EUROLYGA 2023

Europos čempionatas – vieniems repeticija, kitiems – kova

Daug metų prieš olimpines žaidynes rengiamos dailiojo čiuožimo Europos pirmenybės būdavo tarsi repeticija olimpiniams čempionams.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Jan 15, 2014, 6:02 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:07 PM

Nuo 1992 metų olimpiados Albervilyje (Prancūzija) iki 2006 metų Turino olimpiados (Italija), Europos ledo čiuožėjai, laimėjo 16 iš 21 aukso medalio per penkerias olimpines žaidynes.

Tik 2010 metais Vankuverio žaidynėse geriau sekėsi Šiaurės Amerikos ir Azijos čiuožėjams, nes aukso medalius laimėjo JAV, Kanados, Pietų Korėjos ir Kinijos sportininkai.

Ruso Jevgenijaus Pliuščenkos iškovotas sidabras buvo geriausias europiečių rezultatas Vankuveryje. Tai buvo pirmas kartas nuo 1960 metų, kai nė vienas Rusijos ar SSSR čiuožėjas nelaimėjo olimpinio aukso medalio.

Taigi, trečiadienį Budapešte prasidėjusios Europos pirmenybės vis dar yra tarsi generalinė repeticija.

Varžybose trūks kelių Rusijos sportininkų, tarp jų ir J.Pliuščenkos – jo nėra Budapešte.

Maksimas Kovtunas yra Rusijos ledo čiuožėjų trejeto lyderis Europos čempionate, bet jo vieta olimpinėse žaidynėse Sočyje nėra aiški.

Interviu „ITAR-Tass“ naujienų agentūrai praėjusią savaitę J.Pliuščenka svarstė, kad 18-metis M.Kovtunas yra pernelyg „žalias“, kad atstovautų Rusijai Sočyje.

Rusijos dailiojo čiuožimo 31 metų žvaigždė priminė, kad jaunuolis prastai pasirodė pasaulio pirmenybėse Kanadoje pernai.

„Po Maksimo užimtos 17-os vietos pasaulio čempionate Rusijai buvo palikta tik viena vieta 2014 metų olimpinėse žaidynėse, -- sakė J.Pliuščenka. -- Taip, M.Kovtunas puikiai pasirodė šalies pirmenybėse, bet varžantis dėl olimpinių medalių reikalinga rimta tarptautinė patirtis“.

M.Kovtunas įtikinama persvara įveikė J.Pliuščenką per Rusijos čempionatą praėjusį gruodį ir turėjo gauti vienintelį olimpinį bilietą į Sočį.

Tačiau Rusijos dailiojo čiuožimo federacija sugalvojo surengti papildomą testą J.Pliuščenkai sausio 21 dieną ir palyginti jo pasirodymą su M.Kovtuno, o tada priimti galutinį sprendimą kurį jų deleguoti į Sočį.

Vis tik, M.Kovtunas laikomas favoritu laimėti medalį Budapešte, kartu su čempiono titulą ginančiu ispanu Javieru Fernandezu ir prancūzu Brianu Joubert'u, kuris yra laimėjęs pirmą iš trijų savo aukso medalių Europos pirmenybėse Budapešte 2004 metais.

Atkakli kova turėtų vykti tarp Rusijos ledo čiuožėjų Julijos Lipnickajos, Adelinos Sotnikovos ir Jelenos Leonovos, kurios tarpusavyje varžosi dėl dviejų kelialapių į Sočį, o taip pat ir su itale Carolina Kostner, kuri gina čempionės titulą.

Porų varžybose tarsi įžanga Sočio olimpinei kovai dėl aukso turėtų būti varžybos tarp rusų Tatjanos Volosožar ir Maksimo Trankovo bei Vokietijos atstovų Alionos Savchenko ir Robino Szolkowy.

Vokietijos sportininkai laimėjo ketverias iš šešerių pastarųjų pasaulio pirmenybių, o Rusijos pora gina Europos čempionų titulą.

Šokių ant ledo varžybose, kuriose startuoja ir Lietuvos pora Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas, pastarųjų metų čempionų nebus.

Titulą ginantys rusai Jekaterina Bobrova ir Dmitrijus Solovjevas bei 2011 ir 2012 metų Europos čempionai prancūzai Nathalie Pechalat ir Fabianas Bourzat'as praleidžia varžybas Budapešte, kad geriau pasirengtų olimpinėms žaidynėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.