EUROLYGA 2023

Norvegės praras pasaulio rankinio čempionių titulą

Moterų rankinis nuo sekmadienio turės naujas pasaulio čempiones. Titulą gynusi Norvegijos rinktinė trečiadienį planetos pirmenybių ketvirtfinalyje nusileido varžybų šeimininkei Serbijos komandai ir pasitraukė iš kovos dėl medalių. Be Serbijos ekipos į pusfinalį pateko Danijos, Lenkijos ir Brazilijos rinktinės. Lenkės ir brazilės tarp keturių stipriausių atsidūrė pirmą kartą.

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2013-12-19 08:41, atnaujinta 2018-02-19 18:32

Šeimininkių stebuklai

Savų sirgalių palaikymas su Serbijos rankininkais daro stebuklus. Nors šios šalies rankinis išgyvena ne geriausius laikus, tiek Serbijos vyrų, tiek moterų rinktinė žaisdama namie pastaraisiais metais jau ne pirmą sykį iššoka virš galvos ir priverčia susigėsti favoritus. Serbijos komandos džiugino savo aistruolius 2012 metų vyrų ir moterų Europos čempionatuose, o dabar dar kartą visus lūkesčius pranoko moterų rinktinė, pasaulio pirmenybių ketvirtfinalyje 28:25 (15:16) įveikusi Norvegijos ekipą.

Serbijos rankininkėms ir 16 tūkstančių Belgrado „Kombank“ arenoje susirinkusių sirgalių pergalė buvo itin saldi dėl to, kad pirmomis rungtynių minutėmis viltys sulaukti teigiamo rezultato tirpo kaip pavasarinis sniegas.

Norvegės labai galingai pradėjo mačą ir 15-ąją minutę pirmavo 9:4, 22-ąją – 11:6. Vis dėlto serbės netrukus atsigavo nuo pirmojo šoko, o atkirčio sulaukusios norvegės truputį sutriko.

Lengvas sutrikimas virto visišku pakrikimu antrojo kėlinio viduryje. Po pertraukos Norvegijos rinktinė vėl buvo padidinusi skirtumą iki 5 įvarčių (21:16), bet po to Serbijos komanda įmetė 7 įvarčius iš eilės, išsiveržė į priekį 23:21 ir diktavo sąlygas iki finalo sirenos.

„Nugalėjome stipriausią pastarųjų metų pasaulio komandą, - džiaugėsi Serbijos rinktinės treneris Saša Boškovičius. – O mūsų komanda šiandien žaidė kaip čempionė“.

Serbių pergalė nutraukė ilgą Norvegijos rinktinės prizinių vietų seriją. Iki šių metų norvegės medalius laimėjo aštuoniuose iš eilės didžiuosiuose turnyruose (Europos ir pasaulio čempionatuose bei olimpinėse žaidynėse).

Istorinė brazilių sėkmė

Kitų trečiadienį laimėjusių komandų sėkmės raktas buvo paslėptas Danijoje. Šios šalies rankinio specialistai treniruoja net tris į pusfinalį patekusias komandas.

Dvi iš jų trečiadienį pasiekė istorines pergales. Brazilijos ir Lenkijos rinktinės taip toli dar niekada nebuvo žengusios. O Brazilijos rinktinė tapo pirmąja Amerikos žemyno komanda, patekusia į pasaulio pirmenybių pusfinalį.

Morteno Soubako vadovaujama Brazilijos ekipa atkakliausioje čempionato dvikovoje po dviejų pratęsimų palaužė Vengrijos rinktinę 33:31 (12:11, 26:26, 29:29).

„Dar niekada taip nesijaudinau, - prisipažino nuo 2009 metų braziles į pasaulio rankinio elitą vedantis M.Soubakas. – Mes jau dukart pralaimėjome ketvirtfinalio rungtynes: užpernai pasaulio pirmenybėse Brazilijoje ir pernai Londono olimpinėse žaidynėse. Todėl patys suprantate, kaip dabar jaučiuosi“.

