EUROLYGA 2023

Sočis – ištuštėjęs, bet sparnuoti žodžiai liko

Olimpinės žaidynės – ne tik kova dėl medalių ir apdovanojimų ceremonijos. Beveik trijų tūkstančių sportininkų varžybas Sočio arenose vasario 7–23 dienomis lydėjo nuoširdūs išgyvenimai ir linksmi pokštai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 2, 2014, 1:09 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:18 PM

Ne tik sportininkai, bet ir politikai, savanoriai bei turistai išradingomis frazėmis pagyvino Sočio olimpines žaidynes ar bent privertė nusišypsoti kitus.

Vaizdingų posakių būta įvairiose sporto šakose ir rungtyse.

Skambiausios žaidynių citatos – sparnuotų frazių apžvalgoje „Lietuvos ryte“.

Žaidynės

„Labai didelė pinigų suma buvo investuota. Dabar ne laikas diskutuoti, ar buvo verta tai daryti, kainos buvo išpūstos. Tegul kontrolieriai tuo užsiima“, – Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip reagavo į kalbas apie rekordinę Sočio žaidynių kainą.

„Mes atrodome kaip gyvos mažos papūgos“, – Ana Kostareva iš Sankt Peterburgo buvo viena iš 18 500 olimpinių žaidynių savanorių, kurie vilkėjo labai ryškią spalvotą aprangą.

„Tai ne Rusija. Viskas vyksta sklandžiai“, – stebėjosi Norvegijos turistas Ivaras Bogebergas.

„Mano draugai, pažįstami yra Maidane. Neįmanoma žengti prie starto linijos, kai žūsta žmonės ir kai valdžia laužo svarbiausią olimpinių žaidynių principą – taiką. Aš tiesiog negaliu čia likti“, – Ukrainos slidininkė Bohdana Macocka pareiškė apie sprendimą protestuojant prieš dabar jau buvusį šalies prezidentą Viktorą Janukovyčių pasitraukti iš žaidynių.

„Tai buvo priešų kalba“, – Yoshiro Mori, buvęs Japonijos ministras pirmininkas ir 2020 metų Tokijo vasaros olimpinių žaidynių organizacinio komiteto vadovas, paaiškino, kodėl jaunystėje neišmoko kalbėti angliškai.

„Olimpinės žaidynės kuria erdvę žmonių teisių pažeidimams Rusijoje“, – įžvelgė Nadežda Tolokonikova iš protestuotojų grupės „Pussy Riot“.

Kalnų slidinėjimas

„Aš nelaimiu, kai nešviečia saulė. Nesu laimėjęs jau penkerius metus, kai nėra saulės“, – JAV kalnų slidininkas Bode Milleris paaiškino, jog jo regėjimas nėra geras ir jam reikėtų lazerinės akių operacijos, kad geriau matytų trasą, kai dideliu greičiu leidžiasi nuo kalno.

„Kai kalbėjau su Tedu, niekada nemaniau, kad jis protingas. Bet šiandien jis lėkė labai išmintingai“, – Vokietijos kalnų slidininkas Felixas Neureutheris užsiminė apie Tedą Ligety, kai amerikietis laimėjo didžiojo slalomo rungtį.

„Buvo šaunu. Čia varžosi pasaulio elito slidininkai, o šalia jų – ir tokia pamišusi sena moteris kaip aš, kuri bando nusileisti nuo kalno“, – įspūdžiais dalijosi smuikininkė Vanessa Mae, kuri didžiojo slalomo rungtyje buvo paskutinė.

Dailusis čiuožimas

„Ji norėjo mane nurengti“, – Deividas Stagniūnas pasiteisino dėl to, kad šokant ant ledo su Isabella Tobias laisvosios programos pabaigoje jam plyšo kelnės.

„Va, kur tikroji Džeimso Bondo mergina. Puikiai atlikau savo vaidmenį“, – pasidžiaugė I.Tobias po to, kai šokio Džeimso Bondo tema metu pačiūžomis perbraukė partneriui per kelnes.

