EUROLYGA 2023

Į sporto aukštumas lydėjo negalia, skausmas ir patyčios

Kokia bebūtų negalia, ji pirmiausia yra mūsų galvose. Nuo vaikystės vežimėlyje sėdintis 21-erių lengvojo kultūrizmo (angl. - fitness) čempionas Viktoras Topol tuo įsitikinęs. Jis jau įveikė savo negalią ir moko tą daryti „sveikuosius“.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

May 11, 2013, 1:03 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:32 PM

Vaikinas mėgsta sportuoti. Jo rankos, pečiai, nugaros raumenys tiek ištreniruoti, kad nesunkiai pakelia save su visu vežimėliu ir ant rankų apeina pusę krepšinio aikštelės.

Viktoras neįgaliųjų kategorijoje yra triskart pasaulio ir Europos lengvojo kultūrizmo čempionas. Šeštadienį vėl sieks pripažinimo Latvijoje vyksiančiame fitneso ir kultūrizmo čempionate.

„Dažniausiai mūsų – neįgaliųjų – tokiuose čempionatuose būna iki 7 žmonių, sveikųjų – apie 100. Lietuvoje esame du neįgalieji, užsiimantys lengvuoju kultūrizmu. Kitas, tiesa, nesėdi vežimėlyje, gali laisviau judėti“, - pasakojo vilnietis.

Ketvirtus metus vaikinas užsiiminėja lengvuoju kultūrizmu. Pernai patyrė traumą, metus turėjo praleisti.

Čempionatuose jis pradėjo dalyvauti po pasirodymo televizijos laidoje „Lietuvos talentai“. Tai įvyko 2010 metais. „Po laidos man paskambino Pasaulio fitneso federacijos darbuotojai, jos prezidentas yra lietuvis. Pasiūlė nuvažiuoti į Pasaulio fitneso čempionatą, parodyti tą pačią programą, kai aš atsistoju ant rankų, pakeldamas vežimėlį“, - prisiminė vaikinas.

Jis ir televizijos žiūrovus šokiravo šiuo savo triuku. Dabar tiek sustiprėjo, kad gali rankomis pakėlęs save nuo žemės apeiti pusę krepšinio aikštelės, padaryti 5-7 atsispaudimus.

Pasaulio fitneso čempionate, neįgaliųjų kategorijoje 2010 metais jis užėmė pirmąją vietą. „Šiuo metu esu jau triskart pasaulio čempionas. Europoje – čempionas tarp profesionalų“, - gyrėsi moksleivis.

Baigęs mokslus jis svajoja įkurti neįgaliųjų fitneso asociaciją. „Noriu, kad išnyktų stereotipas, jog žmonės su negalia nuolat sėdi namuose. Patikėkit, stereotipų yra daug, dar turime daug nuveikti. Esame lygūs, galime daug ką daryti taip pat kaip sveikieji“, - tikino „Gyvosios bibliotekos“ savanoris. Šiame projekte jis laužo stereotipus apie neįgaliuosius.

Skaito paskaitas moksleiviams

Kas benutiktų, Viktoras stengiasi būti savarankiškas. Nebent reikia ką nors paimti iš aukštai, tada prašo pagalbos. Kelionėse dažnai jį kas nors lydi – tolimųjų reisų vairuotojai negali prisiimti atsakomybės už neįgaliuosius.

Vaikinas gyvena su mama. Ypač žiemą sūnui reikia jos pagalbos. „Kartais neįmanoma prie automobilio prisikasti. Prašau kaimynų nukasti privažiavimą prie namų ir pačią mašiną. Kaimynai padeda“, - pasakojo vairuotojas.

Automobilis – jo džiaugsmas. Vaikinas vairuoja „Mazda“. „Ji tokia pat kaip kitų, tik valdoma rankomis“, - paaiškino vilnietis. Ja jaunuolis nesunkiai pasiekia savo mokyklą, sporto salę, kitas svarbias vietas.

