EUROLYGA 2023

Ilgai paramos prašę lankininkai šaudyklą įsirengė patys

Šaudymo iš lanko meistras kaunietis Vladas Šigauskas svajoja apie 2015 metų Europos žaidynes. Joms vyras rengsis šaudykloje, kurią įkūrė kartu su žmona, taip pat žinoma lankininke Jelena Babinina. Ši vieta taps ir jaunųjų lankininkų kalve.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jan 12, 2014, 3:30 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:56 PM

Iš valdžios įstaigų svarios paramos daugybę metų nesulaukiantys žinomi Lietuvos šaudymo iš lanko meistrai V.Šigauskas ir J.Babinina pernai investavo į 600 kvadratinių metrų patalpas Šilainiuose ir jose įkūrė šaudyklą, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Šiuo metu baigiamoje tvarkyti ir remontuoti salėje rengiamos erdvės ne tik šaudantiems iš lanko. Čia galės treniruotis kulkinio šaudymo atstovai, šaudantieji iš arbaleto, kitų šaunamųjų ginklų.

Šaudykloje kauniečiai ne tik patys sieks sportinių aukštumų, bet ir sudarys sąlygas treniruotis suaugusiesiems bei vaikams.

Įkūrę nuosavą šaudyklą sportininkai ją rengiasi paversti patogia ir šiuolaikiška sporto baze. Į ją tikimasi sutraukti apie 200 sportininkų, daugiausia vaikų, kuriuos siekiama atitraukti nuo gatvės pagundų ir besaikio sėdėjimo prie kompiuterio.

Džiugina aukštais rezultatais

Įvairių tarptautinių čempionatų laimėtojas, 2005 metų Rusijos čempionas, daugkartinis Lietuvos šaudymo iš skriemulinio lanko čempionas ir rekordininkas 45 metų V.Šigauskas šia sporto šaka susidomėjo prieš keturiolika metų.

Tada jis dirbo, gyveno ir treniravosi Sankt Peterburge (Rusija), kur lankininkams sudarytos puikios sąlygos. Tai svarbu įvaldant techniką ir siekiant aukštų rezultatų.

Prieš aštuonerius metus grįžęs į gimtąjį Kauną vyras ne tik tęsė sportininko karjerą, bet ir šaudymą iš lanko pradėjo aktyviai propaguoti Lietuvoje.

Prie V.Šigausko netruko prisijungti jo žmona J.Babinina. Ji tapo daugkartine Lietuvos čempione, o pernai Europos čempionate iškovojo bronzos medalį.

Kraustėsi iš vietos į vietą

2007 metais pora įsteigė Šaudymo iš lanko asociaciją, kurios tikslas – populiarinti šią sporto šaką.

Daugybę metų valstybinių įstaigų slenksčius mynę sportininkai nesulaukė deramos paramos, kad galėtų susikurti tinkamas sąlygas sportuoti patys ir treniruoti kitus.

Jie neturėjo šaudyti pritaikytų patalpų, kad galėtų treniruotis šaltuoju metų laiku, o ir vasaromis buvo priversti kilnotis iš vieno Kauno stadiono į kitą.

„Daugybę metų patalpas šaudyklai nuomojome tai viename, tai kitame miesto gale. Jų nuoma brangiai atsieidavo, tačiau dar didesnė bėda buvo tai, kad tose salėse negalėdavome montuoti stacionarios šaudyti skirtos įrangos.

Po užsiėmimų lankus, taikinius ir visus kitus reikmenis turėdavome ardyti ir krauti kur nors į kampą ar išsivežti, nes po pusvalandžio ar valandos į tas pačias patalpas ateidavo kitų sporto šakų atstovai. Tokiomis sąlygomis treniruotis, o juo labiau siekti aukštų rezultatų sudėtinga“, – tvirtino didmeistris.

Trūksta valdžios dėmesio

V.Šigausko teigimu, daugelyje pasaulio šalių šaudymas iš lanko – elitinė ir labai populiari sporto šaka, į kurią įsitraukia tūkstančiai įvairaus amžiaus žmonių. Šaudyti iš lanko gali ir vaikai, ir neįgalieji.

Tokiose šalyse kaip Didžioji Britanija, Vokietija ar Prancūzija veikia tūkstančiai šaudymo iš lanko sporto klubų. Juose žmonės siekia ne tik aukštumų, bet ir puikiai leidžia laiką. Daugelis į šį sportą ateina šeimomis.

„Jeigu būtų sudarytos tinkamos sąlygos treniruotis, esu tikras, jog šaudymas iš lanko gerokai didesnio susidomėjimo sulauktų ir Lietuvoje. Tačiau kol kas bent jau Kaune šiai sporto šakai pasigendame valdžios dėmesio. Nuolat prašome remti ne tik krepšinį ar dar kelias kitas sporto šakas, bet ir šaulius, tačiau parama kol kas menka“, – sakė V.Šigauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.