EUROLYGA 2023

Metų sportininko rinkimuose – reikšmingos permainos

Lietuvos sporto apdovanojimai kylą į naują lygį. Dvidešimt metų geriausiems Lietuvos sportininkams teiktą Šaulio statulėlę keis stilizuota olimpinį deglą primenanti auksinė statulėlė su trispalvės akcentais. Pirmąjį pasikeitusių Lietuvos sporto rinkimų blyną Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK), Kūno kultūros ir sporto departamentas (KKSD) bei Lietuvos sporto žurnalistų federacija (LSŽF) kartu keps jau sausio 19-ąją Kongresų rūmuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Dec 29, 2014, 1:24 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 1:01 AM

Žada grandiozinį šou

Auksinė stilizuota statulėlė – naujų sporto geriausiųjų apdovanojimų simbolis. Muzikinius apdovanojimus „MAMA“ ir krepšinio rinktinės sutiktuves organizuojanti prodiuserinė kompanija „TV Manija“ žadėjo sporto apdovanojimų ceremoniją pakelti į naują lygį.

„Matote, kas vyksta pasaulyje. Šiais laikais tokie apdovanojimai būtini. Malonu, kad ir sportas gaus tokį pat dėmesį, kokį gauna muzika“, - sakė prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas.

Pustrečios valandos reginyje, kaip juokavo Samas, netrūks daug garso ir šviesų. Jis tikisi, kad į Kongresų rūmus susirinks sporto žvaigždynas.

Samo teigimu, apdovanojimuose stebuklingo formato neišrasi, todėl renginys vyks tradiciniu prizo steigėjo-apdovanojimo-atlikėjų pasirodymo principu.

Renginį sujungs įspūdinga grafika, gatvės gimnastų, kamuolio virtuozų ir kiti pasirodymai.

„Tai bus sportiškas ir kartu labai iškilmingas renginys“, - žadėjo S.Urbonavičius-Samas.

11 nominacijų

Iš viso balsuoti bus galima 11 nominacijų. Pirmosiose penkiose savo balsą galės atiduoti ir Lietuvos piliečiai. Jie prisidės prie metų sportininko, sportininkės, vyrų bei moterų komandų ir metų trenerio laureatų išrinkimo.

Kitos šešios nominacijos – metų naujokas, metų sportininkas su negalia, metų sugrįžimas, metų pergalė ir apdovanojimas už pagalbą sportininkams.

Tarybos sprendimu įsteigta ir 11-oji nominacija už nuopelnus Lietuvos sportui. Jos numeris jau kužda apie 50-metį gruodžio 19-ąją atšventusį Arvydą Sabonį.Laureatai bus išrinkti bendru LTOK, KKSD, LSŽF ir balsavusiųjų sprendimu. Lietuvos sporto aistruolių balsai turės 25 proc. įtakos.

„Paprastai žmonės renka populiariausius sportininkus, todėl norėjome sujungti objektyvumą su populiarumu, kad niekas neliktų nuskriaustas“, - teigė LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Organizatorių taryba paliko po tris pretendentus, už kuriuos galite atiduoti balsą tinklalapyje sportoapdovanojimai.lt.

Rinkimai suvienijo

KKSD vairą perėmęs generalinis direktorius Edis Urbanavičius anksčiau iš šalies stebėjo sporto apdovanojimų procesą. Jis pasigedo didesnio valstybės dėmesio. Todėl „Lietuvos sporto apdovanojimų 2014“ misija – sudominti plačiąją visuomenę.

Siekti tikslo organizatoriai bandys suvieniję jėgas. Organizaciniais rūpesčiais dalysis dvi didžiausios Lietuvos sporto organizacijos – LTOK ir KKSD bei LSŽF.

Kasmet keisis pagrindiniai renginio vadovai. Vienerius metus procesui vadovaus KKSD, kitus – LTOK, vėliau – vėl KKSD ir t.t. Šiemet organizacinis vadovas – E.Urbonavičius.

LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė juokaudama džiaugėsi, kad jei pirmasis blynas prisvils, visą kaltę bus galima sumesti E.Urbanavičiui, o po metų jau pasimokyti iš jo klaidų.

„Anksčiau tai būdavo šventė ir sportininkams, ir visiems sporto žmonėms. Visi nors kartą per metus kartu susirinkdavome. Tai būdavo labai didelis renginys, kuris po truputį mažėjo ir galbūt darėsi mažiau įdomus ir svarbus“, - pasakojo D.Gudzinevičiūtė.

2014 m. Lietuvos sporto apdovanojimai

Nominacijos žiūrovų balsavimui

Metų sportininkas

Aurimas Didžbalis (sunkioji atletika): 23 metų sportininkas sugrįžo po diskvalifikacijos ir pasaulio čempionate Kazachstane svorio kategorijoje iki 94 kg iškovojo bronzos medalį (dvikovės suma – 399 kg). Rovimo rungtyje klaipėdietis pelnė mažąjį sidabro medalį (185 kg).

Jevgenijus Šuklinas (kanojų irklavimas) - 28 metų atletas išlieka pasaulio elite, pasaulio čempionate Rusijoje vienviečių kanojų varžybose 200 m sprinto rungtyje pelnęs bronzos medalį – 38,423 sek. Sportininkas iš Visagino pakartojo 2006, 2007 ir 2009 metų rezultatą.

Edgaras Venckaitis (graikų-romėnų imtynės) - 28 metų imtynininkas pasaulio čempionate Uzbekistane laimėjo bronzos apdovanojimo svorio kategorijos iki 66 kg varžybose. Iš 10 vaikų šeimos kilęs tauragiškis lemiamoje kovoje dėl medalio per 17 sek. patiesė 2010 metų pasaulio čempioną iš Azerbaidžano.

