EUROLYGA 2023

Funkcinės treniruotės – jėgai ir ištvermei ugdyti

„Stabilumas, koordinacija ir užtikrintumas – juk to mums reikia kasdieniame gyvenime“, – sako sporto ir laisvalaikio klubo šeimai „Goodlife“ grupinių treniruočių vadovė ir trenerė Neringa Vyšniauskienė. Būtent to mokoma per funkcines treniruotes sporto klube.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 2, 2014, 11:54 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 9:29 PM

Sutvirtinti kūną, šiek tiek paryškinti raumenis, o kartais tiesiog mesti sau iššūkį. „Funkcinės treniruotės ruošia bet kokiam iššūkiui. Kad žmogus būtų mobilus, tarkime, jei paslystų ar kristų, – kad nesusižeistų“, – aiškino trenerė.

Funkcinės treniruotės pagal intensyvumą ir pobūdį skirstomos į kelias dalis. Tai TRX, „Circle“, „Army Camp“, „Insanity“, „Press Pump“, „Press Function“ ir lieknėjimo pratybos. Visos šios treniruotės, išskyrus „Insanity“, trunka 40–45 minutes.

Tiesa, trenerė pataria šias treniruotes rinktis jau turint pradinį fizinį pasirengimą. Pavyzdžiui, TRX, „Press Pump“ ir funkcinei treniruotėms reikia mažesnio išankstinio fizinio pasirengimo. Treniruotes „Army Camp“ ir „Insanity“ patariama lankyti pažengusiems, aktyviau besitreniruojantiems žmonėms.

Funkcinių treniruočių tipai

TRX treniruotė. Treniruotės, per kurias pratimai atliekami su specialiais diržais. Specialiais treniruokliais galima atlikti 500 skirtingų pratimų. Tempimo fazė turėtų trukti 20–30 sekundžių. Per šias treniruotes akcentuojami nugaros ir pilvo raumenys. Trenerės teigimu, pradedantiesiems užtektų ir pusvalandį trunkančios treniruotės.

Iš pradžių mokomasi naudotis TRX treniruokliais. „Mokomės, kaip paimti diržą, kaip išlaikyti savo kūną, pusiausvyrą“, – pasakojo N.Vyšniauskienė.

Šios treniruotės padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų, gerina širdies ir kraujotakos darbą, didina ištvermę ir jėgą.

Treniruotė „Circle“. „Tai treniruotės, skirtos tiems, kuriems atsibodo įprasti pratimai, norintiems pagerinti savo gyvenimo kokybę, mesti sau naują iššūkį“, – aiškino N.Vyšniauskienė.

Sportuojama rato principu. Nuo žmonių skaičiaus priklauso stotelių, kuriose keičiasi pratimai, skaičius. Kiekvienas rate esantis žmogus atlieka skirtingą pratimą, kuri trunka 30–45 sekundes. Po 20 sekundžių pertraukos pratimai keičiasi.

Šie pratimai ugdo jėgą, greitį, ištvermę ir koordinaciją, padeda norintiems atsikratyti nereikalingų kilogramų. Treniruojamos visos raumenų grupės.

„Klientams būna linksma ir įdomu, atsiranda azartas, gal net lenktyniavimas, norisi labiau pasistengti“, – šypsosi trenerė.

Lieknėjimo treniruotė. Panašu į aerobiką. Tai choreografinės treniruotės. Skambant ritmingai muzikai atliekami judesiai, kuriuos naudojame kasdieniame gyvenime: stūmimas, kėlimas, pašokimas, metimas, atsispaudimas, pritūpimas. Jie kartojami ir jungiami.

Dirba visos raumenų grupės ir lavinama koordinacija, ištvermė, lankstumas, jėga. Siekiama, kad kūnas prisitaikytų prie fizinio krūvio ir kasdienės veiklos.

„Moterys labiau mėgsta šias treniruotes dėl muzikos, ritmingų judesių. Vyrai dažniau renkasi lėtesnes, bet fiziškai sunkesnes treniruotes. Tačiau džiaugiamės, kad yra ir vyrų, kurie jau ryžosi išbandyti šias treniruotes ir liko tikrai patenkinti“, – pasakojo šias treniruotes vedanti N.Vyšniauskienė.

Treniruotės pabaigoje atliekami ir pratimai pilvo raumenims stiprinti.

Funkcinė treniruotė. Dar vadinama jėgos ir ištvermės treniruote. Šios treniruotės stiprina viso kūno raumenis, gerina širdies ir kvėpavimo sistemų darbą.

Panašios į „Circle“ treniruotes, tik ne tokios intensyvios. Pratimai atliekami naudojant savo kūno svorį, tačiau į pagalbą pasitelkiamas ir sportinis inventorius (svareliai, svarsčiai, ortopedinis kamuolys, virvės, gumos).

Pratimai atliekami rato sistema: trys ratai po 10 pratimų, kurių kiekvienas trunka po 45 sekundes. Po kiekvieno pratimo daroma 15 sekundžių pertrauka. Treniruotės formuoja sportišką kūną, ugdo ištvermę.

Treniruotė „Press Pump“. Labiausiai stiprinamas pilvo presas ir nugara, įtraukiami ir viršutinės kūno dalies raumenys. Sportuojant naudojami svareliai ir kitoks inventorius.

Treniruotė „Press Functional“. Labai intensyvi treniruotė, orientuota į širdies ritmo pratimus, kurie atliekami savo kūno svoriu. Tai jėgos ir ištvermės pratimai, kuriuos kiekvienas atlieka atsižvelgdamas į savo fizines galimybes.

Treniruotė „Army Camp“. „Jau pavadinimas parodo, kad šie pratimai – visai kaip kariuomenėje“, – nusijuokė trenerė. Šios treniruotės intensyvesnės nei jau minėtosios. Treneris sportuojančiuosius suskirsto poromis, pratimai taip pat atliekam rato principu.

Per nurodytą laiką stengiamasi pratimą pakartoti kuo daugiau. Treniruotėje derinami jėgos, pusiausvyros ir širdies ritmo pratimai.

Tai įvairių treniruočių derinys – gerinamas bendrasis fizinis pasirengimas, širdies darbas, deginami riebalai, ugdoma ištvermė.

Treniruotė „Insanity“. Visi pratimai atliekami naudojantis savo kūno svoriu, nereikia jokios papildomos įrangos. Tai  intensyviausia treniruočių rūšis, kurios nepatariama išbandyti sporto naujokams. Šias treniruotes gali vesti tik specialią licenciją turintys treneriai.

„Kalorijos pradeda degti greičiau, padažnėja pulsas, pašoka širdies ritmas. Ji skirta jau sportuojantiems žmonėms, norintiems naujų iššūkių. Pradedantiesiems jokiu būdu nerekomenduoju“, – patarė N.Vyšniauskienė.

Vienai treniruotei „Insanity“ užtenka pusvalandžio. Prieš pradedant lankyti jas net rekomenduojama pasikonsultuoti su šeimos gydytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?