EUROLYGA 2023

Žiemos žaidynių legenda – Jamaikos bobslėjaus rinktinė

Ši istorija – apie svajonę, apie draugystę ir apie olimpinę paramą. Tai istorija, kuri tapo legenda. Istorija, kuri įkvėpė tūkstančius žmonių ir tapo kino filmo scenarijumi. Ši istorija apie tai, kad nieko nėra neįmanoma.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 28, 2014, 3:26 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:12 AM

1993-iaisiais pasirodęs režisieriaus Jono Turteltaubo filmas „Cool Runnings“ (liet. „Gero vėjo!“) apie atogrąžų šalies Jamaikos bobslėjininkų svajonę dalyvauti olimpinėse žaidynėse sulaukė sėkmės visame pasaulyje.

Tačiau ar žinojote, kad ši istorija – paremta tikrais faktais ir joje panaudoti originalūs kadrai iš 1988 metų Kalgario žiemos žaidynėse dalyvavusios Jamaikos bobslėjaus komandos patirtos avarijos?

Jamaikos bobslėjaus keturvietė – Devonas Harris, Dudley Stokesas, Michaelas White'as ir Nelsonas Stokesas debiutavo 1988 metais Kalgario žaidynėse. Dėl neįtikėtinos savo istorijos jie greitai tapo daugelio favoritais. Ne tik dėl to, kad Karibų salos sportininkai nutarė varžytis žiemos sporto šakoje, bet ir dėl to, kad turėjo labai mažai praktikos leistis bobslėjaus rogėmis.

Atsargines roges jiems paskolino varžovai. Draugiškai nusiteikę kitų šalių bosblėjininkai iš karto suteikė jamaikiečiams paramą.

Jamaikos sportininkai nepasiekė finišo, kai prarado rogių kontrolę ir patyrė avariją. Tačiau per žaidynes jie padarė didelę pažangą ir buvo vieni greičiausiai startuojančių bobslėjininkų.

Jamaikos bobslėjininkai dalyvavo ir 1992 metų Albervilio žaidynėse, o 1994-aisiais patekę į Lilehamerio olimpiadą nutildė kritikus užėmę 14 vietą ir aplenkę tokias šalis kaip Jungtinės Valstijos, Rusija, Australija ir Prancūzija. Jamaikos bobslėjų yra rėmusi ir viena Lietuvos bendrovė.

Beje, pirmoji šilto oro šalis, pasirodžiusi žiemos žaidynėse, buvo Meksika, į olimpiadą taip pat išsiuntusi bobslėjininkus. 1928 metų Sankt Morico žaidynėse meksikiečių bobslėjaus penkiavietė užėmė 11 vietą tarp 23 dalyvių. Į žiemos žaidynes Meksika po to negrįžo iki 1984 metų Sarajevo olimpiados.

„Lietuvos ryto“ televizija – 2014 metų žiemos olimpinių žaidynių Sočyje oficiali transliuotoja. Jau nuo vasario 8 dienos stebėkite įdomiausias varžybų transliacijas gyvai ir internete: https://tv.lrytas.lt. Karščiausias naujienas apie Sočio olimpiadą sekite jau dabar „Lietuvos ryto“ televizijos laidose „Olimpinių žaidynių pirmadieniai“ kiekvieną pirmadienį 21 val. 45 min. ir „Ar žinai, kad?“ darbo dienomis 17 val. 20 min. ir 18 val. 30 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.