Ketvirtfinalio pradžioje M.Soubakas galėjo būti ramus, nes jo komanda jau 10-ąją minutę nutolo 5:1. Mažesniu ar didesniu skirtumu brazilės pirmavo iki 37-osios minutės, bet nuo tada likusią antrojo kėlinio dalį ir pirmąjį pratęsimą dažniausiai buvo besivejančių ir rezultatą lyginančių vaidmenyje. Amerikos čempionės tvirčiau pasijautė tik per antrąjį pratęsimą.

Svajonės išsipildymas

Kimo Rasmusseno treniruojama Lenkijos rinktinė 22:21 (11:8) įveikė užpernai pasaulio pirmenybių sidabro medalius laimėjusią Prancūzijos komandą.

Prancūzės geriau pradėjo rungtynes ir pirmavo 5:3. Tačiau po to 7 iš eilės įvarčius įmetusios lenkės išsiveržė į priekį 10:5, o beveik visą antrąjį kėlinį pirmavo 2-3 įvarčių skirtumu. „Negaliu patikėti tuo, kas atsitiko. Prieš porą savaičių apie tai galėjome nebent svajoti“, - neslėpė džiaugsmo Lenkijos rinktinės rankininkė Kinga Grzyb. Ji ir jos tautietės iki šiol niekada nežaidė nei pasaulio, nei Europos pirmenybių pusfinalyje.

„Tai neįtikėtina. Esame tarp keturių geriausių pasaulio komandų. Didžiuojuosi visomis žaidėjomis“, - kalbėjo nuo 2010 metų Lenkijos rinktinę treniruojantis K.Rasmussenas.

„Mes pradėjome kurti naują komandą . Todėl šiuo metu tikrai negalime vadinti savęs rankinio elito dalimi“, - dėl nesėkmės smarkiai nepergyveno tik šiais metais Prancūzijos moterų rinktinę treniruoti pradėjęs Alainas Portes‘as.

Danų trenerių dvikova

Danijos rinktinei ir jos treneriui Janui Pytlickui pusfinalis nėra naujiena. J.Pytlickas savo šalies nacionalinę komandą su nedidele pertrauka treniruoja jau pusantro dešimtmečio ir yra pasiekęs ne vieną skambią pergalę.

Tiesa, vadovaujant J.Pytlickui danėms geriau sekėsi olimpinėse žaidynėse ir Europos pirmenybėse, o pasaulio čempionu šis specialistas dar nėra tapęs.

Žingsnį titulo link Danijos komanda žengė ketvirtfinalyje 31:28 (17:17) įveikusi Vokietijos rinktinę, kurią irgi treniruoja danas – Heine Jensenas.

„Abi komandos turėjo problemų gindamosi, bet mes sugebėjome geriau pulti, o lemiamu metu pagerinome ir gynybą“, - kalbėjo J.Pytlickas, kurio auklėtinės pirmavo didžiąją rungtynių dalį.

Vokietės trumpam perėmė iniciatyvą tik antrojo kėlinio viduryje, tačiau trys iš eilės Trinės Jensen įvarčiai 54-ąją minutę sugrąžino Danijos rinktinę į priekį 27:26.

Pusfinalis – penktadienį

Pusfinalio rungtynės vyks penktadienį Belgrado „Kombank“ arenoje. Turnyro šeimininkė Serbijos rinktinė žais su Lenkijos komanda, o Brazilijos ekipa grumsis su Danijos rankininkėmis. Čempionato finalas įvyks sekmadienį.

Ketvirtfinalio rezultatai

Brazilija – Vengrija 33:31 (po dviejų pratęsimų; 12:11, 26:26, 29:29). A.Nascimento 10, E.Amorim 6, A.Rodrigues 5/Zs.Tomori 7, A.Cifra 5, A.Gorbicz 5.

Lenkija – Prancūzija 22:21 (11:8). A.Wojtas 5, K.Siodmiak 5/S.Dembele 5, A.Pineau 5. 1000 žr.

Serbija – Norvegija 28:25 (15:16). D.Cvijič 8, S.Damnjanovič 8/H.Loke 5. 16500 žr.

Danija – Vokietija 31:28 (17:17). K.Kristiansen 7, T.O.Jensen 6/S.Muller 12, A.Lorper 5. 2500 žr.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.