EUROLYGA 2023

„Gargždų“ bankrotą paskelbęs O. Jakubaitis įžvelgia politinį šou: „Čia gali egzistuoti tik futbolas“ Įvardijo skolų dydį

Ketvirtadienį Lietuvos krepšinio lygą („Betsafe-LKL“) sukrėtė žinia, jog Gargždų „Gargždai“ skelbia bankrotą ir viduryje sezono traukiasi iš čempionato.

 „Gargždų“ bankrotą paskelbęs O. Jakubaitis įžvelgė politinį šou: „Čia gali egzistuoti tik futbolas“<br> Betsafe-LKL nuotr.
 „Gargždų“ bankrotą paskelbęs O. Jakubaitis įžvelgė politinį šou: „Čia gali egzistuoti tik futbolas“<br> Betsafe-LKL nuotr.
 „Gargždų“ bankrotą paskelbęs O. Jakubaitis įžvelgė politinį šou: „Čia gali egzistuoti tik futbolas“<br>Betsafe-LKL nuotr.
 „Gargždų“ bankrotą paskelbęs O. Jakubaitis įžvelgė politinį šou: „Čia gali egzistuoti tik futbolas“<br>Betsafe-LKL nuotr.
 „Gargždų“ bankrotą paskelbęs O. Jakubaitis įžvelgė politinį šou: „Čia gali egzistuoti tik futbolas“<br>Betsafe-LKL nuotr.
 „Gargždų“ bankrotą paskelbęs O. Jakubaitis įžvelgė politinį šou: „Čia gali egzistuoti tik futbolas“<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Gargždų „Bangos“ futbolininkai<br>Gargždų „Bangos“ nuotr. 
 Gargždų „Bangos“ futbolininkai<br>Gargždų „Bangos“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 25, 2024, 7:40 PM, atnaujinta Jan 25, 2024, 7:57 PM

Pirmasis šią naujieną paskelbė LNK žurnalistas Nerijus Bliujus, o informaciją lrytas.lt portalui patvirtino „Gargždų“ klubo savininkas Ovidijus Jakubaitis.

Galutinis sprendimas buvo priimtas po to, kai ketvirtadienį vykusiame Klaipėdos rajono savivaldybės posėdyje buvo nuspręsta nenagrinėti „Gargždų“ klubo dalių perėmimo. Posėdyje šio klausimo nutarta nespręsti dėl to, nes buvo iškelta pozicija, kad trūksta papildomų dokumentų.

Po šio sprendimo Gargždų klubo vadovas nusprendė nebesikankinti ir paskelbti bankrotą.

„Kuomet savivaldybės pinigų negauni, tuomet ir tenka priimti tokį sprendimą. Buvo pasiūlytas variantas už 1 eurą pirkti klubą, kaip jie ir norėjo. Deja sprendimai buvo priimti kitokie. Visi klubai, išskyrus vieną, kurį visi puikiai žinome, gyvena be savivaldybės pinigų“, – savo sprendimą lrytas.lt portalui paaiškino O.Jakubaitis.

„Gargždai“ šį sezoną iškovojo 3 pergales per 17 rungtynių ir „Betsafe-LKL“ turnyrinėje lentelėje rikiavosi paskutinėje (12-oje) vietoje.

Siekdama išsaugoti Gargždų komandą „Betsafe-LKL“ čempionate, Lietuvos krepšinio lyga nustatė papildomą terminą Gargždų klubui dėl jų tolimesnio dalyvavimo čempionate. Siekiant minimalizuoti nuostolius dėl susidariusios situacijos (TV rungtynių transliacija, rungtynių organizavimas ir kt.), „Gargždų“ klubo vadovas LKL administracijai turėtų:

⁠iki sausio 29 d. (pirmadienis) 11 val. raštu pranešti, ar „Gargždų“ komanda vyks į 2024–01–29 d. numatytas rungtynes Utenoje rungtyniauti su „Uniclub Casino – Juventus“ ir⁠ ⁠iki vasario 2 d. (penktadienis) 11 val. raštu pranešti, ar VšĮ „Gargždų sportas“ organizuos, o „Gargždų“ komanda žais 2024–02–03 d. numatytas rungtynes Klaipėdoje su Panevėžio „7bet-Lietkabelio“ komanda.

Tiesa, O.Jakubauskas tinklalapiui lrytas.lt patvirtino, kad „Gargždų“ komanda į minėtas dvejas LKL rungtynes nevyks.

„Toks LKL sprendimas yra numatytas pagal reglamentą, bet į rungtynes tikrai nebevyksime. Pagal LKL nuostatus bus įrašyti pralaimėjimai 0:20 ir tiek“, – sakė O.Jakubaitis.

Pasak komandos vadovo, didelė įtaką Klaipėdos rajono savivaldybės nemeilės krepšiniui turėjo liberalai ir futbolo klubas Gargždų „Banga“.

„Tokį scenarijų numačiau jau anksčiau. Sporto skyriaus politikai prieš metų pabaigą man pasakė, jog nebus skiriamas finansavimas. Pasakiau, kad jie darytų, perimtų valdymą. Sporto centro direktorius labai norėjo valdyti, daryti. Tačiau savivaldybė net už vieną eurą nesugeba pasiimti sukurto projekto.

