EUROLYGA 2023

72-asis M.Ali gimtadienis: legenda vis dar kovoja ir šypsosi

39-erių baigęs profesionalaus boksininko karjerą, netrukus jis pradėjo naują kovą – su Parkinsono liga. Ji tęsiasi iki šiol. Geriausiu visų laikų boksininku laikomas amerikietis Muhammadas Ali sausio 17-ąją paminėjo jau 72-ąjį gimtadienį. Beveik prieš metus nuvarytas į kapus, penktadienį jis su anūku užpūtė gimtadienio torto žvakutes.

M.Ali per 72-ojo gimtadienio minėjimą savo vardo centre.<br>„Twitter“ nuotr.
M.Ali per 72-ojo gimtadienio minėjimą savo vardo centre.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 20, 2014, 11:25 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:35 AM

„Mano brolis nebekalba ir manęs nebeatpažįsta. Jis sunkiai serga. Jam galbūt liko mėnesiai, gal ir dienos. Nežinau, ar jis ištemps iki vasaros. Muhammadas – Dievo rankose. Tikimės, kad jis neskausmingai pasitrauks“, – 2013-ųjų vasarį skandalą sukėlė M.Ali brolis Rahmanas.

M.Ali dukra žaibiškai paneigė tėvo brolio žodžius ir pridūrė: „Tėtis jaučiasi gerai. Panašūs gandai kartais pasirodo žiniasklaidoje, bet juose nėra jokios tiesos.“

Keliasi su šypsena

M.Ali išties nėra lengva, bet jis nepasiduoda.

Viešumoje M.Ali buvo pasirodęs spalį, kai dalyvavo Luisvilio miesto humanitarinės pagalbos apdovanojimuose. Muhammadas atrodė labai silpnas, beveik netarė nė žodžio. Fotografuodamasis su gerbėjais, jis nuolat klausėsi ketvirtosios žmonos Lonnie komandų.

„Žmonės visuomet jaučiasi negerai, kai mato mano tėtį, – sakė M.Ali dukra Laila, taip pat pasukusi bokso keliu. – Aš irgi jaučiuosi prastai, kad mano tėtis serga. Tačiau jis yra laimingas. Jis vis dar su mumis, o mums tik belieka jį mylėti ir palaikyti nepaisant to, kad labai sunku tai matyti.“

Nesigailėkite Muhammado. Bent jau to nori jis pats.

„Kiekvieną dieną jis atsikelia su šypsena veide ir optimistiškai žvelgia į priekį, – apie M.Ali kasdienybę namuose Skotsdeile pasakojo žmona Lonnie. – Jis neleidžia, kad jį kažkas stabdytų. Muhammadas kasdien bando nuveikti tiek, kiek turi jėgų ir vis tiek randa prasmę gyventi.“

Atrodo lyg nesirgtų

Drebulys, nerišli tyli kalba, svirduliavimas, nelankstumas, kojų vilkimas. Tai yra Parkinsono ligos simptomai, kurie puikiai pažįstami M.Ali ir jo artimiesiems. Bet ne kiekvieną dieną jie lydi nenuilstantį optimistą.

„Kartais jis kalba taip suprantamai, kad nė neįtartum, kad serga Parkinsono liga jau pastaruosius 30 metų“, – džiaugsmo akimirkomis dalijosi dar viena M.Ali dukra Rasheda. Iš viso jis turi 7 dukras ir 2 sūnus.

Kai jaučiasi gerai, M.Ali skuba sukviesti visus vaikus. Šie džiaugiasi pagerėjusia tėčio sveikata, nuolat jį giria dėl rišlios kalbos.

„Tik niekada nežinai, kada vėl bus tokia diena“, – apie pasibaigiančią ir nežinia kada grįžtančią euforiją pasakojo Rasheda.

Veidas kartais meluoja

Su Parkinsonu kovojantis M.Ali stengiasi, kad tokių dienų būtų kuo daugiau. 72-erių amerikietis mėgsta vaikštinėti lauke.

„Jis myli žmones ir mėgaujasi gyvenimu. Bet kai jį fotografuoja, Parkinsono pėdsakai matomi jo veide. Puikiai matyti, kada mano tėtis būna pavargęs“, – nuliūsta Rasheda.

