EUROLYGA 2023

Raitelė Z. Phillips – princesė karališkame balne

Žavios jojikės Zaros Phillips iškovotas sidabro medalis keliauja tiesiai į Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos rankas. Mat 31-erių Zara – pačios karalienės Elizabeth II vaikaitė.

Jojikę palaikė visi karališkieji rūmai. ("Reuters")<br>"Reuters"
Jojikę palaikė visi karališkieji rūmai. ("Reuters")<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 2, 2012, 9:37 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:29 PM

Kol princai Williamas ir Harry'is nerimastingai stebėjo varžybas iš žiūrovų tribūnų, jų pusseserė Zara ir jos žirgas grakščiai šuoliavo, kovodami dėl dailiojo jojimo medalių. Kvapą sulaikiusių stebėtojų akivaizdoje tądien ir nusileista auksą iškovojusiai Vokietijai, tačiau britai turėtų didžiuotis vien jau tuo, kad juos jau ne pirmą kartą atstovavo karališkųjų rūmų atstovė.

Karališka raitelių dinastija

Meilę žirgams ir nuostabų jojikės talentą moteris veikiausiai paveldėjo iš abiejų savo tėvų, kurie taip pat skynė laurus šio aristokratiško sporto arenoje.

Jos motina Anne – karališkoji princesė ir vienintelė karalienės Elizabeth II ir princo Philipo dukra 1976-aisiais kovojo už Jungtinę Karalystę net dviejose jojimo rungtyse. Tąsyk Monrealyje (Kanada) vykusioje olimpiadoje Anne jojo ir individualiose ir komandinėse varžybose. Princesei nepavyko parsivežti medalių – individualioje rungtyje ji liko 24, o komandinis jojimas britams buvo šiek tiek sėkmingesnis – jie užėmė 9-ąją vietą.

Verta prisiminti ir tai, jog kilmingumas Anne teikė šiokių tokių privalumų. Pavyzdžiui, jai vienintelei iš visų dalyvių moterų nereikėjo atlikti lyties patvirtinimo testo prieš varžybas. Laikyta, kad karalienės dukrai toks testas nėra tinkamas.

Raitelės tėvas, Kapitonas Markas Phillipsas, Jungtinę Karalystę pasiekimais nudžiugino net dukart. 1972-ųjų olimpiadoje iškovojo auksą, o iš Seulo žaidynių 1988-aisiais parsivežė sidabrą, taip užsitikrindamas vieno geriausių visų laikų britų jojikų vardą.

Ilgas kelias į Olimpą ir karališkas pasiruošimas

Jau 2004-aisiais ir 2008-aisiais Z. Phillips buvo tarp pretendentų dalyvauti olimpiadoje, tačiau kelią į Olimpo viršūnę abu kartus pastojo netikėtos traumos. Matyt, šįkart moterį apsaugojo tėvynės sienos ir 2012-ųjų Londono olimpinėse žaidynėse ji pagaliau gavo progą įrodyti, kad yra ne iš kelmo spirta karalaitė.

Tiesa, akyliems žirgų sporto mylėtojams tai jau buvo aišku po to, kai Zara iškovojo auksą 2006-ųjų žirgų sporto pasauliniame čempionate Achene (Vokietija). Tais metais jojikė paskelbta ir BBC metų sporto žmogumi.

Pagaliau pasiekus olimpinio starto liniją, ne tik pati raitelė, bet ir jos žirgas ir įranga pateisino princesės vardą. Internete netruko pasirodyti ištaiginga Zaros ir jos žirgo buveinė. Milžiniškas sunkvežimis, kuriame neapsiribojo paprasčiausiais patogumais.

Kondicionuojamame princesės name ant ratų įrengta ir dvigulė karališka lova, prabangi virtuvė su visa reikalinga įranga, patogus vonios kambarys bei įspūdinga mini svetainė. Pastaroji – pati įdomiausia, nes jos korpusas gali šiek tiek išsistumti į mašinos išorę, kad viduje atsirastų daugiau vietos. Be to, kad nebūtų nuobodu ilgų kelionių metu, įmontuotas plazminis televizorius su palydovine televizija ir galinga garso sistema.

Spindinčiame 26 tonų svorio sunkvežimyje jau vien karališkasis žirgas turėjo jaustis puikiai, mat vietos ten būta užtektinai ne tik jam, bet ir dar penkiems žirgams. Jame patogiai būtų tilpę ir šeši žmonės, tad Zara būtų galėjusi lengvai surengti nedidelį vakarėlį.

Vietoj to, princesė ne kartą matyta už šio giganto vairo. Moteris nesunkiai pažaboja ne tik tikrą, bet ir plieninį žirgą – manevruoti beveik 12 metrų ilgio mašina nėra paprasta. Štai kodėl vairuotojo patogumui sunkvežimio gale įtaisytos vaizdo kameros.

Regis, kruopštčiai pasiruošti buvo verta – karališkos šeimos atžala neužtraukė giminei nešlovės. Juk ją palaikė ne tik pusbroliai, bet ir motina Anne su seneliu princu Phillipu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.