EUROLYGA 2023

Specialiojoje žiemos olimpiadoje lietuviai iškovojo net 15 medalių

„Mes už Lietuvą“! Tokiu šūkiu sugrįžę iš specialiųjų žiemos olimpinių žaidynių savo šalį pasveikino Lietuvos sportininkai, dalyvavę Pietų Korėjoje vykusiose žaidynėse. Lietuviai slidinėjimo ir sniegbridžio rungtyse iš viso iškovojo 8 aukso, 4 sidabro ir trys bronzos medalius. Ypač sėkmingai susiklostė paskutinė olimpiados diena. Lietuvos delegaciją oro uoste sutiko būrys artimųjų, kurie gėlėmis pasveikino sėkmingai pasirodžiusius sportininkus.

Daugiau nuotraukų (1)

Linas Jocius

Feb 7, 2013, 10:04 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 9:18 AM

Medaliai iškovoti tik dėl atletų didelio darbštumo per nuolatines treniruotes“, - pabrėžė Lietuvos specialiosios olimpiados komiteto (LSOK) prezidentas, Lietuvos rinktinės treneris Zenonas Misiūnas.

Paskutinę varžybų dieną Rūta Tuskenytė slidinėjimo 2,5 km klasikiniu stiliumi įveikė per 8 min. 47,28 sek. ir iškovojo auksą amžiaus grupėje virš 30-ies metų.

Pastaroji uteniškė olimpiadoje, kurioje varžėsi atletai su intelekto sutrikimais, iškovojo net tris aukso medalius. Ji tapo čempione 5 km laisvuoju stiliumi varžybose, o taip pat mišrioje estafetėje 4 po 1 km laisvuoju stiliumi, startavusi kartu su Eriku Garbul, Robertu Ivanausku ir Aurimu Jasiulioniu.

„Iškovojau tris aukso medalius, žinoma, tai sėkmingiausia mano olimpiada“, - oro uoste kalbėjo trečiojoje savo olimpiadoje dalyvavusi slidininkė Rūta Tuskenytė.

„Buvo nelengva, stengiausi kiek galėjau. Kiekvienose varžybose tikiuosi laimėti, būti pirma. Dažniausiai po varžybų esu apdovanojama aukso medaliu, esu stipri sportininkė. Nebuvo lengva Pietų Korėjoje, varžovės pajėgios, tad iškovoti medaliai teikia didelį džiaugsmą“, - kalbėjo sportininkė, kurios krūtinę puošė trys aukso medaliai.

„Labai pradžiugino ir nustebino Pietų Korėja, įsimintina kelionė. Kai tik atvykome į šalį, mus pasitiko saulėtas, šiltas oras. Kitą dieną pradėjo lyti, turėjo prasidėti varžybos, bet jas nukėlė.

Varžybų dieną, kai laukiau starto, buvo labai šalta, stengiausi kuo daugiau judėti. Trasa nelengva, reikėjo įveikti statų kalną, tačiau gerai paruošta. Šeimininkai rūpestingai ją prižiūrėjo“, - teigė R. Tuskenytė.

„Treniruosimės, ruošimės dar vienerioms varžyboms Estijoje. Tačiau su žiema mūsų sportas nesibaigia. Vasarą startuojame lengvosios atletikos varžybose, bėgu 1,5 ir 3 kilometrų distancijas. Laukia Europos čempionatas Belgijoje, Antverpeno mieste“, - apie būsimus sportinius planus pasakojo tris aukso medalius iškovojusi sportininkė.

R. Ivanauskas paskutinę žaidynių dieną tapo čempionu 2,5 km laisvuoju stiliumi distancijoje (6 min. 32,5 sek.) amžiaus grupėje nuo 16 iki 21 metų.

E.Garbul iškovojo auksą 2,5 km laisvuoju stiliumi (9 min. 22,0 sek.) amžiaus grupėje nuo 22 iki 29 metų.

Sniegbridininkas iš Šeduvos Raimondas Vaicekauskas olimpiados paskutinę dieną amžiaus grupėje nuo 16 iki 21 metų iškovojo auksą 400 m distancijoje (1 min. 13,71 sek.), o kitas šeduviškis Algirdas Grakauskas (1 min. 23.9 sek.) šioje rungtyje pelnė bronzos apdovanojimą.

„Lietuvos sniegbridžių sportui tai antra olimpiada. Pirmojoje Amerikoje iškovojome tik vieną bronzos medalį. Pietų Korėjoje startavo keturi sportininkai, du vaikinai iš Šeduvos ir dvi merginos iš Utenos. Mūsų darbas kryptingas, tą įrodo iškovoti du aukso, sidabro ir du bronzos medaliai. Mūsų lūkesčiai pateisinti“, - teigė Šeduvos gimnazijos specialiojo ugdymo skyriaus mokytojas Arūnas Bagdonas, kuris olimpiadoje paruošė du sportininkus.

„Ką planavome – tą pasiekėme. Prieš olimpiadą tikėjomės panašių rezultatų, tačiau mūsų komandą sudarė sportininkai iš skirtingų regionų. Buvo mišri estafetė, visko galėjo atsitikti. Laimėjome sidabrą, pralaimėjome tik rusų sportininkams. Konkurencija buvo didesnė, nei Amerikoje. Smagu, kad savo rungtyse buvome lyderiai“, - kalbėjo Arūnas Bagdonas.

Specialioji žiemos olimpiada Pietų Korėjoje vyko nuo sausio 29 iki vasario 5 dienos. Žaidynėse sportininkai pagal fizinį pajėgumą buvo skirstomi į aukšto ir žemo lygio atletus. Visi 8 lietuviai dalyvavo tik aukšto lygio grupėje ir varžėsi slidinėjimo bei sniegbridžio varžybose.

„Džiaugiuosi, kad atletai optimalią sportinę formą pasiekė būtent per finalus, - sakė LSOK prezidentas ir vienas rinktinės trenerių Zenonas Misiūnas. - Amžini mūsų varžovai vėl buvo rusai, bet mums pavyko juos pranokti, nes visa mūsų komanda buvo labai stipri psichologiškai. Į startus ėjome pasiruošę mirti dėl pirmosios vietos“, - tvirtino LSOK vadovas.

Lietuvos rinktinę sudarė 8 sportininkai - 4 slidininkai ir 4 sniegbridininkai. Delegacijos sudėtyje taip pat yra ir Radviliškio rajono Šeduvos gimnazijos Specialiojo ugdymo skyriaus kūno kultūros mokytojas metodininkas Arūnas Bagdonas, Lietuvos specialiosios olimpiados sporto programų direktorė kaunietė Dovilė Šertvytienė ir jos asistentė vilnietė Asta Misiūnaitė, kuri yra ir slidinėjimo rinktinės antroji trenerė.

Pasaulio specialiosios olimpiados Žiemos žaidynės vyksta kas ketveri metai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.