Jis ir jo motina gyvena Vilniuje, Pilaitėje, socialiniame bute.

Jo gyvenime yra buvę nevilties momentų. „Žiemą, kai matau, kad kiti gali važiuoti, judėti, būna negera. Ypač sunkūs metai buvo, kai mokiausi 5-7 klasėse, vaikai labai tyčiojosi, - prisiminė sportininkas. - Visada mama padėdavo, būdavo šalia, sakydavo, kad nekreipčiau dėmesio į patyčias, kad mano teisės lygios, kad galiu padaryti dar daugiau nei daugelis. Dabar tai supratau, neretai darau daugiau nei žmonės, kurie yra sveiki.“

Vaikinas veda motyvacines paskaitas moksleiviams apie tikslo siekimą, laiko planavimą. Jam svarbu užkrėsti visus energija, kad nesėdėtų vietoje, kad turėtų tikslą ir jo siektų.

Tėvas paliko vos gimusį

Netrukus jis mokyti ir motyvuoti galės ne tik mažai pažįstamus žmones, bet ir artimuosius. Po mėnesio Viktoras turėtų turėti broliuką.

Jo mama laukiasi, nedirba, gauna pašalpą, Viktoras gauna neįgaliojo pašalpą. Abu per mėnesį surenka apie 1600 litų. Taip ir gyvena. Dar nelabai žino, kaip versis, kai gims vaikelis.

„Tėčio neturim nei aš, nei jis“, - apie save ir gimsiantį brolį sakė Viktoras. Jo tėvas paliko šeimą, kai Viktoras buvo kūdikis.

Gydytojai prognozavo, kad vaikas visą laiką gulės lovoje ir net sėdėti jam bus sunku. „Tėtis pasakė, kad nenori tokio vaiko. Kai mane nesėkmingai operavo trečią dieną po gimimo, jis paliko mus“, - pasakojo vaikinas.

Viktoro brolis turėtų gimti sveikas. Kodėl jo tėvas nenorėjo auginti vaiko, Viktoras nenorėjo aiškinti – tai ne jo, bet mamos reikalas.

Baigęs mokslus Viktoras norėtų įsteigti neįgaliųjų organizaciją, dirbti viešbutyje administratoriumi – šią vasarą baigs profesinę mokyklą, biuro administravimo specialybę. „Viešbučiuose dažniausiai pritaikyta aplinka neįgaliems – įvažiavimas, išvažiavimas. Biurą sunkiau rasti pritaikytą“, - aiškino sportininkas.

Laisvalaikiu jis mėgsta skaityti knygas, kurti paskaitas, neseniai pradėjo žaisti lauko tenisą.

Viktoras taip pat mėgsta keliauti. Tai daro automobiliu, o kai geras oras – ir viešuoju transportu. Į užsienį dažniausiai važiuoja, kai dalyvauja fitneso čempionatuose.

Prašo pagalbos

V. Topol į lrytas.lt per fondą „Algojimas“ kreipėsi ne šiaip sau. Šeštadienį jis važiuoja į čempionatą Latvijoje ir prašo pagalbos.

„Man reikėtų pinigų bilietui į Latviją, taksi, kad nuvažiuočiau iki stoties. Vėliau reikėtų nusipirkti abonementą į sporto salę, lėšų maisto papildams, grimui varžyboms, kad raumenys išryškėtų, porai svarmenų, kuriuos galėčiau vežiotis ir apšilti prieš pasirodydamas ant scenos“, - vardijo sportininkas.

Jis prašo lrytas.lt skaitytojų paramos.

Norintys padėti, gali pervesti norimą auką į specialią fondo „Algojimas“ „Swedbank“ sąskaitą  LT05 7300 0101 2121 7083.

Paskirties laukelyje įrašykite „Viktorui Topol“. Jei paaukota suma bus didesnė nei 800 litų, vaikinas pateiks fondui kvitus, kaip pinigus išleido. Apie tai pranešime portale lrytas.lt. Viktoras iš anksto dėkoja už jūsų paramą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.