EUROLYGA 2023

Knygų mugėje V. Koreškovui padeda Ž. Savickas

Knygų mugėje – didžiulis sambrūzdis apie fotografą, poetą, sunkumų kilnotoją ir leidėją Valerijų Koreškovą. Jį aplankė Žydrūnas Savickas.

Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urbonaitė

Feb 23, 2013, 4:25 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 6:00 AM

Abu atletai dalija autografus ir patarimus savo kolegoms sportininkams. Susidomėjusių – minia.

„Nutariau dovanoti savo draugams sportininkams kiek anksčiau išleistą savo knygą „70 metų – tiktai pradžia..“. Tegu žino, kaip elgtis, kai pasitrauks iš sportinės karjeros ir jų gerbėjai nustos manyti, jog jie – visagalintys jaunuoliai“, – pokštavo išradingasis V. Koreškovas.

Autorius vadina savo kūrinį dvasios ir kūno striptizu, bet nuoširdžiu.

Tą knygą, rusų kalba išleistą Maskvoje, tikrai verta paskaityti tiems, kurie mano, kad atletų gyvenimas yra sveikatos griovimas, nenatūralus kūno modeliavimas ir nesveika saviraiška.

Aš – būtent iš tokių skaitytojų. Išvydusi Arnoldo Schwarzneggerio pavardę ir daugybę jo nuotraukų blizgančiais raumenimis V. Koreškovo knygoje, pirmiausia mintyse pasakiau sau „Fe...“.

Kol troleibusu per visą miestą nuvažiavau iki "Litexpo" parodų rūmų, per petį knygą jau skaitė keli pašaliniai.

Cituoju V. Koreškovo sveiko proto patarimus jaunimui: „Pažinkite save... Jūs neturite lygiuotis į kitus savo bendraamžius – klausykite savo organizmo... Jei jaučiate, kad negalite treniruotis šiandien, eikite į sporto salę... rytoj. Net jei neateisite rytoj, ateikite tada, kai jaučiate, kad savęs nežalojate ir pajėgiate tai daryti... Svarbiausia – ATEIKITE“.

V. Koreškovas kalba apie palengvintus treniruočių grafikus, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, kai sportinė karjera baigiasi, bet, nenorėdamas pribaigti savo širdies, privalai... toliau sportuoti.

„Šią knygą rašiau laisvu stiliumi. Čia ir apie patirtį per 50 metų užsiėmimo su „gelžgaliais“: svarmenimis, štanga, ir visos detalės, apie kvėpavimą ir kitus svarbius dalykus. Kultūrizmo metodika ir sukurta tam, kad galėtum koreguoti savo kūną, formas. O knygos priedas mano įvairių metų užrašai: svoris, pratimai, rezultatai ir pan. Šiuo leidiniu parodžiau, kad galima pasiekti rezultatų ir vyresnio amžiaus. Lietuva – galiūnų šalis“, – pasakojo autorius.

Vardai – iš viso pasaulio

Įspūdį daro V. Koreškovo sutiktų atletų sąrašas – vienus jis fotografavo dirbdamas fotokorespondentu dokumentininku, su kitais treniravosi, apie trečius informaciją gavo per draugus visame pasaulyje.

Tiems, kurie tikrai išmano, ko verti tie vardai, pranešu: V. Koreškovo knygoje yra informacijos apie Mike‘ą Mentcerį, Li Channi, Praną Murauską, Leoną Pivoriūną, Česlovą Tamulevičių, Valentiną Dikulį, Juliją Ušakovą, Antaną Mineikį, Paulių Brusoką, Marių Lalą, Nerijų Liubiką, Vytautą Lalą, Vidą Blekaitį, Žydrūną Savicką, Genadijų Ameliną, Viačeslavą Smaznovą.

Taip pat – italus ir japonus, amerikiečius, rusus, latvius, lietuvius, sportininkus ir trenerius, garsenybes ir tuos, kurie tiesiog stengėsi ir jau vien dėl to yra gerbtini.

Dar knyga yra įdomi dėl žavaus V. Koreškovo egocentrizmo ir mokėjimo save pateikti kaip herojų, iš kurio pasišaipyti galima, bet – atsargiai, nes gausi grąžos.

Prieš mugę jis atsiuntė savo eilėraščių apie Vladimirą Putiną – kandžių, juokingų ir įrodančių, kad kiekvienas žmogus caras gali būti pats sau.

Dar mugėje jis eksponuoja savo paties išleistas knygas apie Mikalojų Konstantiną Čiurlionį – ispaniškai, rusiškai, rodos, itališkai.

Ateikite iš jo pasimokyti, kaip reikia gyventi gyvybingai.

***

V. Koreškovas dirbo fotokorespondentu, tęsė lietuviško dokumentinio reportažo tradicijas, yra žinomas ir kaip kultūrizmo puoselėtojas. Jau įžengęs į aštuntąjį dešimtmetį, jis tapo garbingo sporto apdovanojimo laureatu.

V. Koreškovas dalyvavo daugiau nei 200 tarptautinių fotografijos parodų. Jis yra Lietuvos bei Rusijos fotomenininkų sąjungos narys, 1978 m. tapo „Worldpressphoto“ apdovanojimų laureatu.

2011 metais iš kultūrizmo ir fitneso čempionato, vykusio Sapryje (Italijoje), V. Koreškovas grįžo su „Grimek Award Sapri“ apdovanojimu.

Šiuos apdovanojimus 1996 m. įsteigė italas Biagio Filizola. Jie teikiami siekiant pagerbti su „geležiniu žaidimu“ susijusius atletus, leidėjus, rašytojus, prisidedančius prie šios sporto šakos plėtojimo.

„Gyvenimas yra judėjimas“, „Sveikame kūne – sveika siela“ – tokie šūkiai atspindi apdovanojimo esmę. Pristatydamas V. Koreškovą prieš apdovanojimą, B. Filicola jį vadino „geležinio žaidimo“ populiarintoju bei sveikos gyvensenos propaguotoju.

O iššūkius mėgstantis V. Koreškovas į Italiją vyko paruošęs siurprizą – paprašė leisti išeiti į sceną ir atlikti mėgstamą rungtį – 50 kg svorio štangą „spausti“ gulint ant suolelio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.