Metų sportininkė

Rūta Meilutytė (plaukimas) - 17-metė plaukikė šiemet savo kolekciją papildė paskutiniais titulais, kurių dar neturėjo – ji dukart tapo antrųjų jaunimo olimpinių žaidynių Kinijoje čempione ir iškovojo auksą Europos čempionate Vokietijoje 50 m krūtine rungtyje (29,89 sek.). Didžiojoje Britanijoje besitreniruojanti kaunietė metus ji baigė aukso (50 m krūtine) ir sidabo (100 m krūtine) medaliais trumpajame baseine pasaulio čempionate Katare.

Inga Mikštaitė (karatė kiokušin)- 34 metų kovotoja šiemet Europos čempionate Azerbaidžane susigrąžino žemyno čempionės titulą svorio kategorijoje iki 65 kg. Rudenį kaunietė buvo antra absoliučios kategorijos Europos čempionate, kuris vyko Kaune.

Milda Valčiukaitė (irklavimas) - 20-metė irkluotoja jau yra pasiekusi puikių pergalių suaugusiųjų varžybose kartu Donata Vištartaite, o jaunimo grupėje yra nepralenkiama irkluodama vienvietę. Šiemet Italijoje vykusiose jaunimo (Iki 23 metų) pirmenybėse artimiausią varžovę ji aplenkė daugiau nei 4 sek.

Metų vyrų komanda

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė - Pasaulio čempionate Ispanijoje mūsų šalies krepšininkai buvo per žingsnį, kad pakartotų bronzinę 2010-ųjų sėkmę, bet pasiekus pusfinalį teko pripažinti JAV rinktinės pranašumą, o mažajame finale buvo pralaimėta Europos čempionei Prancūzijai.

Lietuvos vyrų mažojo regbio rinktinė - Lietuvos regbininkai po dramatiškos kovos laimėjo Kaune vykusį Europos A grupės čempionatą ir iškovojo teisę 2015 metais kovoti 12 komandų elito grupėje. Tai reiškia, kad lietuviai išsaugo viltis patekti į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpiadą.

Saulius Reitteris ir Rolandas Maščinskas (irklavimas) - 25 metų S.Ritteris ir 21 metų R.Maščinskas Europos čempionate Serbijoje finišą pasiekė per 6 min. 8,82 sek. ir pagerino varžybų rekordą. Pasaulio čempionate Olandijoje jie buvo ketvirti.

Metų moterų komanda

Šiaulių moterų futbolo komanda „Gintra-Universitetas“ - Lietuvoje jau seniai lygių neturinčios Šiaulių futbolininkės Europos klubų Čempionų lygos varžybose ne tik įveikė atrankos barjerą, bet ir pasiekė aštuntfinalį, patekusios tarp 16 geriausių žemyno komandų.

Ieva Dumbauskaitė ir Monika Povilaitytė (paplūdimio tinklinis) - 20-metės yra pajėgiausia Lietuvos paplūdimio tinklininkių pora. Pasaulio jaunimo (iki 21 metų) čempionate Kipre jos iškovojo 8 pergales iš eilės, bet finale nusileido kanadietėms ir pasipuošė sidabro medaliais.

Milda Valčiukaitė ir Donata Vištartaitė (irklavimas) - 20-metė M.Valčiukaitė ir 25 metų D.Vištartaitė šiemet nepakartojo pernykštės sėkmės, bet Lietuvos irkluotojų dvivietė išliko viena geriausių pasaulyje. Europos čempionate Serbijoje jos iškovojo sidabrą, pralaimėjusios tik lenkėms, o pasaulio čempionate Olandijoje buvo ketvirtos.

Metų treneris

Jonas Kazlauskas (krepšinis) - Lietuvos krepšinio rinktinės strategas, kuriam šiemet sukako 60 metų, pasaulio čempionate Ispanijoje komandą atvedė iki 4-osios vietos.

Žilvinas Ovsiukas (plaukimas) - Lietuvos plaukimo rinktinės vyriausiojo trenerio iš Anykščių dėka medalius svarbiausios varžybose skina ne tik R.Meilutytė, G.Titenis, bet ir ugdoma nauja šalies plaukikų karta.

Bronislovas Vyšniauskas (sunkioji atletika) - Lietuvos sunkioji atletika neįsivaizduojama be šio trenerio, kuris nuolat ieško naujų talentų ir ugdo juos Klaipėdoje.

Visi „Šaulio“ laimėtojai:

1994 m. - Raimondas Mažuolis (plaukimas)

1995 m. - Remigijus Lupeikis (dviračių sportas)

1996 m. - Arvydas Sabonis (krepšinis)

1997 m. - Raimondas Šiugždinis (buriavimas)

1998 m. - Diana Žiliūtė (dviračių sportas)

1999 m. - Edita Pučinskaitė (dviračių sportas)

2000 m. - Virgilijus Alekna (lengvoji atletika)

2001 m. - Rasa Polikevičiūtė (dviračių sportas)

2002 m. - Raimondas Rumšas (dviračių sportas)

2003 m. - Šarūnas Jasikevičius (krepšinis)

2004 m. - V. Alekna

2005 m. - V. Alekna

2006 m. - V. Alekna

2007 m. - Ramūnas Šiškauskas (krepšinis)

2008 m. - Edvinas Krungolcas (šiuolaikinė penkiakovė)

2009 m. - Simona Krupeckaitė (dviračių sportas)

2010 m. - S. Krupeckaitė

2011 m. - Laura Asadauskaitė (šiuolaikinė penkiakovė)

2012 m. - Rūta Meilutytė (plaukimas) 

2013 m. - R.Meilutytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.