EUROLYGA 2023

Prieš Sočio žaidynes – V.Putino gerumas kaliniams

Rusijos prezidento Vladimiro Putino gerumas, artėjant Sočio žaidynėms, liejasi per kraštus. Pirmiausia į laisvę buvo išleistas garsiausias Rusijos kalinys, Kremlių atvirai kritikuojantis ir V.Putino priešininkus rėmęs buvęs naftos magnatas Michailas Chodorkovskis. Daugiau kaip 10 metų nelaisvėje praleidęs M.Chodorkovskis paragino neboikotuoti Sočio olimpiados, nes tai – šventė milijonams žmonių. Ir paprašė, kad būtų įvertintas jį palaikiusiųjų pilietiškumas.

V.Putinas nusprendė paleisti „Pussy Riot“ nares N.Tolokonikovą (dešinėje) ir M.Aliochiną.<br>AP archyvo nuotr.
V.Putinas nusprendė paleisti „Pussy Riot“ nares N.Tolokonikovą (dešinėje) ir M.Aliochiną.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-09 10:14, atnaujinta 2018-02-17 18:55

„Nereikia manęs laikyti simboliu dėl to, kad Rusijoje politinių kalinių beveik neliko. Priimkite mane kaip simbolį, kad pilietiškumas gali paskatinti išlaisvinti net tokius žmones, kurių išlaisvinimo niekas nesitikėjo“, – sakė M.Chodorovskis.

Paskui į laisvę anksčiau numatyto laiko išleistos rusų pankroko grupės „Pussy Riot“ narės Marija Aliochina ir Nadežda Tolokonikova. 2012 metais jos nuteistos neva už religinės nesantaikos kurstymą ir chuliganizmą, bet realiai – už Kremliaus kritiką. Pasaulis neabejoja: amnestija atlikėjoms – gerumo gestas prieš Sočio žaidynes.

„Iš esmės žmogus tampa maišu, kurį galima mėtyti iš zonos į zoną, sodinti į kalėjimą, o paskui išlaisvinti kažkieno valia. Ieškojau teisės dokumentų, leidžiančių man atsisakyti amnestijos. Deja, tai valdžios įsakymas ir šiuo atveju esu tik figūra, kurią reikia išlaisvinti, o to atsisakyti man neįmanoma“, – sakė M.Aliochina.

Galiausiai Rusijos institucijos panaikino kaltinimus pirmiesiems iš 30 aktyvistų, dalyvavusiems „Greenpeace“ proteste Arktyje.

28 aktyvistai ir du laisvai samdomi žurnalistai sulaikyti per protestą prie naftos gavybos platformos Arktyje rugsėjį ir apkaltinti chuliganizmu, vėliau paleisti už užstatą. Jiems buvo suteikta amnestija pagal naująjį Rusijos įstatymą, kurio pagrindu paleisti ir M.Chodorkovskis bei „Pussy Riot“ narės.

Šis įstatymas laikomas Kremliaus bandymu sustabdyti kritiką dėl žmogaus teisių pažeidimų Rusijoje prieš žiemos olimpines žaidynes Sočyje. Bet ar po žaidynių gerumas nesibaigs?

„Lietuvos ryto“ televizija yra 2014 m. olimpinių žaidynių Sočyje oficialus transliuotojas. Žinias, reportažus ir įdomiausią informaciją apie Sočio olimpiadą galite sekti „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Olimpiniai pirmadieniai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.