EUROLYGA 2023

Sporto mediką V. Sklizmantą mirtis pasiglemžė olimpiniame kaimelyje

Spec. lrytas.lt, Utrechtas

V. Sklizmantas rūpinosi Lietuvos sportininkais ne vienose olimpinėse žaidynėse.<br>pliadisfoto.lt
V. Sklizmantas rūpinosi Lietuvos sportininkais ne vienose olimpinėse žaidynėse.<br>pliadisfoto.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Nenartavičius

Jul 16, 2013, 10:37 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 12:35 AM

Lietuvos olimpinėje delegacijoje Europos jaunimo olimpiniame festivalyje (EYOF) - skaudi netektis. Antradienį paryčiais olimpiniame kaimelyje Utrechte mirė Lietuvos delegacijos gydytojas Vladas Sklizmantas.

57 metų medikas dėl širdies sveikatos sutrikimų prastai jautėsi nuo pat atvykimo į Olandiją ir antradienį turėjo grįžti namo. Jam buvo užsakytas lėktuvo bilietas ir medicinos priežiūra skrydžio metu.

V. Slizmantas olimpiniame kaimelyje savo kambaryje gyveno vienas. Ryte jį mirusį rado kiti delegacijos nariai.

Į kaimelį prieš 8 valandą ryto vietos laiku skubiai atvyko Olandijos policijos pareigūnai, kurie pradėjo tirti mirties aplinkybes. Pasak Lietuvos olimpinės misijos narių, olandai iš pradžių elgėsi labai kategoriškai ir iškart liepė vykdyti jų nurodymus. Buvo surengta įvykio liudininkų apklausa.

Nustačius, kad mirtis nesmurtinė, maždaug po pusantros valandos buvo leista išvežti kūną. Lietuvos olimpinės misijos vadovui Einiui Petkui olandai aiškino, kad užsieniečio mirties aplinkybės tiriamos pagal kitokią procedūrą nei Olandijos piliečio, todėl aplinkybių aiškinimasis toliau vyko ir išvežus kūną.

Lietuvos olimpinės misijos vadovai apie lietuvio mirtį pranešė Lietuvos ambasadai Olandijoje. Su ja ir draudimo kompanija bus derinamas palaikų pargabenimas į Lietuvą. Visi EYOF dalyviai buvo apdrausti dėl mirties ir nelaimingų atsitikimų. V. Sklizmantas buvo ilgametis Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojas, jis dirbo Lietuvos olimpinio sporto centro (LOSC) vyriausiuoju gydytoju. Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) dėl V. Sklizmanto mirties pareiškė užuojautą jo artimiesiems ir kolegoms.

Planuojama, kad mirusio gydytojo atminimas bus pagerbtas Lietuvos delegacijos būstinėje antradienį vakare, kai sportininkai grįš iš varžybų.

Turėjo skristi į Vilnių

LTOK administratorius Giedrius Indriūnas antradienį ryte mikroautobusu turėjo paimti V. Sklizmantą iš olimpinio kaimelio Utrechte ir nuvežti į Amsterdamo oro uostą, kad gydytojas grįžtų namo.

Tačiau vykdamas iš viešbučio, kuriame gyvena, į Utrechto universiteto studentų bendrabučiuose įkurtą olimpinį kaimelį G. Indriūnas gavo žinią, kad gydytojas rastas miręs.

Sprendimas dėl V. Sklizmanto grįžimo į Vilnių buvo priimtas pirmadienį olimpiniame kaimelyje. Lietuvos delegacijoje iš viso buvo 5 medikai.

Lankydamasi olimpiniame kaimelyje pirmadienį LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė kalbėjosi su gydytoju ir linkėjo jam sveikatos.

Iš vienos kelionės - į kitą

V. Sklizmantas nuo 1996 metų dirbo LOSC vyriausiuoju gydytoju ir nuolat važinėjo su sportininkais į Europos ir pasaulio čempionatus, olimpines žaidynes.

Prieš kelionę į Utrechtą jis tik trumpai lankėsi namuose, nes prieš tai su Lietuvos sportininkų delegacija buvo išvykęs į Baltijos šalių jaunių sporto žaidynes Vyborge (Rusija).

Į šias varžybas mieste netoli Sankt Peterburgo lietuviai keliavo autobusu.

„Skaudu apie tai kalbėti, bet realybė tokia, kad reikia rūpintis ne tik sportininkų, bet ir gydytojų sveikata. Jie patiria ne mažiau išgyvenimų nei varžyboms besirengiantys sportininkai, bet labiau rūpinasi kitais nei savimi“, - lrytas.lt sakė LTOK olimpinio švietimo direktorius Kazys Steponavičius.

Biografijos faktai

V. Sklizmantas gimė 1956 metų sausio 11 d. Zarasuose.

1980 metais jis baigė baigė Tartu valstybinį universitetą (Estija) ir įgijo sporto mediko specialybę. Iki 1996 metų jis dirbo Vilniaus aukštojo sportinio meistriškumo mokyklos gydytoju, o paskui buvo paskirtas LOSC vyriausiuoju gydytoju.

Buvo Lietuvos rinktinės gydytojas šešeriose olimpinėse žaidynėse (1996 m. Atlantoje, 1998 m. Nagane, 2000 m. Sidnėjuje, 2002 m. Solt Leik Sityje, 2004 m. Atėnuose ir 2006 m. Turine), per 20 pasaulio ir Europos čempionatų.

Apdovanotas KKSD Padėkos medaliu (2007), LTOK prizu „Už nuopelnus olimpizmui“ (2011).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.