Tačiau M.Ali veidas ne visada atskleidžia, kaip iš tiesų jis jaučiasi.

„Žmonės, kurie nesupranta, kas yra Parkinsono liga, kartais daro klaidingas išvadas, kad tėtis atrodo blogai, todėl yra labai prastos būklės. Nors iš tikrųjų kartais taip net nėra“, – nukerta Rasheda.

Kas linksmina M.Ali? Ir jis pats.

M.Ali niekada nepersisotino šlovės. Todėl buvęs boksininkas dienas dažnai leidžia žiūrėdamas apie jį kurtus filmus.

„Jis į save žiūri visą dieną. Tai – mėgstamiausias jo dalykas“, – juokėsi Rasheda.

Žmones nuolat skatino M.Ali baigti karjerą ir nerizikuoti savo sveikata. Bet net ir Parkinsono ligos prislėgtas „Geriausiasis“ nieko nesigaili. „Nieko nedaryčiau kitaip“, – yra sakęs M.Ali.

Statybininką „nuskraidino“ į mėnulį

Sausio 17-ąją statybininkas Tony Kelly su kolegomis tvarkė vieno Luisvilio namo vamzdžius, kai bendradarbiai ėmė jį erzinti, jog čia pat, kitoje gatvės pusėje, gyvena M.Ali. Iš Airijos į JAV atvykusiam statybininkui nebuvo šiaip sau – jis yra didelis M.Ali gerbėjas.

Nusprendęs įsitikinti, ar tai tiesa, T.Kelly perėjo gatvę ir pasibeldė į namo duris. Jas atidarė M.Ali žmona Lonnie. T.Kelly nustebo iš moters išgirdęs, kad name tikrai gyvena M.Ali, bet dar labiau apstulbo, kai buvo pakviestas užeiti.

Svetainėje sėdėjęs M.Ali tą dieną šventė 72-ąjį gimtadienį.

„Jaučiausi, lyg būčiau mėnulyje, – nufotografuotas kartu su M.Ali, džiūgavo airis. – Lonnie ir Muhammadas buvo tokie malonūs. Kai grįžau dirbti prie vamzdžių, bendradarbiai buvo tiesiog šokiruoti, išvydę bendrą mano su M.Ali nuotrauką.“ 

Keletas faktų apie M.Ali 

Gimė 1942 m. sausio 17 d. Luisvilyje, JAV.

Prieš priimdamas islamą M.Ali buvo Cassius Marcellusas Clay‘us.

Turi 9 vaikus (7 dukros ir 2 sūnus), vedė keturis kartus.

Boksuotis pradėjo 12-os, kai iš jo pavogė dviratį.

1960 m. tapo olimpiniu čempionu Romoje.

Tris kartus tapo sunkiasvorių pasaulio čempionu. Iš 61 kovų laimėjo 56 (37 baigėsi nokautu. – Red.).

M.Ali garsėjo kaip nepaprasto greičio ir staigumo boksininkas. Ringe jis tiesiog šokdavo. „Skraido kaip drugelis, gelia kaip bitė.“

M.Ali buvo ne tik nuostabus boksininkas, bet ir aktyvistas. Jis nuolat tvirtai kovojo už savo religinius įsitikinimus, dėl kurių 1967 metais atsisakė vykti į Vietnamo karą ir sukėlė milžinišką skandalą. Nepaklusus JAV, iš M.Ali buvo atimta profesionalaus boksininko licencija.

Ant „Sports Illustrated“ viršelio jo nuotrauka puikavosi 37 kartus. Daugiau – tik Michaelo Jordano.

Daugiausiai dėmesio sulaukė jo dvikovos su George‘u Foremanu ir amžinuoju priešu bokso ringe Joe Frazieriu.

1993 metais atliktoje apklausoje, 97 proc. vyresnių nei 12 metų amžiaus amerikiečių žinojo, kas yra M.Ali.

Parkinsono liga M.Ali diagnozuota 1984 metais. Tačiau ji boksininkui nesutrukdė įžiebti olimpinį deglą per 1996 metų Atlantos olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: