EUROLYGA 2023

Seime pristatyta knyga apie žydus Lietuvos šachmatų istorijoje

Seime šeštadienį prasidėjo tradicinės šachmatų varžybos „Lietuvos Respublikos Seimo taurė – 2015“, skirtos Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 7, 2015, 10:34 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 8:29 AM

Šiemet jau 21-ąjį kartą vyksiančias varžybas organizuoja Seimo kanceliarija kartu su Lietuvos Šachmatų federacija ir Lietuvos šachmatų mėgėjų federacija.

Šachmatininkus pasveikino Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas Vydas Gedvilas, Nepriklausomybės Akto signataras Česlovas Juršėnas, Lietuvos šachmatų federacijos prezidentas Aleksandras Černovas.

Šių metų varžybų programoje numatyti įvairių amžiaus grupių turnyrai mėgėjams ir profesionalams. Suaugusiųjų turnyro nugalėtojas apdovanojamas pereinamąja Seimo taure. Komandai, užėmusiai pirmąją vietą komandų įskaitoje, įteikiama pereinamoji Seimo kanclerio taurė. Šiais metais sportininkai taip pat galės žaisti simultaną su tarptautiniu didmeistriu Eduardu Rozentaliu ar susitikti prie didžiųjų šachmatų lentos. Nugalėtojams bus įteikti Seimo kanclerės pagyrimo raštai.

Vaikų ir jaunučių bei gimnazistų turnyro nugalėtojai bus apdovanojami vardiniais kvietimais apsilankyti Europos Parlamente. Vaikų ir jaunučių turnyre geriausiai pasirodžiusiems mergaitei ir berniukui apsilankymą dovanoja Europos Parlamento narys Prezidentas Rolandas Paksas. Parlamentaro įsteigtą prizą įteiks dukra Inga Stumbrienė.

Gimnazistų turnyre geriausiai pasirodžiusiai merginai bus įteiktas Europos Parlamento nario Petro Auštrevičiaus vardinis kvietimas, vaikinui – Europos Parlamento nario Algirdo Saudargo.

Seimo Vitražo galerijoje buvo pristatyta knyga „Žydai Lietuvos šachmatų istorijoje“ ir atverta paroda. Eugenijaus Paleckio ir Boriso Rositsano sukurtoje knygoje pristatoma šachmatų istorija XIX–XXI amžiais, susipažindinama su įdomiausiomis partijomis ar jų fragmentais, kombinacijomis, šachmatų uždaviniais, išsamiai rašoma apie Lietuvos ir užsienio šachmatininkus, čempionatus ir turnyrus.

Knygoje taip pat kalbama apie itin skaudžius išgyvenimus Holokausto metu, skiriamas dėmesys ir žydų politinei veiklai Lietuvoje, įnašui į ką tik gimusios valstybės gynimą.

Nuo 1995-ųjų Seimo kanceliarija ir Lietuvos šachmatų federacija organizuoja varžybas, kuriose kartu su šachmatų didmeistriais, tarptautiniais meistrais aktyviai dalyvauja Seimo vadovai, Nepriklausomybės Akto signatarai, įvairių kadencijų parlamentarai, kitų institucijų atstovai, užsienio valstybių politikai, diplomatai, turnyrų, skirtų Vasario 16-ajai – Lietuvos valstybės atkūrimo dienai – paminėti, nugalėtojai ir šios sporto šakos gerbėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.