Mano pozicija labai aiški – tai politiniai motyvai. Rajono liberalai visada sakė, kad čia gali egzistuoti tik futbolas. Visi žino, kaip sunkiai teko kovoti. Jie visada pabrėždavo, jei kas nesisekdavo, užsakinėdavo straipsnius, auditus užsakinėdavo, kur jokiam kitam klubui nesakydavo.

Būtent liberalė Loreta Urbutė, kontrolės komiteto pirmininkė inicijavo šį dalyką. Netgi puikiai žinau, kad ji darė spaudimą auditoriams, ko neturėtų būti, kur jie yra visiškai atskirti nuo politikos. Tai įrodo, kad yra bandymas padaryti, kad to krepšinio čia nebūtų.

Jie tą ir pasiekė. Nežinau, kokių motyvų jie ištraukė merui, ką tokio atrado, kad nebesugebama perimti valdymo ir visko pratęsti. Labai gaila įdėto darbo, bemiegių naktų, pinigų, šeimos gerovės, mano nebuvimo namie.

Per rakto skylutę pavyko prasmukti vadinamajame futbolo mieste, kad naujoji arena atitiktų LKL reikalavimus. Anksčiau buvo noras statyti tik NKL standartus atitinkančią areną. Pavyko laimėti NKL, iškovojome taurę, keitėsi valdančioji dauguma, pavyko pakeisti nuomones, bet ta pirminė nuomonė, kad komanda LKL čempionatui nereikalinga, deja, išliko“, – situaciją Klaipėdos rajone apžvelgė O.Jakubaitis.

– Gargždų „Bangos“ žaidimas A lygoje turėjo didelę įtaką šiam sprendimui?lrytas.lt paklausė „Gargždų“ savininko O. Jakubaičio.

– Be abejo. Nėra paslapties, kad liberalams tiesiogiai ar netiesiogiai priklauso tas klubas. Jis yra mėgiamas, mylimas jau nuo seno. Jie ir norėjo, kad nebūtų LKL standartus atitinkančios arenos, kad kažkada Gargžduose neatsirastų aukščiausio lygio krepšinis. Kaip sakau, kažkaip pro rakto skylutę pavyko prasmukti. Bet galutinį rezultatą dabar matote.

Tų lėšų būtų pilnai pakakę. Šį sezoną būtume užbaigę tvarkingai, be jokių skolų. Jos tikrai einamosios. Algos legionieriams nevėluodavo, lietuviams po vieną algą vėluodavo. Tačiau susitardavome ir laukdavome tų lėšų kartu. Meras netgi žadėjo, kad viskas bus gerai. Gerai, kad tai girdėjau ne vienas aš, o visa komanda. Gaila, kad politikų pažadai kartais ir lieka pažadais.

– Klaipėdos rajono savivaldybė nusprendė nenagrinėti sprendimo, dėl „Gargždų“ klubo valdymo perėmimo, teigdami, jog trūko papildomų dokumentų dėl klubo skolų. Kaip žvelgiate į šią situaciją?

– Galiu pasakyti, kad tai yra padarytas pretekstas, šou. Apie skolas jie buvo informuoti metų pradžioje, buvo ir oficialus raštas siųstas. Vėliau jie norėjo skolų pašifravimo, jis buvo gautas. Liberalės valdomas komitetas pasiprašė balanso. Kuomet turto ir kreditorių nėra ir klubui niekas nėra skoloje, tai yra tiesiog skolų sąrašas, kuris tikrai buvo nusiųstas. Taip pat jie turėjo visas sutartis – tiekėjų, žaidėjų. Ir taikos sutartis turėjo, sutartis su arena. Netiesa, kad trūko dokumentų.

Ką paminėjo tarybos posėdyje, tai padarė šou, kad trūksta kreditorių sąrašo. Atrašėme elektroniniu paštu, kad kreditoriai yra nulis. Logiška, kad klubui niekas nėra skolingas, mes nepardavinėjame kažko. O skolų sąrašą, kuris buvo pašifruotas, išskaidytas smulkiai, buvome pateikę. Šioje vietoje tai yra visiškas šou, netiesa ir melas. Kokie politiniai motyvai – gali atsakyti tik jie patys. Kokią kortą liberalai ištraukė merui, kad nutarė neperimti klubo. Turbūt kažkas velkasi iš seniau.

– Iš savyvaldybės turėjote gauti 275 tūkst. eurų. Kokios šiuo metu yra klubo skolos?

– Drįsčiau pasakyti, kad jos yra vienos mažiausių tarp visų klubų, išskyrus grandus – Kauno „Žalgirį“, Vilniaus „Wolves“, Panevėžio „Lietkabelį“, kurie turbūt neturi skolų. Mūsų skolos yra apie 150–170 tūkst. eurų. Tai yra kartu su einamaisiais žaidėjų atlyginimais. Yra taikos sutartys, kur yra grafikai, kas reiškia, jog nereikia iš karto atiduoti. Dar buvo žinoma, kad yra dalis paskolos, kur sutinka į paramą nurašyti. Tai nebuvo kažkokia tragedija. Su tais savivaldybės pinigais planavome jau į sekančias rungtynes žengti be skolų.

– Kokia situacija su žaidėjais?

– Kai kuriuos agentus informavau. Informavau ir trenerį, su kuriuo gražiai pašnekėjau. Ieškomi klubai žaidėjams. Gal už kai kuriuos žaidėjus gausime išpirką, nežinome dar. Legionieriai buvo stiprūs, tad manau artimiausiu metu jie susiras naujus klubus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?