EUROLYGA 2023

Į specialiąją olimpiadą – E. Krungolco ir M. Yifterio antrininkai

Ketvirtadienį į pasaulio specialiosios olimpiados žiemos žaidynes Pietų Korėjoje išvyksta 8 jauni Lietuvos sportininkai. Tai dvidešimtmečiai ir kiek vyresni, kuriems silpniau sekasi mokslai. Kai kurie jų turi proto negalias.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Jan 24, 2013, 12:59 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:26 AM

„Nepaisant silpnesnių protinių gebėjimų, fiziškai jie stiprūs. Jei jūs pamatytumėte mano vaikinus! Vienas yra kaip olimpietis penkiakovininkas Edvinas Krungolcas, kitas, jei jį nudažytumėm tamsia spalva, būtų tikras Mirutsas Yifteris – afrikietis bėgikas“, - sportininkais džiaugėsi Šeduvos gimnazijos specialiojo ugdymo skyriaus mokytojas Arūnas Bagdonas.

Jis olimpiadai paruošė du sniegbridininkus. Iš vieno jų tikimasi medalio.

Visgi svarbiausias olimpiados tikslas – padėti dažnai diskriminuojamam jaunimui pasijusti pilnaverčiais žmonėmis.

„Mūsų tikslas yra padėti vaikams nugalėti. O jei pralaimėtų, kad suprastų, jog tai įvyko garbingai. Per varžybas sudaromos įvairios grupės, divizionai, lygiai. Stengiamės, kai vaikai varžytųsi vienodo lygio grupėse“, - pasakojo su sniegbridžio sportininkus olimpiadai paruošęs treneris A. Bagdonas.

Kaip su petelnėm ant kojų

Šeduvos gimnazijos sportininkams tai antroji olimpiada iš eilės. 2009 metais jų atstovė Jolita Tauginaitė dalyvavo Amerikoje, Boisė mieste, Aidaho valstijoje. Dabar dalyvauja du mokiniai.

„Vadinu juos berniukais ir mergaitėms. Jie pas mane nuo mažens užaugę. Mes kaip šeimoj – rūpinamės vieni kitais“, - sakė Šeduvos gimnazijos specialiojo ugdymo skyriaus kūno kultūros mokytojas metodininkas.

Mokykla propaguoja vienintelę sporto šaką – sniegbridį. „Eskimai eidavo medžioti apsiavę į vyžas panašiu apavu, atrodė kaip su petelnėm ant kojų. Dabar jos padarytos iš plastmasės. Trasos – nedidelis sluoksnis sniego“, - sporto rungtį iliustravo treneris.

Vaikinai 21-erių Raimondas Vaicekauskas ir 20-metis Algirdas Grakauskas bėgs su sniegbridžiais, Raimondas – 400 ir 800 metrų, Algirdas – 200 ir 400 metrų. Paskui sportininkai ir dvi merginos iš Utenos – Kristina Martinonytė ir Lina Šumskytė – sudarys vieną komandą ir bėgs estafetę 4 po 400 metrų.

Tikisi medalio

„Man svarbiausia, kad jie turi galimybes fiziškai sportuoti ir siekti gerų rezultatų“, - sakė treneris.

Iš Raimondo jis tikisi medalio. „Algio sėkmė priklausys nuo to, kaip adaptuosis, kaip nuteiksime jį varžyboms“, - pasakojo A. Bagdonas.

Į olimpiadą keliauja 6 sportininkai iš Utenos specialiosios mokyklos-daugiafunkcinio centro – slidininkai Rūta Tuskenytė, Aurimas Jasiulionis, Erikas Garbulis, Robertas Ivanauskas ir dvi sniegbrydės K. Martinonytė ir L. Šumskytė. Daugumai slidininkų ši olimpiada – ne pirmoji.

Uteniškius ruošė Lietuvos specialiojo olimpinio komiteto (LSOK) prezidentas Zenonas Misiūnas.

Lietuvių delegacijai vadovaus LSOK sporto programų direktorė, kaunietė Dovilė Šertvytienė. Jos asistentė – vilnietė Asta Misiūnaitė.

Lietuvos specialiosios olimpiados delegaciją sudarys 8 sportininkai (4 slidininkai ir 4 sniegbridininkai), 2 treneriai ir 2 delegacijos vadovai.

Delegacija į Lietuvą grįš vasario 7 dieną.

Pasaulio specialiosios olimpiados Žiemos žaidynės vyksta kas ketverius metus. Į šį pasaulinį forumą susirinks delegacijos iš 180 pasaulio valstybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.