EUROLYGA 2023

2014-ųjų Lietuvos sporto biudžete – 91,5 milijono litų

Sporto organizacijos su nuosaikiu optimizmu vertina kitų metų Lietuvos sporto biudžetą, kuris bus 10,5 mln. litų didesnis nei šiais metais valstybė skyrė sportui.

KKSD generalinio direktoriaus K.Rimšelio viltys buvo didesnės.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
KKSD generalinio direktoriaus K.Rimšelio viltys buvo didesnės.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 4, 2013, 6:08 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:45 PM

Nors sporto finansavimui skirta suma didėja, ji dar nepasiekė 2011 metų lygio, sportui buvo skirta 118,6 mln. litų.

Pasak Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) generalinio direktoriaus Klemenso Rimšelio, viltys buvo didesnės, bet ne visos jos išsipildė. Nors Seimo jaunimo ir sporto reikalų komisija buvo pritarusi, o Biudžeto komitetas neprieštaravo, Vyriausybė atmetė siūlymus skirti 6 mln. litų sporto gimnazijų steigimui ir 7 mln. sporto žaidimų programai.

K.Rimšelis svarbiu pasiekimu kovoje dėl biudžeto pinigų vadina tai, kad 2,3 mln. litų didėja Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo (KKSRF) lėšos, tačiau šia suma nebus mažinamas kitų programų finansavimas, kaip tai būdavo ankstesniais metais.

2014 metais pagal KKSRF pateiktas paraiškas bus išdalinta 19,4 mln. litų.

Svarstant šalies sporto finansavimą sporto šakų federacijos reikalavo, kad lėšos joms būtų skiriamos ne per KKSRF, o tiesiogiai per KKSD, tačiau tvarka liko nepakeista.

„Finansų ministerija nesutinka, kad fondas būtų atskirtas, nes jis įtraukiamas į KKSD skiriamus asignavimus“, - sakė K.Rimšelis.

KKSD tiesiogiai 2014 m. iš biudžeto kūno kultūros ir sporto plėtrai gaus 72,1 mln. litų arba 10,2 mln. litų daugiau nei šiemet. Šis lėšų padidėjimas daugiausia bus skirtas sporto infrastruktūros projektams (8 mln. litų), pasirengimui ir dalyvavimui 2014 m. Nandzingo jaunių olimpinėse žaidynėse (1 mln. litų) ir premijų fondui (800 tūkst).

Pasak K.Rimšelio, šiemet KKSD liko skolingas sportininkams, nes jiems reikėjo išmokėti gerokai daugiau lėšų nei buvo planuojama. Šį skirtumą išaugino Lietuvos kurčiųjų krepšinio vyrų (tapo pasaulio čempionais) ir moterų (laimėjo bronzą) rinktinės, kurioms premijuoti prireikė net 700 tūkst. litų daugiau nei buvo prognozuojama.

„Sportininkų rezultatai viršijo lūkesčius“, - pripažino KKSD vadovas.

Kokios naujos sporto bazės artimiausiu metu atvers duris Lietuvoje?

Iki 2015 metų pabaigos tikimasi baigti Lietuvos sportininkų rengimo centro Druskininkuose pirmojo etapo darbus: bus įrengtas 25 m baseinas, sporto salė, bokso ir imtynių salės, administracijos patalpos. Antrajame etape numatyta įrengti sportininkų bendrabutį ir stadioną.

Kitąmet tikimasi pagaliau atidaryti atnaujintą žiemos sporto centrą Ignalinoje. Ten įkurtuvės turėjo įvykti anksčiau, tačiau dėl statybų rangovo padarytų pažeidimų kai kuriuos darbus teko perdaryti (buvo paklotas netinkamas elektros kabelis).

Lietuvos olimpinės rinktinės trenerių ir sportininkų kursuose penktadienį Druskininkuose KKSD vadovas teigė, kad Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai metu sporto srityje visi darbai pavyko puikiai.

„Gavome daug padėkų ir raštu, ir žodžiu. Nors Briuselyje sprendžiami klausimai kartais žmonėms atrodo tolimi ir nesuprantami, tiesiogiai su jais susidūrus suvoki, kiek reikia kompetencijos ir gebėjimų, kad būtų priimti dokumentai“, - teigė K.Rimšelis.

Svarbiausiu darbu KKSD vadovas vadino Europos Komisijos rezoliucijas dėl dėl sporto indėlio į ekonomikos stabilumą ir jaunimo nedarbo mažinimą bei sveikatinimo per fizinį aktyvumą skatinimo.

„Rezoliucijas reikės įgyvendinti. Tam reikės sukurti stebėjimo mechanizmą“, - teigė KKSD vadovas.

Paskutiniais Lietuvos pirmininkavimo renginiais tapo Sporto generalinių direktorių susitikimas Kaune pirmadienį ir Europos Komisijos konferencija „Lyčių lygybė sporte“ Vilniuje gruodžio 3-4 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.