EUROLYGA 2023

Dėmė Lietuvos čempionams: grasinimai sumušti ir rasizmas

Lietuvos ledo ritulio čempiono „Rokiškio“ sezoną NLRL pirmenybėse geriausiai iliustravo skandalingai pasibaigusios paskutinės rungtynės su Vilniaus „Hockey Punks“ komanda. Sekmadienį sostinėje dar pirmojo kėlinio viduryje du „Rokiškio“ žaidėjai ėmė užgaulioti teisėją, nesutiko su jo sprendimu palikti ledą, grasino sumušti ir galiausiai susitikimas buvo nutrauktas.

Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

2015-03-17 11:58, atnaujinta 2018-01-09 18:13

Dvikova anksčiau laiko baigėsi vos 13-ąją minutę. Švieslentėje degė lygybė 1:1, bet NLRL priėmė sprendimą įskaityti rokiškiečiams techninį pralaimėjimą 0:5 ir skyrė baudas.

Skandalo kaltininkais tapo „Rokiškio“ ledo ritulininkai Darius Janušonis ir Igoris Afanasjevas.

D.Janušonis užsidirbo dvi baudos minutes, bet tokį arbitro sprendimą palydėjo išplūsdamas jį keiksmais, rašo hockey.lt. Netrukus jis gavo 10 baudos minučių.

Ginti komandos draugo puolė I.Afanasjevas. Jam teisėjas taip pat skyrė 10 baudos minučių, bet žaidėjai nesitraukė nuo ledo ir tęsė įžeidinėjimų tiradą.

Teisėjas galiausiai diskvalifikavo I.Afanasjevą, o D.Janušoniui skyrė 20 minučių baudą. Nepaisydami raginimų palikti ledą, ledo ritulininkai ėmė laidyti rasistines replikas ir grasino arbitrą sumušti, praneša hockey.lt.

Nepavykus jų išvaryti nuo ledo, teisėjai priėmė sprendimą rungtynes nutraukti. „Hockey Punks“ ši pergalė išsaugojo viltis patekti į NLRL finalo ketvertą.

Kaltina dėl neprotingo sprendimo

„Teisėjo sprendimas nutraukti mačą nebuvo protingas“, – lrytas.lt sakė „Rokiškio" treneris Audrius Deksnys, sutikęs, kad žaidėjams skirtos nuobaudos – pagrįstos.

Už techninį pralaimėjimą „Rokiškis“ gavo 144,81 euro baudą, I.Afanasjevas nubaustas net ketverių rungtynių diskvalifikacija ir 120 eurų bauda, o D.Janušonis turės sumokėti 60 eurų.

„Yra kaip yra. Tikriausiai buvo už ką, – teigė A.Deksnys. – Bet, mano nuomone, teisėjas buvo nekompetentingas. Viskas prasidėjo dėl nepagrįstų jo sprendimų.“

Strategas patikino, kad klubas dar spręs, ką daryti su nubaustais ledo ritulininkais.

„Supraskite, esame neprofesionalus klubas. Žaidėjai rungtyniauja už savo lėšas“, – pabrėžė A.Deksnys, paklaustas apie galimybę išprašyti iš komandos prasikaltusius žaidėjus.

Kaip Lietuvos čempionai iš sosto nusirito iki šeštosios vietos ir reguliarųjį sezoną baigė nepatekdami į finalo ketverto varžybas, A.Deksnys aiškino keliomis priežastimis.

Pirmiausia, kitos komandos pasinaudojo taisyklių pakeitimais į savo gretas pasikvietė daugiau Lietuvos rinktinės narių, o rokiškiečiai visada norėjo žaisti tik su savo ledo ritulininkais. 

„Be to, turime studentų ir nebesitreniruojame tiek, kiek anksčiau. Lemiamoje sezono stadijoje daug ką sugadino ir traumos“, – sakė A.Deksnys.

Žaidėjai neišmano taisyklių?

NLRL vadovybė jau nagrinėjo „Hockey Punks“ ir „Rokiškio“ rungtynių incidentą bei spėjo išanalizuoti teisėjų darbą.

Pasak NLRL vykdančiojo direktoriaus Remigijaus Valicko, pagrindinis susitikimo arbitras Vitalijus Sevruk nepadarė klaidų.

„Dėl prasto teisėjų darbo negalėčiau pasakyti net pusės žodžio. Viskas buvo pasielgta pagal taisykles, – lrytas.lt tikino R.Valickas, pateikęs istorijos chronologiją. – Viskas prasidėjo nuo to, kai teisėjas iš pradžių nepamatė pražangos. Jis kreipėsi į linijos teisėją, kuris patikino, kad pražanga buvo. Tada prasidėjo emocijų banga. „Rokiškio“ žaidėjai pyko, kodėl pražanga nebuvo užfiksuota iš karto. O tada jau pasireiškė kultūros trūkumas ir emocijų netvardymas.“

NLRL vadovas teigė, kad „Rokiškio“ ledo ritulininkai paprasčiausiai nežino tam tikrų taisyklių.

