EUROLYGA 2023

Legendinis M. Ali apdovanotas Laisvės medaliu

Legendinis boksininkas Muhammadas Ali ketvirtadienį Filadelfijoje buvo apdovanotas Laisvės medaliu. Garbingas apdovanojimas M. Ali skirtas už kovas už ringo – boksininkas yra aktyvus žmogaus teisių, religijos laisvės gynėjas.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Sep 14, 2012, 2:25 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:45 PM

„Ali atspindi Laisvės medalio dvasią ir Konstitucijos idealus – laisvę, lygybę, teises. Jis šias vertybes padeda skleisti visam pasauliui“, - teigė buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas.

1981 metais profesionalaus boksininko karjerą baigęs M. Ali ėmė keliauti po pasaulį. Buvęs kovotojas įvairiose šalyse lankėsi labdaros tikslais.

„Visi Muhammado rūpesčiai ir norai susiję su žmonija, su mumis“, - teigė pasaulio bokso čempiono, kultūros ir humanizmo ikonos bei kovotojo prieš karą žmoną Yolanda Ali.

Ceremonijoje dalyvavo 70-mečio kovotojo dukra Laila. 17-metė Londono žaidynėse tapo pirmaja JAV boksininke, iškovojusia olimpinį auksą. Apdovanojimuose lankėsi ir Susana Francia, dukart aukso medalį iškovojusi irkluotoja.

M. Ali anksčiau buvo žinomas Cassiuso Clay vardu, tačiau vėliau išpažino Islamo religiją ir pasikeitė vardą. Jis atsisakė tarnauti Vietnamo kare dėl savo religinių pažiūrų.

„Aš neketinu keliauti 10 tūkstančių mylių, kad padėčiau žudyti, deginti kitus žmones ir padėčiau pratęsti baltaodžių vergvaldžių dominavimą juodaodžių atžvilgiu. Ši diena – diena, kuomet tokiam blogiui turi ateiti pabaiga“, - apie Vietnamo karą yra sakęs M. Ali.

Penkis pralaimėjimus per 61 kovą patyręs M. Ali 2005 metais buvo apdovanotas aukščiausio rango civiliniu apdovanojimu – Prezidento laisvės medaliu.

Parkinsono liga sergantis M. Ali taip pat yra įsteigęs tyrimų centrą, skirtą šiai ligai gydyti. Kentukyje yra kovotojo vardu pavadintas mokslų ir kultūros institutas.

2003 metais įkurtas Nacionalinis Konstitucijos centras skirtas padėti visuomenei labiau suprasti Konstitucijos idėjas ir vertybes. Laisvės medalis skiriamas asmenims, kurie demonstruoja drąsą ir dirba laisvės saugumo vardan.

Anksčiau Laisvės medalį yra gavęs roko dainininkas ir žmogaus teisių aktyvistas Bono, Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Nelsonas Mandela.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.