EUROLYGA 2023

Ūkininkas įrodė žmonai: kilnoti svarstį geriau nei stikliuką

Amžius – ne riba norint įrašyti savo pavardę į Guinnesso pasaulio rekordų knygą, kurioje yra vietos patiems keisčiausiems pasiekimams. Bet norint ten patekti ištvermės ir kantrybės reikia ne mažiau nei siekiant pačių garsiausių titulų.

B.Stankevičius vis gerina savo rezultatus.<br>V.Skujos nuotr.
B.Stankevičius vis gerina savo rezultatus.<br>V.Skujos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Mar 28, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 2:45 AM

Pakruojo rajone, Linkuvos miestelyje, gyvenantis Bronius Stankevičius džiaugiasi tapęs Guinnesso pasaulio rekordininkų klubo nariu.

54 metų ūkininkas svarsčio spaudimo rungtyje pasiekė rezultatą, kuris buvo įregistruotas „Guinness World Records“ knygoje.

Ranką su 20 kg svarsčiu keldamas nuo peties ir ištiesdamas ją virš galvos per vieną valandą B.Stankevičius tai padarė 1401 kartą.

Rekordo esmė – kuo daugiau svorio pakelti per vieną valandą. Linkuvos ūkininko pasiektas pasaulio rekordas – 28 tonos ir 20 kilogramų.

Rekordą gerino Rusijoje

Lietuvis rekordo siekė Rusijos mieste Archangelske praėjusių metų gruodį.

Be B.Stankevičiaus, to siekė dar keturi svarsčių kilnotojai iš Rusijos, Baltarusijos ir Latvijos. Šio veiksmo stebėti ir fiksuoti buvo atvykęs oficialus „Guinness World Records Limited“ atstovas Jackas Brockbankas.

„Tikslas buvo pasiektas, bet neskubėjau džiaugtis.

Laukiau, kol gausiu oficialų patvirtinimą, kad pasiekiau rekordą.

Sertifikatas man buvo įteiktas tik kovo viduryje pačiame Archangelsko mieste“, – pasakojo B.Stankevičius.

Lietuvis atskleidė, kad svarsčio kilnojimo entuziastai iš Lietuvos, Rusijos, Baltarusijos niekada nekalba apie politiką ir dėl jos nesipyksta.

B.Stankevičiaus treneriu sutiko būti garsus svarsčių kilnojimo entuziastas, Tarptautinės svarsčių triatlono federacijos prezidentas Anatolijus Ježovas.

Šis stipruolis iš Baltarusijos ir pats yra pasiekęs ne vieną rekordą. Jis svarsčius kilnojo neįtikimiausiose vietose: ne tiktai aukštai kalnuose, bet ir po žeme.

Pranoko ir pats save

Gruodį pasiekęs pirmąjį rekordą B.Stankevičius nesustojo ir jau spėjo pranokti save. Jis dar du kartus gerino savo pasiektą svarsčio spaudimo rekordą.

Lietuvoje vasario 16 dieną jis 24,3 kilogramo svarstį per valandą išspaudė 1302 kartus ir tokiu būdu pakėlė 31 toną 638 kilogramus.

Kovo mėnesį Archangelske 32 kilogramus sveriantį svarstį B.Stankevičius iškėlė 1061 kartą. Tai reiškia, kad per valandą sportininkas pakėlė 33 tonas 952 kilogramus.

Šie du nauji rezultatai taip pat perduoti „Guinness World Records Limited“ atstovams, bet lietuvis dar negavo oficialaus patvirtinimo.

Rezultatą lemia ištvermė

Paklaustas, kiek valandų per dieną ir kiek dienų per savaitę tenka kilnoti svarsčius ruošiantis siekti rekordo, B.Stankevičius nustebina netikėtu atsakymu.

Pagal A.Ježovo parengtą treniruočių metodiką dirbti tenka palyginti neilgai, bet būtina lavinti ištvermę. O tam padeda specialūs kvėpavimo, jogos pratimai, plaukiojimas baseine, bėgiojimas, vaikščiojimas su lazdomis.

„Kartu su specialistais A.Ježovo parengta treniruočių programa tikrai veikia. Kurį sportininką jis sutinka ruošti siekti rekordo, tas ir tampa rekordininku. Aš du mėnesius penkias dienas per savaitę treniravausi pagal specialią A.Ježovo programą ir pats pajutau, kad ji veikia. Atsirado dar daugiau ištvermės, o jos labiausiai ir reikia kilnojant svarsčius“, – sakė linkuviškis.

Nuo vaikystės savarankiškai sportavęs B.Stankevičius tikrai gali pasigirti ištverme.

Jaunystėje jis mėgo bėgioti, todėl tarnaudamas armijoje tapo 40 kilometrų distancijos bėgimo nugalėtoju.

Prieš 15 metų B.Stankevičius susidomėjo svarsčių kilnojimu.

„Tada nusprendžiau, kad reikia mesti rūkyti. Apskaičiavau, kiek pinigų išleidžiu rūkymui, ir pamaniau, kad geriau tą sumą skirsiu kelionėms į varžybas“, – prisimena ūkininkas.

Dažniausiai lietuviai važiuoja į Rusijoje rengiamus turnyrus, nes čia yra daug šios sporto šakos entuziastų.

Svarstis geriau nei taurelė

Kaip Linkuvos ūkininko pomėgį vertina jo šeima?

Vyras pripažįsta, kad žmona Rasa kartais papriekaištauja. Ji nerimauja, kad vyras sportuodamas nepersitemptų ir pirma laiko neprarastų sveikatos.

Ne juokas per kiekvieną treniruotę svarstį iškelti po 1000 kartų. Daug jėgos B.Stankevičiui reikia ir tam, kad vienu kartu pakeltų visus savo per penkiolika metų gautus apdovanojimus: du aukso spalvos svarsčius ir maišą medalių.

„Žmona paburba, o aš jai sakau, kad toks laisvalaikio leidimas kaip tik suteikia sveikatos. Nejaugi būtų geriau, jeigu laisvą laiką leisčiau prie butelio?“ – juokėsi vyras.

Ar B.Stankevičiaus ištvermė, įgyta kilnojant svarsčius, praverčia ūkyje? Ūkininkas purto galvą: trąšų maišai, sveriantys po 500 kilogramų, perkeliami ne rankomis.

Šeima dirba 66 hektarus nuomojamos žemės. Joje auginama grūdinių kultūrų, rapsų, taip pat iki 10 hektarų kmynų.

Mintimis grįžęs prie sporto temos ūkininkas prisipažino nusprendęs savo ištvermę įrodyti dar vienu pasaulio rekordu. Dabar B.Stankevičius planuoja svarstį aukštyn iškelti tiek kartų, kad bendras pakeltas svoris siektų keturias dešimtis tonų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.