EUROLYGA 2023

Apie LKL pagalvojantis „Kretingos“ klubo vedlys A. Mikaločius: „Eisiu rimtai kalbėtis su valdžia, be juokų“

Ne kartą girdėta kretingiškių pelenės istorija „7bet-NKL“ atkrintamosiose tęsiasi, o joje dar liko neatverstas paskutinis skyrius pavadinimu „finalas“.

„Kretingos“ treneris Aurimas Mikaločius.<br> J.Mockaus nuotr.
„Kretingos“ treneris Aurimas Mikaločius.<br> J.Mockaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

NKL inf.

2024-04-17 16:41

Penktose lemiamose pusfinalio rungtynėse prieš Marijampolės „Sūduvą-Mantingą“ po ilgosios pertraukos „Kretinga“ buvo įgijusi 18 taškų pranašumą ir jau buvo beveik galutinai perėmusi mačo kontrolę.

Visgi paskutiniame kėlinyje kretingiškiai pradėjo buksuoti puolime ir iš žaidimo nebepelnė nė taško. Žemaičiai visus 3 taškus surinko baudų metimais ir po iškovoto bilieto į finalą pradėjo šokti džiaugsmo rate.

„Viskas labai klampiai, ypač tas galas, matėsi susikaustymas ir gal vyrai per anksti patikėjo pergale, kurių šioje serijoje nė karto nepasiekėme užtikrintai, – pokalbį su nklyga.lt pradėjo „Kretingos“ strategas Arimantas Mikaločius. – Atrodo, kad nemokėjome žaisti turint 15 taškų persvarą, bet viskas gerai baigėsi. Aišku, galėjo sukristi tie keli metimai, kuriuos metė tiek Mindaugas Stašys, tiek Ernestas Bružas, ir būtume laimėję užtikrinčiau. Viskas prasideda nuo gynybos, 62 praleisti taškai nuo tokios komandos, kuri viso sezono metu demonstravo tikrai gerą krepšinį, yra labai geras rezultatas.“

Kretingiškių vairininkas, paklaustas, ar iššvaistyta dviženklė persvara įvarė panikos, teigė, jog per paskutines 10 žaidimo minučių krepšininkų veiduose matėsi lengvas chaosas.

„Pas mane nebuvo panikos, aš ėmiau minutės pertraukėles ir vienus žaidėjus taupiau pabaigai, – atsakė 34-erių specialistas. – Susitardavome daryti derinį, bet du žaidėjai atbėga ir daro visai ne tą, todėl matydamas, kad jau kažkas negerai, sakau: „chebra, kas yra? Tris kartus atbėgame, du iš jūsų nežino, ką daryti.“ Buvo tos panikos, jeigu jau tokie dalykai vyko, bet svarbiausia, kad arėme gynyboje ir laikėmės tos pačios sistemos, nes tie metimai kažkada ateis ir žinojau, jog bus gerai.“

Po triumfo Mikaločius atsidūrė iš laimės verkiančios žmonos glėbyje, o į rūbinę ne iš pirmo karto įžengęs strategas žinojo, jog ten laukia pergalingas komandos narių dušas.

„Nelabai ką žmona ir pasakė, verkė, kalbėjo, jog tiesiog nesupranta, kas čia vyksta. Tikėjosi, kad šis sezonas baigsis anksti, bet jis kažkaip niekaip nesibaigia, – juokėsi kretingiškis. – Nerealus jausmas, žmona visada yra pirmas žmogus, kuris pasveikina ir nežinau, ar įmanoma tai pakartoti. Kai laimėjome Regionų krepšinio lygą, buvo toks pats jausmas.“

Sunkiai paaiškinama yra tai, kad dešimtoje vietoje reguliarųjį sezoną baigę kretingiškiai lemiamose kovose laimėjo visas 7 išvykoje žaistas akistatas. Tačiau namuose, didžiausią lankomumą lygoje fiksuojančiame Kretingos sporto centre (vid. 1112 žiūrovų atkrintamosiose), pasiekė 1 pergalę iš 4.