„Maksimas Kovtunas liko nuošalyje, o šis invalidas užtraukė mums gėdą“, – piktasis Rusijos politikas Vladimiras Žirinovskis taip apibūdino Rusijos dailiojo čiuožimo žvaigždę Jevgenijų Pliuščenką, dėl traumos pasitraukusį iš asmeninių varžybų, nors buvo į jas išrinktas vietoj Rusijos pirmenybes laimėjusio M.Kovtuno.

„Ji – dinamitas. Jos kauluose yra geležis. Ji čiuožia ding, ding, ding“, – JAV dailiojo čiuožimo atletė Gracie Gold taip kalbėjo apie 15-metę Rusijos vunderkindę Juliją Lipnickają.

„Gerai atliktas darbas, šaunuoliai, sveikinu jus visus. Bet dar daug darbo laukia prieš akis, tad neatsipalaiduokite“, – Rusijos prezidentas V.Putinas taip kreipėsi į dailiojo čiuožimo komandą, kai ji laimėjo auksą.

„Geniali mergaitė (J.Lipnickaja. – Red.) skrenda virš ledo ir kartu kelia V.Putino reitingus“, – Viktoras Šenderovičius rašė savo satyriniame įraše „Echo Moskvy“ radijo stoties interneto svetainėje.

„Kam pakvietėte mus visus, jei norėjote surengti V.Putinui skirtas sporto varžybėles?“ – Pietų Korėjos televizijos komentatorius Bae Sung-jae sakė po to, kai šios šalies dailiojo čiuožimo žvaigždei Yunai Kim nepavyko apginti olimpinės čempionės titulo, nes teisėjai daugiau balų skyrė rusei Adelinai Sotnikovai.

Ledo ritulys

„Aukso kaina – 50 milijardų dolerių“, – Rusijos ledo ritulio rinktinės puolėjas Aleksandras Ovečkinas atsakė paklaustas, ką jam reikštų aukso medalis.

„Viduje jaučiuosi visiškai tuščias“, – prisipažino Rusijos ledo ritulio rinktinės kapitonas Pavelas Daciukas po pralaimėjimo ketvirtfinalyje Suomijai.

„Mes verkėme abu. Nesu verksnys, bet mes abu buvome labai liūdni. Tai turėjo būti svarbiausios rungtynės Nicklaso gyvenime. Aš turėjau ateiti ir pasakyti, kad jis negali žaisti“, – Švedijos ledo ritulio rinktinės vienas vadovų Tommy Boustedtas prisiminė, kaip pranešė žaidėjui Nicklasui Bäckströmui, kad jis negali žaisti finale su Kanada dėl kaltinimų dopingu.

„Laikas buvo siaubingas, diskvalifikacija yra politinė. Jie laukė momento, kad padarytų įspūdį jums, žurnalistai. Iki finalo rungtynių buvo likusi valanda. Tiesiog tobula. Mūsų nuomone, Tarptautinis olimpinis komitetas sugadino vieną svarbiausių dienų per Švedijos ledo ritulio istoriją“, – T.Boustedtas aiškino savo nusivylimą.

Skeletonas

„Tai viskas, apie ką svajojau, ir dar daugiau... Tai taip pat gerai, kaip auksas“, – pripažino JAV moterų skeletono komandos narė Noelle Pikus-Pace. Ji praleido 2006 metų olimpines žaidynes, nes buvo partrenkta rogių, liko per plauką nuo medalio 2010 metais, pasitraukė iš sporto, patyrė persileidimą, grįžo į sportą. Ir galiausiai iškovojo sidabro medalį Sočyje.

Biatlonas

„Manau, jis labiau pavargo žiūrėdamas, kaip aš laimiu, nei aš pavargau stebėdamas, kaip jis nugali mane sprinte“, – prancūzas Martinas Fourcade’as priminė, kad dažniau įveikia Emilį Hegle Svendseną, nors šis norvegas paveržė iš jo auksą biatlono 15 km lenktynių finiše.

Slidinėjimas

„Aš pargriuvau, buvau išsekęs, man viską skaudėjo.

