EUROLYGA 2023

Varžovams – kairiarankių atletų mįslės

Rūta Meilutytė (16 m.) ima rašiklį ir kairiąja ranka raito autografus savo gerbėjams. Ką tik Katalonijos sostinėje, Barselonos baseine, vėl sužibėjusi pasaulio plaukimo čempionė bei rekordininkė – kairiarankė. Sakoma, kad ne vienoje sporto šakoje tai – privalumas. O ar tai padeda plaukikams kairiarankiams?

Daugiau nuotraukų (1)

Tomas Aleksiūnas

Aug 12, 2013, 8:41 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:27 AM

Jonas Ruddas (43 m.) juokdamasis papurtė galvą. „Rūtai kairiarankiškumas nei padeda, nei trukdo“, – sakė lietuvę treniruojantis britas.

Pagrindinė R.Meilutytės rungtis – plaukimas krūtine. Čia sulig kiekvienu judesiu ir rankos, ir kojos juda simetriškai, rašo „Lietuvos rytas".

„Todėl nematau nė vienos priežasties, kuri kairiarankiams suteiktų kokį nors pranašumą“, – teigė J.Ruddas, Didžiosios Britanijos Plimuto koledže dirbantis su R.Meilutyte ir būriu kitų talentingų plaukikų.

Bet plaukimo treneris, praeityje pats išbandęs daug sporto šakų – regbį, kriketą ir net britams egzotišką krepšinį, pripažino: „Jei esi tenisininkas, boksininkas ar kitas sportininkas, kur stovėsena, ataka, smūgis yra svarbu, kairioji ranka tampa privalumu. Bent jau varžovą įstumi į nepatogią padėtį.“

Teigiama, kad kas dešimtas planetos žmogus yra kairiarankis. Tokios kruopščios statistikos krepšinis dar neturi, tačiau priešininkus dažnai glumino vienas garsiausių šalies krepšininkų Šarūnas Marčiulionis (49 m.).

Nepriklausomos Lietuvos sporto pergalių didvyris šedevrus aikštėje dažniausiai kurdavo kairiąja ranka.

Mokydamas jaunuosius krepšininkus Š.Marčiulionis ir dabar pabrėžia šį privalumą: tarkime, kairiarankiui ginantis išties parankiau perimti kamuolį iš dešiniarankio.

Kairiarankiai yra krepšininkai Paulius Jankūnas (29 m.), Arvydo Sabonio sūnus Domantas (17 m.).

Šių metų Lietuvos krepšinio rinktinėje, kuri dabar rengiasi Europos čempionatui, taip pat yra ryškus kairiarankis – NBA klubui „Houston Rockets“ atstovaujantis Donatas Motiejūnas (22 m.).

Universalus 213 cm ūgio žaidėjas, pasak krepšinio specialistų, turi talento ateityje tapti pasauline superžvaigžde.

Vis dėlto krepšinyje, kaip ir kitose komandinėse šakose, kairiarankių pranašumas ne toks matomas kaip dvikovės šakose.

Boksuodamiesi, fechtuodamiesi ar žaisdami tenisą net ir galingi dešiniarankiai baiminasi varžovų, atakuojančių kairiąja ranka.

Tiesa tai ar ne, bet kalbama, kad dėl ateities pergalių vienas garsiausių pasaulio tenisininkų Rafaelis Nadalis (27 m.) prieš porą dešimtmečių buvo paverstas kairiarankiu.

Nors mokslininkai seniai diskutuoja apie genetines kairiarankiškumo priežastis ir svarsto, kodėl vienas smegenų pusrutulis dominuoja labiau negu kitas, o psichologai neabejoja, kad mėginimas perauklėti kairiarankius sukelia jiems netikrumo jausmą, R.Nadalio istorija priešinga.

Ispaną treniravęs jo dėdė liepė talentingam vaikui perimti raketę iš dešiniosios į kairiąją ranką ir buvo teisus: R.Nadalis ilgai laikėsi planetos reitingų viršūnėje, dabar yra ketvirtas, o pergalės aikštynuose ispanui jau sukrovė 56 mln. JAV dolerių.

Teniso specialistai sako, kad esminis kairiarankių pranašumas yra padavimas, nes kamuoliukas atskrieja kitokia trajektorija.

Dešiniarankiui toks vaizdas atrodo atvirkštinis – tarytum žaistum prieš veidrodį.

