EUROLYGA 2023

Nemokamoje vyriškumo mokykloje keiksmažodžiai draudžiami

Arklių sportas. Taip apibūdinamam jėgos ir ištvermės užtaisui turi pasiruošti ugniagesybos sportu susidomėjęs jaunimas. Sau pamainą ruošiantys ir kartu paauglių užimtumą didinantys Kauno ugniagesiai galimybę sportuoti nemokamai suteikia porai dešimčių miesto vaikų ir paauglių.

Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

Feb 28, 2013, 10:37 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 8:37 PM

Rungtys stebina

Pagrindinės ugniagesių sporto rungtys dažnam pašaliniam gali atrodyti sunkiai suprantamos ar juolab patrauklios.

Besiruošdami varžyboms vaikai treniruojasi įveikti šimto metrų bėgimą su kliūtimis, estafetę keturi po šimtą metrų, pasikėlimą kablinėmis kopėčiomis į ketvirtą aukštą bei kovinio išsidėstymo rungtį, kurios metu imituojamas gaisro gesinimas. Tačiau pasiruošimui galimai ugniagesio karjerai skirtos rungtys, toli gražu ne nuolatinės užduotys per treniruotes. Jaunimas žaidžia krepšinį, futbolą, nardo, lieja prakaitą treniruoklių salėje.

„Jaunimą renkame todėl, kad jie mažiau lakstytų gatvėmis, kad mažiau papultų į negerus atsitikimus, kurių daugybę matome tiek per televiziją, tiek gyvenime. Dirbame, kad žmonės išeitų į gerą kelią. Pats sportas pas mus yra itin vyriškas. Itin stiprus. Itin sunkus. Jaunimas, kuris išlieka iki galo, lengvai gali tapti, ir tampa, ugniagesių pamaina“, - pasakojo treneris Artūras Bobinas.

Sportuoti priimami įvairiausio amžiaus vaikai ir paaugliai. Mažiausiųjų amžius tesiekia dešimt metų, o vyriausiųjų – aštuoniolika. Sulaukę pilnametystės jaunuoliai paprastai arba išeina savais keliais, arba pasilieka dirbti ugniagesiais gelbėtojais.

Keiktis draudžia

Sportuojantiems jaunuoliams tenka dalyvauti ugniagesybos sporto Lietuvos, Baltijos šalių, pasaulio čempionatuose, kitose varžybose. Visi ten vykstantys vaikai nemokamai aprengiami specialiais sportiniais kostiumais, kovine apranga.

Tačiau, kaip juokauja A. Bobinas, nemokamas sūris būna tik pelėkautuose. Užsiėmimus lankantys vaikai turi laikytis keleto sąlygų. Treniruočių, varžybų, ekskursijų metu draudžiama keiktis ir rūkyti. Taip pat už suteiktas galimybes privalu atsilyginti išlietu prakaitu per varžybas ir treniruotes.

Sudominti sunku

A. Bobinas pripažįsta, kad šiais laikais sudominti ir išlaikyti jaunimą sunku. Dažnas paauglys mieliau renkasi kompiuterinius žaidimus ar televizorių nei griežto trenerio pastabas sporto salėje.

„Būna, kad žmona sako, tu juk griežtas treneris, kodėl tie vaikai neišsilaksto? Matyt atsakymas paprastas - jie šito sporto gerbėjai“, - juokėsi A. Bobinas.

Sportuoja septynis dešimtmečius

Pirmosios žinios apie ugniagesybos sportą Lietuvoje užfiksuotos 1945 m. rugsėjo 7–10 d. dienomis, kai Kaune vyko Lietuvos ugniagesybos taikomojo sporto varžybos. Nugalėtojais tapo Kauno miesto komanda, aplenkusi Vilniaus miesto, ugniagesių mokyklos, Panevėžio ir Šiaulių komandas. Kauno ir Vilniaus komandų varžybos respublikos pirmenybėse tęsiasi iki šių dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.