„Vertinčiau tai kaip kultūros stoką ir žaidėjų šaltų nervų trūkumą. Emocijos išsiveržė nežinant tam tikrų taisyklių. Ne visi žaidėjai žino visus niuansus“, – sakė R.Valickas.

Jis vylėsi, kad finansinės bausmės atbaidys ledo ritulininkus nuo panašių incidentų. Dėl išpuolio prieš teisėją NLRL rungtynės nutrauktos pirmą kartą.

Anksčiau yra tekę neleisti žaisti rungtynių „Juodupės“ komandai dėl prastos ledo kokybės. Taip pat yra pasitaikę panašių situacijų dėl prastų ledo arenos sąlygų. Bet analogiškų situacijų kaip Vilniuje sekmadienį, R.Valickas negalėjo prisiminti.

Teisėjavo priešininkas

„Pražanga buvo akivaizdi“, – įsitikinęs „Hockey Punks“ komandos treneris Šarūnas Kuliešius, kurio raginimus fiksuoti pražangą V.Sevruk išgirdo maždaug po 3-5 sekundžių nuo neleistino veiksmo.

Jis teigė, kad teisėjas vėlavo užfiksuoti pražangą, bet vėliau pasitaręs su šoninės linijos teisėju paliko ritulį „Hockey Punks“ komandai.

„Pasitarimas – normali praktika“, – lrytas.lt teigė Š.Kuliešius.

Jis atmetė bet kokias arbitrų palankumo „Hockey Punks“ komandai galimybes.

„Tikrai nepasakyčiau, kad tose rungtynėse teisėjai tendencingai mus tempė į priekį. V.Sevruk rungtyniauja kitoje Vilniaus komandoje „Ober-Haus“, o per sostinės derbius pasitaiko ir muštynių. Tai tikrai nėra žmogus, suinteresuotas „padaryti“ mums pergalę“, – pasakojo Š.Kuliešius.

Jis siūlo NLRL vadovams priimti reikalavimą filmuoti kiekvienerias čempionato rungtynes, kad nekiltų bereikalingų šnekų. „Hockey Punks“ namų rungtynes filmuoja savo iniciatyva.

Gyvena atkrintamųjų ritmu

Vilniečiai kaunasi dėl ketvirtosios vietos ir galimybės patekti į finalo ketvertą. Iki reguliariojo sezono pabaigos likus sužaisti vieną susitikimą, nuo ketvirtosios vietos „Hockey Punks“ ekipą skiria pergalė prieš Vilniaus „Ober-Haus“ arba koja kojon žengiančių konkurentų „Juodupės“ nesėkmė Elektrėnų „Lokiams-Poseidonui“.

„Mums jau nuo Naujųjų prasidėjo atkrintamosios“, – šypsojosi Š.Kuliešius, kurio auklėtiniai laimėjo keturias pastarąsias rungtynes iš eilės ir taip išsaugojo vilti žengti į finalinį etapą.

Jis neketina laukti „Juodupės“ dovanėlės – pralaimėjimo Elektrėnų klubui.

„Dovanėlės – paskutinėje vietoje. Šį sezoną pralaimėjome „Ober-Haus“ klubui dvejas rungtynes iš trijų, todėl laukia rimta kova. Žinoma, prieš svarbias rungtynes įtampa juntama, bet dėl to ir žaidžiame ledo ritulį. Nemanau, kad kils kažkokių problemų“, – karingai nusiteikęs Š.Kuliešius.

„Hockey Punks“ lemiamą mačą su turnyro lentelės uodegoje esančiu „Ober-Haus“ žais trečiadienį 20 val. Vilniaus pramogų arenoje.

Jei „pankai“ patirs nesėkmę, ketvirtadienį įdėmiai seks „Lokių-Poseidono“ ir „Juodupės“ mūšį Elektrėnų ledo rūmuose.

 Atvirajame Lietuvos ledo ritulio čempionate pirmauja „Delovaja Rus“ ekipa iš Rusijos, šventusi 20 pergalių ir patyrusi 3 pralaimėjimus. Ji gerokai atsiplėšė nuo antroje vietoje esančių Kauno „Baltų-Ainių“ (15/7).   

Pernai NLRL pirmenybes taip pat laimėjo Rusijos klubas, bet antroje vietoje likę rokiškiečiai buvo pripažinti Lietuvos čempionais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.