EUROLYGA

A. Palšytei iki medalio Prahoje pritrūko vienintelio šuolio

Airinei Palšytei šeštadienio vakarą Prahoje nepavyko užlipti ant Europos lengvosios atletikos žiemos čempionato garbės pakylos.

A.Palšytė Prahoje svajojo apie medalį.<br>A.Pliadžio/LLAF/ nuotr.
A.Palšytė Prahoje svajojo apie medalį.<br>A.Pliadžio/LLAF/ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 7, 2015, 8:49 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 8:29 AM

22-ejų šuolininkei į aukštį iki pirmojo medalio suaugusiųjų varžybose pritrūko vieno sėkmingo šuolio.

Šeštadienį Prahos O2 arenoje vykusiame finale A.Palšytė antruoju bandymu peršoko į 194 cm iškeltą kartelę ir užėmė ketvirtąją vietą.

„4 vieta – ne pasaulio pabaiga. Juolab, sporte prognozuoti kažką yra labai sunku. Varžybos buvo sunkios, kova- įtempta“, – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje sirgaliams parašė A.Palšytė.

Bronzos medalis atiteko šio sezono lyderei lenkei Kamilai Licwinko, kuri įveikė tą patį 194 cm aukštį, tačiau – pirmuoju bandymu.

„Ar gaila, jog 1.94 neperšokau iš pirmo bandymo, kas būtų garantavę bent 3 vietą? Taip, labai, -- prisipažino Airinė. – Bet juk niekad negali žinot, kaip viskas susiklostys. Pirmasis mano bandymas ant 1.97 buvo tikrai geras, gaila- nesėkmingas. Tačiau tikrai tikėjausi jį įveikti.

Nemanau, kad verta dabar labai liūdėti, pasirodžiau pagal galimybes, tiesiog sėkmė šiandien šypsojosi ne man.

Būdama 22-iejų jau esu viena iš geriausių Europoje, o tai labai džiugina. Nesiruošiu kabinti startukų ant vinies ir sielotis, kaip nepasisekė, nes žiūriu į priekį, kur, tikiu, manęs dar laukia mano pergalės ir medaliai! Ačiū tiems, kas palaikė, kas tikėjo, padėjo ar bent mintimis buvo su manimi. Jūs- nuostabūs!“.

Dėl Europos čempionės vardo per papildomą šuolių seriją varžėsi italė Alessia Trost ir rusė Marija Kučina, kurios trečiaisiais savo bandymais įveikė 197 cm. Iki tol abi atletės šokinėjo be klaidų.

Europos čempione tapo M.Kučina, per papildomą seriją įveikusi 199 cm, o A.Trost atiteko sidabras.

Iki šiol vienintelį medalį Lietuvai Europos uždarųjų patalpų pirmenybėse yra laimėjusi Austra Skujytė. 2011 metais Paryžiuje ji tapo Europos žiemos vicečempione penkiakovės varžybose.

Finalo varžybas A.Palšytė pradėjo sėkmingu šuoliu per į 180 cm aukštį iškeltą kartelę.

Trenerės Tatjanos Krasauskienės auklėtinė taip pat pirmuoju bandymu įveikė 185 ir 190 cm. Peršokti 194 cm lietuvei prireikė antrojo bandymo. 197 cm aukštyje visi trys A.Palšytės bandymai buvo nesėkmingi.

Kartu su Airine dėl medalių kovojo 8 pajėgiausios žemyno šuolininkės į aukštį.

Šuolis į aukštį. Finalas. 1. Marija Kučina (Rusija) – 197 cm, 2. Alessia Trost (Italija) – 197 cm, 3. Kamila Licwinko (Lenkija) – 194 cm, 4. Airinė Palšytė – 194 cm, 5. Ruth Beitia (Ispanija) – 194 cm, 6. Justyna Kasprzycka (Lenkija) – 194 cm, 7. Venelina Veneva-Mateeva (Bulgarija) – 190 cm, 8. Barbara Szabo (Vengrija) – 185 cm, 8. Michaela Hruba (Čekija) – 185 cm.

