EUROLYGA 2023

47 metų legendinis ledo ritulio vartininkas D. Hašekas baigė karjerą (video)

Ledo ritulio legenda. Šiais žodžiais abejoti negalima, kai yra kalbama apie 47 metų vartininką Dominiką Hašeką, kuris ketvirtą kartą paskelbė baigiantis savo sportinę karjerą. Šįkart vartininkas, kuris savo karjeros pradžioje ekspertus priversdavo tik juoktis, prisipažįsta, kad tai yra galutinis jo sprendimas. Apsispręsti nebuvo lengva, kadangi ledo ritulininkas šiais metais dar tikėjosi grįžti į stipriausią pasaulio lygą – NHL.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 10, 2012, 12:51 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:29 AM

„Ruošiausi žaisti bent jau dublerių komandoje, o vėliau prasibrauti į pagrindinę sudėtį. Žinoma, jei tik būčiau sugebėjęs save atskleisti... Labai apmaudu, kad neturėjau tokios galimybės. Treniravausi, buvau pasiruošęs važiuoti už Atlanto, tačiau derybos nutrūko“, - pasakojo D. Hašekas.

Ketverios olimpinės žaidynės, 16 sezonų NHL, dešimt metų Čekijos čempionate, du lokautai, taisyklių pakeitimai dėl vartininkų apsaugų – niekas nesutrukdė D. Hašekui būti geriausiu. Jau seniai Dominatoriaus pravardę turinčio vartininko bendraamžiai rūko cigarus arba mojuoja golfo lazdomis. Apie tai D. Hašekas neturėjo laiko net pagalvoti. Netgi paskutinėse savo rungtynėse vartininkas demonstravo įspūdingus akrobatinius triukus gindamas savo vartus.

Ledo ritulininkas gimė 1965-ųjų sausio 29 dieną mažame Čekoslovakijoje miestelyje Pardubicoje. Būdamas šešerių jis susidomėjo ledo rituliu, kai vietinė sporto mokykla vykdė atranką į ledo ritulio būrelį. „Tėvas mane nuvežė į peržiūrą, nors neturėjau normalių pačiūžų: kairiosios pačiūžos peilis buvo pritvirtintas medvaržčiais prie įprastų batų. Kadangi buvau aukščiausias tarp bendraamžių, mane priėmė į devynmečių komandą. Iš karto pastatė į vartus“, - prisiminimais dalijosi D. Hašekas.

Šioje pozicijoje jaunajam Dominikui sekėsi: 1981-aisiais, būdamas šešiolikos, jis pateko į aukščiausios lygos „Pardubice“ komandą. Per metus jis įrodė, kad yra pajėgus tapti pagrindiniu komandos vartininku. Per aštuonerius metus su komanda ji dukart tapo Čekoslovakijos lygos nugalėtoju.

Paskutinį sezoną savo gimtinėje būsimas Dominatorius praleido „Dukla“ komandoje. Būtent šiame klube vartininkas sugebėjo atsiskleisti. Statistikos rodikliai stebino visus, todėl D. Hašekas apsisprendė: laikas užkariauti Ameriką. Buvo 1990-ieji, tai atvėrė kelią į NHL. „Jaunystėje apie NHL net negalvojau. Mano svajonė buvo žaisti olimpinėse žaidynėse ir pasaulio čempionatuose“, - dabar šypsojosi vartininkas.

Išskėstomis rankomis NHL niekas jo nelaukė. Naujokų biržoje jis buvo pakviestas 11-ame rate, 199 numeriu. Pats vartininkas apie tai sužinojo tik po kelių mėnesių, kai sulaukė Čikagos „Blackhawks“ pasiūlymo pasirašyti kontraktą. Tuo metu D. Hašekas atsisakė idėjos užkariauti NHL. Tvirtą sprendimą jis priėmė po dvejų metų, kai savo sąskaitoje jau turėjo penkis geriausio Čekoslovakijos vartininko titulus.

Deja, tokie titulai nieko nereiškė NHL. Dominatoriui buvo 25-eri, kai išvyko į JAV. Pirmus metus jis praleido dublerių klube. Vėliau jis buvo iškeistas ir pateko Bufalo „Sabres“.

Šio klubo treneriams D. Hašekas patiko. Jų teigimu, žaidėjas buvo itin staigus, lankstus, turintis žaibišką reakciją. Vartininko trūkumus treneriai sugebėjo paversti privalumais: jis nemokėjo stovėti tradicine vartininkų stovėsenoje, dažnai išeidavo toli nuo vartų ir ypač nerangiai gindavosi lazda.

Matydami, ką išdarinėja D. Hašekas vartuose, ekspertai juokėsi, tačiau vėliau suprato, kad tai yra savotiškas vartininko stilius. Per savo karjerą Dominatorius du kartus tapo NHL čempionu, kitus titulus jis vargu ar pats gali suskaičiuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.