EUROLYGA 2023

Medalius pelniusiems šachmatininkams dėkojo už šalies garsinimą

Vilniuje vykęs pasaulio senjorų šachmatų čempionatas lietuviams pažėrė organizacinių rūpesčių, tačiau atsipirko su kaupu: amžiaus grupėje per 50 metų šalies pirmoji rinktinė tapo čempione, o „Rositsan ir Maccabi“ komanda pelnė bronzą. Liepos pabaigoje medalius iškovoję šachmatininkai penktadienį buvo pagerbti Seime.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Nenartavičius

2014-08-08 13:19, atnaujinta 2018-02-11 11:27

„Labai džiugu, kai laimimi medaliai ir garsinama Lietuva, - sakė Seimo pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas. – Dalyvavimas tokiuose čempionatuose sukelia jaudulį, nes suteikia galimybę pamatyti, ką sugebi. Žinau tai iš savo patirties, nes bėgioju ir dalyvauju orientacininkų varžybose. O jei dar medalį laimi, tada smagu dvigubai.“

Pasaulio čempionato prizininkams įteiktos padėkos ir Seimo dovanos, tačiau atsiimti jas galėjo ne visi šachmatininkai.

Čempione tapusiai pirmajai komandai atstovavo didmeistriai Eduardas Rozentalis, Aloyzas Kveinys, Vidmantas Mališauskas, tarptautinis meistras Virginijus Dambrauskas ir Laimutis Šolys. Du jų šiuo metu dalyvauja pasaulio šachmatų olimpiadoje Norvegijoje.

„Rositsan ir Maccabi“ komandą sudarė Borisas Rositsanas, Antanas Zapolskis, Vladimiras Pavlovičius, Saulius Cirtautas ir Rimvydas Petrauskas.

Lietuvos rinktinės pranašumas nekėlė abejonių – ji laimėjo 8 iš 9 mačų, vieną baigė lygiosiomis ir surinko 17 taškų iš 18 galimų. Antra liko Anglijos pirmoji komanda, surinkusi 15 taškų, o „Rositsan ir Maccabi“ turnyrą baigė su 12 taškų.

Taškai buvo skaičiuojami už komandos pergales (2) ir lygiąsias (1). Mačą sudarė keturios partijos.

„Tikiu, kad ir namų sienos padėjo, - sakė Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Edis Urbanavičius. - Reikia padėkoti, kad Šachmatų federacijos prezidentui pavyko pasiekti, jog turnyras vyktų Lietuvoje.“

„Smagu su pergalėmis sveikinti ne tik visiems žinomus elito sportininkus. Dar smagiau, kad vaikystėje pradėję sportuoti žmonės sportuoja ilgai“, - kalbėjo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

„Kiekvienoje sporto šakoje Lietuvai yra svarbu turėti čempionų. Tokių pergalių mūsų šachmatininkai dar nebuvo iškovoję, - teigė buvęs Šachmatų federacijos vadovas, Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas. – Iki šiol geriausias komandos pasiekimas buvo moterų rinktinės 5-oji vieta Europos čempionate 2003 metais. Individualiose varžybose Algimantas Butnorius 2007 metais buvo tapęs veteranų čempionu.“

„Medalių tikėjomės, bet tokios didelės sėkmės nelaukėme, - sakė Šachmatų federacijos prezidentas Aleksandras Černovas. – Dabar visi pamatėme, kiek daug gali nuveikti būrys entuziastų, kurie nori padaryti ką nors gero. Išgarsinti šalį galima ir neišleidus daug pinigų.

Tačiau ši pergalė liudija ir kitą dalyką - mūsų auksinė šachmatų karta pasiekė garbų amžių. Reikia auginti naują kartą.

Už čempionato organizavimą esu labai dėkingas Donatui PiIinkui (turnyrą rengusios Kauno šachmatų federacijos prezidentui. – red.). Jis padarė 99 procentus darbo.

Tikrai pakovosime dėl galimybių Lietuvoje surengti kitus šachmatų turnyrus.

O tam, kad šachmatai mūsų šalyje sėkmingai gyvuotų, labai daug nusipelnė ir Seimas, trečią dešimtmetį rengiantis Seimo taurės turnyrą.“

Izraelio garbės konsulas Lietuvoje Michailas Rositsanas šachmatininkams perdavė pasaulio „Maccabi“ sąjungos sveikinimą.

„Labai svarbu, kad Lietuva pirmoje vietoje, nors ir veteranų varžybose“, - sakė jis.

Ypač šiltai M.Rositsanas pasveikino savo brolį Borisą: „Myliu tave, broli, ir didžiuojuosi. Būk stiprus ir laikyk iškėlęs lietuvišką vėliavą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.