Bet tada pakėliau galvą ir pamačiau Dachhiri Dawą Sherpą ir Dario Cologną, sveikinančius mane. Supratau, kad tai nuostabu, tai tikroji olimpinė dvasia“, – pasakojo 43 metų Robertas Carcelenas, buvęs paskutinis 15 km slidinėjimo klasikiniu stiliumi varžybose.

Tačiau šį slidininką apkabino čempionu tapęs D.Cologna, kuris laukė net 28 minutes. Priešpaskutinis atšliuožęs D.D.Sherpa laukė mažiau – apie 10 minučių.

Akmenslydis

„Akmenslydis yra sportas, o mes – sportininkai. Turime būti geros sportinės formos, jei norime ir toliau būti lyderiai“, – Kanados rinktinės žaidėjas Bradas Jacobsas taip atsakė į pastabą, kodėl komanda net ir laimėjusi olimpinį auksą rūpestingai laikėsi sportinio režimo.

Šiaurės dvikovė

„Mėgavomės oru paplūdimyje, bet su mūsų kostiumais čia per karšta“, – JAV šiaurės dvikovės rinktinės narys Billas Demongas sakė apie 18 laipsnių šilumos oro temperatūrą Sočyje.

Greitasis čiuožimas

„Aš visai pamiršau, kad nieko nevilkiu po savo kostiumu“, – pasiteisino Rusijos greitojo čiuožimo atstovė Olga Graf.

Laimėjusi bronzą 3000 m distancijoje ji ant ledo drąsiai patraukė žemyn aprangos užtrauktuką ir tik tada prisiminė, kad yra be apatinių drabužių.

„Mes vilkime labai aptemptus kostiumus ir aš tiesiog norėjau laisviau įkvėpti. Galbūt šis vaizdo įrašas atsiras „YouTube“, bet ten nebuvo taip jau blogai“, – šypsojosi Rusijos sportininkė.

Akrobatinis slidinėjimas

„Tai buvo jos gyvenimo tikslas. Jos svajonės išsipildė“, – sakė Jan Phelan, prieš dvejus metus per treniruotę žuvusios Kanados akrobatinio slidinėjimo meistrės Sarah Burke motina. S.Burke karštai siekė, kad akrobatinis slidinėjimas būtų įtrauktas į olimpinę programą.

Snieglentės

„Rusija yra šalis, kuri suteikė man galimybę laimėti medalį. Jei vis dar atstovaučiau JAV, namo grįžęs tikriausiai turėčiau dirbti kokį nors antrarūšį darbą“, – pareiškė JAV gimęs Vicas Wildas, laimėjęs du aukso medalius savo naujajai šaliai Rusijai.

„Tu man patinki, bet keli nerimą“, – Shaunas White’as taip kreipėsi į Rusijoje gimusį Šveicarijos snieglentininką Jurijų Podladčikovą, kuris kiek vėliau iš amerikiečio atėmė čempiono titulą.

„Nedaug matau sporto šakų, kur merginos yra tokios geros draugės ir taip palaiko viena kitą“, – džiaugėsi moterų akrobatinio nusileidimo čempionė, hipe save laikanti Jamie Anderson.

Šuoliai su slidėmis

„Žmonės sėdi namie prieš televizorių ir linksmai leidžia laiką – valgydami saldumynus ir gerdami“, – tokia Norvegijos šuolininko nuo tramplino Anderso Jacobseno nuomonė apie tai, kodėl vėlyvas varžybų startas yra gerai televizijos auditorijai.

„Dėl šito merginos kovojo nuo 1998 metų“, – bronzos medalio laimėtoja prancūzė Coline Mattel džiaugėsi, kad moterų šuoliai su slidėmis nuo tramplino pagaliau debiutavo olimpinėse žaidynėse.

Bobslėjus

„Patyriau pačių geriausių išgyvenimų su šia barzda“, – pareiškė Kanados rogutininkas Justinas Krippsas. Jis buvo vienas iš daugybės atletų, Sočio olimpinėse žaidynėse pasižymėjusių išskirtine išvaizda. („Reuters“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.