos taurė: 0–1, Europos taurė: 4–8.

„Wolves“ krepšininkams gruodžio mėnesį pralaimėjimas mažesniu negu 20 taškų skirtumu būdavo lyg laimėjimas. Lapkričio viduryje susižeidus Rasheedui Sulaimonui (Lietuvos lygoje – 18,3 tšk., Europos taurėje – 20,2 tšk., 5,4 rez.perd.), „pilkieji“ porą savaičių šiaip ne taip laikėsi, bet paskui visiškai pakriko ir triuškinamai pralaimėjo „Paris“ (31 tašku), „Juventus“ (30 taškų) bei „Žalgiriui“ (24 taškais).

Gruodį Kęstučio Kemzūros auklėtiniai pasiekė vos vieną pergalę – pirmąjį mėnesio savaitgalį nugalėjo LKL autsaiderius „Šiaulius“. Nuo tada iki Naujųjų metų Vilniaus komanda pralaimėjo visas aštuonerias rungtynes.

Padėtis Europos taurės turnyre jau beveik beviltiška. „Wolves“ grupėje užima septintąją vietą, bet nuo šeštosios vietos, suteikiančios paskutinį kelialapį į atkrintamąsias varžybas atsilieka trimis taškais.

Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketvertas irgi beveik nepasiekiamas – „Wolves“ pirmąsias ketvirtfinalio rungtynes „Žalgiriui“ pralaimėjo 19 taškų skirtumu.

LKL reguliarusis sezonas ilgesnis, jame dar gali būti visko. Nors „Wolves“ per gruodį iš pirmosios vietos nusmuko į trečiąją, lyderiai toli nepabėgo. Kita vertus, persekiotojai jau mina ant kilnų. Prieš Naujuosius metus svarbiausia gera žinia buvo R.Sulaimono sugrįžimas – pusantro mėnesio nežaidęs lyderis paskutinį metų savaitgalį jau galėjo padėti komandai.

Gruodį į aikštę taip pat grįžo pasveikęs Jeffery Tayloras (4,5 tšk.), debiutavo naujokas Garrisonas Brooksas (2,5 tšk.). Vis dėlto nė vienas iš šių krepšininkų netapo žymiu pastiprinimu.

Pavaduoti R.Sulaimoną bandė Tre‘shawnas Thurmanas (10,6 tšk.) ir Christianas Mekowulu (9,9), bet jų pastangos pergalėmis nevirto. Įdomu, kad T.Thurmano taškų vidurkis Europos taurės turnyre (15,7 tšk.) yra žymiai didesnis negu Lietuvos lygoje.

„Gargždai“

Gruodį: 0–4.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 3–12, Lietuvos taurė: 2–4.

„Gargždai“ – vienintelė komanda, paskutinį metų mėnesį nepasiekusi nė vienos pergalės. Laimono Eglinsko auklėtiniai į naujus metus žengia Lietuvos lygoje tęsdami šešių pralaimėjimų virtinę, kurią pradėjo lapkričio viduryje.

Gruodžio mėnesį „Gargždai“ per rungtynes su artimiausiais lentelės kaimynais „Nevėžiu“ ir „Šiauliais“ dar parodė nagus, bet kitas dvejas rungtynes „Rytui“ ir „Jonavai“ pralaimėjo vos ne į vieną krepšį – didesniu nei 30 taškų skirtumu.

Nors kartais blyksteli Gargždų komandos lyderiai – Jaylonas Scottas per rungtynes su „Šiauliais“ surinko trigubą dviženklį (19 taškų, 11 atkovotų kamuolių ir 10 rezultatyvių perdavimų), Nickas Wardas per rungtynes su „Jonava“ tapo pirmuoju krepšininku, šį sezoną du kartus pasiekusiu 30 taškų ribą (pelnė 30 taškų), to neužtenka.

Šiuo metu „Gargždams“ trūksta visko, o labiausiai – krepšininkų. Susižeidus Justui Furmanavičiui (13,3 tšk., 3,3 rez.perd.) ir Aurimui Majauskui (8 tšk.) bei išvykus šveicarui Borisui Mbalai (6,4 tšk.), Gargždų komanda per pastarąsias rungtynes registravo vos aštuonis krepšininkus. Suprantama, lygos rezultatyviausių žaidėjų lentelėje antrąją vietą užimantis ir pagal išprovokuotas pražangas pirmausjantis N.Wardas (19,4 tšk., 7,1 atk.kam., 5,9 išpr.praž.), į rezultatyviausių dešimtuką taip pat patenkantis Ivanas Gavrilovičius (14,2 tšk.) ir J.Scottas (11,3 tšk., 6,4 atk.kam., 5,1 rez.perd., 4,9 išpr.praž.) toli nutempti komandos negali.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.