„Iš tikrųjų, daug dalykų susideda, – mąstė ne vieną pareigybę klube turintis vyr. treneris. – Vyrai sėdi rūbinėje ir sako, jog gal ir gerai, kad neturime finale namų pranašumo, gal mums jo ir nereikia. Tačiau namuose reikėtų laimėti, net nepadoru prieš žmones, visi juokauja, kad gal reikėtų neįleisti sirgalių (juokiasi). Rytis Zabita rimtai pasakė, jog dvejus metus žaidėme išvykoje ir pripratome. Priežasčių yra daug ir nė vienos tikslios. Dabar perėjome į tą etapą, kai psichologiškai tiesiog nepavyksta laimėti, finale gal pavyks.“

Pagrindinis kretingiškių atakų generolas Mindaugas Stašys be žaidimo „7bet-NKL“ pirmenybėse taip pat nuo 2012 m. Klaipėdos krepšinio mokykloje žaidimo paslapčių moko ir jaunuosius talentus. A. Mikaločius atskleidė, kad pusfinalio serijos metu įžaidėjas turėjo praleisti antrąjį susitikimą su marijampoliečiais, kadangi jo laukė kelionė į vaikų turnyrą Barselonoje.

„Buvo tokia situacija, kad Mindaugas dirbo su vaikais Klaipėdos krepšinio mokykloje ir antrose pusfinalio serijos rungtynėse jo turėjo nebūti, nes jis su auklėtiniais turėjo išvykti į turnyrą Barselonoje, – prisiminė specialistas. – Jis turėjo grįžti penktadienį vakare ir šeštadienį trečiajame mače prisijungti. Visgi Mindaugas rado asistentą, nupirkau jam papildomus bilietus ir jis tiesiog trečiadienį vakare grįžo. Klubas sumokėjo visas išlaidas ir turėjome žaidėją. Aišku, truputį išėjusį iš ritmo, nes ketvirtadienį prasčiau sužaidė, bet šeštadienį jau buvo gyvas.

Mindaugas galėjo pasirinkti važiavimą ir likimą ten, sakėme, kad gal kažkaip be tavęs išsiversime. Tačiau jis nesutiko, sakė, jog negali palikti komandos. Taip pat Mantas Ruikis dar nesportavo dvi savaites, jam buvo skilęs šonkaulis. Matau, kad dar kontakto saugosi, ne toks Mantas, bet dabar turėjo poilsio, galutinai išsigydys ir bus dar geresnis bei šviežesnis finale. Bėdų pilna, bet kažkaip išlindome.“

Visiems „7bet-NKL“ pusfinalio dalyviams Lietuvos krepšinio lyga išsiuntė laišką, kuriame prašoma iki balandžio 30 d. informuoti dėl klubo kandidatūros rungtyniauti 2024–2025 m. LKL sezone. Tačiau didžiajame finale, prireikus penkerių serijos rungtynių, paskutinės iš jų numatytos būtent balandžio 30 d.

Šį laišką iš LKL gavęs A.Mikaločius, kalbėdamas apie šansus kitą sezoną žaisti aukščiausioje šalies lygoje, teigė, kad viskas remtųsi į turimus klubo finansus.

„Taip pat gavome šį laišką, mintys dabar visiškai kitur, bet matome, kad jau reikia pradėti galvoti. Pirmas dalykas yra biudžetas, mūsų arena tikrai atitiktų standartus, kalbėjome su valdžia, jog pastatytume kelias papildomas tribūnas ir viskas būtų tvarkoje. Tačiau svarbiausia yra biudžetas, manau, dabar reikia pradėti kalbėti rimtai, kadangi penktosios finalo serijos rungtynės gali pasibaigti tą pačią dieną iki prašymo pateikimo.

Jei žinotume atsakymą dėl ateities planų, tai būtų lengviau planuotis. Eisiu rimtai kalbėtis su valdžia, be juokų, jei anksčiau prašiau dar truputį palaukti, bet dabar jau ko laukti nėra.“

Kitoje pusfinalio poroje po dramatiškos kovos penktajame mače į finalą patekę „Jurbarko-Kario“ veteranai patiesė reguliariojo sezono nugalėtojus Palangos „Olimpą“, bet šis varžovų rezultatas „Kretingos“ vairininko nestebina. Didžioji finalo serija iki trijų pergalių Jurbarke startuos šiandien 19 valandą.

„Taip, jie tikrai kryptingai dirbo, turėjo gerą sudėtį ir pats žinau, ką reiškia turėti veteranus komandoje, – dėstė tA.Mikaločius. – Patirtis, patarimai ant suolo, jie yra matę visko ir ramiai žiūri į atkrintamųjų serijas, todėl jų patekimas į finalą nėra netikėtas bei mūsų laukia įdomi kova.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024