EUROLYGA 2023

L. Armstrongas rengia išpažintį

Ar Lance’as Armstrongas iš tiesų pasiryžo atgailai? Iki gyvenimo pabaigos diskvalifikuotas legendinis „Tour de France” čempionas gali prisipažinti, kad vartojo dopingą, jei jam bus sumažinta bausmė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-01-09 12:12, atnaujinta 2018-03-13 22:42

Ar jis pasakė tiesą, kai neseniai socialiniame tinkle parašė „Yes” paklaustas, ar ateityje dar gali grįžti į triatlono varžybas?

Trumpi „Twitter” pranešimai visuomet buvo vienas L. Armstrongo ginklų. Dar savo karjeros laikais būtent čia legendinis JAV dviratininkas ištobulino savo nesibaigiančių manipuliacijų ir provokacijų meną, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The New York Times”, „L’Equipe”.

„Jiems pavyko sukurti labiausiai sofistikuotą dopingo programą per visą sporto istoriją, o jis buvo šios programos ašis”, – paskelbė JAV antidopingo agentūra (USADA). Po amerikiečių tyrimo L. Armstrongas buvo diskvalifikuotas iki gyvenimo pabaigos ir prarado septynis „Tour de France” čempiono titulus.

Nors dauguma įsivaizdavo, kad po šio sprendimo didžiausiu sporto apgaviku virtęs dviratininkas pagaliau bus priverstas užsičiaupti, jau kitą dieną jis į „Twitter” įdėjo nuotrauką iš savo namų, kuriuose ant sienos vis dar kabojo septyneri geltoni „Tour de France” čempiono marškinėliai.

Nori mažesnės bausmės

L. Armstrongas visada kategoriškai neigė savo kaltę. Bet jo laikysena, regis, keičiasi.

Dienraštis „The New York Times” išspausdino straipsnį, kuris tapo tikra bomba ištikimiausiems nuvainikuoto čempiono gerbėjams.

Pasak anoniminių JAV dienraščio šaltinių, L. Armstrongas yra pasiruošęs prisipažinti, kad vartojo dopingą, jeigu jam bus sumažinta bausmė ir nereikės sėsti už grotų už anksčiau duotus melagingus parodymus JAV teisme.

Užvertos triatlono durys

L. Armstrongas, regis, iš tikrųjų priėjo liepto galą.

Iki gyvenimo pabaigos diskvalifikuotas 41-erių amerikietis prarado ne tik savo įtaką, bet ir socialinę vertę.

Pasitraukęs iš dviračių sporto L. Armstrongas grįžo į triatloną. Čia jis buvo pradėjęs profesionalaus sportininko karjerą. Tačiau 2012-ųjų rudenį jam buvo užvertos ir šios sporto šakos durys.

Iš pradžių L. Armstrongas buvo išbrauktas iš Nicos triatlono dalyvių sąrašo Prancūzijoje, o 2012-ųjų spalį negalėjo startuoti ir „Ironman” varžybose Havajuose.

Per visą savo karjerą L. Armstrongas uždirbo 96 mln. eurų. Jis tikrai galėtų ramiai ilsėtis ant sofos, bet yra gimęs kautis ir nuolat jaučia tiesiog nepasotinamą sporto alkį.

Galbūt šis noras tęsti triatlonininko karjerą ir pastūmėjo jį pagaliau griebtis atgailos?

Amerikietį spaudžia rėmėjai

Bet „The New York Times” iškėlė kitą versiją: buvusį čempioną į kampą vis labiau spaudžia įtakingi „Livestrong” fondo rėmėjai.

Kai L. Armstrongas stebuklingai atsistojo ant kojų išsigydęs sėklidžių vėžį, jis įkūrė fondą, kuris suteikė paramą tūkstančiams ligonių.

Po dopingo skandalo „Livestrong” akcijos labai smuko. Norėdami išsaugoti fondo reputaciją jo rėmėjai dabar verčia L. Armstrongą pripažinti nuodėmes, taip tikėdamiesi apginti savo organizacijos garbę.

Dopingo sekliai nerimsta

Atrodo, kad L. Armstrongas jau pasiruošęs išpažinčiai.

„Šia tema turėtų kalbėti pats Lance’as”, – teigė jo advokatas Timas Hermanas.

Dviprasmiškas artimiausio L. Armstrongo bendražygio atsakymas tik dar labiau sustiprino įspūdį, kad derybos dėl sensacingos čempiono atgailos pastaruoju metu vyksta vis intensyviau.

Anoniminiai „New York Times” šaltiniai net patvirtino, kad L. Armstrongas jau buvo susitikęs su USADA direktoriumi Travisu Tygartu, o netrukus turėtų sėsti prie derybų stalo ir su Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) vadovu Davidu Howmanu.

Nors L. Armstrongo advokatas JAV dienraščiui ir paneigė šią informaciją, akivaizdu, kad USADA pasiruošusi derėtis, siekdama nustatyti tikrąjį Tarptautinės dviračių sąjungos (UCI) vaidmenį skandalingoje byloje.

USADA įtaria, kad buvęs UCI prezidentas Heinas Verbruggenas sąmoningai dangstė ryškiausią dviračių sporto žvaigždę, todėl sulaukę paties L. Armstrongo išpažinties dopingo kontrolieriai viliasi gauti trūkstamų įrodymų savo įtarimams pagrįsti.

Pasak Pasaulinio antidopingo kodekso, sportininkui, prisipažinusiam, kad vartojo dopingą, gali būti sutrumpinta bausmė. Bet diskvalifikacija iki gyvenimo pabaigos negali būti pakeista į trumpesnę negu 4–8 metų sankciją.

Apgavikas prašo garantijų

Bet L. Armstrongo likimas priklauso ne tik nuo USADA ir WADA malonės.

Prie derybų stalo neišvengiamai turės sėstis ne trys, o keturi žaidėjai.

Viena vieta privalo atitikti JAV vyriausybei, nes būtent ji buvo pagrindinė „US Postal” dviratininkų rėmėja tuo metu, kai šios komandos marškinėlius vilkėjo L. Armstrongas.

L. Armstrongas dabar ieško garantijų, kad nebūtų nubaustas už anksčiau JAV teismuose duotus melagingus parodymus.

Visi iki šiol puikiai prisimena JAV lengvaatletės Marion Jones bylą. Keturiskart olimpinė čempionė 2007-aisiais 6 mėnesius praleido už grotų, kol galų gale prisipažino, kad vartojo dopingą, nes JAV teisme buvo tvirtinusi priešingai.

L. Armstrongas davė priesaiką teisme, kai buvo nagrinėjama jo byla su draudimo kompanija „SCA Promotion”.

Dviratininkas tada dievagojosi, kad nevartojo dopingo, kai draudikai reikalavo grąžinti 12 mln. dolerių premiją, sumokėtą po šeštosios jo pergalės „Tour de France” lenktynėse.

Jeigu L. Armstrongas dabar prisipažintų, jis būtų priverstas „SCA Promotion” išrašyti solidų čekį.

Lygiai taip pat, kaip jis neseniai turėjo sumokėti 1,5 mln. JAV dolerių britų dienraščiui „The Sunday Times”.

Juk tais laikais, kai L. Armstrongas dar priklausė neliečiamųjų kastai, amerikietis buvo prisiteisęs iš britų žurnalistų 500 tūkst. JAV dolerių už jam mestus įtarimus dėl dopingo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.