R.Nadalis yra ne vienintelis kairiąja ranka titulus renkantis tenisininkas. Martina Navratilova (56 m.), Johnas McEnroe (54 m.), Jimmy Connorsas (61 m.), Monika Seleš (39 m.) – teniso legendomis jie tapo ir dėl savo neatremiamų smūgių iš kairės pusės.

Rugpjūčio 13-ąją minima Tarptautinė kairiarankių diena tikrai galėtų būti tikra šventė Lietuvos boksui. Algirdas Šocikas (1928–2012), Ričardas Tamulis (1938–2008), Juozas Juocevičius (66 m.), Vitalijus Karpačiauskas (47 m.) priešininkus pakirsdavo kairiuoju kumščiu.

Pirmiausia, jų stovėsena neparanki dešiniarankiams. Kažkodėl kairiarankių dešinioji ranka yra stipresnė nei dešiniarankių kairioji. Jei susitinka vienodą meistriškumą turintys boksininkai, pergalę dažniausiai švenčia kairiarankis.

Taip yra sakęs 1993-iųjų Europos čempiono V.Karpačiausko treneris Julius Kibas, dabar dirbantis su Norvegijos bokso rinktine.

Jis žino, ką kalba, – kažkada Panevėžyje būtent J.Kibas pirmasis ringe smūgių pamokė tuomet dvylikametį Vitalijų Klyčko (42 m.) – dabartinį Ukrainos sporto dievą, pasaulio profesionalų bokso sunkiojo svorio čempioną.

Kol mokslininkai ieško kairiarankių kitoniškumo formulės, sporto ekspertai sutaria, kad esmė ne tai, kuria ranka imi raketę ar varaisi kamuolį.

Tas, kuris yra kitoks tarp dešiniarankių, visada labiau pastebimas.

13

Šią rugpjūčio dieną minima Tarptautinė kairiarankių šventė.

Mokslininkai ieško atsakymų

Kokia kairiarankystės kilmė? Mokslininkai neturi vienos nuomonės. Be paplitusios hipotezės, susijusios su dešiniojo ir kairiojo smegenų pusrutulių funkcijų pasiskirstymu, yra dar viena versija – istorinė.

Remiantis šia teorija, kairiarankystės šaknų reikia ieškoti tolimoje praeityje, kai beždžionės persikraustė gyventi ant medžių.

Esą mūsų protėviai dešiniąją ranką naudojo užsikabinti už šakų, o kairiąją – maistui į burną įdėti. Per 8–10 mln. metų klimato pokyčiai sugrąžino juos ant žemės. Dešinioji ranka atsilaisvino, tad ją pradėta naudoti veiksmams, kuriems reikia tikslių judesių, – medžioklei, darbo įrankiams laikyti.

Tačiau yra ir kitokia teorija. Ji teigia, kad daugelis žymių istorijos veikėjų, dailininkų, išradėjų, aktorių buvo kairiarankiai, todėl šis reiškinys yra savotiškas genialumo ženklas.

Beje, kairiarankiai dažniau nei kiti žmonės tampa nelaimingų atsitikimų aukomis. Tai paaiškinama tuo, kad beveik visi daiktai ir mechanizmai, kuriais naudojamės, – nuo durų rankenos iki automobilio – pritaikyti dešiniarankiams. („www.left.lt“)

Žymiausi pasaulio kairiarankiai

Statistika skelbia, kad pasaulyje gyvena daugiau nei 550 milijonų kairiarankių. Jie sudaro 12–15 proc. kiekvienos šalies gyventojų. Prognozuojama, kad 2020 metais kairiarankių bus daugiau nei milijardas.

Manoma, kad Lietuvoje yra daugiau kaip 300 tūkstančių kairiarankių. Vyrų kairiarankių yra 1,5–2 kartus daugiau nei moterų.

Tarp garsiausių pasaulio kairiarankių sportininkų – brazilų futbolininkas Pele, amerikiečiai krepšininkai Lary Birdas, Billas Russelas.

Nuo 1974 m. net keturi iš šešių JAV prezidentų dokumentus pasirašinėjo kairiąja ranka: Geraldas Fordas, Ronaldas Reaganas, George’as W.Bushas ir Billas Clintonas. Dabartinis JAV prezidentas Barackas Obama irgi kairiarankis.

Meno pasaulyje tokių taip pat nemažai: kompozitorius Sergejus Rachmaninovas, aktoriai Charlie Chaplinas, Klausas Kinski ir Angelina Jolie, rokeris Jimi Hendrixas, bitlas Paulas McCartney.

Dauguma animacinio filmo „Simpsonai“ herojų – kairiarankiai, nes kairiarankis yra jų kūrėjas Mattas Groeningas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.