Atrankoje reikėjo penkių šuolių

A.Palšytė penktadienį nesunkiai įveikė atrankos varžybų barjerą. Ji pradėjo nuo 182 cm aukščio, kurį įveikė pirmuoju bandymu.

187 cm aukštį lietuvė peršoko taip pat pirmuoju mėginimu, kaip ir 191 cm. Tokį aukštį įveikė 10 sportininkių, todėl teko šturmuoti ir 194 cm.

A.Palšytė pirmuoju bandymu kliudė kartelę, bet antrasis šuolis buvo sėkmingas ir garantavo vietą finale.

„Kaip ir prieš visas varžybas jaudinausi ir tikrai norėjau, jog kvalifikacija baigtųsi greičiau. Kada reitinge esi gana aukštai, pradedi bijoti, jog gali nepatekti į finalą. Vis tik sėdint sektoriuje buvo gana ramu ir ta mini klaidelė iš vėžių neišmušė, – lengvoji.lt sakė A.Palšytė. – Kažkas yra pasakęs, jog jei esi pasiruošęs peršokti 190 cm, tai 185 cm yra ta riba, ant kurios šiek tiek stringi. Mano atveju, esu pasiruošusi šokti 198-199 cm, tai 194-195 cm yra tas aukštis, kada nežinai, kiek jėgų įdėti. Be to, Prahos arenos arenos takelis yra labai keistas, todėl tikrai sunku pataikyti į ašį.“

Atrankos varžybose dalyvavo 22 sportininkės. Normatyvą – 194 cm – įveikė 7 šuolininkės.

Antrą kartą bandant peršokti 194 cm, lietuvei pradėti įsibėgėjimą sutrukdė tuo metu vyrų šuolių į tolį rungties finale dalyvavęs ir čempiono titulą iškovojęs švedas Michelis Torneusas. A.Palšytė ir Švedijos lengvaatletis įsibėgėjimą į skirtingus sektorius pradėjo beveik toje pačioje vietoje.

„Tas epizodas iš vėžių manęs neišmušė. Švedas ruošėsi šuoliui, nors jo laikrodis net nėjo, priešingai nei manasis. Sakiau, gal gali pasitraukti, o jis nereagavo į mane. Teisėjai vis dėlto atsuko laikrodį bei atsiprašė“, – prisiminė A.Palšytė.

Ispanė neapgynė titulo

2010-ųjų pasaulio jaunimo vicečempionei šį sezoną priklauso trečias rezultatas pasaulyje – 198 cm.

Prieš porą savaičių Klaipėdoje A.Palšytė dar sykį pagerino Lietuvos rekordą, tačiau dėl teisėjų klaidos 199 cm rezultatas nebuvo oficialiai patvirtintas.

Už Lietuvos čempionę aukščiau šį sezoną buvo šokusios tik lenkė Kamila Licwinko (202 cm) ir rusė Marija Kučina (199 cm).

Prieš dvejus metus Europos žiemos čempionate Geteborge triumfavo ispanė Ruth Beitia (199 cm), o sidabru ir bronza pasipuošė švedės Ebba Jungmarg ir Emma Green Tregaro, įveikusios 196 cm aukštį.

35-erių R.Beitia Prahoje gynė čempionės titulą, bet liko penkta, įveikusi 194 cm.

Turi jaunimo medalių

A.Palšytė jau turi net keturis sidabro medalius, kuriuos iškovojo pasaulio ir Europos jaunimo pirmenybėse.

„Dažniausiai čempionatuose esu antra galbūt dėl to, kad dievinu sidabrą ir galbūt dėl to taip jį traukiu“, – dar pernai juokavo A.Palšytė, neslėpdama ambicijų pagaliau laimėti pirmąjį medalį ir suaugusiųjų varžybose.

Bet per svarbiausius startus jai iki šiol nepavyko užkopti ant garbės pakylos.

2011-ųjų Europos žiemos pirmenybėse Paryžiuje A.Palšytė liko 19-a (185 cm), o 2013 metais čempionatą Geteborge praleido dėl traumos.

2012-ųjų pasaulio uždarųjų patalpų pirmenybėse Stambule ji buvo 9-a (192 cm), o pernai kovą to paties rango varžybose Sopote liko 10-a (192 cm).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.